איך אפשר להתעלם?

מצטער על האי-הבנה

זו לא הייתה פנייה ישירה, התכוונתי לאיבר הלב, בהתאם לתוכן הדברים.

חלק א'

אחלק את התגובה לחלקים מפאת אורכה זה פשוט לא נכון שגם בדתות אחרות יש חוויה כזו שתיארתי. התרגשות דתית כן, אבל לא התגלות וטיהור חטאים. אינני יודע מאין אתה שואב את המידע שלך? אני מסוגל להראות לך עשרות ספרי סיפורי השגחה פרטית יהודיים שמעורבות ה' בחיי היום יום של האדם הוא כל עניינם. אומנם בספרות המוסלמית אינני בקיא אך מוכן אני לשים הרבה כסף על הטענה שגם אצלם קיימים סיפורים רבים שכאלה. אני מכיר סיפורים רבים של יהודים העוסקים בתחושת האהבה שהם מקבלים מן הבורא. הביטוי "התרגשות דתית" הינו חמקמק, בטוח אני שכאשר תפרוט ותגדיר אותו תגלה שמדובר בהרגשת קרבה וקשר אל הבורא (וכנראה בבוזהיזם אל היקום או מה שיקרא כח עליון). אני מאמין שהפירוש שאדם נותן לחוויה זו נובע רבות מן הרקע התיאולוגי שנמצא אצלו בתת מודע. והשאלה האם באהבה שהרגשת גם נמחלו לך כל החטאים לא ניתנת לפתרון פשוט אמת הדבר, על פי היהדות אין מחילת חטאים פשוטה, אין מילת קסם כזו הקיימת בנצרות שבאמירתה יסלחו כל החטאים. היהדות דורשת שינוי פנימי אמיתי ועמוק, וידוי, חרטה, קבלה לעתיד. היהדות מאמינה ביכולתו של האדם לגבור על יצר הרע ולהתקדם באופן מתמיד במסילה העולה בית אל. למסלול ההתעלות אין קץ אולם להתחלתו מספיק שינוי הרצון, הקרבה אל ה' תוכל להתחיל במהירות כאשר ירצה האדם. במיוחד בזמננו המבולבל כל כך, בו אנשים רבים גדלו רחוקים מקיום תורה ומצוות ואלו כאשר ירצו להתקרב אל ה' יוכלו לעשות זאת באופן מהיר יותר. מראש חטאיהם של אלו קלים יותר משום שמלכתחילה היו אנוסים, או בלשון חז"ל "תינוק שנשבה". הנצרות לא מאמינה באפשרות תיקון האדם, באפשרות תיקון החטא ולכן אינה מאמינה בתשובה של תיקון אישי אלא בצורך שהאל ינקה את חטאי האדם התמידיים. הדתות האחרות לא שמות את זה כאידיאל ומילא הן לא חוות את זה. גם השכל לא שם את חווית הטיהור הפשוטה, הדורשת רק אמונה, כאידיאל. השכל היהדות ואולי גם דתות אחרות שמות את העמל העצמי, העבודה האישית על העצמי כאידאל. זוהי מטרת העולם על פי תורת הקבלה, האדם הושם בעולם זה עם יצרים המושכים מקרבת הבורא ותפקידו לגבור על אותם כוחות ולהתקרב. בבודהיזם, למשל, הכוונה היא להגיע לנירוואנה ואם אתה תלמיד טוב אז אתה גם מגיע לזה - אני מאמין לדיווחים של מאמיניהם - אבל זו חוויה אחרת. זה בא מתוך האדם ואין זו התגלות אלוהים ישירה. זוהי התחברות והתבטלות עם היקום, עם הכח העליון ולמרות שלא מדובר באמונה מונותיאיסטית טהורה כלל – הדברים אינם כה פשוטים. גם היהדות לא מציעה את זה ורובם-ככולם של מאמיניה לא טוענים לכך, בניגוד לנצרות/ משיחיות בה יש עדויות כאלה לרוב. ניסים אני מאמין שיש, שהרי כתוב - "ורחמיו על כל מעשיו". צריך כנראה לחוות את הדבר הזה כדי לדעת. ומשעה שחווית זאת תהיה זו כפיות טובה כלפי האל לא להכיר בכך. וזה מוביל לנקודה הבאה שלי - משחווית את הדברים אתה פשוט יודע. אני חושב שצריך להתייחס לאלה דברים בכבוד ובכובד ראש בכובד ראש אני מתיחס לדברים אלו, טענתי היא שהפירוש של חוויה זו הוא בעייתי ומסובך. קל לחוש בו את אהבת ה' – אולם להשליך על חוויה זו את כל התאולוגיה המוכרת לאדם הוא דבר שאינו נובע ישירות מן החוויה המכובדת הזו. משל למה הדבר דומה, לאשה שקיבלה מבט מגבר ומיד היא מתחילה לפרש אותו כאילו הוא כבר מעוניין להתחתן איתה. זה נכון שאותו הגבר מחבב את האשה אולם מכאן ועד החתונה דרך ארוכה. על דברים אחרים אפשר להתווכח. אבל, כך נראה לי, זו נטייתה של היהדות להתווכח על כל דבר, גם על מה שהוא כלל לא נושא לויכוח. וזה מזכיר לי את הסיפור התלמודי על תנורו של עכנאי - אתה ודאי מכיר - שם החכמים לא נותנים אמון גם בבת קול מן השמיים שמדברת איתם. ואני אומר - אם כך איזה מקום הם משאירים להתגלות