דעתי
1. יכול להיות. אני אישית לא מקבל זאת. אולי מפני שאני לא מנסה לשמור על טוהר של דיסציפלינות, אלא מנסה לקבל מידע מכל מקור קיים בכדי לענות על שאלות מחקר. אם בכל זאת נקבל את הדרך שלך, אולי לא ניתן להשוות בין תקופות פרהיסטוריות שונות מפני שסוג האדם השתנה, בין הנוודים ובין יושבי הקבע, בין יושבי המערות ובין מקימי הבתים, בין החקלאים ובין העירוניים, כל זאת מפני שסוג התיעוד השתנה. 2.א. מה שניסיתי לומר לשי, הוא שה-כ-ל מוטה. כל דבר שהוא תוצר פעילות של אדם, הוא תוצאה של בחירה. יצירת כלי חרס מטין אדום ולא מטין לבן כאשר שניהם זמינים, היא תוצאה של בחירה. פניה לחקלאות היא בחירה. הקמת הדיר מימין לבית ולא משמאלו היא בחירה. אז מה נעשה? נוותר? 2.ב. כפי שציינתי קודם לכן, כל מקור מידע צריך להבחן תחילה לגופו. בממצא הארכיאולוגי צריך לסנן את הבעיות שלו. כך גם לגבי ממצא טקסטואלי. ישנם טקסטים מוטים יותר או פחות. ישנם טקסטים הפונים לאלים ואחרים הפונים לאליטה. ישנם מכתבים אישיים וישנן כתובות סלע פומביות. לאחר שבחנו כל מקור לגופו נערוך סינתזה עם מידע המגיע ממקורות אחרים. כך למשל ננתח את א"ע ("אל-עמארנה") 75 לגופו, אחר כך נבחן אותו במקביל לקבוצת המכתבים הקדומים שהוא חלק ממנה, לאחר מכן נשווה אותו לטקסטים חיתיים הדנים אולי אף הם באותם אירועים. במידה וישנו ממצא ארכיאולוגי מקביל (חורבן קטנה?) נבחן אם הוא משתלב בתמונה. ואם ניקח דוגמה לא היסטורית. נבחן את שכבה XXX של מגידו לגופה, נשווה אותה לשכבות מעליה ומתחתיה, נשווה אותה לישובים שהתקיימו באותה סביבה ובאותה תקופה, נבנה מפה אזורית וננסה למצוא את קשרי הגומלין בין הישובים. איזה מזל, מצאנו ארכיון באחד הישובים הסובבים שעוסק בקשרים בין ישובים אלה? בוא ננסה לבחון אם הוא מתאים לתרשים שהכנו (הן גיאוגרפית, הן חברתית). אם כן, יופי! אם לא, מהן הסיבות שגרמו להבדלים. אני מכיר כמה מחקרים שנערכו לאחרונה על אזור צפון אנטוליה, על אזור גבולה של ממלכת חתי באזור זה. החוקרים השתמשו בתוצאות סקר שערכו באזור, במתווה הגיאוגרפי שלו, ובשמות מקומות המופיעים בטקסטים חיתיים וקבעו שגבול ממלכת חתי יותר דרומי משסברו עד כה. מדוע? מפני שהאזור הצפוני הקרוב לאזור הים השחור טרשי ומיוער מדי וכמעט לא נמצאו בו שרידי ישובים. תראה איזה יופי של מחקר המשלב מידע מכל מקור אפשרי ומגיע למסקנות "אל-היסטוריות" כדבריו של שי (מדובר בתקופה ארוכה של כ-250 או 300 שנה). 3. אתה צודק. שיקול מעין זה נלקח בחשבון כאשר מנתחים טקסט. הענין אפילו מסובך יותר. ישנם טקסטים קדומים שהעותקו בתקופה מאוחרת יותר. צריך לבדוק האם נוספו לטקסט במהלך ההעתקה תוספות מאוחרות. ואתה יודע מה? ישנם אפילו מקרים קשים עוד יותר בהן קיים חשש סביר שהטקסט הקדום הוא לא קדום, אלא ארכאיזם. משמע טקסט שנכתב בתקופה מאוחרת יותר תוך שהסופר משווה לו נופך עתיק (הכוונה לא לזיוף מודרני, אלא לזיוף שנעשה כבר בעת העתיקה). אני בטוח שלארכיאולוגים ישנן בעיות קשות לא פחות. אני כאמור זוכר מחפירה שהשתתפתי בה קיר שניתן היה לזהותו רק בין 4 ל-5 בבוקר בזווית מסוימת של השמש. כמה מהחופרים סברו שמדובר בבולשיט. קשיים יש בכל מקום השאלה היא אם "נשפוך את התינוק עם מי האמבט" או שננסה להציל את המידע ולנצל את כולו.