באשר לאזכורים חוץ מקראיים
האזכור הקדום (והיחיד?) לשבט ישראלי מופיע
במצבת מישע (מאה 9 לפנה"ס) שורה 10: "ואיש גד ישב בארץ עטרות מעולם". ההשוואה ל
אמורים עוזרת לנו להבין כיצד מערך כזה התקיים, אם אכן התקיים. יש לשים שבנוסף לשבטים יש שם טרמינולוגיה שמופיעה גם בתנ"ך, למשל לאומים וגויים. מדובר במערכת מורכבת מאוד ולכן גם הפניתי אותך לנושא זה. נחזור לתנך.
12 הוא כמובן מספר טיפולוגי. כך למשל ניתן לראות שגם לישמעאל היו 12 בנים ושבטים (בראשית כה' 16): אֵלֶּה הֵם בְּנֵי יִשְׁמָעֵאל, וְאֵלֶּה שְׁמֹתָם, בְּחַצְרֵיהֶם, וּבְטִירֹתָם--שְׁנֵים-עָשָׂר נְשִׂיאִם, לְאֻמֹּתָם. אני אישית חושב שאכן התקיימו שבטים/משפחות, אך הבחירה ב-12 הספציפיים היא מלאכותית. מקומות כמו גלעד, חוות יאיר ושמות נוספים הכוללים בתוכם שמות אנשים מעידים על קבוצות מאב קדמון משותף שהתיישבו בהם. חלקם מן הסתם היו חשובים לא פחות מאבות השבטים ששמותיהם תועדו מאוחר יותר. בכל מקרה מדובר במשהו קדום, ממש פרהיסטורי (משמע לפני כתיבת ההיסטוריה) ואין שום סיכוי שיאומת, או יופרך, בעתיד. כל המידע שיש בידינו נובע מהמקרא ומחוקרי ביקורת המקרא.
נגב לוי: מצאתי קריאה זו במקראנט עם הפניות. אני חייב לציין שלקחתי בעבר הרחוק שיעור עם זאב משל, חוקר הנגב וסיני, שעסק בכתובת שישק. הקריאה הזו מעולם לא הוזכרה. ראיתי דיון יפה בתקופה ובכתובת בספר בשם "תולדות עם ישראל בימי בית ראשון" מאת עודד בוסתנאי (2007). בכרך ב' (ממלכות ישראל ויהודה) תוכלי למצוא דיון בכתובת שישק. לא מצאתי שם אזכור לנגב לוי. חלקים ניכרים מהספר נמצאים ב-google books. תמצאי שם גם דיון בהבדלים בין הרשימות המקראיות ובין רשימת שישק. לגבי מקורו של
שבט דן. אני זוכר דיון בנושא זה בשיעור של פרופ' אנסון רייני. בלשן נחשב למדי. טען שאין שום קשר בין הדנונים ובין השורש בבסיס שמו של שבט דן ושמדובר בהשוואה מופרכת. אני לא ממש מבין בנושא; ההשוואה נראית לי די טובה, אך כלל לא מוכחת. נ.ב.
שוקולד לבן? ועוד 1? יקירתי, "שוקולד לבן" יש רק אחד. חפשי בגוגל על שחקן ה-NBA (כיום באורלנדו) Jason Williams. בכל מקרה, שם עם כבוד