אז איך היה קאבום?

Hubert Hubert

New member
אבל למה אותן טעויות חוזרות כל הזמן?

למה אוק"י כל פעם מארגנים כנס במקום נידח אחר (אחרי שבאופן בכלל לא מפתיע הכנס המוצלח ביותר שלהם היה במרכז תל אביב, איזה שוק), ואחרי זה מתאכזבים שאף אחד לא מגיע? האירוע באשדוד שהייתי בו היה זוועה, זכורה לי גם התמרמרות דומה של חברי בלנדר לפני זמן רב על אירוע אחר של אוק"י בעל מאפיינים דומים, ואני די בטוח שהייתי בעוד אירוע או שניים של אוק"י שהיו מביכים בצורה דומה (כמו שכתבתי, אני גם מפקפק באופן כללי בנחיצותו של האירוע שנראה לי שפונה לקהל יעד כמעט לא קיים, אבל אם הוא הצליח בתל אביב אז אולי אין באמת טעם להתייחס לזה). בכל אופן, איכשהו תמיד אני מקבל את הרושם שאין באמת אף הסקת מסקנות מאירוע כזה, וזה מבאס, כי אני יודע באמת כמה אהבה והשקעה יש באירועים האלה ואם הם רק היו מנותבים בצורה יעילה...

mulon1984

New member
לא צריך להגזים

המרכיב הכי חשוב בבחירה של מקום לאירוע שמאורגן ע"י אירגון קטן ודל תקציב זה בראש ובראשונה כסף. זה לא שיש ברירה. זה או לשכור מקום זול או לא להשכיר בכלל. אין אופצייה להשכיר מקום גדול או בת"א (בית תמי דרשו הון תועפות השנה). הבחירה לעשות את קאבום 2 בפתח תקווה היתה מתוך אמונה שאנשים לא יתעצלו לקחת אוטובוס אחד מת"א בנסיעה של 10 דקות. הרעיון הגיוני: לשלם פחות על מקום ולשים את הכסף במקומות אחרים חשובים יותר. אבל האנשים לא הגיעו וחבל מאוד. מוזר שקאבום 3 (בית תמי בשינקין) היה הצלחה גדולה יותר משום שההגעה אליו די זהה להגעה לקאבום 2 ו-4: אוטובוס אחד של 10 דקות מהתחנה המרכזית. גם טכנית המקום היה צפוף מידי לדוכנים (והיו תלונות) וגם כמו שאמרתי, השנה בית תמי דורש יותר מידי כסף. קאבום 4 יצא מתוך נקודת הנחה הגיונית למדי: המרחק הוא אפסי מתל אביב, והמיקום הוא לא בית ספר (שזה לא אטרקטיבי) אלא מוזיאון הקומיקס הראשון בארץ שנפתח אך שבוע לפני כן. הרעיון כנראה היה שמי שיתעצל לנסוע לפ"ת, יקבל "זריקת מרץ" להגיע לחולון ולו רק כדי להכות בשתי ציפורים במכה אחת - גם כנס קומיקס וגם מוזיאון חדש ומסקרן (שהכניסה אליו חינם לבאי הכנס בניגוד ליום רגיל). אבל כנראה מסתבר שגם זה לא מספיק כדי לגרור אנשים מחוץ לבועה. וכמובן חשוב לזכור שרוב המבקרים בקא"קון, וכנראה גם בקאבום 3, הם אנשים שעברו במקום בלי קשר לאירוע! אתה תתפלא כמה אנשים מגיעים לסינמטק ורואים את הקא"קון ואפילו לא יודעים מה זה. וזה אנשים שמנויים לסינמטק ומקבלים ממנו עידכוני חדשות לגבי האירועים בקיץ! גם תכל'ס, למרות שהאירוע די היה במרתף, זה לא כזה נורא. לא היה קר\חם מידי, לא היה שום דבר שבאמת הפריע. זאת סתם התמרמרות להתלונן על המרתף. גם ככה יש לך בחוץ דשא, יש מדרגות, יש מוזיאון, ויש קניון שתי מטר משם. בקיצור, אם אני הייתי צריך להמר, גם אני הייתי מחליט לעשות את האירוע במוזיאון. הבעיה כאן היא נטו באנשים שלא מוכנים לצאת מת"א בשביל לפגוש כותב קומיקס של מרוול שהגיע מחו"ל, את אורי ברוכין שהעביר כמות מטורפת של תכנים, או להשתתף בקומיקרב שהשופטים בו הם אורי, מאט ועופר. שלא לדבר על ההשקה לחוברת של לנדיש... צ'מע, יש לאירוע הזה את כל המרכיבים להיות אירוע מוצלח ביותר. אני הייתי מקבל את אותה ההחלטה.

amitais

New member
מולי אתה אידיוט

להגיע לתיכון בפתח תקווה שבו התקיים הקאבום ההוא מתחנה מרכזית בת"א לוקח אולי 40 דקות נסיעה במקרה הטוב+15 דקות הליכה, וזה אם אתה יודע בדיוק איפה התיכון המזויין, כי אני למשל הגעתי בהתחלה לחטיבה בעלת אותו השם. רוב המבקרים לא מגיעים סתם כי הם עברו ליד, מפגר. רוב האנשים שמגיעים יודעים על האירוע מראש. האירוע היחיד שהצליח לקאבום היה זה שהתרחש בת"א. בכל שאר המקומות הם לא הצליחו ליצור יחסי ציבור סבירים ושכרם שלא הגיעו אנשים בכלל. אני שכרתי דוכן בקאבום הזה יותר מתוך רחמים ופחות מתוך כדאיות עסקית, ולמיטב זכרוני גם לא המלצתי לאף אחד המלצת כזב לפתוח שם דוכן. אני גם לא אשכור דוכן בפעם הבאה אם האירוע לא יתרחש במרכז תל-אביב, כי כבר צברתי מספיק נסיון עם האירועים של אוק"י כדי לדעת שהם נכשלים כישלון מוחלט מחוץ למרכז תל-אביב. אפילו לאוגנדהפסט בירושלים מגיעים יותר אנשים, ועם בערך מאית מהמאמץ שמשקיעים פעילי אוק"י.

