אז איך היה קאבום?

ועוד מחשבה(ות)

כדי לקדם את מצב הקומיקס בארץ למצב שבו הוא בעל קיום משמעותי, אנחנו צריכים לבדוק שלושה פרמטרים: 1. מי המתחרים העיקריים שלו. 2. מי קהל היעד ובאיזה נישות הוא נמצא 3. מה מונע ממנו לקרוא קומיקס כרגע מכיוון שקומיקס הוא בחציו נקרא בחציו נצפה (אבל לדעתי החלק הנקרא יותר משמעותי מבחינה קוגנטיבית, בניגוד לסרט, שם החלק הנצפה משמעותי יותר), אנחנו יכולים לנסות ולהתחיל למתג קומיקס בכל אספקט שעומד מול מדיה כתובה אחרת, כאשר למולנו עומדים הספר שממותג כהעברת זמן 'איכותית' ו'רצינית', או העיתון שממותג כ'קריאה קלה' מצד אחד אני לא מצליח לראות איך אנחנו ממתגים קומיקס להתחרות בנישות האלה ומצד שני, חסר לי מידע מבוסס וריאלי. אולי כל שוק הספרים בישראל מסתכם ב3% בלבד, שמגלגל סכום מגוחך של X שקלים בשנה, ובמצב כזה נצטרך לבדוק האם שאיפה ל0.5% מהשוק הזה היא ריאלית בשביל ליצור מצב שבו אמן קומיקס מתפרנס בעיקר (כי אני חושב שזה בסדר שאמנים יעסקו בעוד דברים מלבד האמנות שלהם, גם שחקנים שיעשו פסטיגלים, גם מוזיקאים שינגנו בלהקות אירועים... אפילו שוסטקוביץ' כתב מוזיקה לסרטים כדי להתפרנס) מקומיקס, או, לחילופין, אולי שווה רעיונית לנסות למתג קומיקס כ"עוד פריט נוסף" שחובב ספרים יקנה. מכיוון שאני נוטה להסכים שאין צורך ממשי להשקיע בקהל הצעיר יותר מבחינה שיווקית, לא בגלל איכות התוכן שיווצר או כל נימה שכזו, אלא מתוך האמונה שלי שקהל צעיר נמשך מעצמו למוצר, ולא צריך לשווק לו במיוחד דברים שהוא בא לקחת מעצמו, צריך למצוא את נישת הבוגרים שלנו, ולמקד את הסיבה שהם לא קוראים קומיקס כרגע. אולי הם לא יודעים איך? אולי הם חושבים שזה כמו ספר (והם לא אוהבים לקרוא ספרים)? אולי... בעצם, איזה עוד סיבות יש?

amitais

New member
קשה למתג

כל אחד מושך לכיוון שמתאים לו, סצינת הקומיקס אינה קבוצה הטרוגנית וממילא אף אחד לא מחויב לשום קו. מיתוג קשור למדיית המונים, כלומר טלוויזיה ובמידה מוגבלת עיתונים ואתרי אינטרנט גדולים. זה קשור לחדירה מסיבית למדיות האלה, אם ע"י יח"צ ואם ע"י קמפיין פרסומי. מוזיאון הקריקטורה (והקומיקס) עשה זאת בהצלחה בעזרת תקציב ממשלתי (עירוני) נדיב לקמפיין פרסומי ולמשרד יח"צ יעיל. בזכותו, היו כתבות כמעט בכל העיתונים, שזה הישג נדיר. הקישור קומיקס+מוזיאון הופך את הקומיקס לתרבות גבוהה לגיטימית. אבל הדרך עוד ארוכה. אני יכול לספר לך שיש תוכנית להפריד בפסטיבל הקומיקס השנה באופן יותר ברור בין הפסטיבל לכל המשפחה לבין הפסטיבל לצעירים ובוגרים (גילאי 18 ומעלה, או נניח 15 ומעלה), למשל בפנייה ספציפית לגילאים אלה להגיע רק מחמש אחה"צ. באופן כללי הבעיה שלנו לעומת אירופה למשל היא שבאירופה יש חשיבות לתרבות והממשלה מממנת פרוייקטים שונים בתחום התרבות, כולל מלגות ומענקים ליוצרים צעירים, הרבה יותר מאשר בארץ. זה אומר שאנחנו צריכים להיות חלק אינטגרלי מהפגנות היוצרים למען תקציב התרבות. למשל בסלובניה, מדינה פוסט קומוניסטית קטנטנה (לשעבר חלק מיוגוסלביה), המדינה מממנת חצי מעלות הדפוס (!) של כל פרסומי הוצאת סטריפבורגר העצמאית. בתור תמיכה בתרבות מקומית. פלא שהם מצליחים בכל אירופה?

marv

New member
אמיתי.אני עדין לא מבין את הקטע של...