אלוהית, אליה אנו כל-כך כמהים? (תוכל לקרוא על כך ועל עוד דברים בספרי שיצא בעזרת השם לאור בזמן הקרוב). בעניין זה יש להרחיב הרבה, אין זה המקום אולם לצאת בלא כלום לא אוכל – הסיפור העוצמתי, מעורר ההשתאות שהבאת מבשר בשורה אדירה. אין זה שחכמים לא האמינו לבת הקול. חכמים אמרו דבר חזק מאוד, אין אנו מתחשבים בבת הקול, משום שמעת ניתנה התורה בסיני סמכות בירור ההלכה והפסיקה ניתנה לחכמים בכוח שכלו של האדם שניתן לו מאת ה'. ומעין מה שנאמר בספר דברים על נביא שקר שדבריו מתקיימים – "כי מנסה ה' א-לוהיכם אתכם" אין אנו מתחשבים בדבר שאינו שייך לדרכה של הפסיקה ההלכתית אף אם היא מגלה את האמת ההיסטורית של ההלכה. אכן ליהדות יש נטייה להתווכח על כל דבר, לא לשם הויכוח(אם כי לפעמים יש לאדם יצר להתווכח) אלא לשם הבירור המדויק והעמוק בהגדרת הדברים הנחקרים. וזה מוביל לנקודה הבאה - יעצת לי לפנות ליהדות, אך עליי לומר לך שיש לי כבר רקע נרחב בה - גדלתי בבית דתי וחזרתי בשאלה לפני שמצאתי את המשיחיות וגם היום אני הולך בקביעות לשיעורים ביהדות. אבל בנקודה זו עליי לומר, שהיא לא השאירה בי רושם טוב. יש הרבה דברים יפים ביהדות, אבל צריך להודות שהבסיס שלה היא הגמרא. וכשקראתי בגמרא מצאתי שמדובר בדברים שפשוט אינם האמת, אלא מדובר בפלפולי סרק ובהבלים. למשל, במסכת סנהדרין אומרים, שהסיבה לכך שצריך שלושה שופטים היא משום שכתוב שלוש פעמים את המילה אלוהים בפסוק הרלוונטי. ואני שואל - זו דרך ללמוד? זו אמת? וכך קורה לאורך התלמוד כולו. כך שגם מבחינת האלטרנטיבה המשיחיות מתבררת כעדיפה. לא ארחיב בעניין זה כעת אולם אמליץ לך רק לקרוא על ההבדל בין "מדרש סומך" ל"מדרש יוצר" ובטוחני שהדברים יבהירו מעט את הדברים. עוד אמליץ לך בחום לקרוא את ספרו של החכם המופלג הרב עדין אבן ישראל שטיינזלץ "התלמוד לכל" בו תוכל להרחיב הרבה בנושא בשפה ברורה קולחת מדויקת ואמיתית. בקיצור רק אומר שישנם דברים שאינם מפורשים בתורה אך אין ספק שיש צורך לבררם כגון מהו מבנה בית הדין עליו מצווה התורה "שופטים ושטרים תתן בכל שעריך" לשאלה זו ישנם השלכות רבות, ברור שהתורה תצווה על בית הדין האידאלי אולם בין דין של שופט אחד לא מאפשר ביקורת כראוי, של שניים יוצר בעיה של תיקו ורק של שלושה מאפשר דין הוגן – אולם ברור לחכמים שישנו צורך בבית דין גדול יותר לעניין עונש מוות לדוגמא והדברים ארוכים. אבל אני מבין לחלוטין את הרתיעה ממנה. פשוט ליהדות יש מכבש לחצים אדיר, סוגסטיה, אותו היא מפעילה כלפי הפונים לזרם האחר, זה נחוץ לה מבחינה קיומית. גם לי הייתה התמודדות עצומה לפני שהצלחתי להשתחרר מהשפעה זאת וזאת גם לאחר שעזבתי את הדת. מכבש לחצים אדיר קיים בכל מעבר מדת לדת – מלחמות הנצרות והאסלם האדירות והעקובות מדם יעידו על כך וכן מלחמות הנוצרים בינם לבין עצמם(קתולים ופרוטסטנטים). יש לי חבר שהיה כומר פרוטסטנטי והתגייר, הוא ואשתו. אשתו טענה שהדבר הקשה ביותר עבורה במעבר ליהדות היה הפחד מן הגיהנום שהוא כל כך חזק בתאולוגיה הנוצרית. הלחץ הגדול מן היהדות שהתבטא בכתבות נגד גדולות שיצאו במדינתו מראה על הלחץ שלכל אחד יש כלפי הפונים לזרם שהוא בעיניו כפירה ומוביל אל הגיהנום. כאן אני נזכר במילה שעבוד שהזכרת ואני רוצה להסתייג ממנה. הכנעות לדבר ה' כן, אבל הוא אמור לשחרר אותנו ולא לכבול. "תדעו את האמת והאמת תשחרר אותכם לחופשי" אמר ישוע. זו היא יציאת מצרים האמיתית. כי שעבוד יוצר היצר ואם אתה משוחרר ממנו כי אז אתה חופשי באמת. "עבדי הם" אומר הפסוק ומפייט על כך רבי יהודה הלוי: עבד ה' הוא לבדו חפשי. המשנה במסכת אבות אומרת "אין לך בן חורין אלא מי שעוסק בתורה" ותמצית ביאור הדברים הוא שהתגברות על טבע האדם והשתעבדות לא לאדם אלא לאור אין סוף(הבורא) הינה החופש יותר גדול שניתן להגיע אליו. השעבוד אפילו לרגש האהבה כובל את האדם בכבלי טבעו ואינו החופש האמיתי.

