Oh dear...

Brombit

New member
נכון, כאלה

האומץ יבוא, השאלה כמה זמן זה יקח...

כמה שזה נכון ועל כך אני נוטרת להם טינה לנצח. ככה להוליך אותי שולל ולגרום לי להתנשא מעל אנשים יותר זהב וצדיקים מהנבלות עם הכיפה האלה.

נרו2

New member
תזכירי לי לא להרגיז אותך לעולם....

את לא שונאת את כל הדתיים נכון? אני לא חושב שאנחנו העם הנבחר... אני יותר אוהב המון עמים אחרים...

שונאת? אני בזה לדתיים.

אוכלוסיה עלובה בלי חשיבה עצמית, בלי בחירה חופשית שתולה את כל תקוותיה באיזו יישות דמיונית שהמציאו כשהיה להם רע או כשעשו רע לאחרים והעיקר לא לקחת אחריות על מעשיהם.

כיום הדת גורמת לעיוורון, בורות וטימטום.
ואנשים כאלה עם כח בידיים - זה אסון אנושי!

Brombit

New member
הדת לא גוזלת את כל החשיבה העצמית...

אולי מורידה 5%. אולי מורידה 15% אצל חרדים, אבל אז נראה לי שזה בעיקר הלחץ החברתי.

דת בהגדרה שלה גוזלת בחירה חופשית וחשיבה

עצמאית.
'כזה ראה וקדש' 'כל אשר יורוך' וכד'...
דת זו מילה בפרסית שמשמעותה - חוק.

אין לך בחירה בדת. בכל דת שהיא. את עושה מה שאומרים לך.

מה שכן, הדת היהודית, בבסיסה, כן חותרת לחופש של האדם ולבחירה החופשית, רק שעם הדורות המטרה הזו הלכה לחלוטין לאיבוד וכל מה שנשאר זה היפוך גמור: אפס חשיבה וחפירה אין סופית של בורות שלא ניתן לצאת מהם של איסורים וגדרות על גבי איסורים וגדרות.

נרו2

New member
מסכים

קראתי את ההודעות שהוספת פה לאחרונה ואני ממש מסכים עם כל מילה.

אחרי שאתה בוחר להיות דתי אז אתה כבול ואין לך בחירה לעשות מה שאתה רוצה, אבל אתה יכול לבחור(!) אם להיות דתי.
למשל, יש כאלה שאומרים שיכולים להוכיח שספר התורה הוא לא סתם ספר שנכתב ע"י בני אדם אלא ספר אלוהי. אחרי התובנה הזו בוחרים ללכת אחר האיסורים שלו וכו'.
הבעיה היא הפרשנות המוטעית של התורה. יש דברים שניתנים לפרשנות והרבה פעמים בני אדם טועים בפרשנות. (לפעמים עם אינטרס לשלוט כמו שכתבת)

זה מעבר לבחירה להיות דתי

אלוהים בעצמו אומר:
"העידותי בכם היום, את-השמיים ואת-הארץ--החיים והמוות נתתי לפניך, הברכה והקללה; ובחרת, בחיים--למען תחיה, אתה וזרעך"

אתה אמור לבחור בכל רגע נתון מה לעשות.
זה נכון שהיהדות אומרת לך: כדאי לך לעשות ככה, כי זה יביא לך עושר, אושר, ברכה וכו'. ואם לא תקולל וכו'.
אבל עדיין היא דורשת ממך לבחור!
זה חייב להיות שלך.
והחינוך בדתי היום הוא הפוך לחלוטין. הוא משולל כל בחירה.

נרו2

New member
אם היהדות מחייבת אותך להיות דתי אז...

אני לא מסכים עם התורה. אבל אם כשכתוב "ובחרת בחיים" הכוונה לא להתאבד - זה משהו אחר..

הנה איך שאני רואה את הדברים: אתה לא חייב לעשות כלום. לפי התורה אסור לחלל שבת אבל אם תחלל שבת לא תלך לגיהנום. אלוהים הוא הרבה יותר סלחן מהרבנים.

(משהו שלא הבנתי ממה שכתבת: "היא דורשת ממך לבחור" אבל היא אומרת לך מה לבחור? או דורשת שתבחר משהו מסוים?)

היהדות אומרת דבר פשוט:

זה חיים, זה מוות. זה טוב, זה רע. וכו'.
היא אומרת לך במה כדאי לך לבחור אם אתה רוצה חיים טובים.
אבל היא עדיין דורשת ממך לבצע את הבחירה.

היא לא אומרת לך: ואתה תעשה מה שאומר לך נקודה!
אלוהים אומר: ובחרת בחיים.
והכוונה לא רק להתאבדות.
הכוונה לבחירה בטוב, בנכון.