"לעשות הפרדה בין מבוגרים לילדים" - בשביל מה זה טוב?..מה זה נותן?... אם יש לי חוברת לילדים ימנעו ממני דוכן בערב?!... מה יוצא מההפרדה הזו?! כ יאני לא מצליח למצוא שום דבר חיובי או יעיל בזה..

Hubert Hubert

New member
לא נראה לי שמישהו ימנע ממך משהו

אבל היתרון במיתוג הזה הוא שככה בני נוער ואנשים מבוגרים שלא בא להם להיות מוקפים בערימה של פעוטות יכולים להסתובב בפסטיבל ולקנות קומיקס בלי להרגיש כמו אינפנטילים. להיות מוקף בזאטוטים זה מבאס ואני יכול להבין איך זה יכול לדחות אנשים ולגרום להם לא לבוא לפסטיבל.

marv

New member
אבל..

מי שכבר בא יכנס...ומי שלא בא לא ידע אם יש או אין הפרדה... בשנים עברו ראיתי הרבה יותר מבוגרים מאשר ילדים.. אני סתם לא מבין מה המניע העיקרי להחלטה...

ailag

New member
למה להסתכל על הכל בתור שיווק?

אם אפשר לשאול קומיקס מחברים ואפשר לקרוא קומיקסי רשת בחינם, למה אנחנו מחפשים פה למכור תוצרים? אני לא יוצרת קומיקס, ולכן האינטרס שלי הוא שאנשים יקראו קומיקס. לא בהכרח ירכשו אותו - אני לא מדברת פה על השגה לא חוקית של קומיקס חלילה, אלא על לתת קדימות לפעולת הקריאה וההיכרות על פני פעולת הרכישה. למשל, אם נכניס קומיקס לספריות, זה בקושי יתבטא ברכישה כי למשל רק שלוש ספריות יקנו שלושה ספרים כל אחת או יקבלו אותם כתרומה. אבל זה יכול להביא מאות אנשים לקריאת קומיקס אם עושים את זה נכון. (כי צריך למשל לגרום להם לחפש את זה בין כל הספרים, ולא להרתע כשהם נתקלים בזה). או אם נמשוך חוקרים לחקור גם בקומיקס, והם יגיעו למוזיאון וישיגו גישה לארכיון בזול או חינם או מה שהם לא נותנים שם - בכל מקרה זה לא משמעותי כלכלית לאף אחד - זה יקדם את הקומיקס למרות שאי אפשר לדבר על זה במונחים של שוק או כסף. (אני ספציפית מדברת על "לקדם את מצב הקומיקס בארץ למצב שבו הוא בעל קיום משמעותי" ולא על פרנסה מקומיקס. זה לדעתי קצת אחרי שלב הקידום) ואני אחזור לטיעון שלי מהדיונים אחרי קאבום 2, אתה מוזמן לחפש את הנאומים האלו, אבל הם מסתכמים בעצם במשפטים הבאים: לדעתי קהילת הקומיקס והגישה לקומיקס בארץ מבוססת בעיקר על צרכנות, וכל עוד לא נצא מהראש הזה לא נצליח לקדם אותו. כל עוד חובבי קומיקס באים לכנסים לפי אם החנויות באות ולא לפי אם יש הרצאות מעניינות (למרות שההרצאות מעניינות) זה יותר מדי ביזנס יבש.