mulon1984

New member
אמיתי, אתה ציירת את שירלי

אני הייתי בתיכון המזויין ההוא ואני יודע כמה זה פשוט וקל להגיע לשם. מי שבכל זאת הצליח להתבלבל, למרות השילוט ולמרות שמדובר בהליכה בקו ישר, צריך כנראה לעשות כמו האקסית הכוסית שלי ולבקש מההורים GPS ליומולדת. רוב המבקרים בקא"קון נכנסים לאוהל ושואלים את הדוכן הראשון שהם רואים: "מה זה פה האירוע הזה? מה? קומיקס? מה זה קומיקס?" וגם מספר האנשים הממוצע בכל הרצאה יכול לתמוך בי בכך שעדיין, מתוך 30,000 מבקרים, רובם הגדול הגיע במקרה. אוגנדהפסט גם יכול להיות שומם למדי (הייתי שם) וחלק ניכר מהאנשים שם הם אנשים שעברו במקום במקרה, היו בדרך לאוגנדה בכל מקרה, או עברו מהרחוב. אמיתי, לא נראה לי שאתה היחידי שחושב שאירועי פריפרייה הם כנראה קצת פחות מוצלחים מאירועים במרכז ערים גדולות כמו ת"א וירושלים.

TopSound

New member
אתה משוויץ שיש לך אקסית כוסית../images/Emo35.gif

mulon1984

New member
אין מה להשוויץ בזה

אם עדיין היינו ביחד, אז הייתי משוויץ. אבל מה הטעם בלהשוויץ באקסית?

AmirPerc

New member
דווקא מצאתי את זה מצחיק

אפילו מתבקש. אם זה משנה משהו...

ailag

New member
בבקשה לעדן את השפה

אפשר להגיד את אותם הדברים גם בלי לקלל את מי שאתה מדבר איתו. מה גם שהודעה שמתחילה ב"אתה אדיוט" לא נותנת הרבה מוטיבציה להתייחס אליה ברצינות.. להבא, דברים כאלו ימחקו.

השנקל שלי (ארוך- 1/2)