יהודי אמיתי צריך כל יום לבחור.
כל יום לבחור לעשות את נכון והטוב ולא כי אמרו לו, אלה כי הוא בוחר.

נרו2

New member
אז זה טוב לבחור...

לעשות משהו כי אתה בחרת ולא כי חייבו אותך. אז את לא נגד התורה את נגד החינוך הדתי.
עכשיו הבנתי. אני מסכים איתך ב-100%!!!

נרו2

New member
בהתחלה התבלבלתי כי...

כתבת שהתורה מחייבת לבחור. שבחירה זה ההיפך מחיוב. ועכשיו הבנתי, ואני מסכים. בכלל, אני חושב שגם לאתאיסט יהיו אחלה חיים. שמח שאנחנו באותו ראש.

הכי חשוב, יותר מהכל, זה להיות אדם טוב

וגם היהדות מכירה בזה.
ואהבת לרעך כמוך זה כל התורה כולה על רגל אחת.

נרו2

New member
דרך ארץ קדמה לתורה

זה כתוב בפירוש במשנה ויש אנשים ששכחו שזה אחד המשפטים החשובים ביהדות. אולי החשוב ביותר.

נרו2

New member
את טועה

מי שקצת מכיר אותי ואת אחים שלי יודע שאנחנו חוקרים באומץ בכל דרך אפשרית. מדעית, פילוסופית וגם דרך המקורות אם יש או אין אלוהים.
אני לא מסוגל להאמין באיזו שהיא יישות טובה רק בגלל שבא לי. ואני יכול להגיד לך שגם הייתי כופר לא פעם בגלל שחשבתי שיש לי הוכחה שאין אלוהים.
לפני שאחי הפך לחרידי הוא היה פיזיקאי בחסד. אני לא בא לכאן להוכיח שיש אלוקים כי זה לא התפקיד שלי ואני לא מאמין שצריך לעשות את זה לבני אדם. (לכל אדם יש את הזכות להאמין במה שבא לו ואם יש מישהו שמחפש הוכחות - שיבוסם לו.)

זה מאוד מעליב הדרך שאת כותבת עלינו. אבל אני רוצה להגיד שאני באמת אוהב אותך. ולא בצביעות אלא בכנות לגמרי כי מהקצת שראיתי אותך אני חושב שאת פשוט אדם נפלא, מפרגן ותורם המון לאנשים.
אני מצטער אם אי פעם פגעתי בך באופן אישי.

נרו2

New member
נ.ב.

אני ואחים שלי לא היחידים שחוקרים. יש הרבה דתיים כאלה.

Dror4691

New member
בואו נדבר על ערכים

בואו נדבר רגע על האידאל החרדי הגדול, זה שבו ההנהגה החרדית מאמינה. אני לא אומר שהנרטיב הזה "נכון" היסטורית וסביר מאוד שיש לי עוד עבודה בללמוד אותו, אבל אני רוצה לשתף אתכם במה שנראה שלמדתי עליו עד כה.
מדינת ישראל נולדה בחטא. העולם החרדי, שלא כמו הדתי לאומי, לא רואה במדינה "ראשית צמיחת גאולתנו" כי לא היה שום דבר יהודי בהקמתה, פרט לרצון לתת מחסה לאלה שנולדו משושלת יהודית. חוזי המדינה רצו ליצור כאן מדינה דמוקרטית מתוקנת שהיא העתק של המודל האירופאי החילוני. רבים מיהודים האדוקים לא קנו את הרעיון הציוני ונשארו בגולה. חלקם דווקא כן הגיעו לכאן, חשבו שכך נכון יותר, ויצרו את הסטאטוס-קוו. עד היום מתקיים דיון ער בעולם החרדי האם נכון להשאר כאן ולשמור על הגחלת מבפנים, או לעזוב. דיון נוקב מתקיים גם בין הפלגים השונים בתוך העולם הדתי. אצלי במשפחה, כמעט ואין מפגש משפחתי שבו אין ויכוח ערכי כזה בין הצד הדתי-לאומי לבין הצד החרדי.
ככל שהעם בציון הלך ונעשה חילוני יותר, כך אותו גרעין אדוק הלך ונעשה "חרד". החרדי הממוצע יגיד לכם שהקהילה שלהם סגורה וטוטאלית כ"כ, לאו דווקא בגלל שזהו דבר ה', אלא בגלל שהעולם החילוני הוא "מסוכן". הם מרגישים מאויימים ע"י התרבות החילונית ששוטפת את המרחב הציבורי. אם התחושה הזאת נשמעת לכם מופרכת אז דמיינו עצמכם, החילונים הפלורליסטים, חיים באיזו מדינה דתית טוטאליטרית. גם אם נותנים לכם להחזיק באמונתכם, עדיין תחושו מאויימים ע"י הלך הרוח הכללי. אתם תתאגדו בקבוצות סגורות של אנשים כמוכם ותשקיעו מאמץ רב כדי להעצים ולהקצין את היקר לכם. מה אנחנו עושים כאן בפורום הזה של הא-מיניים אם לא את זה בעצם?? עוד לא שמעתי על מיניים שיוצרים לעצמם פורום כדי לתמוך בזהותם.
שמעתי לא פעם מחרדים את הדימוי של התורה כפנינה יקרה ועדינה מאוד, שזקוקה להגנה קנאית. הם לא עושים את זה כדי להציל את נשמותינו התועות אלא כי הבחירה שלנו לא משאירה להם אלא להיות "יעקב איש תם יושב אוהלים".