גם

ללכת לספרייה ולקרוא קומיקס זו תוצאה של שיווק. אני אישית לא בעד שהממשלה תממן שום דבר, לא לאמנים ולא למפעלי טקסטיל כושלים. אני יכול להזדהות עם הרצון לחלק את הפסטיבל לילדים ומבוגרים, בדיוק כמו שאין לילדים מה לחפש בפסטיבל קאן, אבל בהחלט כן בהשקה הרשמית של ה'הארי פוטר' החדש. ואם כרגע יש רק אירוע אחד שמשלב את כל הסגנונות, אפשר לחלק בצורה לא מגבילה (למשל, חלוקה לשעות. או למשל, מחירים מוזלים החל מגיל מסויים, נגיד, עשר ש"ח פחות. זה אולי נשמע משונה, אבל זה יעבוד לדעתי, ולא מפלה - רק מגביל בצורה מספקת להרתיע) בפסטיבל הקודם נרשמתי בהתלהבות לסדנאות הציור של אביב וערן בשביל להתאכזב, ואני מאשים רק את עצמי שהייתי צריך לצפות את זה מראש. וזאת לעומת סדנאת האינקינג, שהרגשתי שכל שקל ששילמתי הלך למקום טוב ונכון שתרם לי.

Inferius

New member
הארי פוטר החדש

הוא *לא* לילדים. אני יכול גם לפרט לגבי זה, רק לא פה. ואני לא התאכזבתי מהסדנאות של ערן ואביב. הם לא חידשו לי יותר מדי, אבל היה כיף. הם נורא חביבים ושמחים ומגניבים, וכיף להיות בסדנא שמועברת באופן כזה. רק חבל שהיה מלא זאטוטים שבגללם הסדנא נגמרה מוקדם.

צר לי, לא הבנתי

האם תגובתך באה לציין חוסר הסכמה עם הנושא שבתגובתי, או להעיר על הדוגמאות שלי? יכול להיות שהדוגמאות שנתתי כהסבר ללמה חלוקת ילדים ומבוגרים באירועי קומיקס נראית לי לחיוב שגויות, לקויות, או לא מתארות את המציאות. במקרה שכזה אין לי בעיה לכתוב תגובה רצינית יותר שמתארת גם את העקרון שבדבר, אך אצטרך קודם להבין האם בכלל יש כאן דיון או שסתם ציינת בפניי שהדוגמאות שנתתי לא טובות, אבל אתה בעיקרון מסכים עם הנושא שלי (שזה ת'כלס מה שחשוב לי)

Inferius

New member
מסכים עם הרעיון שלך

אבל לא מסכים עם הדוגמה של הארי פוטר=(

סבבה לגמרי

אני חושב שחצי מה'דיונים' בפורום לא היו קיימים אם אנשים לא היו מתווכחים על דוגמאות, במקום על רעיונות ועקרונות אבל זה גם בסדר, כי הפורום חי ויש הרבה הודעות והרבה עניין. :)