חלק ב

מה שנשאר זאת אהבה. עליי לחזור ולומר, כי אני חושב שזה הכוח החזק ביותר הפועל ביקום. וגם ביהדות זה מקובל - ואהבת לרעך כמוך זה כלל גדול בתורה, אמר רבי עקיבא, והלל אמר - מה ששנוא עליך אל תעשה לחברך, זוהי כל התורה על רגל אחת. בכלל צריך לומר, שיש נקודות דמיון רבות בין הנצרות והיהדות, בנפרד מנקודות השוני. בראש ובראשונה יש להן מלחמה משותפת באי-האמונה מחד ובאמונה הפוליתאיסטית הפאגנית מאידך - שהנצרות היא זו שביערה אותה מהעולם. אכן מחזיק אני טובה לביעור הגדול אם כי החלקי שערכה הנצרות בעולם, וכמובן גם האסלם. וכפי שלימד אותנו הרמב"ם בהלכות מלכים פרק יא: אבל מחשבות בורא עולם--אין כוח באדם להשיגם, כי לא דרכינו דרכיו ולא מחשבותינו מחשבותיו. וכל הדברים האלו של ישוע הנוצרי, ושל זה הישמעאלי שעמד אחריו--אינן אלא ליישר דרך למלך המשיח, ולתקן את העולם כולו לעבוד את ה' ביחד: שנאמר "כי אז אהפוך אל עמים, שפה ברורה, לקרוא כולם בשם ה', ולעובדו שכם אחד יב כיצד: כבר נתמלא העולם כולו מדברי המשיח, ומדברי התורה ומדברי המצוות, ופשטו דברים אלו באיים רחוקים, ובעמים רבים ערלי לב; והם נושאים ונותנים בדברים אלו, ובמצוות התורה--אלו אומרים מצוות אלו אמת היו, וכבר בטלו בזמן הזה, ולא היו נוהגות לדורות. ואלו אומרים דברים נסתרות יש בהם, ואינן כפשוטן, וכבר בא משיח, וגילה נסתריהם. יג וכשיעמוד המלך המשיח באמת, ויצליח וירום ויינשא--מיד הם כולן חוזרין ויודעים ששקר נחלו אבותיהם, ושנביאיהם ואבותיהם הטעום. גם האסלאם שייך לאמונה מונותאיסטית זו. וגם החסידות מושפעת בעצם מהנצרות. העניין הוא להתייחס לפנימיות התורה, שהיא החיות שלה, ושהרי על אלוהים עצמו נאמר כי "אלוהים חי" הוא. כך גם אתה רואה שבדיבור על דברים אלה מתקבל יחס אישי. לומר שהחסידות מושפעת מן הנצרות הוא חוסר דיוק. ישנה השפעה מהלכי הרוח שפקדו גם את ישו הקשורים לעבודת הלב אולם לא מדובר בהשפעה ישירה. ולצורך כך אמליץ לך לקרוא את המאמר הארוך אך המצויין של הרב קוק "דרך התחיה" מצ"ב בקובץ ואם כבר הזכרנו אלוהים חי, אולי זה המקום לתאר לך אחת מן המחשבות שהיו לי בעת חיפושי. שאלתי האם אלוהים יכול להתגשם בדמות אדם ולהפתעתי מצאתי שסתירת טענה זו לא מופיעה אפילו במקום אחד בתנ"ך. אלילים כן, אבל זה לא. ואז חשבתי שזה גם הגיוני, שהרי אם אלוהים הוא כל-יכול אז הוא גם יכול ברצותו להתגשם בדמות אדם, על אף שקשה לנו להבין זאת. א-לוהים אינו אדם "כי לא אדם הוא להנחם". כבדברי לעיל, כאשר תפרוט לפרוטות באופן מעמיק את הביטוי להתגשם בדמות אדם תבין שמדובר בסתירה אפילו לוגית. הרי אינך מדבר על שלטונו של א-לוהים בגוף אדם שדבר זה מופיע רבות בדמות המלאכים ושליחי א-לוהים אחרים, אלא שאין הנצרות מדבר על כך אלא על ביטוי אלילי חסר מובן של התגשמות האל. זאת בניגוד לעיקר השני של הרמב"ם, שאם חושבים על זה - בעצם מפחית מיכולתו של האל וקובע הגדרה אנושית שלו, בניגוד למה שלו הטיף הרמב"ם עצמו. שום חוסר משמעות לוגית אינו מפחית ביכולתו של הא-ל כפי שחוסר יכולתו לברוא אבן שאינו יכול להרים לא סותרת מיכולתו. בעניין הפוליטיקה של הדת כפי שהיא באה לידי ביטוי בהיסטוריה - בזה אני לא מבין הרבה. ובאמת יש להיזהר מכל קיצונות דתית. אך זה לא אומר שיש לשפוך את התינוק עם המים. המדובר בדברי היה שישנו פגם מהותי בנצרות בכך שהיא זנחה את המשפט. אין לה מערכת דינים משפטית שבה קיימים בתי דין נוצריים. היא נשארה רק עם החסד ועולמינו זה דורש גם את הדין אומנם העולם אינו יכול עם הדין לבדו אך גם החסד לבדו מביא להרס עצום. אין אנו צריכים לזרוק את התינוק - אבל הנצרות זרקה חצי מן התינוק(דין) בעניין הכפרה - על-פי התנ"ך - לפי הדוגמה הנוצרית, אכן - יש צורך בשפיכת דם כדי לקבלה, כמו שכתוב - "הדם הוא בנפש יכפר". כיום אין לנו בית מקדש, שחרב מיד אחרי בואו של ישוע, כך שאבדה הצורה הזאת של כפרה. גם הפולחן של יום כיפור תלוי במקדש, כך שהוא בעיתי בימינו. אומנם אין אנו יכולים כיום להקריב קרבנות ואכן אנו חסרים הרבה, בעיקר את הופעת ה' המלאה שהיתה בזמן המקדש, אולם עיקרו של יום הכיפורים הוא בתענית הנפש "עניתי בצום נפשי" בעוד הקרבנות שבו עיקרם טיהור וכפרת המקדש מחטאי בני ישראל כפי שרואים בספר ויקרא. מעבר לזה, אם אתה רוצה בכל זאת להתמודד לגופו של עניין בכתובים, ראה אם אתה יכול להסביר את הפסוק - ישעיהו ט5: "כי ילד ילד לנו בן נתן לנו ותהי המשרה על שכמו ויקרא שמו פלא יועץ אל גבור אביעד שר שלום". הרי אלה שמות אלוהיים שניתנים לילד, גם אם - תוכל לומר - שזה ילד אחר. או תוכל לומר שגם בשם יהושע יש את שם השם, אבל נראה לי שזה לא אותו הדבר. ולא שאני חושב שאם רוצים אפשר להסביר כל דבר בכל דרך, לכן אני חושב שהדרך הנכונה היא לקרוא על כך בספרים ולהכריע בעצמך. ועוד אני חושב, שאם הדברים היו כתובים ללא ספק שוב לא היינו צריכים להאמין. מכיון שמכיר אני את הטיעון מן הפסוק הזה אוכל להשיב(שאחרת אתגרך לא היה ברור) משה רבינו בונה מזבח לאחר הנצחון על עמלק במדבר וקורא למזבח "ה' ניסי" – יש לי הרגשה שבמקום זה לא תאמר שמדובר במזבח אלוהי. שם תיאופורי(כלומר שם המכניס בו את שם האלוה) קיים רבות במקרא וגם בתרבויות שמסביב. כמו כן המנהג לתת שם לילד על שם המשמעות הרצויה נהוג אף הוא, בוודאי מכיר אתה את נח – שינחמנו ממעשינו ומעצבון ידינו. אין ולוא התחלה של סיבה לחשוב שמדובר כאן באל. בוודאי שכאשר תסתכל בפסוקים בהקשרם תבין את משמעותם האמיתית שיבוא מלך שדרכו תגיע תשועת ה' הגיבור(אולי חזק ה' – חזקיהו בנס שהתרחש לו מול סנחריב – ואכן חז"ל אמרו שבתחילה סבר ה' להפוך את חזקיה למלך המשיח). בכל מקרה בוודאי שאין מדובר כאן באדם שיגיע מאות רבות של שנים לאחר שאשור כבר נהרסה. בין אם הוא ישו ובין אם הוא אדם אחר. אה, ונזכרתי - האמונה היא בלב, לא הראש. כמו במילה האנגלית - שמקורה מסתבר עברי - ביליב (אמונה) - בלב. גם בשלמה נאמר שה' נתן חכמה בלבו, לא בראשו. וגם ביהדות אומרים - בתרגום מארמית - אלוהים רוצה את הלב. השכל הוא מוגבל ואני ממליץ לך לא להסתמך רק עליו, אף על פי שככלי הוא מצוין. היהדות היא יותר הראש והמשיחיות הלב, כך נראה לי. חוץ מזה זה עם "קשה עורף" ככתוב. יש להסיר את עורלת הלב. יחזקאל יא19: "ונתתי להם לב אחד ורוח חדשה אתן בקרבכם והסרתי לב האבן מבשרם ונתתי להם לב בשר". ה' הוציאנו ממצרים ודאג שכמעט כל מצווה תיקשר באופן כל שהיא ליציאה זו וכאשר הוא מופיע בפני בני ישראל הוא אינו מבקש מהם להאמין בו אלא הוא מזהה את עצמו במאורעות הברורים לכולם שקרו. לא כל דבר דורש אמונה, יש גם דברים שהם לפני האמונה. עד כאן. נ.ב. הוידאו שצרפת היה די מעניין. צום קל. אני שמח - השיעורים של הרב אורי שרקי מומלצים מאוד. ובהקשר שלך במיוחד החלקים הראשונים בפירוש ספר הכוזרי. יהודים אמיתיים נוהגים לברך בצום מועיל, משום שעיקרו של הצום הוא עינוי הנפש ביום הכיפורים. ואין אני מנסה להיות קטנוני - נקודה זו מהותית בדיון שלנו

