מה, פתחנו את הדיון מחדש?
כמה נקודות לסיכום: מוסיקה קיימת על מנת להנעים את זמננו על העולם הזה, בראש ובראשונה. אם אתה נותן להנאה הזאת קונוטציה רדודה, אז היא אכן תהיה רדודה, אבל לא זאת משמעות המילה. אפשר ליהנות מפתירת משוואות מתמטיות, אפשר ליהנות מדיון פילוסופי מעמיק. מה אתה מנסה להגיד? שהנאה היא רדודה, והסבל עמוק? לא נראה לי. בBottom Line, אם אתה אישית לא היית נהנית מהמוסיקה של אבק, אני משוכנע שלא היית שומע אותה. אולי כמה פעמים, על מנת לכתוב ביקורת, אבל מעבר לזה? אני לא רואה איך מוסיקה מסוגלת "לחנך, להעשיר, להאיר, להפתיע, להרוס דעות קדומות וליצור תובנות חדשות, להשפיע על המציאות, לשנות דעה, ללמד, לסתור מוסכמות ולהפוך עולמות." מוסיקה זה דבר די מופשט. ליריקה זה משהו אחר, אבל אנחנו מתייחסים עכשיו לאספקט המוסיקלי. מבחינה לירית אני חושב שנכון מאוד להגיד שאין שום קשר בין TFK לאף להקת פרוג שהשפיעה עליה. אתה חוזר ואומר שTFK מעתיקים, וזאת לא חוכמה. אבל שוב, הם מלחינים הכל בעצמם, גם אם הם עובדים לפי נוסחאות של להקות אחרות, באותה מידה שלהקה מסויימת עובדת על פי נוסחא משלה. האם היא מעתיקה מעצמה שוב ושוב ושוב? אם TFK היו גונבים יצירות מההתחלה ועד הסוף, כבר מזמן היו תובעים אותם. לא מדובר כאן במשינה (שאותם, אגב, ניסו לתבוע, ונכשלו). אתה יכול לחזור ולהגיד שוב ושוב ושוב שTFK מעתיקנים, אבל אני אהיה פה בשביל להגיד שאין אף יצירה של שלושים דקות כמו The Truth Will set your free, שיש בה בדיוק את אותם לחנים, אותם עיבודים, ובאותו הזמן. אף אחד לא מכחיש שזה נשמע דומה, שהסאונדים דומים, ושיטת ההלחנה דומה, ללהקות הפרוג של שנות ה70. מדובר, ככלות הכל, בלהקה תחת אותו הז'אנר! אם אתה מבטל את TFK, אתה צריך לבטל גם את אנקדוטן ואת אנגלאגארד, ובסופו של דבר גם את אבק, כי גם הם, מבחינה אסתטית, נשמעים כמו הלהקות המשפיעות עליהם, למרות שהלחנים שונים לגמרי. TFK היא להקת רוק מתקדם, בשנות ה90 וה2000. זאת עובדה מוגמרת, אם רק בגלל שיש שילוב בין רוק למוסיקה קלאסית. אני לא יודע אם קראת את הביקורות שאני ציטטתי, אבל אנשים רבים אמרו שמדובר ב"פרוג לראשי פרוג אמיתיים", וחלקם אף אמרו לשים בצד את ELP ושות' בצד, כי יש שריף חדש בעיר. אתה לא מוכרח להסכים עם הדעה הזאת, אבל דע לך שהיא קיימת. העובדה שיש עשרות עמודים בגוגל על TFK מוכיחה לך, שזאת להקה ברת קיימא, שמתקיים עליה שיח דיבורי רציף, ותמיד בקונוטציה של פרוג. כאמור, TFK היא להקה לראשי פרוג אמיתיים. היא לא להקה לראשי-פרוג שמתמקדים באוונט-פרוג ובריו. היא לא להקה לראשי-פרוג ששומעים הארדקור-כליזמר ומוסיקה בלקנית, צוענית, ופולק-אסקימוסי. היא גם לא להקה לראשי-פרוג ששומעים מוסיקה מיקרוטונלאית ופוליטונלאית ורובוטונאלית. מי ששבע מפרוג, ומחפש להתקדם הלאה, מחפש את האוונגארד, באמת אין לו מה להקשיב לTFK. אבל מצד שני, אין לו גם מה להקשיב לאקוליין, אנקדוטן, אנגלגארד וכו', כי גם הם, כולם פועלים לפי האסתטיקה הישנה. כולם מנגנים על מלוטרון או חליל, או שהם משתמשים בגיטרות מקומפרסות, וכולם מחליפים משקלים כמו פרוג בשנות ה70, כולם עושים קונטרהפונקט כמו בשנות ה70, וכל השאר. פשוט מדובר פה בעוד להקה, שלדעתי מאוד מחוננים בהלחנה. לא מדובר בלהקה ששינתה את העולם, ואלא אם כן יקרה משהו מדהים, גם לא תשנה. ואם אתה רוצה מוסיקה אומנותית עם ליריקה שמחנכת ומשנה את העולם, אז למה שלא פשוט תשמע רדיוהד? לא צריך להתעלם מממד הזמן, אבל לא צריך להיות עבד אליו. מה זה משנה מי נמצא איפה בהיסטוריה, אם המוסיקה טובה לטעמך? כי אתה יודע, מייקל ג'קסון ומדונה, עליהם כן יכתבו בספר ההיסטוריה. מה זה מוכיח? שום כלום.