היי כולם. הפעילות שלי באירוע הייתה מצומצמת וכללה סדרנות באירוע אחד בלבד, אך ברשותכם הייתי רוצה לתת כמה רעיונות שיוכלו לתרום לכנסים בשנים הבאות (וזאת מכיוון שאני מאמין שרובנו,או לפחות האנשים שאני מעריך את דעתם בדיון אינטיליגנטי, תמימי דעים בנוגע לסיבות המרכזיות שהפכו את האירוע לפחות מוצלח משכולנו קיווינו שהוא יהיה). על המוזיאון לא אגיב, בעיקר מחוסר הבנה בנוגע למוזיאונים והתכולה שלהם. 1. מיקום - כמו למסעדה או באר, גם כאן מיקומו של כנס יכול לקבוע את חייו (ומותו). בארצנו, העיר המרכזית והשוקקת ביותר מהבחינה הזו היא ת"א, ולכן הכנס והכנסים הבאים צריכים להתקיים בת"א. מכיוון שאוק"י הוא ארגון עני (שזה בסדר), ובהחלט יכול להיות שמקום זה אחר ידרשו לגבות יותר כסף משראוי, אני בטוח שיש בת"א מקומות שאפשר לארגן בהם אירועים זולים וחינמיים, אפילו תחת כיפת השמיים. גליה אמרה בזמן הכנס עצמו, והיא צודקת, שבתקופה שכזו אי אפשר לדעת האם יירד או לא יירד גשם (מה שמבטל אפשרות של מקומות פתוחים), ולכן, במידת הצורך, בהחלט אפשר להזיז את מועד הכנס לזמן אחר, אין לזמן קדושה כלשהי. לצערי אני אינני תל אביבי מקורי (בעצם, לא ממש לצערי), אבל אני אשמח אם להודעה שלי ישורשרו הודעות למקומות שאפשר לנהל בהם כנס בסדר גודל שכזה, הכוללים גם מקומות פתוחים וגם מקומות סגורים. מטבע הדברים, חלקם יעלו הרבה כסף, חלקם חינמיים, וחלקם יעלו מעט. אך שווה להתחיל להעלות רעיונות כבר לטובת הכנס הבא 2. פרסום - אני חושב שפרסום הוא האספקט העיקרי שכנסים העתידיים של קאבו"ם צריכים להתעסק איתו, מכיוון שפרסום רחב וממוקד יוביל (לדעתי האישית) לנהיה רחבה יותר של אנשים אל הכנסים. מכיוון (שוב) שאוק"י הוא ארגון עני, אנחנו צריכים לחשוב איזה משאבים אנחנו כן יכולים להשקיע, ולחשוב באיזה פרסום אנחנו יכולים להשקיע. הייתי רוצה לחלק את שני סוגי הפרסום למעשים תשתיתיים, שצריכים לקרות בזמן הקרוב , והם לא ממוקדים, ונועדו יותר ליצירת תשתית טובה, ולפרסום ממוקד פרה-כנס, שמתעסק יותר בפרסום הכנס עצמו בחודשים שלפני הכנס. עבודה תשתיתית ========== א. פיתוח אתר האינטרנט של אוק"י - הגלובליות שקיימת כיום מאפשרת לנישות קטנות יחסית כמו זו של הקומיקס להתאגד ולהתאחד יחד, והמקור ליכולת הזו, היא האינטרנט. כשפטפטתי עם מאט יוקון, הוא אמר לי שהפרוייקט שהוא עובד עליו כרגע, קומיקס אונלייני נכתב על ידו, עפרונות ע"י מישהו פיליפיני, ודיו ע"י מישהו אמריקאי. מדהים ממש,פרוייקט של שלושה אנשים ברחבי העולם (מאט מתגורר בת"א כרגע). על אותו בסיס, ארגון קומיקס צריך מקום לחזור אליו בכל פעם, וזהו האתר של אוק"י. כיום, האתר לוקה בחסר, וזאת מסיבות רבות ומגוונות. למזלנו הרב, מנהלת פורום קומיקס בתפוז היא גם חברה בצוות של אוק"י, ולכן השיח החברתי שלנו יכול להתקיים כאן, אבל בעיקרון, פורום תפוז הוא לא המקום לחברי אוק"י להתדיין בינם לבין עצמם. אני חושב שהאתר צריך לקום מחדש, בצורה מסודרת וממוקדת, עם ראייה לעתיד של אתר קהילתי (אני אפילו אעז לומר web 2.0, וגם תיכף אנמק ואתן הצעות נוספות).האתר החדש יכלול מספר אלמנטים שלדעתי הם חובה: 1. עדכונים שוטפים - אתר קהילתי חייב לשקף את הקהילה, ולפיכך,לתת חדשות שוטפות מעולם הקומיקס,כל הזמן,כל הזמן. כיוון שעולם הקומיקס הוא לא עולם מת (וההפך מכך הוא הנכון, הוא רק מתגבר ומתחזק כל הזמן), בהחלט יש מה לדווח עליו כל הזמן, בדומה מאוד למה שעושים באתרי משחקים, כמו vgames למשל (ואני לא חושב שיש מישהו שיוכל לטעון שעולם המשחקים הישראלי שוקק במיוחד).אישית, אני יכול להגיד בהחלט שחדשות קומיקס יעניינו אותי גם אם יגיעו מצרפת או מאיטליה, מאשר מישראל דווקא. ספוטלייטים על קומיקסים חדשים, או על אמנים לא מוכרים לפני פריצה, למשל.בקיצור,יש על מה לכתוב,לא חסר,ועדכונים שוטפים הם סיבה לגולשים לחזור לאתר שוב ושוב.החל משלב מסויים האתר גם יתחיל לשמש עוגן למקורות אחרים לצטט ממנו בכל הנוגע לקומיקס ישראלי, מה שהיום, לא קיים, או לא הגיע לידיעתי. 2. בלוגים למען יצירת תוכן - הבלוג הוא הדבר הכי טוב שקרה לחדשות בזמן האחרון, ולדעתי זהו מדיום שלא רק שווה,אלא חובה לנצלו.קומיקסאים ישראליים הם הציבור האחרון שאפשר לומר עליו שהוא 'אדיש', והדיונים בפורום, וחלק מהבלוגים הקיימים יעידו על כך. אמיתי סנדי כותב כבר כמה שנים בלוג מאוד עשיר בתכנים על קומיקס,הבלוג של מולי לא נופל באיכותו מכל בלוג תחומי אחר (הוא אפילו טורח לכתוב סקירות על דגמי וואקם, סממן מובהק לבלוגר צרכני). אוק"י צריך, לדעתי, להקים תשתית בלוגינג ולאפשר לכל כותב וחבר אוק"י שיחפוץ בכך, להקים לעצמו בלוג (כמובן שאפשר להציב גם תנאים מקדימים,או לסנן פניות,בדומה לאתר רשימות).הטכנולוגיה שאני מציע להקמת תשתית הבלוגינג היא תשתית וורדפרס (Wordpress) שכבר קיימת, חזקה, ומוכחת. מכיוון שהכרותי האישית עם חלק מחברי אוק"י גילתה לי שחלקם אנשים טכנולוגיים, אין לי ספק שהדבר אפשרי מהבחינה הטכנית עבור אותם אנשים,והם מסוגלים לעשות זאת בעלות אפסית (כספית).אם הדבר יבוצע בצורה נכונה,וכותבים מוכשרים ישתכנעו לבוא לכתוב בלוגים משלהם, בהם יוכלו להביע את דעתם על קומיקס קיים, קומיקס שהם רוצים ליצור, ביקורות, סקירות, ראיונות עם אמנים מחו"ל ובעצם, כל דבר שיתחשק להם, יהיה אפשר אפילו להביא פוסטים נבחרים לעמוד הראשי ולהפוך את הפוסטים הללו לחדשות האתר,דבר שיגרום לעוד אנשים לרצות לחזור לאתר של אוק"י - תמיד יהיה שם משהו מעניין לקרוא. מה ישכנע כותבים קיימים לעבור להיות תחת המטרייה של הבלוגים של אוק"י? ובכן,הצעה להעביר להם את הבלוג לתשתית וורדפרס ולגבות אותו תהיה נכונה ומפתה לדעתי,וכן,תמיכה אישית טכנית,והיחס החם והאישי שאוק"י יכולים לתת לכותבים, בנוסף ליכולות הטכניות המוגברות של התשתית הטכנולוגית של וורדפרס והחופש המתאפשר לכותב מבחינה טכנית אולי יפתו חלק מהכותבים. לחלקם האחר תמיד אפשר לפנות בצורה אישית ולהסביר את המטרה.ובנוגע לכותבים חדשים,ובכן,אני לא בטוח,אבל האם לא כל כותב מיומן ישמח לכתוב ביקורת מבלי להתעסק בפרטים הטכניים? מבלי כאב הראש של התחזוקה השוטפת,וההתעסקות בטפל? אני משוכנע שכן. 3. שיפור טכנולוגי - האתר המשופר (או החדש לחלוטין) יצטרך להיות חוד החנית מבחינה טכנולוגית,ולכלול, בין היתר, עדכון שוטף בRSS, שיאפשר לאנשים ביתר קלות לחזור אליו שוב ושוב, פורום, שיאפשר לאנשים לנהל שיח, לוח מודעות, אזור של יד שניה לקנייה ומכירה, מקום לפרסם קומיקס עצמאי ואני בטוח שהרעיונות שלי דלים לעומת הרעיונות של ראשי אוק"י.

השנקל שלי (ארוך- 2/2)