הוא שאמרתי

הוא שאמרתי - הכל עניין של אמונה. באמת, כל תפישת עולם, אם זו היהדות או הנצרות, מסדרת את כל הנתונים כראות עיניה. אם מצאת את עצמך ביהדות מה טוב, אם כי באופן רשמי אני חייב לומר כי הדרך היחידה לישועה היא האמונה בישוע, כמו שהוא אומר - איש לא יבוא אל האב זולתי אם יבוא אל הבן. אכן, איש באמונתו יחיה (למרות שכתוב צדיק). אני זוכר שגם אני נלחמתי זמן רב במשיחיות ובטיעונים קשים לא פחות משלך, אבל לבסוף התברר לי שכל זה הוא התגוננות והכחשה. אמנם התחלתי את מחקרי מהתנ"ך, אך מה שהכריע היה חווית ההתגלות, כפי שכתבתי. זה עונה גם על שאלתך ששאלת במקום אחר וראיתי - זה בא עם זה. כמו שבפרק אבות אומרים - אם אין ידע אין חכמה ואם אין חכמה אין ידע (אני מקווה שאני לא טועה בניסוח), כשכאן הידע הוא הכתובים והחכמה היא האמונה. עוד, זה מזכיר לי את הסרט - "ההחלפה", שם מחזירים לאם שאבדה את בנה בן אחר וטוענים שזה בנה, היא מכחישה אך כל המומחים טוענים בתוקף שכך הוא. כלומר - יש דברים שפשוט אתה יודע ואתה לא צריך ראיות נוספות. זאת ועוד - שוב לעניין איכות החוויה, האם באמת אתה חושב שאפשר להתגבר על יצר הרע ללא עזרה אלוהית? הבט לקיצוניות - האם אפשר לשנות נטייה הומוסקסואלית? נאיבי יהיה לומר שכן ואכן ההומוסקסואלים הדתיים ביהדות הם אומללים מאוד. במשיחיות, לעומת זאת, אני מאמין שבעזרתה של רוח הקודש אפשר לשנות זאת. ובכל זאת, הנה עוד פסוק - מיכה ה1: "ואתה בית לחם אפרתה צעיר להיות באלפי יהודה ממך לי יצא להיות מושל בישראל ומוצאתיו מקדם מימי עולם". מכאן יוצא - א. שהמשיח מבית לחם, ב. שמוצאותיו מקדם, כלומר מבראשית. ושוב, גם ביהדות אומרים ששמו של משיח קודם לבריאה. אז זו כנראה גם התשובה שאקבל. וכן - ירמיה, כג', 5: "הנה ימים באים נאם-יהוה והקמתי לדוד צמח צדיק ומלך מלך והשכיל ועשה משפט וצדקה בארץ. 6- בימיו תושע יהודה וישראל ישכן לבטח וזה-שמו אשר-יקראו יהוה צדקנו". ושוב, תאמר, שם תיאפורי, הלא כך? לפחות על כך שהוא בן דוד עלינו להסכים, כן? לסיכום, אם זה באמת מעניין אותך - ואני מתרשם שאתה מתעניין בזה מאוד ואני מעריך את זה - תוכל לפנות, כמו שאמרתי, לספרות המתאימה, המחולקת בחינם. עוד תוכל לנסות ולהתפלל כפי שמפורט שם ואולי תזכה להתגלות כפי שהייתה לי - זה אם אתה פתוח די הצורך. ברכות.