לגבי תיאוריית "החרדים גאוותנים", מישהו פעם שם לב איך חילוני נתפס בעיניים של חרדי? זה בדיוק כמו הקולוניאליסט האירופאי שמגיע לביקור "רחמים" באפריקה או הדמוקרט האמריקאי שמדבר בשאט נפש על העיוורון של האיסלאם. זחיחות הדעת הפלורליסטית והנאורה שלו יוצאים לו מכל חור אפשרי. הוא שאמרתי. אנשים דתיים יש משני צידי המתרס. חינכו אותנו להאמין שפלורליזם ודמוקרטיה הם ערכים אנושיים ואוניברסליים, אבל בעסה, הם מוציאים מחוץ למשחק טווח אדיר של אוכלוסיות על הכדור הזה. לא בדיוק אוניברסלי. מה גורם לנו להאמין שרק אנחנו מסוגלים להיות הגיוניים? שרק לנו יש את הצ'יפ הזה במוח שמאפשר לנו לראות את "האמת"?
במקום לנסות להוכיח איך האנשים שם הם בלתי הגיוניים, אני מאמין בכל מאודי במאמץ ההפוך, בלהבין את נקודת המבט שלהם. בדיוק כמו שלא ניתן להשליך את כל הערבים (או היהודים) לים, גם החרדים לא פשוט יעלו יום אחד על מטוס ויתפוגגו. אין לי פתרון פלא, אבל אני מרגיש שאם תיווצר כאן זהות יהודית מאוחדת, היא לא תוכל לנבוע מכפייה של אידאולוגיות. היא תצמח מהיכולת להבין את הנרטיבים היהודיים השונים שמרכיבים אותנו ולתת לכולם מקום, באמת. לא רוצים זהות אינטגרטיבית כזאת? רוצים מלחמת אחים? אין זו אגדה.

queen helen

New member
זהות יהודית מאוחדת?

מה זה?
איך אפשר ליצור את זה?
האם היא תכלול גם רפורמים קונסרבטיבים ואתאיסטים או שהם טובים רק בשביל תרומות?

Dror4691

New member
זהות יהודית מאוחדת

אני מנסה לתאר חברה ישראלית אחרת לגמרי שלא נכנעת לצו האירופאי-אמריקאי הקפיטליסטי, שמודד הכל במונחים של רווח כלכלי. למה לעשות כך? בגלל שיש בתוכנו מספיק פרטים שלא מאמינות באידאולוגיה הזאת ולדעתי, אנחנו חייבים להן ערבות הדדית.
אז אם אנחנו שמים גבול להשפעה מבחוץ ומקשיבים למה שהאחיות והאחים שלנו אומרים, אנחנו לומדים שמאוד חשוב להם סולם הערכים הרוחני-חברתי. מכך אנחנו מסכימים לשלב את סולם הערכים הזה בין ערכי היסוד שלנו. אנחנו מפסיקים להתנשא על האמונה שלהם ולראות אותה כמיושנת, עצלה ולא הגיונית. פתאום לימוד תורה נעשה ערך חשוב ומכובד, לא פחות מלימודים אקדמיים. מתוך הגישה המשתפת הזאת, אנחנו מסכימים ביחד על גובה המימון הראוי כדי לקיים את ערכיהם ואנחנו נותנים במה דומה גם לסגנונות יהדות שונים כגון הרפורמים והקונסרבטיבים. השיח מפסיק להיות לוחמני, אנחנו-הם, "רסיס בתחת", שבו כל צד מנסה להשתלט על כמה שיותר שטחים לפני שהצד השני ישים לב. במקום להלחם, אנחנו יוצרים זהות יהודית מאוחדת.
זוהי אוטופיה? יתכן. אבל כמו שלא הפסקתי להאמין באוטופיות לגבי הכיבוש, רצח בעלי-החיים והפמיניזם, לא אפסיק גם להאמין באוטופיה הזאת.

למעלה