שיווק ופרסום פרה- כנס ============== א. עבודת שטח - כפי שהוזכר בהודעה שלי לא פעם ולא פעמיים, ארגון אוק"י הוא ארגון שקצר בכסף, אך ארוך באנשים, ובזמן. מכיוון שאני צופה שכבר יעוטו עליי אי אילו אנשים שינסו להוכיח לי באותות ובמופתים שלאוק"י, בניגוד לארגונים אחרים אין הרבה אנשים וזמן, אין לי אלא לומר שיכול להיות, אבל היחסיות כאן מדברת על זמן ואנשים ביחס לכסף, ומהבחינה הזו לדעתי על הארגון לנצל כל כ"א אפשרי. בדיוק כמוני, שקיבל טלפון ונענה מייד להתנדב, אני בטוח שיש עוד אנשים שהפנייה האישית לאורך זמן (מה שיוכל להתקיים בצורה קלה יותר בעקבות אתר אינטרנט חזק שיהווה גב לשמירת קשר ממושכת) תשמח ותחמיא להם, וישמחו להתנדב לעבודת שטח לפני קיום הכנס. בעבודת שטח אני מתכוון לפרסום מפה לאוזן, וחלוקת פלייארים במקומות אסטרטגיים (בהתאם לקהל היעד האמור). חברי אוק"י מגיעים מכל הארץ (עד אילת!), ואין לי ספק שלאחר שמארגני הכנס יחליטו מה קהל היעד הממוקד של הכנס, יהיה אפשר לחלק פלייארים (שצילומם ועלות הכנתם מזערית, ביחס לפרסום שיווקי גדול וידוע, ואני כמובן מדבר מניסיון) במקומות הנכונים. האם ילדים הוא הקהל הממוקד? מצויין, חברי אוק"י יחלקו פלייארים מחוץ לבתי הספר ולתיכונים. קוראי קומיקס? יונחו פלייארים בחנויות הקומיקס, או אולי בעלי החנות אפילו יסכימו להגניב פלייאר לכל שקית בזמן הרכישה של הקונים. צרכני תרבות כלליים? אפשר לבקש להשאיר פלייארים בחנויות דיסקים, האוזן השלישית, ספריות, חנויות ספרים, ועוד. דרך אגב, אין לי ספק שחלק מהדברים שאני מציין כאן נעשו בכנס הזה ואלו שלפניו, אך אני מציף בכל רעיונות והצעות השיפור שאני יכול לחשוב עליהן. כמו כן, אם הדבר נעשה, שווה לבדוק באיזו רמה וכמה ממוקד ומסודר היה העניין (האם המקומות נבחרו מראש? האם המתנדבים נשלחו מראש עם פלייארים, והכל נספר? האם ראשי הארגון תיאמו עם מקומות גדולים קודם לכן וכו'). ב. פרסום חינמי - פרסום חינמי נעשה, מהכרותי עם התחום, בעיקר באינטרנט. באזור הזה אפשר להחליף באנרים עם אתרים מקבילים, לגייס קהילות אחרות לפרסום ושיווק (למשל, הקהילה של באפי, שאולי יירצו הרצאה על ההרצה האחרונה של באפי), לשלוח מייל אדום ל-Ynet, וכו'. מכיוון שביום שהייתי ראיתי איזשהו אתר עושה ראיונות טלויזיוניים כלשהם, אני מבין מכך שכן נעשה מאמץ בתחום, ולכן גם אין לי ספק שבתהליך הסקת המסקנות מהכנס הנוכחי תיבדק מידת הרצינות שהדבר נעשה בה השנה. ג. פרסום קלאסי - מכיוון שפרסום כזה הוא היקר ביותר, אני חושב ששווה לאוק"י למקד את הפעילות שלהם במקומות ובסוג הפרסום האפקטיבי ביותר. אני אישית אמנם בור בתחום (מה יותר משפיע, שלט חוצות באיילון או עשרים מודעות באלנבי? לא יודע, לא מבין בזה) אבל יש חכמים ומנוסים ממני שבוודאי ישמחו לתת תשובות, ואולי אפילו בחינם. 3. תכנים - הנקודה הבאה תהיה הנקודה החלשה ביותר בדיעה שלי, מכיוון שבתחום הזה ההבנה שלי לוקה בהכי הרבה חסר. אני אינני יודע איזה קהל הכנס התייעד למשוך אליו. האם מדובר בעיקר בזרים לעולם הקומיקס? קוראי קומיקס ממולחים ובקיאים? קהילת היוצרים דווקא? לא יודע. יחד עם זאת, אני חושב שלפחות בשנים הראשונות והבאות, כדאי לאוק"י להשקיע יותר בפיזור התכנים וריבויים מאשר בהתמקדות בתכנים מאוד ממוקדים, וזאת כיוון שבינתיים הקהילה עדיין לא ממוסדת לחלוטין. בפסטיבל הקומיקס, למשל, נהנתי לראות אירועים כמו "DC לעומת MARVEL", שלמרות שאישית לא נהנתי להשתתף בהם, פשוט, כי הם שיעממו אותי, היו חשובים לתרומה הכללית של רוח הכנס, ואני בטוח שכן עניינו חלק ניכר ממשתתפיו. אני לא יודע אם משלמים או לא למרצים בפסטיבל הקומיקס, אבל אני חושב שחסרו לי הרבה נותני תוכן איכותיים (מקריאה של התוכניה כמובן) שאוהבים קומיקס, ואוהבים לדבר עליו. סך הכל, הרצאות כמו זו של אורי ברוכין, שהיא כמעט לחלוטין הרצאה מקצועית וממוקדת, פונה לקהל מאוד ספציפי של אנשים, שיגיעו בשמחה להרצאה שלו בכל מקום ובכל עת (כמעט), אבל לא מדברת אל רוב האנשים, שמעדיפים תוכן פחות מקצועי, ויותר לחוות את האווירה הכללית. 4. זמנים - האירוע השנה התקיים בימים חמישי ושישי בשבוע רגיל, שהם, לעניות דעתי, ימים בעייתים. מצד אחד,אני מבין את הבחירה בימים הללו, מכיוון שבשבוע רגיל קשה לאנשים לצאת מהעבודה ומההתחייבויות הקודמות שלהם עבור כנסים, מה שמתאפשר בחמישי ושישי, לצורך העניין. ולכן אני בדיעה שמעתה והלאה, כל הכנסים ייערכו בחג זה או אחר, ולעולם לא ביום שישי, שמלבד הקושי התחבורתי, טומן גם אלמנט של חילול שבת אפשרי, מה שיימנע מציבור שלם להגיע מראש כדי לא לתמוך בדבר כזה (אני כרגע בכלל לא מתייחס לפן הדתי של הדבר, אלא לפן הכמותי, בדיוק כמו שאני חושב שהאירוע צריך להתקיים בחג כלשהו, כדי לאפשר לציבור שלם של ילדים להגיע). מניעה מקיום האירוע ביום שישי יאפשר גם ליוצרים דתיים להשתתף באירוע, או לפחות ייקל עליהם. סיכום והרהור אישי =========== כל ההצעות שהצעתי לשיפור הם ברמת המיקרו, למען האמת. דעתי האישית היא, שההסתכלות שלנו על הארגון היא צרה וקטנה מדי, ואנחנו נחפזים לבקר ולשפוט במהירות. ארגונים, כנסים, ותנועות צריכות להשפט ולקבל ביקורת בפרספקטיבה הרבה יותר רחבה מתקופת זמן של יומיים כנס, חודש אתר או שלוש שנים של קיום ארגון. סך הכל, למרות ריבוי התלונות, בינתיים מה שאני רואה זה רק עוד ועוד יוצרי קומיקס מוכשרים יותר ופחות, שיח מאוד פורה בתחום, וארגון שממשיך להתקיים עוד ועוד, ורק לצמוח (גם אם הגידול קטן יחסית). לאנשים אכפת יותר ויותר, והם מוכנים לעשות יותר ויותר עבור קומיקס. סך הכל לדעתי אנחנו במצב טוב שרק משתפר, כיוון שיש הרבה ארגונים ומטרות אחרות שלא זוכות לחצי מהחשיפה שהקומיקס זוכה להן (אך לצערי אין לי דוגמאות כרגע), ואירועים שנמשכים הרבה יותר שנים מסצנת הקומיקס בארץ, כמו למשל ההקרנות של מופע האימים של רוקי בקולנוע כוכב, מקבלים הרבה פחות חשיפה ממוסדת מהקומיקס, ואם הם ממשיכים להתקיים ולפרוח, אין סיבה שגם אנחנו לא נוכל. השקעתי זמן ומחשבה בכתיבת התגובה הזו. מכיוון שאני מודע לכך שברגע שאני מפרסם אותה היא נחלת הכלל ונתונה לכל ביקורת שהיא אני בהחלט מוכן לקבל כל ביקורת שהיא (כולל תגובות מתלהבות וחסרות שחר), אך לצערי, מחוסר זמן ועניין, אני מתכוון להגיב רק לאנשים שיענו לי בצורה רצינית ומסודרת, ובכך יכבדו את הזמן וההשקעה שלי גם כן. בברכה, הקטור