כמעט וממש נעלבתי

השקעתי כל כך הרבה בתשובה אליך וזו התגובה?! אבל.. אני מבין אותך... כל הנוצרים כל כך מפחדים שהם יפסידו את הגאולה שלהם שהם לא פתוחים להקשיב באמת. ובכל זאת לא אחזיר לך באותה מטבע. אענה לך על דבריך אם כי באופן רשמי אני חייב לומר כי הדרך היחידה לישועה היא האמונה בישוע, כמו שהוא אומר - איש לא יבוא אל האב זולתי אם יבוא אל הבן דע לך שזהו הקושי העיקרי, כך אני מרגיש, של נוצרים רבים, הפחד שלא תהיה להם גאולה לא מאפשר להם לברר דברים לאמיתתם.הרשה לי לומר לך שתהיה לך גאולה אם תחפש את האמת ולא תפחד, הקב"ה לא נמצא בשקר ובבריחה מבירור אמיתי "הקב"ה חותמו אמת". באופן רשמי כל אחד אומר שהדרך לישועה היא X. השאלה מה השכל שלך אומר. אני זוכר שגם אני נלחמתי זמן רב במשיחיות ובטיעונים קשים לא פחות משלך מענין אותי לדעת אילו טיעונים אתה העלית, וכיצד השתכנעת בטעותם כמו שבפרק אבות אומרים - אם אין ידע אין חכמה ואם אין חכמה אין ידע (אני מקווה שאני לא טועה בניסוח), הניסוח הנכון הוא: רבי אלעזר בן עזריה אומר, אם אין תורה, אין דרך ארץ; אם אין דרך ארץ, אין תורה. אם אין חכמה, אין יראה; אם אין יראה, אין חכמה. אם אין דעת, אין בינה; אם אין בינה, אין דעת. אם אין קמח, אין תורה; אם אין תורה, אין קמח. אני לא מבין איך אפשר להגיע למסקנה שלך ממשנה זו. האם באמת אתה חושב שאפשר להתגבר על יצר הרע ללא עזרה אלוהית? הבט לקיצוניות - האם אפשר לשנות נטייה הומוסקסואלית? נאיבי יהיה לומר שכן ואכן ההומוסקסואלים הדתיים ביהדות הם אומללים מאוד. במשיחיות, לעומת זאת, אני מאמין שבעזרתה של רוח הקודש אפשר לשנות זאת. מעולם לא כתבתי שאין צורך בעזרה, על פי היהדות יש צורך בתפילות רבות לבורא גם לצורך נצחון על היצר כפי שאומר הפסוק "צופה רשע לצדיק ומבקש להמיתו, ה' לא יניחנו בידו" ומסבירים במדרש שיצר הרע צופה לצדיק ולולא עזרת ה'. כך גם לגבי הנסיון של ההומוסקסואליות. ובכל זאת, הנה עוד פסוק - מיכה ה1: "ואתה בית לחם אפרתה צעיר להיות באלפי יהודה ממך לי יצא להיות מושל בישראל ומוצאתיו מקדם מימי עולם". מכאן יוצא - א. שהמשיח מבית לחם, ב. שמוצאותיו מקדם, כלומר מבראשית. ושוב, גם ביהדות אומרים ששמו של משיח קודם לבריאה. אז זו כנראה גם התשובה שאקבל. וכן - ירמיה, כג', 5: "הנה ימים באים נאם-יהוה והקמתי לדוד צמח צדיק ומלך מלך והשכיל ועשה משפט וצדקה בארץ. 6- בימיו תושע יהודה וישראל ישכן לבטח וזה-שמו אשר-יקראו יהוה צדקנו". ושוב, תאמר, שם תיאפורי, הלא כך? לפחות על כך שהוא בן דוד עלינו להסכים, כן? אתה הבנת מה שאלת כאן?! אנסה לענות בכל זאת - ברור שהמשיח אמור להיות מבית דוד שבא מבית לחם "עבדך ישי בית הלחמי" זוהי השושלת המובטחת. שם תיאופורי? אכן! ה' צדקנו = צדקיהו או משהו בסגנון כמקובל. מוצאותיו מימי קדם - בסגנון של פרשת האזינו - זְכֹר יְמוֹת עוֹלָם, בִּינוּ שְׁנוֹת דֹּר-וָדֹר; שְׁאַל אָבִיךָ וְיַגֵּדְךָ, זְקֵנֶיךָ וְיֹאמְרוּ לָךְ. ח בְּהַנְחֵל עֶלְיוֹן גּוֹיִם, בְּהַפְרִידוֹ בְּנֵי אָדָם; והכוונה כאן היא להרבה שנים אחורה כמובן. האמת היא שקשה לי להאמין, באמת ובתמים קשה לי, שאתה מאמין בפירושים הללו הייתי שמח לדבר איתך באופן אישי אם תרצה. אוכל גם להפגיש אותך עם כומר פרוטסטנטי שהתגייר, תאמין לי שהוא שאל לא פחות ממך ודרגים הרבה יותר גבוהים מאלו שהגעת אליהם. השאלה היא אם אתה פתוח די הצורך? אם זה באמת מעניין אותך - ואני מתרשם שאתה מתעניין בזה מאוד ואני מעריך את זה - תוכל לפנות, כמו שאמרתי, לספרות המתאימה, המחולקת בחינם. עוד תוכל לנסות ולהתפלל כפי שמפורט שם ואולי תזכה להתגלות כפי שהייתה לי - זה אם אתה פתוח די הצורך מאוד מתעניין, אבל מאוד מאוכזב, אני לא רואה כרגע סיבה לפנות לשום ספרות משום שלא הצלחתי להשתכנע שיש אפילו בזיק של אמת בכיוונים אלו. בעתיד אני מתכוון לקרוא את הברית החדשה.

