איזה עול תפרקו?

ריידנער

New member
בלה בלה בלה

"אמות מוסר בסיסיות"

המצאה מטופשת, לא פחות מאשר אלוהים והרבי מויז'ניץ. מי קבע מה בסיסי ומהם אמות המוסר? אתה? סבתא שלך? משה רבנו? אובמה? האבות המייסדים של ארה"ב?

היית פנאט חרדי ועכשיו אתה פנאט חילוני? תיהנה! בכיף!

בדיוק כמו שכתבת - - -

ולמען הסר טעות וספק, זה לא שאני בעד הסרת מוסרי התרבות והשלטון, והתרת מוראה של מלכות, ובליעת איש את רעהו חיים. ברור לי שלא ארצה לחיות בעולם בו אין """קודים מוסריים מחייבים""", אין ספק שהתרבות הליברלית יצרה עולם מושלם באופן יחסי לעומת כל התרבויות שקדמו לה.

אז לפחות אתה מסכים שיש - קודים מוסריים חברתיים!!! סורי שקראתי לזה 'אמות מוסר'... אבל מה שבטוח זה "בסיסי"...

ריידנער

New member
יש הבדל מהותי בין מה שאני אמרתי לדבריך

אני מדבר על הסכמות חברתיות תרבותיות, שמחייבות בזכות ההסכמה שלהם. אין בהם חובה פנימית מצד עצמה, אין איזה ישות אלוהים שמסרה אותם בהר סיני, זה בסך הכול נורמות חברתיות שמסדרות את הכאוס שאנו חיים בו לטובת כולנו באופן ממוצע.

אבל לקחת את זה ולהפוך לתורה מסיני, ולומר שאם אני מעז לערער או אפילו להרהר על תוקפן ועל מידת מחוייבותי אליהן אני כבר בזוי אדם תולעת ולא איש הראוי לגינוי, זו פנאטיות מחשבתית ליברלית.

ודבר נוסף, ההסכמות החברתיות הינן טובות כאמור באופן ממוצע לרוב אזרחי העולם המתקדם. אנחנו כחרדים איננו נמנים על חברה זו למרות רצוננו העז. לכן אנו בעצמנו קובעים לעצמנו את אמות המוסר תוך כדי הליכה. נרצה או לא נרצה.

אכן, גם באורחות צדיקים ובמסילת ישרים

אחד השחרורים הגדולים בתהליך של עיצוב העצמי שלי על מורכבותו הנפשית הייתה ביום שהבנתי שאני לא צריכה לשלול כל דבר חרדי ודתי ואלוהי ומוסרי שנאמר על ידי הדת.
כמו שבודהה אומר דברים חכמים גם תורת המוסר אומרת דברים חכמים.
בעבר, הרפלקס המיידי שלי היה לשלול כל דבר שנאמר בשם היהדות, והשחרור האמיתי שלי היה כשהבנתי שאני לא צריכה לייחס את הנאמר לאומר אלא לבחון אך ורק את הנאמר.
אני חושבת שרבים מהאנשים שעוזבים את היהדות לא מוכנים להסכים עם דברי היהדות, כי אז הם כאילו מסכימים שיש ביהדות אמת והנה, היא צודקת. אבל זה לא אומר כלום לא על האמת ולא על הצדק.

ריידנער

New member
פספסת את העוקץ

התכוונתי לומר שבספרים אלו לדוגמה מגדירים את אמות המוסר הבסיסיות על המוסר היהודי ועל קיום דבר האלוהים ואין בלתו. אין שום רבותא בגוגל או בויקי על פני ספרים אלו.

מה שאני מנסה לטעון הוא שגם אם אני מעוניין ורוצה בסדר חברתי שנוח לי ויוצר עולם ממוצע ונוח לרוב האנשים שבו, עדיין אני יכול לשנות ולהתאים עבורי את כלליו, בפרט לאור המצב המורכב שאני נמצא בו, ובפרט לאור ההבנה הברורה שלי שאין פה אמת מוחלטת אלא סדר חברתי שנוח לסביבה.

ה

ההוא ארמאה

Guest
שחרור נכון לחיים

שנו באבות פרק ה' משנה ט"ו:
"ארבע מדות ביושבין לפני החכמים: ספוג ומשפך, משמרת ונפה:
1) ספוג, שהוא סופג הכל.
2) משפך, שמכניס בזו ומוציא בזו.
3) משמרת, שמוציאה את היין וקולטת את השמרים.
4) נפה, שמוציאה את הקמח וקולטת את הסולת."

את כנראה בחרת את הדרך החכמה ביותר - הליברליות
גם ככה החיים קצרים וחיים רק פעם אחת, לכן אין צורך לדחות כל דבר עטוף בקדושה.
נכון גם בודהה, סוקרטס, ישו, הלל הזקן ואפילו מוחמד אמרו דברי חכמה ויש מה ללמוד מהם לחיים.
כבני אדם, הם סה"כ דיברו על העולם כפי שהוא נתפס בעיניהם. לרוב הדבר היה מהול באינטרסים אישיים של אהדה ושליטה, תאות בצע, צמאון לדם וכדומה.
אבל עם הזלזול בהם אפשר גם לבזוז מהם שלל.

<חפרתי קצת בארכיון, איפה סנדר, שארליס, אגס ועוד רבים? לאן הם נעלמו?>

למעלה