giri

New member
הקטור היקר

תודה על ההשקעה ועל התגובה המפורטת. ברשותך לא אגיב כרגע לנושא האתר, אם כי כתבת שם דברים מאד מעניינים - אני צריכה לתת להם לשקוע לפני שאני מגיבה. לגבי הפרסום הממוקד לכנס - לא שאני מנסה להתכחש לעובדות, אבל דווקא בחזית הזו אני חושבת שלא היתה בעיה. הגענו ל - Ynet, רשת ב', חדשות ערוץ 10 וחדשות הוט, טיים אאוט, עכבר העיר ועוד רשימה ארוכה וטובה של מקומות בתקשורת ההמונים. אחד הדברים המדהימים השנה היה ההגעה לתקשורת ההמונים. לגבי עניין חלוקת הפלאיירים - כאן אנחנו קצת בבעיה. בשנים הקודמות חילקנו פלאיירים, למרות שהחזר ההשקעה שלהם מאד לא מוכיח את עצמו (וכמובן שהעלות שלהם לא מבוטלת). בחלק מהמקרים הסתבכנו עם הרשויות בהקשר של חלוקת פלאיירים, תליית שילוט מכווין ותליית פוסטרים. מסתבר שגם על זה צריך לשלם, או להתחמק מפקחים. אישית אני לא מוכנה לשלוח מתנדבים שלנו לפעילות שהיא אפורה מבחינה חוקית. אני לא מוכנה לתמוך בכאלו פעילויות, אנחנו ארגון מסודר ונפעל תמיד בגבולות החוק. לגבי זמנים - אני חושבת שאתה צודק. היה לנו חשש מתופעה כזו. מראש הכנס תוכנן (כרגיל) לחנוכה, אבל משום אילוצים של המוזיאון שצצו בשלב די מאוחר נאלצנו לדחות. בשלב ההוא כבר לא יכולנו לחפש מקום אחר, ונאלצנו פשוט "לבלוע את התרופה" ולקוות לטוב. כל הבעסה לנו. לתומנו גם חשבנו שהקמת המוזיאון היא סיבה טובה לצאת מת"א עוד פעם. מסתבר שטעינו. אני בטוחה שאפשר לשפר הרבה בתחומים שציינת וניקח את הדברים לתשומת הלב. לעיתים יש לנו הרבה כוונות טובות ופחות יכולת או הצלחה בביצוען. אני מאד מעריכה ביקורת שמתחשבת במאמצים שלנו ומסתכלת בצורה חיובית.

היי גירי

שמחתי לשמוע על הפרסום הממוקד (Ynet,ערוץ 10 וכו'). אם המצב היה כך השנה, אין לי ספק ששנה הבאה הם ישמחו לסקר את האירוע ביתר רצון, ולו רק מכיוון שכבר יצרתם קשרים במקומות הנכונים. חלוקת הפלייארים - הייתי שמח לשמוע יותר על הבעייתיות בנושא, כולל מבחינה חוקתית, ומה עלות התשלומים. האם הבעיה היא בפלייארים בעיקר, בתליית שילוט או בתליית פוסטרים? האם הבעיות שהתרחשו קרו רק בתוך ת"א, או גם בפריפריה וערי ספר? אנחנו תמימי דעים בנוגע להתנהלות החוקתית, והעבודה במסגרת הכללים, אך לאו דווקא תמימי דעים בנוגע לכך שהחזר ההשקעה בחלוקה מאוד לא מחזיר את עצמו. הצרה היא, שלמיטב ידיעתי, אין דרך אמפירית לדעת האם חלוקת פלייארים כן או לא משפיעה על דעת והתעניינות הקהל, אך בנושא זה ישנם מספר יתרונות שיש לשקלם: 1. עבודת שטח מעמיקה - מה שיקרה, בפועל, זה שצרכני תרבות פוטנציאליים יראו פלייארים של אוק"י בכל מקום שהם יסתובבו בו (פאבים, בתי קפה, ספריות, חנויות דיסקים, חנויות קומיקס, וכו'), וזה יחלחל. שנה הבאה הם לא יבואו אולי, אבל עוד שנתיים שלוש הם כבר יידעו שזה משהו קבוע ואולי בהחלט כן יקפצו לבקר 2. רצינות - אחד הדברים שגורמים להערכה אצל אנשים היא המסירות והרצינות שהם רואים אצל אנשים אחרים למטרה כלשהי. כשישבתי בדוכן של אוק"י באייקון, לא יכולתי שלא להתרשם מהמסירות של החבר'ה של באפי, אפילו, דבקות, הייתי אומר, במטרה שרחוקה מאוד ממטרות שעל סדר היום (כמו למשל, להציל את הפנדות, או שלום במזרח התיכון), לא ציפיתי לראות כזו השקעה, וההפקה בתכנים הייתה מרשימה. אני לא חושב שיש הרבה הבדל בנכונות שלנו להתגייס למען הפצת הקומיקס בקרב שוחרי קריאה למיניהם, וכל ארבעת קהלי היעד שגליה הזכירה בהודעה אחרת. יש לי סיבה להאמין שאנשים שיעברו יומיים ברציפות באותו מקום, וייראו מחלקי פלייארים של אוק"י יתרשמו שמדובר ביותר מ'סתם' חבורה של אנשים לא רציניים (מה שנפוץ באותה מידה באזורנו) לגבי המיקום והזמן, אני חושב שכולנו הגענו לעמק השווה בנושאים ואין עוד טעם לדוש בהם. לגבי האתר, אשמח גם לקחת חלק פעיל יותר מסתם דיבורים, ואשמח לפטפט איתך, או עם כל מי שירצה בטלפון/מסנג'ר/פייסבוק/פא"פ/טלפטיה, כמובן, מתוך הנחת עבודה מסודרת. לי בכל אופן היה נחמד לסדרן, אני לא אתנגד לעשות כן גם פעם הבאה =)

