שים לב, לב
ובכן, אגיב זה פשוט לא נכון שגם בדתות אחרות יש חוויה כזו שתיארתי. התרגשות דתית כן, אבל לא התגלות וטיהור חטאים. הדתות האחרות לא שמות את זה כאידיאל ומילא הן לא חוות את זה. בבודהיזם, למשל, הכוונה היא להגיע לנירוואנה ואם אתה תלמיד טוב אז אתה גם מגיע לזה - אני מאמין לדיווחים של מאמיניהם - אבל זו חוויה אחרת. זה בא מתוך האדם ואין זו התגלות אלוהים ישירה. גם היהדות לא מציעה את זה ורובם-ככולם של מאמיניה לא טוענים לכך, בניגוד לנצרות/ משיחיות בה יש עדויות כאלה לרוב. ניסים אני מאמין שיש, שהרי כתוב - "ורחמיו על כל מעשיו". צריך כנראה לחוות את הדבר הזה כדי לדעת. ומשעה שחווית זאת תהיה זו כפיות טובה כלפי האל לא להכיר בכך. וזה מוביל לנקודה הבאה שלי - משחווית את הדברים אתה פשוט יודע. אני חושב שצריך להתייחס לאלה דברים בכבוד ובכובד ראש, כמו שצריך גם לכבד את אמונתו של כל אדם. זה דבר קדוש. על דברים אחרים אפשר להתווכח. אבל, כך נראה לי, זו נטייתה של היהדות להתווכח על כל דבר, גם על מה שהוא כלל לא נושא לויכוח. וזה מזכיר לי את הסיפור התלמודי על תנורו של עכנאי - אתה ודאי מכיר - שם החכמים לא נותנים אמון גם בבת קול מן השמיים שמדברת איתם. ואני אומר - אם כך איזה מקום הם משאירים להתגלות אלוהית, אליה אנו כל-כך כמהים? (תוכל לקרוא על כך ועל עוד דברים בספרי שיצא בעזרת השם לאור בזמן הקרוב). וזה מוביל לנקודה הבאה - יעצת לי לפנות ליהדות, אך עליי לומר לך שיש לי כבר רקע נרחב בה - גדלתי בבית דתי וחזרתי בשאלה לפני שמצאתי את המשיחיות וגם היום אני הולך בקביעות לשיעורים ביהדות. אבל בנקודה זו עליי לומר, שהיא לא השאירה בי רושם טוב. יש הרבה דברים יפים ביהדות, אבל צריך להודות שהבסיס שלה היא הגמרא. וכשקראתי בגמרא מצאתי שמדובר בדברים שפשוט אינם האמת, אלא מדובר בפלפולי סרק ובהבלים. למשל, במסכת סנהדרין אומרים, שהסיבה לכך שצריך שלושה שופטים היא משום שכתוב שלוש פעמים את המילה אלוהים בפסוק הרלוונטי. ואני שואל - זו דרך ללמוד? זו אמת? וכך קורה לאורך התלמוד כולו. כך שגם מבחינת האלטרנטיבה המשיחיות מתבררת כעדיפה. אבל אני מבין לחלוטין את הרתיעה ממנה. פשוט ליהדות יש מכבש לחצים אדיר, סוגסטיה, אותו היא מפעילה כלפי הפונים לזרם האחר, זה נחוץ לה מבחינה קיומית. גם לי הייתה התמודדות עצומה לפני שהצלחתי להשתחרר מהשפעה זאת וזאת גם לאחר שעזבתי את הדת. כאן אני נזכר במילה שעבוד שהזכרת ואני רוצה להסתייג ממנה. הכנעות לדבר ה' כן, אבל הוא אמור לשחרר אותנו ולא לכבול. "תדעו את האמת והאמת תשחרר אותכם לחופשי" אמר ישוע. זו היא יציאת מצרים האמיתית. כי שעבוד יוצר היצר ואם אתה משוחרר ממנו כי אז אתה חופשי באמת. מה שנשאר זאת אהבה. עליי לחזור ולומר, כי אני חושב שזה הכוח החזק ביותר הפועל ביקום. וגם ביהדות זה מקובל - ואהבת לרעך כמוך זה כלל גדול בתורה, אמר רבי עקיבא, והלל אמר - מה ששנוא עליך אל תעשה לחברך, זוהי כל התורה על רגל אחת. בכלל צריך לומר, שיש נקודות דמיון רבות בין הנצרות והיהדות, בנפרד מנקודות השוני. בראש ובראשונה יש להן מלחמה משותפת