בנוגע

בנוגע ל'כלו כוחותי' - ראה ישעיהו מ31: "וקוי ה' יחליפו כח יעלו אבר כנשרים ירוצו ולא ייגעו ילכו ולא ייעפו". אם זה מעייף אותך - וזה מובן - אתה יכול לקחת את זה יותר לאט, הרי לתורה אין סוף, כמו שכתוב - איוב יא9: "ארכה מארץ מדה ורחבה מני ים", אף על פי שאת העיקרון היסודי שלה, כאמור, אפשר ללמוד על רגל אחת. בנוגע להעלבותך כמעט - אני מצטער מאוד, אבל עליך להבין שכך הוא בדו-שיח בין אנשים, כל אחד רואה את הדגשים שלו ולכל אחד - במיוחד במקרה שלנו - יש את הרוח שלו. בלימוד תורה קשה מאוד ללכת ממש על-פי סדר, אלא זה דבר שמצריך הבנה בקנה מידה גדול יותר. אבל אם אתה רוצה להתמקד במשהו אחד תוכל להדגיש אותו. רק תזכור שגם לי יש את המגבלות שלי. ובכלל, זה הולך כך - "השקעתי בשבילך - תשקיע בשבילי", אלא אני מקווה שקודם כל אתה משקיע בשביל עצמך ואני עושה ככל שאני יכול. בטח שמדברים מדברים כאלה. הנה אתייחס למשל למשנה - "אם אין דעת, אין בינה; אם אין בינה, אין דעת": הבאתי את זה כמשל לשני דברים התלויים אחד בשני, כמו התנ"ך והאמונה. אם אתה לא מבין את זה - אין לי מה לעשות בנידון. או יותר נכון לדעתי לומר - אם אתה לא מתחבר לזה. תדע לך, תורה של אדם זה לא דבר פשוט כל-כך - וזה עוד לפני שאנו מדברים על הנושא שלנו. יש דרך לאיך מבררים את האמת. ושוב, אני מאמין שישוע הוא גם הדרך הזו, כמו שהוא אומר - "אני הדרך והאמת". והחיים, גם החיים. בנוגע לתוכן, הבהרת שאתה קורא את ישעיה נג' כמדבר על ישראל ולא נותר לי אלא לקבל את דעתך כסברה אחת, גם אם אני - ורבותינו הקדמונים גם - לא מסכים איתה. שים לב שנשארו לך כמה פסוקים מוקשים, אף כי זה לא בהכרח פוסל את התיאוריה. וכבר אמרתי לך שאני רואה את עם ישראל כמקביל למשיח, כך שהדברים ברובם יכולים לתאר גם אותו. בנוגע למפגשים איתך ו/או עם כמור שהתגייר - עליי לומר שמעניין אותי מאוד לשמוע איך אני יכול להתייחס לחוויה שחוויתי בדרך אחרת, יותר מאיך אפשר לפרש את הכתובים אחרת, כי זה אני יודע שאפשר. בכלל, אני באמת פתוח לכל דעה. אך כרגע לא נראה לי שזה יהיה למועיל, מה גם שאנו כבר מדברים. אפשר לשלוח לי חומר כתוב ל[email protected]. וכמו שאתה מציע לי כך אני מציע לך - קרא את הברית החדשה וקרא גם ספרים המסבירים אותה, בדיוק כפי שעשית עם התנ"ך, ידע אף פעם לא הזיק. אני אומר - תהלים לד9: "טעמו וראו כי טוב ה' אשרי הגבר יחסה בו". אני מקווה שתקבל תגובה זו בהבנה. נ.ב. אני חייב לומר לך שמבחינת התחושה היהדות שאתה מציע נראית לי משהו עריצי, שמנסה לכבות את הרוח, אולי מתוך קנאה.

קצת יותר סביר

הנה אתייחס למשל למשנה... עכשיו הבנתי, פשוט בתחילה חשבתי שאתה טוען שהמשנה מביעה את הרעיון שלך. בנוגע לתוכן... אמרתי לך שאני לא מבין איך אפשר לומר אחרת, אבל.... אבל גדול.. גם אם נניח שמדובר בפסוקים אלו במשיח... אין בפסוקים אלו שום סיבה לחשוב שמדובר באותו האיש חשוב לי שתבין את הטענה הזו משום שכתבתי לך אותה בעבר ולא התייחסת אליה לגבי החומר הכתוב, אנסה לדבר איתו ולהבין אותך טוב יותר ולאחר מכן אשתדל לשלוח לך משהו. למרות שאני חושב שזו יכולה להיות בשבילך חוויה מאוד מעניינת, אם תרצה תוכל להביא איתך מסיונר מקצועי. אני בכל אופן אשמח להשתתף בדיון שכזה. נ.ב. אני חייב לומר לך שמבחינת התחושה היהדות שאתה מציע נראית לי משהו עריצי כנראה שנ.ב יתפרש כ"נחשב ביותר" משום שאני רואה עניין רב להתייחס לדבריך. ההיפך הגמור הוא הנכון. המחויבות אותה אני מציע לא רק שלא מכבה את הרוח אלא היא מוציאה אותה לפועל באופן השלם ביותר. משל למה הדבר דומה, לבחור בעל כשרון נגינה מיוחד שנרשם לקורס נגינה, כל עוד הוא בהתלהבות הראשונית הוא הולך אולם לאחר כמה פעמים ההתלהבות פוסקת ואז מה... אדם עם חוסר משמעת עצמית, חוסר מחויבות ושעבוד יפסיק את הלימוד ויכבה את כשרונו שיכול היה להתבטא בצורה מופלאה אם רק היה קונה הרגלי מחויבות ראויים. לעומת זאת אדם המשעבד את עצמו לכשרונות המצויים בו גם כשלא בא, גם כשקשה - יגיע למחוזות רחוקים ומופלאים.

עוד בנוגע

בנוגע לנג', שוב, אם אתה מבין שזה מדבר על המשיח - כמו שכתוב גם בגמרא, ספר הבסיס של היהדות - אתה אחר-כך יכול לראות איך זה משתלב בפסיפס הגדול של התיאורים על המשיח ואז רואה שזה יכול להיות לא אחר מאשר ישוע. הנה עניתי לך. ואגב, יש כמה דברים שגם אתה לא ענית לי, כמו המספרים המדויקים בדניאל, אבל מילא, זו לא תחרות ולכל דבר יש את זמנו. בנוגע לכומר, אם הייתה לו חוויה של התגלות ובכל אופן הוא התגייר הייתי מעוניין לדבר איתו ולו טלפונית תחילה. אני מקווה שהוא מדבר עברית. בנוגע למשל שנתת, זה בדיוק זה, אוי לו לכנר שמנגן רק כי מחייבים אותו, אלא צריך שתהיה לו בעירה פנימית ואז הכל קל ומובן מאליו. ממש לא נראה לי שהתפילות היהודיות החוזרות על עצמן לפי נוסח קבוע יכולות לבטא את נהמת לבי ולקדם אותי להיכן-שהוא. ועוד, בנוגע להומוסקסואליים שהזכרתי, אני לא מקבל את מענך, כי אני מכיר מה שהולך והומוסקסואלים יהודים לא מצליחים לשנות את נטייתם המינית שהם נולדו איתה, למרות כל התפילות, כי הם לא מפנים את תפילותיהם למקום הנכון - לישוע, שהוא זה שכן יכול לפעול בנידון וכך הוא גם עושה. צריך להכיר את הנתונים ולהודות בהם לפני שמדברים. ועוד דבר שכדאי לדעת - כל מי שמציע למישהו אחר משהו כדאי מאוד שהדבר הזה יהיה מפתה מבחינה מסוימת, לא במובן השלילי, שיהיה בזה משהו מושך וכדאי - ואני לא מוצא את הדברים האלה ביהדות. לעומת זאת, על המשיחיות אפשר לומר - הושע יא4: "בחבלי אדם אמשכם בעבתות אהבה". לסיום, אם אתה רוצה לטעום משאלותי הקשות שעדיין מתרוצצות במוחי אתה מוזמן להיכנס שוב לפורום של הנצרות המשיחית ולראות מה השארתי שם. ועוד דבר - שים לב שגם בירמיה שצטטתי מדובר על מלך ש'ישכיל', כמו בנג'. השוואת מקורות.