ailag

New member
אגב הערה

אני כותבת "הערה" כי קראתי הכל, הפנמתי הכל, כתבתי כמה הערות ואז ראיתי שהן קטנות ולא קשורות.. אז רק זו נשארה* - בקשר ל"ארגון עני", אני לא חושבת שדוקא זה הקריטריון. כי אם היינו במחסור נוראי בטח היו פתרונות. אבל אם אנחנו רוצים להשקיע עוד, נניח, 4000 שקל** בארגון הכנס

Hubert Hubert

New member
אבל למה להתווכח עם העובדות?

להאשים את אלה שלא באו בכישלון האירועים זה פתטי. אתה לא יכול לארגן אירוע בשביל אנשים אחרים שלא מעניין אותם או לא מושך אותם, ואז להתלונן שהם לא באים, כשם שאתה לא יכול להוציא חוברת קומיקס גרועה (אפילו אם אתה יכול לתרץ כל החלטה אמנותית והפקתית בה) ואז להתלונן שאף אחד לא קונה. אם לקיים את האירוע במקומות זולים אך נידחים יותר גורם לכך שאף אחד לא מגיע, אז זה פיתרון גרוע, גם אם "על הנייר" הוא נראה בסדר. אני מסכים שהפעם ההחלטה לקיים את הכנס במוזיאון היתה די הגיונית, אני רק מדגיש שבכל זאת כדאי בפעם הבאה לחזור לבית תמי, או לכל מקום מרכזי אחר, גם אם הוא עולה יותר. בנוגע לאטרקציות שהאירוע הציע - שוב, נראה לי מגוחך להאשים את ה"אנשים שלא מוכנים לצאת מת"א" על זה שהם לא באו לראות אטרקציות שלא מעניינות אותם. עם כל הכבוד, אמרתי את זה מזמן ואני אגיד את זה שוב, מאט יוקום הוא לא אטרקציה. זה מאוד מרשים שאוק"י הצליחו להביא אורח מחו"ל, אבל שוב, עם כל הכוונות הטובות, נראה שלא הופעל שיקול דעת מינימלי. מדובר בכותב שאף אחד לא שמע עליו ומעבר לקוריוז של לדבר עם מישהו שקיבל משכורת ממארוול, הוא פשוט לא מעורר עניין. עכשיו, מובן מאליו שאוק"י לא יצליחו להביא את אלאן מור או את ארט שפיגלמן, אבל אז שוב נשאלת השאלה אם יש טעם לעשות משהו, עם כל הכוונות הטובות, שאי אפשר לעשות על הצד הטוב ביותר ושאין לו באמת ביקוש. על הקומיקרב עצמו הייתי מוותר לגמרי, שפטתי בזה שהיה בקאבום הקודם ומדובר בחוויה מביכה ביותר, ובכל אופן לתאר את זה כאיזושהי אטרקציה ששווה לבוא מרחוק בשבילה זה, שוב, מופרך. אני לא חושב שמישהו יכול לפקפק בחיבה שלי לקומיקס, ואף אחד מהאירועים האלה לא עניין אותי. אוק"י צריכים להחליט מה המטרה של האירועים שלהם - האם הם עושים אותם בשביל הקהל הקיים, בשביל למשוך קהל חדש, או סתם בשביל הכיף הפרטי שלהם. אם המטרה שלהם היא הראשונה, אז כרגע נראה לי ברור שהקהל הקיים ההוא שהם מדמיינים לא באמת קיים, או פשוט לא מעוניין באירועים מהסוג הזה, ואז אני לא מבין למה הטרחה. אם המטרה היא למשוך קהל חדש (מה שנרמז מהפלקטים ההסברתיים השונים שתלויים באירועים שנראים כיחצנו"ת כלשהי של המדיום ולא כמשהו שפונה לאנשים עם הכרות ועניין קיימים בנושא), אז הבעיות מובנות מאליהן - מיקום האירועים במקומות נידחים ולא אטרקטיביים לא ימשוך אנשים שאין להם עניין בנושא מלכתחילה, ויש טעם לחשוב אם בכלל אירועי קומיקס כאלה הם הדרך לפתות אנשים, כי אלוהים יודע שאין לי מושג מי כבר יכול למצוא עניין בהרצאות בנושא קומיקס על המערב הפרוע (ההרצאות של ברוכין מרתקות, אבל נראה לי שהן מעניינות רק את מי שכבר מתעניין בקומיקס מלכתחילה, וכבר הוכחנו שהקבוצה הזאת לא קיימת או פשוט לא מעוניינת באירועים מסוג זה), אם מדובר במטרה השלישית, אז אני לא מבין למה לא פשוט לארגן ערב חברתי בסלון של מישהו או באיזה פאב ולחסוך את כל המבוכה והאכזבה. בקיצור, להתלונן על זה שאנשים לא באו זה חסר טעם. או שתעשו אירוע שמותאם לביקוש, או שלא תעשו בכלל, אחרת אני לא מבין מה הטעם לחזור שוב ושוב על אותן טעויות.

