אבחנה מבדלת

TikvaBonneh

New member
תצפית במסגרת החינוכית

או שיחה עם המורה הם גם אמצעים מקובלים כדי לעלות על הקשיים. אצל שני הבנים שלנו עשו את זה.

אוטיזם הוא ספקטרום

והוא חלק ממה שמקובל אצל כל בני האנוש.

ניקח לדוגמה הפרעת קשב וריכוז: ממתי יש לאדם תנועתיות וממתי זו תנועתיות סבירה וממתי היא מוגזמת?

מכיוון שמדובר גם בהתרשמות אישית - הרי כל אחד מתרשם אישית.

למשל, תחום עניין צר: אם ילד מתעניין מאוד בדינוזאורים ויודע עליהם הכל - אז זה תחום עניין צר?
אז המון ילדים בגיל צעיר מתעניינים מאוד בדינוזארים וזה מתאים להמון ילדים.
אז כולם על הספקטרום?
ברור שלא.
הפסיכולוג מתרשם שזה עניין גבוה ביותר או לא.
ואם האם מתארת לו את הילד בכך שהוא רק מדבר על זה כל היום וכו' - אז הוא יתרשם שזה מאוד מעסיק את הילד מאשר אם האם תזכיר את זה ותסביר שיש לו עוד המון תחומי עניין והוא גם אוהב לראות טלוויזיה וכו' ולא מתעניין רק בדינוזאורים אלא גם בכוכבים, למשל.
אז ברור שהדברים שהאמא תגיד יכולים למשוך לכיוון מסוים.

לדעתי, כל זה רק בשוליים.
כלומר, ילדים שהם עמוק בפנים פחות יטעו מאבחנים מאשר ילדים שהם בתפקוד גבוה.

מלבד זאת, בהמון תחומים יש אפשרות להשפיע גם בענייני רפואה על אבחון כמו תיאור המצוקה שהמחלה מביאה אתה, שהוא סובייקטיבי ועוד.
מאבחן מנוסה יידע בדרך כלל לנטרל את הדברים שהם מנסה לכוון אותו ולפעול בצורה אובייקטיבית יותר.
אבל לדעתי אי אפשר להמנע מהשפעה בכלל.

המאבחן מניח שהאם חותרת להגיע לאמת, ולא לקבלת אבחון מסוים, אבל לא תמיד זה בדיוק כך.

dina199

New member
לכן לא הולכים לכל פסיכיאטר, נוירולוג

או פסיכולוג אלא רק למומחים בספקטרום.
אני בזמנו לא 'כיוונתי' אף אחד.

לא ידעתי את המילה אספרגר או קשר לאוטיזם לפני פסיכיאטרית אמרה לי.

yuliyuli1

New member
אבל כדי ללכת למישהו שמתמחה בספקטרום

צריך קודם כל שההורה כבר יחשוד שהילד בספקטרום, לא?
אם ההורה לא יחשוב בכיוון איך הוא ידע לחפש מישהו שמבין בזה?

dina199

New member
לפי השאלה שנשאלה בהודעה הפותחת

ההורה כבר חושד.
אני למשל לא חשדתי כי לא יעדתי דבר על הנושא
. זה עלה על ידי הפסיכיאטר אחרי טיפול של שנתיים (למעשה הם ידעו אחרי שנה אבל לא רצו להגיד לי בגלל הפחד מ 'תיוג'')

yuliyuli1

New member
יופי שהפסיכיאטר שלכם איבחן בעצמו

אבל אני הייתי גם אצל שתי פסיכיאטריות ("בעלות שם") שקבעו נחרצות שהילד לא בספקטרום (וזה לא שהילד לא בספקטרום. הן קבעו את זה על סמך דעות קדומות שלהן על מה זה אוטיסט ולא באמת שאלו כלל מה שצריך)

dina199

New member
האם הן היו מומחיות בספקטרום ?