אין לי כותרת

בנוגע לנג', שוב.... אשמח לראות את הראיות, עד עתה(לא רק בדיונים אתך), מצאתי אותן לא משכנעות בלשון המעטה כמו המספרים המדויקים בדניאל לא הראית לי חישובים אמרת שיש מי שחישב שמדובר על היום, ושזה מתאים לישו אבל לא הצגת טיעון מפורט ועל כן לא היה לי על מה לענות בנוגע לכומר... מדובר על מישהו שחווה המון..לצערי הוא דובר אנגלית אבל אפשר לערוך שיחת אינטרנט יחד איתי ואתרגם לך בנוגע למשל שנתת... אתה צודק לגמרי, במשל מדובר על אדם בעל כשרון המעוניין ללמוד אלא שבחלוף הזמן השגרה שוחקת ופה טמון ההפסד הגדול ועוד, בנוגע להומוסקסואליים שהזכרתי יש כאלה המצליחים ויש כאלה שאינם בדיוק, אבל בדיוק כפי שקורה אצל כאלה נוצרים - הייתי ממליץ לך לעיין בויכוחים על כך באתרים באנגלית, אלא שאמרת לי שיש לך בעיה עם אנגלית עוד דבר שכדאי לדעת... מסכים ב100% אומנם חז"ל אמרו "שאני מינות דמשכא" כלומר שונה המינות(נצרות) שמושכת. אולם היהדות מושכת מאוד, ואם קראת את המאמר שצירפתי בקובץ(דרך התחיה) אני בטוח שהתחלת לראות את העניין. ממליץ בחום לשמוע שיעורים נוספים של הרב אורי שרקי ממכון מאיר ששלחתי לך. ועוד דבר לא הבנתי על מה אתה מדבר אשמח לקבל פירוט

מה העניינים?

אני יודע אנגלית די טוב לנהל שיחה, אם כי לכתיבה יקח לי יותר מדי זמן. נסה לראות מה אתה יכול לארגן. שיחת אינטרנט נשמע טוב. בקשר לחישוב בדניאל - תצטרך לקרוא את זה בספרים, זה ארוך מדי. בגדול אבל, 69 שבועות של שנים מוביל הישר מהצו המסופר בנחמיה ב' לבנות את ירושלים לזמן צליבתו של ישוע. ב"ועוד דבר" דברתי על כך שגם בירמיה כג' נכתב "מלך מלך והשכיל" וכן בישעיה נג' - "הנה ישכיל עבדי", זו אבחנה שלי, למרות שודאי הבחינו בה לפני. את הלינק למאמר לא מצאתי, איפה הוא? ו"בנוגע לנג' שוב", אם לא השתכנעת לא נותר לי אלא להצטער על כך. צריך להבין שאמונה תלויה בהרבה גורמים ולא כולם רציונליים. האנשים ה'רציונליים' בדרך-כלל כלל לא מאמינים באלוהים, יש להם הסברים חלופיים, הגיוניים לגמרי. אבל דבר אחד אני יכול לומר לך - עצם זה שאתה מתעניין בנושא כבר אומר משהו, לא כל אחד מוצא בזה עניין. גם אם בהתחלה המשיכה שלך לנושא לובשת דמות של דחיה - וזה לגמרי טבעי ובסדר - אין זה אומר שזה מה שהיא מבחינה פנימית. כמו שאומרים - "מתוך שלא לשמה בא לשמה". כך אני מקווה בשבילך, מתוך מה שאני יודע. ואני מאחל לך שיהיה לך את האומץ לברר את האמת עד תומה על-ידי כך תשמע מה לבך אומר לך וכן מה אומר שכלך (כפי שאומר ישוע - דע את ה' גם בכל מדעך). והעיקר שהכל יעשה ברוח טובה. אף כי - צריך לזכור - הדברים האלה הם בנפשנו. ועוד דבר דומה לזה - אני חושב שאנשים לא היו נרתעים כל-כך מהשם ישוע אלא אם כן באמת היה בו משהו. מהשם בודהה, למשל, לא כל-כך פוחדים, נקודה למחשבה (ולא על כל דבר חייבים להגיב, אפשר גם לחשוב קצת על הדברים, לשקול אותם, לתת להם זמן להתעכל). בברית החדשה אומרים שאין איש יכול לומר שישוע הוא המשיח אלא ברוח הקודש. ובנוגע לכומר, אתה יכול למסור לו בשמי, שבברית החדשה התייחסו כבר למקרים כמו שלו ושם נאמר, שעדיף לאדם שלא היה מכיר את רוח החסד מלכתחילה מאשר שהכיר אותה ואז נסוג. צריך להתקדם ברוח, לא לסגת. אבל אולי עדיף קודם שנשמע אותו. אגב, סתם מעניין אותי, בן כמה אתה? אני בן 33.