ailag

New member
ולמה אנחנו לא מביאים את קווין סמית' בתור אורח

כבוד? הוא הרי יותר מושך קהל ממאט יוקום, לא? אני לא אומרת את זה בלעג או בתור ריב חלילה, אתה כבר יודע שאני לא סתם רבה עם טיעונים שלך :) אמרתי את זה כדי להכניס הכל לפרופורציה. ואני רוצה לענות לך קצת על פרופורציות ואילוצים. (אזהרת הודעה ארוכה - קשה לי לקצר לפעמים) בוא נניח למען הדיון שאנחנו נעולים על הרעיון שמרכז תל אביב הוא המקום הכי טוב לכנס - המחירים שם לשכירת מקום הם גבוהים, והרבה מקומות בכלל לא עומדים בדרישות (למשל ללובי דוכנים מרכזי). בשנה שעברה, בתור מנהלת, חיפשתי מקומות לכנס. לא היה אז מוזיאון קומיקס אז נברתי במקומות בתל אביב. בסופו של דבר נשארתי עם רשימה של שני מקומות (בערך, סיפור ארוך), ומהיכרות איתך אם היינו הולכים על אחד מהם היית כותב: 'למה אוק"י כל פעם מארגנים כנס במקום נידח אחר?'. אז שים את עצמך בנעליים שלי רגע. זה המצב, אלו האילוצים, מה עושים? כי בכל הדברים האלה מי שמעבירים ביקורת נוטים לשכוח את האילוצים. אני לא מאשימה חס וחלילה, רק מבקשת שנתחיל כן להתחשב בהם לפני שמתלוננים, כדי שיהיה אפשר להפיק משהו פרקטי מהביקורת. אם נחזור לסיפור שלי, אז בקאבום 3, כבר כשחרגנו בטירוף מהדדליין, פתאום מולי עלה על הרעיון של בית תמי. דחינו קצת את הדדליין, באנו וראינו כי טוב. (או די טוב לפחות, היו כמה בעיות איתו) אבל השנה, כמו שמולי אמר, בית תמי ממילא לא היו פתרון ריאלי. גם מבחינת מחירים וגם מבחינת תנאים. אז חזרנו למצב שבו יש רשימה של שני מקומות וקצת, כמו בשנה שעברה, שהוברט יגיד עליהם שהם נידחים. זה המצב הפרקטי. אלו האילוצים. אם היית אומר לי "יש מקום שיכול להיות ריאלי" בטח שהיינו בודקים. (אמיתי, אגב, הציע מקומות בזמנו ושקלנו אותם מספר פעמים). אבל להגיד, וזו לא פעם ראשונה, מה "צריך להיות" כשזה לא ריאלי? אין כאן עניין של הסקת מסקנות פגומה מצידנו. אם זה לא פרקטי אז זה לא פרקטי. אם רוצים ללכת על מקום יקר יותר, צריך או להשיג ספונסרים (חוץ מטלכלל זה עדיין לא קורה. יש לך רעיונות לספונסרים? תעביר לי), או להעלות מחירי כרטיסים לסביבות ה 40 ולקוות שיהיו מספיק מבקרים (ואז חלק גדול מהקהל שלנו לא יוכל להשתתף בפעילויות שלנו. זה אבסורד) או להעלות משמעותית את המחירים של הדוכנים (מה שדופק את הנסיון שלנו לעשות שיהיה כנס שבו קל לכל היוצרים להשיג דוכן). אני לא רואה עוד פתרון. חוץ מקשרים. אילוצים, אילוצים, אילוצים. זה מה שהיה לי בשנה שעברה עד שהגיע בית תמי, זה מה שהיה השנה עד שהגיע המוזיאון. זאת לא "בעיה" של קאבום, בכל ניהול של כל דבר יש אילוצים שמכתיבים, אני בטוחה שגם בפסטיגל ובקומיק קון. --- אוקיי, ועכשיו נפסיק לעבוד עם ההנחה שמרכז ת"א הוא הפתרון היחידי, מה שכתבתי בהתחלה. יש לך *מוזיאון קומיקס*. יש לך מוסד שרוצה בדיוק את מה שאתה רוצה, עד הפרט הקטן ביותר. יש להם תמיכה מעולה מהעיריה, שזה אומר שמהרגע שהאוטו שלי נכנס לחולון ועד שהגיע למוזיאון היה שילוט צפוף לשם, ועל המוזיאון היה שלט ענק של "הנני". מה יש בת"א? שלט גדול על הבניין (כמו בשנה שעברה) זה יקר בטירוף, ושלטי הכוונה לכנס אתה יכול לתלות רק על לוחות מודעות. אחרת יכולים לקנוס אותך. אין לך ממש אפשרות לרכוב על המוניטין של המקום שמארח אותך. המוזיאון נותן כאלו תנאים טובים.. (ועוד לא התחלתי לדבר על האנשים שם. אם כי גם המנהל של בית תמי בשנה שעברה היה אחלה) ויודע מה, עם כמות האנשים שהיו בפתיחה של המוזיאון, אני חושדת שחלק גדול מהסיבה שלא הגיעה כמות האנשים שרצינו היה נעוץ בזה שהכנס לא בחנוכה. לא היה חג שיהיה ה"עוגן" של הכנס, ולא היה חופש / לגיטימציה מיוחדת לחופש. אלו שתי האגורות שלי. ואני שוב אזכיר שהמטרה פה היא לא להגיד לך "אתה טועה" או לעצור את הביקורת, אלא לתת לך קצת רקע ולכוון את ההערות ככה שיהיו יותר עוזרות ובונות. יש הסקת מסקנות משנה לשנה, בטח שיש. ויש אילוצים ויש רצונות ובכל שנה אנחנו עובדים קשה על האיזון בין כל אלו עד שיוצא כנס. נ.ב. תפסיק כבר להגיד/לרמוז שקומיקראפט (האירוע באשדוד) היה אירוע של אוק"י. לא שיש לי בעיה אישית עם קומיקראפט, והסגל שלו היה אחלה, אבל ההחלטות שם והסקת המסקנות לא היו קשורות אלינו. אנחנו סיפקנו תכנים ודוכן כרטיסים לקומיקראפט, שזה בערך מה שאנחנו מספקים לקא"קון. ואם אתה נותן לנו קרדיט שלא מגיע לנו על הקומיקראפט, אני מבקשת שתתן לנו גם מהקרדיט על הקא"קון באוגוסט כאילו הוא של אוק"י
נ.נ.ב. כמה נקודות בקשר לנחיצות האירוע / קהל היעד: בטח שהאירוע נחוץ, ואם קהל היעד כמעט לא קיים - עוד יותר. הקהל שאנחנו מכוונים אליו מתחלק בגדול לארבעה חלקים (אלא אם שכחתי משהו, אין לי פרוטוקולים של פגישות מולי) - חובבים קיימים (הגרעין של הקהילה), חובבים שעוד לא הגיעו לקהילה, אנשים שעוד לא מכירים כ"כ קומיקס, וילדים עם ההורים שלהם (כי היי, יש דרישה). לפי זה אנחנו בוחרים ומחלקים את התכנים והפרסום, והקבוצות האלו לא קטנות. לדעתי כנס שפונה רק לאחת מהן לא יהיה גדול, אבל לכולן כן. על נחיצות האירוע אני יכולה לכתוב הרבה, אבל ההודעה כבר מתארכת אז אני רק אגיד שהוא עוגן יפה, גם כשהוא גדול וגם כשהוא קטן.