באי-האמונה מחד ובאמונה הפוליתאיסטית הפאגנית מאידך - שהנצרות היא זו שביערה אותה מהעולם. גם האסלאם שייך לאמונה מונותאיסטית זו. וגם החסידות מושפעת בעצם מהנצרות. העניין הוא להתייחס לפנימיות התורה, שהיא החיות שלה, ושהרי על אלוהים עצמו נאמר כי "אלוהים חי" הוא. כך גם אתה רואה שבדיבור על דברים אלה מתקבל יחס אישי. ואם כבר הזכרנו אלוהים חי, אולי זה המקום לתאר לך אחת מן המחשבות שהיו לי בעת חיפושי. שאלתי האם אלוהים יכול להתגשם בדמות אדם ולהפתעתי מצאתי שסתירת טענה זו לא מופיעה אפילו במקום אחד בתנ"ך. אלילים כן, אבל זה לא. ואז חשבתי שזה גם הגיוני, שהרי אם אלוהים הוא כל-יכול אז הוא גם יכול ברצותו להתגשם בדמות אדם, על אף שקשה לנו להבין זאת. זאת בניגוד לעיקר השני של הרמב"ם, שאם חושבים על זה - בעצם מפחית מיכולתו של האל וקובע הגדרה אנושית שלו, בניגוד למה שלו הטיף הרמב"ם עצמו. בעניין הפוליטיקה של הדת כפי שהיא באה לידי ביטוי בהיסטוריה - בזה אני לא מבין הרבה. ובאמת יש להיזהר מכל קיצונות דתית. אך זה לא אומר שיש לשפוך את התינוק עם המים. בעניין הכפרה - על-פי התנ"ך - לפי הדוגמה הנוצרית, אכן - יש צורך בשפיכת דם כדי לקבלה, כמו שכתוב - "הדם הוא בנפש יכפר". כיום אין לנו בית מקדש, שחרב מיד אחרי בואו של ישוע, כך שאבדה הצורה הזאת של כפרה. גם הפולחן של יום כיפור תלוי במקדש, כך שהוא בעיתי בימינו. אך כדי לא לייאש אותך אציין נקודה אחרת בנוגע אליו המתקשרת לנושא אחר שהזכרת - החסד. אם תשים לב - וזה לא לפי הדוגמה הנוצרית - תחילה בא יום הדין, שהוא ראש השנה, ואחר-כך יום החסד, שהוא יום כיפור. כך גם אומרים ביהדות שאלוהים רצה לברוא את העולם במידת הדין וראה שהוא לא יוכל להתקיים כך, אז בראו במידת החסד. אי-אפשר לעמוד בדין ללא חסד. לכן כל הנסיונות של היהדות להצטדק במעשים הם אבודים מראש. מעבר לזה, אם אתה רוצה בכל זאת להתמודד לגופו של עניין בכתובים, ראה אם אתה יכול להסביר את הפסוק - ישעיהו ט5: "כי ילד ילד לנו בן נתן לנו ותהי המשרה על שכמו ויקרא שמו פלא יועץ אל גבור אביעד שר שלום". הרי אלה שמות אלוהיים שניתנים לילד, גם אם - תוכל לומר - שזה ילד אחר. או תוכל לומר שגם בשם יהושע יש את שם השם, אבל נראה לי שזה לא אותו הדבר. ולא שאני חושב שאם רוצים אפשר להסביר כל דבר בכל דרך, לכן אני חושב שהדרך הנכונה היא לקרוא על כך בספרים ולהכריע בעצמך. ועוד אני חושב, שאם הדברים היו כתובים ללא ספק שוב לא היינו צריכים להאמין. אה, ונזכרתי - האמונה היא בלב, לא הראש. כמו במילה האנגלית - שמקורה מסתבר עברי - ביליב (אמונה) - בלב. גם בשלמה נאמר שה' נתן חכמה בלבו, לא בראשו. וגם ביהדות אומרים - בתרגום מארמית - אלוהים רוצה את הלב. השכל הוא מוגבל ואני ממליץ לך לא להסתמך רק עליו, אף על פי שככלי הוא מצוין. היהדות היא יותר הראש והמשיחיות הלב, כך נראה לי. חוץ מזה זה עם "קשה עורף" ככתוב. יש להסיר את עורלת הלב. יחזקאל יא19: "ונתתי להם לב אחד ורוח חדשה אתן בקרבכם והסרתי לב האבן מבשרם ונתתי להם לב בשר". עד כאן. נ.ב. הוידאו שצרפת היה די מעניין. צום קל.