הבן שלי אובחן בגיל 14 . ז"א גם אני עברתי מספיק מומחים שלא ידעו כלום . יש לי אפילו איבחון מגיל 12 (של פסיכולוגית) שנראה כמו שאלון של טוני אטווד רק אין את המילה המסכמת
.
אני יודעת שיש הרבה מאבחנים שלא יודעים שום דבר על אוטיזם. לכן אני אומרת ללכת רק למומחים בספקטרום. אחרת באמת יהיו שלל אבחנות בהתאם לידע של המומחה ולא לפי מצב האמיתי.
ברור שגם היותו מומחה מומחה לאוטיזם לא תמיד מבטיח איבחון נכון. אבל ללכת ללא מומחה בהחלט מבטיח אבחנה לא נכונה.

yuliyuli1

New member
אין לי מושג

זו היתה הפסיכולוגית בהתפתחות הילד שהתפקיד שלה הוא לאבחן ילדים בספקטרום (ונחשבת להכי מנוסה בסניף הזה).
אם היא באמת מומחית בתחום או לא - אין לי מושג.

dina199

New member
כנראה שלא

פעם פסיכולוגים בכלל לא נדרשו לאבחן אוטיזם.

המקרה שלך ושלי שונה מאוד

כי אנחנו הגענו כמעט בלי לדעת כלום ולכן גם לא ניסינו לנתב את האבחון.

היום אנשים מגיעים עם המון ידע מוקדם והמון ידע מה לענות כדי לקבל תוצאה לפי רצונם.

אני זוכרת כששאלו אותי שאלות הייתי ממש מופתעת איך המאבחנת יודעת את הכל, כי השאלות שלה היו כל כך במקום וכל כך לעניין. כאילו היא מכירה את הילד שלי. הייתי ממש מופתעת. אני זוכרת את זה כל כך טוב.
גם כשידעתי והגעתי מוכנה לאבחון (כי כבר היה לי ילד מאובחן וכבר הכרתי את הפורום פה) השתדלתי מאוד לענות לפי הילד ולא לפי מה שאני יודעת שצריך להיות כדי להיות בפנים או בחוץ, כי הרי לא עניין אותי לקבל אבחון מסוים אלא לדעת מה הקושי של הילד ולתת לו שם. אבל אני מודה, שלעתים בגלל שלא רציתי לקבל אבחון אוטיזם, נסתי להקל בדברים מסוימים שלא היו ברורים עד הסוף.

אבל סיפרה לי אמא, שרצתה מאוד שהילד שלה יקבל אבחון מסוים, שפשוט ענתה לפי מה שכדאי לה.

אני יודעת, שזה אפשרי, אבל מאבחן טוב, לדעתי, אמור לשקלל את הדברים ולכן גם גורמים אחרים ממלאים טפסים ומנהלים לעתים שיחות עם הגננות, המורות, ועוד אנשים שבאים במגע עם הילד וכן עם הילד עצמו, כמובן, כדי לקבל תמונה כמה שיותר מלאה.

dina199

New member
לכן צריך ללכת למומחה לספקטרום.

הוא יידע לאבחן נכון גם אם הילד א"ס וגם אם לא, ולא יושפע מידע או חוסר ידע של ההורים.

לדעתי המסקנה שלך ממש לא מדוייקת

מאוד קל לאבחן אוטיזם ואפילו את התפקודים הגבוהים והכי מבלבלים!! , ואני יכולה לכתוב לך שחלק מההורים הוותיקים כאן יכולים לאבחן ילד זר בקניון גם אם הם לא אנשי מקצוע,
גם אני יכולה לאבחן ילד בקניון או בגן השעשועים על אף שאין לי הכשרה אקדמאית ותעודת מקצוע בתחום,
זה נובע מניסיון רב שנים של גידול ילד על הספקטרום וחשיפה לכל סוגי התפקודים במשך השנים בכל מני מסגרות.
אז אם לי קל לאבחן ילד{ואני לא טעיתי} אז אין סיבה שיהיה קשה למאבחן מקצוע מנוסה בתחום לאבחן נכונה,
כמובן שאין לי את הזכות לפנות להורים ולהגיד להם שהילד נראה לי כנמצא בספקטרום, אבל קל לי להבין שהוא כזה,
ניסיון של הורים הוא לא פחות מניסיון של אנשי מקצוע, אבל את הזכות החוקית לאבחן יש רק לאנשי מקצוע ולא להורים!!
ואני אישית נתקלתי במאבחנים שלא מסכימים לתת אבחן כי הורים דורשים, הם נותנים מה שהם מבינים לנכון,
נכון ששמעתי מקרים שמאבחנים נותנים מה שהורה מבקש אבל לדעתי הם מסתכנים שהם נותנים משהו לא נכון..
ויש משמעויות רבות לתת אבחונים לא נכונים..
אז אולי יש חריגים אבל לדעתי זה נדיר!!

yuliyuli1

New member
מסכימה איתך שלהורים קל לאבחן

אבל הרבה "אנשי מקצוע" נכשלים בזה משום מה.
כנראה שזה אחרת לחיות את הנושא או רק לעבוד בו...

dina199

New member
הם נכשלים רק כי הם לא מכירים את הנושא

ולא מוכנים להודות בזה.
איך איש מקצוע יודה שהוא לא יודע משהו ?