Hubert Hubert

New member
נראה לי שהפערים בגישות שלנו גדולים מדי

מכדי לגשר. כבר מאוחר אז אני רק אבהיר כמה דברים בסיסיים- ברור לי שהסיבה שהכנס נערך במקומות נידחים הוא שאין כסף, זה מובן מאליו (לצערי). השאלה שלי, כמו שאמרתי, היא קודם כל אם כנס שכזה נחוץ בכלל אם אי אפשר לארגן אותו כמו שצריך ולגרום ליותר משלושה אנשים להגיע, ושנית כל אם לא עדיף לעשות כנס בתל אביב שאולי יהיה פחות יוקרתי, פחות ארוך, פחות לא יודע מה, אבל שאשכרה יגיעו אליו אנשים, מאשר כנס במתנ"ס יוקרתי בתימן שאף אחד לא יבוא אליו. הרי לקאבום אין משמעות אם לא מגיעים אליו אנשים, ככה שכל טיעון בזכות הערים הנידחות נופל כשלוקחים בחשבון שאף אחד לא יגיע. בקשר לקומיקראפט - סבבה. אבל אני מניח שיש איזשהי תחלופת מידע הדדית בין מארגני הכנסים ככה ששוב, יש מקום להסיק מסקנות. בנוגע למוזיאון אני אגיד שוב שזה כן היה הימור מוצדק בעיני, אני רק מתריע בפני חזרה על טעויות העבר בהפקה הבאה שלכם, שלא תגידו לי בשנה הבאה ב'קאבום 5' שייערך בנס ציונה שלא אמרתי כלום. כל הדיבורים האלה על ה"קהילה" עוברים לי מעל הראש, ואני אומר את זה בתור אחד שמחובר בורידים לכל פורומי הקומיקס בארץ. הקהילה היחידה שאני מכיר היא "קהילת" היוצרים המצומצמת מאוד שכל קשר בינה לבין קאבום הוא די מקרי. כל מה שאני רואה בפורום או בקאבום זה זרזיף של אנשים בודדים שבאים והולכים וגם אין להם על מה לדבר כי כל אחד קרא קומיקסים בודדים אחרים. יש את אלה שנשארים תמיד, אבל הם גם אתה שמארגנים בעצמם את האירוע, ככה ששוב, אני לא בטוח את מי האירועים האלה משרתים. קוראי קומיקס לא צריכים קהילה והם לא צריכים קאבום, הם צריכים הרבה קומיקס. כשנגיע למצב שיהיו פה הרבה משתתפים פעילים בפורום וכולם קראו את היצירות הבסיסיות, מאוס או ווצ'מן או לפחות יותר מחמישה ספרי קומיקס אקראיים, אז יהיה מה לדבר על קהילה, כרגע זה סתם עצוב, מסתובבים פה בעיקר אנשים שקראו מקסימום קומיקס או שניים אבל נורא אוהבים לצייר, או לא יודע מה, זה מבאס! ואז כשעושים אירוע ואף אחד לא בא, זה כמו לבוא למסיבת יומולדת של הילד הכי מכוער בכיתה, שהיה ברור שאף אחד לא יבוא! ואתה רוצה ללטף אותו על הראש ולהגיד לו שיהיה בסדר, אבל הוא מכוער מדי, אז אתה סתם אומר יפה שלום והולך הביתה!

mulon1984

New member
אנחנו קצת חוזרים על עצמנו

אז פשוט אסכם: צ'מע, אף אחד לא היה בוחר לעשות שוב במקום שהוא מחוץ לת"א אם לא היה מדובר במוזיאון בחולון. השיקולים שהבאתי כבר הם לדעתי יופי של שיקולים כדי לקחת את הסיכון שוב ולצאת אל הפריפרייה. ואגב, אל תשכח שחולון ות"א לא כאלה רחוקות, בנ'אדם. ההגעה למוזיאון היא בדיוק כמו להגיע לקומיקאזה הישנה. מאט הוא הימור נהדר. קודם כל, לא כל אפס מקבל משכורת ממרבל לכתוב להם סיפור, ולמאט יש עוד הישגים ברזורמה שאפשר להתרשם מהם (ואפשר להתרשם מהם בחינם ברשת). וגם אתה הוברט יכול לשבת איתו כמה שעות וללמוד ממנו לא מעט. לדעתי, המסקנה הכי גדולה שלי היא שאסור להמר יותר. אני כן מאשים את האנשים שפספסו אירוע כזה נהדר (ולקאבום היה המון מה להציע הן ברמת התכנים והן ברמת המיקום, הרבה יותר מקא"קון לדוגמה), אבל אולי באמת כדאי לחשוב שוב בעתיד איפה לשים את הכסף והנשמה, כי כנראה הימורים זה לא עובד וכדאי ללכת רק על בטוח או לא בכלל. אגב, גם הנושא של התזמון (חמישי-שישי שאין בהם חופש לא לתלמידים ולא לאנשים עובדים) צריך לקבל התייחסות. כמה אנשים יכולים באמת להבריז מהבית ספר כדי להגיע? ומהעבודה?

למעלה