סבבה

אני יודע אנגלית ... אשתדל לארגן – שלח לי מסרון עם המסנג'ר שלך בקשר לחישוב בדניאל - תצטרך לקרוא את זה בספרים, זה ארוך מדי. בגדול אבל, 69 שבועות של שנים מוביל הישר מהצו המסופר בנחמיה ב' לבנות את ירושלים לזמן צליבתו של ישוע. ראיתי את החישוב שהביא מסורתי, הבנתי גם מה המקור לחישוב זה – אולם אני מקווה שברור לך שהוא לא קשור לפשט הפסוקים בפרק ט שמדברים על כך שלאחר תקופה של 69,70 שבועות שנים יתחילו לבנות את ירושליים ולא שיתחילו לספור מבניית ירושליים.(משיח שם על פי המפרשים וכן נשמע סביר שמדובר על "כורש משיחי") ב"ועוד דבר" דברתי על כך שגם בירמיה כג' נכתב "מלך מלך והשכיל" וכן בישעיה נג' - "הנה ישכיל עבדי", זו אבחנה שלי, למרות שודאי הבחינו בה לפני. השכלה היא שבח "כי אז תצליח את דרכך ואז תשכיל" נאמר ליהושע וכן במקומות רבים. השבח מתאים לעם ולמלך כאחד. את הלינק למאמר לא מצאתי, איפה הוא? מדובר על הקובץ המקושר לתגובה הנקראת "חלק ב" - http://www.tapuz.co.il/Forums2008/ViewMsg.aspx?ForumId=1314&MessageId=134081737 ו"בנוגע לנג' שוב", אם לא השתכנעת לא נותר לי אלא להצטער על כך. באומרי "לא השתכנעתי" התכוונתי לומר שאני מוצא את הראיות לכך חסרות ביסוס ואני חושב שאפשר להראות זאת לכל אדם ישר. כמו שאפשר להראות שמוחמד לא כתוב בפסוק "חיכו ממתקים וכולו מחמדים". ואני מאחל לך שיהיה לך את האומץ לברר את האמת עד תומה... אמן !! אני חושב שאנשים לא היו נרתעים כל-כך מהשם ישוע אלא אם כן באמת היה בו משהו. ברור שיש בו משהו – יש בו 2000 שנות סבל ונסיון המרות דת לעם היהודי. (אגב, גם ממוחמד נרתעים) מהשם בודהה, למשל, לא כל-כך פוחדים, נקודה למחשבה (ולא על כל דבר חייבים להגיב, אפשר גם לחשוב קצת על הדברים, לשקול אותם, לתת להם זמן להתעכל). אין תגובה ובנוגע לכומר, אתה יכול למסור לו בשמי, שבברית החדשה התייחסו כבר למקרים כמו שלו ושם נאמר, שעדיף לאדם שלא היה מכיר את רוח החסד מלכתחילה מאשר שהכיר אותה ואז נסוג. אמסור לו – למרות שהוא כבר מכיר זאת והוא גם מכיר את הטענה שמי שכבר האמין בישוע ועזב אין לו תקנה לעולם (והוא ייצלה בגיהנום לעד ולעולמי עולמים רק משום שלא האמין, אפילו אם היה צדיק עליון) אגב, סתם מעניין אותי, בן כמה אתה? אני בן 33. 31, כמעט כמוך

צאקי5

New member
לא יודע איך

לא יודע איך שולחים מסרון, או שזה חסום, וכן אין לי מסנג'ר וזה גם לא נותן להעלות את התוכנה, בעיה. תחשוב על משהו ותחזור אליי לכאן, אבדוק מפעם לפעם הערב, או אם זה יעזור לך השתמש במספר הטלפון שלי - 052-8617168. אני חייב לציין שזה קצת מוזר לי, אבל אולי שווה לנסות. חוץ מזה, מצאתי את המאמר ששלחת וקראתי אותו. זה די אומר מה שאני אומר, שהחוויה גדולה מהשכל. ועוד, אני מצטט מתוך המאמר - "אמונת אלהים אמיצה, השתולה דוקא בתוך הכנסיה", אבל זה מוצא מהקשרו, בצחוק. אבל יותר ברצינות, מסופו - "הפגמים של כל חטאות אדם ימחקו, ואורה עליונה של "נהירה אל ה' ואל טובו" תחדר...", זה גם מה שאומרת הנצרות.

אני עובד עד 10 בלילה

לא אוכל לעשות זאת היום, בטח כאשר עדיין לא דיברתי איתו על כך אשתדל לארגן משהו בחול המועד. אני בטוח שזה קצת מוזר, גם לי היה מוזר להשתתף בכנס של יהודים משיחיים בנושא תורה ומדע אבל עשיתי זאת בכל זאת משום שהנושא עניין אותי (ואני חייב להודות שבעסק הזה הבריאתנים הנוצרים[האיכותיים שבהם] עולים על היהודי) חוץ מזה, מצאתי את המאמר ששלחת וקראתי אותו. אני שמח שקראת אותו. אני מעדיף להשתמש בדבריך: ולא על כל דבר חייבים להגיב, אפשר גם לחשוב קצת על הדברים, לשקול אותם, לתת להם זמן להתעכל.

תגובה

(בהתחלה לא קיבלתי את התגובה שלך, כי השתמשתי בטעות בשם אחר, אבל הנה מצאתיה לבסוף). אני מקווה שתמצא גם סידור למסנג'ר שלא עובד, אולי אפשר לפתוח חדר בצ'אט? או אולי אפשר להיפגש אם הוא ירושלמי, אם כי זה קצת מלחיץ. בחול המועד אני לא פנוי בימים א'-ד' כלל. אולי ביום ה'. או מחר. תורה ומדע אגב זה גם נושא מעניין, חקרתי אותו מעט היום.

אני לא מבין מדוע צריכה להיות בעיה במסנג'ר

אתה יכול להתקין אותו מחדש כמו כן אפשר להשתמש בסקייפ. לגבי פגישה, הוא גר בסוסיה שזה קרוב לירושליים, אם תרצה אוכל לארגן משהו כשיהיה לך נוח(סוסיה זה מקום יפה)

שמע, אני לא מבין הרבה במחשבים

המסנג'ר לא עולה, לא יודע למה (אולי בגלל שהחלונות לא מקורי?). גם בסקייפ לא הבנתי מה רוצים ממני. הצ'אט נראה לי אפשרות לא רעה. ליסוע - אין לי רכב, אם לך יש אז אולי, אם זה מעניין אותך. שווה כל הטרחה? הייתי ממליץ לו לכתוב את רשמיו באיזשהו מאמר. אם בכל-זאת - אפשר היום, תוכל לנצל את הטלפון שהשארתי לך אם צריך. מצטער שזה מסתבך ככה.

הודעה שנייה

התחברתי לסקייפ ואפילו יש לי מצלמה, אם כי אני לא יודע בדיוק איך משתמשים בזה. אצטרך הנחיות. או פשוט לנסות.

השם הוא - hagaihof

חוץ מזה מצאתי אתר שקשור לזה, אנטי משיחי, בטח תאהב אותו - xmessianic. אם כי הוא לא עמוק במיוחד. גם שם יש סיפורים על כל מיני משיחיים שחזרו או הגיעו ליהדות.

למעלה