mulon1984

New member
הגבתי בבלוג

מצורפת כאן התגובה שלי למה שכתב פרשודנה בבלוגו. אני רק אציין שמההיכרות שלי איתו מדובר בבחור מבריק ונחמד. לא ברורה לי ההתמרמרות הזאת. בכל מקרה, הנה מה שכתבתי לו: אני מניח שאתה תרצה לשמוע תגובה על מה שכתבת, כן? טוב, קודם כל, אתה שוכח נקודה מאוד חשובה בכל הסיפור: קאבום תוכנן ונבנה להיות כנס מצליח שבו מגיעים המון אנשים. מי שיקרא את הפוסט הזה עלול לחשוב שיש איזו קנונייה לגרור יוצרי קומיקס לתוך מסדרון אפל, לקחת להם את הכסף, וללכת לבזבז אותו על "לבן". זה הרי ברור למה התבאסת מכך שלא הגיעו אנשים ולא מכרת, אבל אתה יכול להיות בטוח שאתה לא היחידי שהתבאס מכך. ואפילו, היו אנשים שכנראה הפסידו די הרבה כסף בגלל זה (למרות שאני לא בטוח לגמרי כי לא ראיתי את "הספרים". אבל זה הגיוני). האנשים הראשונים שתאכזבו ממסמפר המבקרים הנמוך היו המארגנים של הטקס, אותם אנשים שאתה תוקף כאן בצורה לא בוגרת במיוחד... לגבי דוכן: אתה לא יכול להיות רציני במה שכתבת. אני הייתי אחראי דוכנים שנה שעברה בכנס הזה אז אני יכול לגלות לך שאת מספר השולחנות אנחנו מזמינים ממקור חיצוני (ומשלמים עליהם כסף. זה לא שולחנות של המוזיאון) על פי מספר האנשים ששילמו עליהם. ז"א, שאם אתה מגיע ברגע האחרון ויושב בשולחן (גם אם תשלם עליו), אתה בעצם לוקח אותו למישהו שהזמין אותו מראש (אל תשכח שגם ככה אין שם מקום). אם היית מדבר עם אמיתי סנדי כמו שהמלצתי לך, הוא היה יכול להגיד לך שהוא כנראה לא יגיע ביום הראשון ושאתה יכול לשבת בשולחן של דימונה. ואף אחד לא קאפו, עובדה שלא אמרו לך כלום על הדוכן העצמאי שפתחת בחוץ. מה אתה מזיין בשכל על התחבורה הציבורית? אני וארז צדוק חיכינו בדיוק חמש דקות לפני שהגיע קו 97 (שמגיע המון לפי הנהג ומודיעין אגד) ואוטובוסים לירושלים מהתחנה המרכזית לא חסר. וחוץ מזה, למה האיחור של האוטובוסים זאת אשמת מארגני הכנס? מי אירגן את קאבום, אגד?! לסיכום, אני מבין שהאכזבה העיקרית שלך היתה מהמספר הנמוך של המבקרים. אז אתה יכול להיות רגוע. זה לא משהו שנעלם מעיני המארגנים של האירוע, ואתה יכול להיות בטוח שזה מאוד נוגע לליבם. להביא המון מבקרים זאת השאיפה מספר אחד של הכנס (כאילו, דה). ככה שאין שם איזו קנונייה. אה, ואתה בהחלט יכול למצוא דרכים יותר נורמליות להתבטא שלא כוללות שפה מלוכלכת. ככה אולי זה יהיה פוסט שאכן ראוי להגיב עליו ולא התמרמרות מטופשת.

adonhashlulit

New member
אם תרשה לי לסנגר על הבחורצ'יק

וואללה, לא הייתי, לא הסגנון שלי, אז אין לי מושג. רק משהו טיפה'לה הפריע לי: "אה, ואתה בהחלט יכול למצוא דרכים יותר נורמליות להתבטא שלא כוללות שפה מלוכלכת. ככה אולי זה יהיה פוסט שאכן ראוי להגיב עליו ולא התמרמרות מטופשת." קודם כל כי "מה אתה מזיין בשכל על התחבורה הציבורית?" זה די "שפה מלוכלכת". חוץ מזה, זה הבלוג שלו, ולכן אין שום סיבה שהוא לא יכתוב ב"שפה מלוכלכת" כזו.

mulon1984

New member
"מזיין בשכל" זאת לא שפה מלוכלכת

בדיוק כמו שלהגיד "היה כנס בן-זונה מעולה!" זאת לא שפה מלוכלכת.

adonhashlulit

New member
ומה לעזאזל רע ב'שפה מלוכלכת'?

לפי הטענה הזו 'הנשכן בשדה הכריות' המחורבן לא ראוי בכלל להתייחסות? והחלק הרלוונטי יותר בתגובה הקודמת שלי: זה בלוג. ומרבית הבלוגרים - מקיאים את אשר על ליבם. לא את אשר על מוחם. וזהו.

mulon1984

New member
א. לא הבנתי מה כתבת

ב. שפת הביבים מתאימה לאנשים בורים ומלוכלכים אשר חסר להם מטמון באוצר המילים שלהם. אם אפשר, עדיף לדבר כמו בני אדם ולא כמו חיות. ב.הוא יכול לשפוך מה שבא לו מליבו, אבל גם יש דרך לעשות את זה ככה שהוא לא ייצא מגוחך.

mulon1984

New member
לא פלצן

נחשפתי לקרינת גמא ברמה גבוהה שהפכה אותי לסופר אינטלקטואל. וזה ידוע שאינטלקטואלים הם פלצנים. עם כוח גדול מגיעה פלצנות אדירה.

למעלה