רותי311

New member
זה ממש עצוב

שזה המצב. אתם מבינות שכולכן מצדיקות אותי- מי פחות ומי יותר.
אם ההורים "מאכילים בכפית" ואין קריטריונים אוביקטיבים - אז הכל בסופו של דבר בעני המתבונן
ולא משנה אם המתבונן הוא אמא, אבא, פסיכיאטר או פסיכולוג
דרך אגב גם שני ההורים מסתכלים על הקשיים בצורה שונה. בעלי למשל חושב שאני מגזימה. מצד שני הוא לא חופר ומתעניין כמוני

schlomitsmile

Member
מנהל
מאבחן מנוסה ורציני לא "אוכל מהכפית" יש קריטריונים, ויש תהליך איבחוני מורכב
שיכול לברר האם הם מתקיימים,
ומובן שעם זאת בבני אדם מדובר,
יצורים מורכבים שכאלה,
לכן זה לא עובד פשוט וחד וחלק כמו במגדיר צמחים,
שברור האם הצמח שלפנינו הוא יקינתון או סביון

ובגלל זה, כדאי לפנות למאבחן מנוסה, מקצועי, חכם ורגיש.

הכל סובייקטיבי וסליחה, גם תרבותי....

אני חייבת להגיד שלומית שלשם שינוי אני לא מסכימה אתך...
זה ממש לא מגדיר צמחים. לפעמים מתארים אצל רופא כאבי בטן תקופתיים, מצבי רוח והוא יאבחן PMS רק לא ישים לב שזה גבר...
הכל כלים מדעיים אבל לכל כלי מדעי סטיית תקן ואין מה לעשות היא גודלת כשיש עוד מצבים שמקשים על האבחנה וכשהגיל צעיר.

ברור שזה לא קורה במקרים הקלאסיים אבל בגלל שבני אדם זה לא מדע מדוייק ובגלל שילדים 'מבלבלים' הם באמת מבלבלים וצריכים אבחנה מבדלת מסודרת וברורה יש הרבה מקום לפרשנות אישית, דחיפה של הורים (גם אני 'אבחנתי' את הבן שלי ואז לקחתי אותו למכון לאבחון לאוטיזם, זה סוג של דחיפה...), הגדרה של חבר היא סובייקטיבית (יש חברים סתם, יש חבר אמתי), יש משמעות גדולה למי שעורך את האבחון - איך הילד מרגיש לידם כי הרי ברור שזה כמו מבחן, יש גם השפעה למצב המשפחתי- לכמות החשיפה החברתית בבית (אם ההורים לא רואים אף אחד ולא מדברים את השפה זה לא אותו דבר כמו ילד עם חמישה אחים שההורים שלו עם חברים וילדים של חברים מהיום שהוא נולד).

לדעתי, לצערנו, מי שבגבול, ישאר בלי תשובה חד משמעית אלא רק עם ערימה של בעיות שצריך לטפל בה הכי טוב שאפשר ולשקול איזה אבחנה תיתן איזה כלים ולהשתמש בהם. לא חשוב מה יש לו אם הוא יצליח להגשים את עצמו בתור מבוגר ואת זה תמיכה טובה תיתן (עם ובלי קשר לאבחון).

schlomitsmile

Member
מנהל
מה שכתבתי הוא שזה לא כמו מגדיר צמחים
שבני אדם הם יצורים מורכבים, ולכן למרות שיש קריטריונים,
צריך יותר מאשר צילום רנטגן כדי לקבל תשובה.
והרבה תלוי גם בבנאדם שמאבחן,
ולכן כדאי שיהיה מנוסה, רציני וגם חכם ורגיש-
מסוגל להבחין בדברים מעבר לקריטיריונים יבשים.
אחד כזה יידע לשקלל גם הטיות תרבותיות.
ועדיין, יש רצף, ובני אנוש הם יצורים דינאמיים,
לכן יתכן מצב שמישהו יהיה בדיוק "על הגבול"
והמאבחן יכריע נכון לנקודת הזמן הנוכחית,
האם הוא יותר בפנים או יותר בחוץ.

למעלה