תפקידו של המנחה

IceL

New member
גם שבניתי את ואנור,

בתהליך מלמעלה למטה, לא הייתה לי מפה על ההתחלה. להפך, העדפתי לעבוד בלי מפה. רק לקראת האמצע, שהתחלתי לכתוב באופן מסודר ולהעלות חומר לרשת, ראיתי צורך לצייר מפה. וגם אז אני לא דואג לאמינות. עכשיו עברתי לשלב אחר, בו אני בונה את העולם מלמטה. מתחיל במצודה אחת (שהפכה לפונדק, אבל זה לא משנה) ועובר לכפרים שסביבה ולאומה בה הם נמצאים.

Nihau

New member
בנית טיאן נערכה משני הקצוות פנימה

בהתחלה בניתי מפה קטנה איזורית סביב כפר הבית של הדמויות. כשהם התחילו לצאת אל העולם הגדול יותר הרחבתי את המפה עדיין מצויירת ביד לפי ראות עיני. כשהעולם התחיל להתפרס מולם הצגתי עבורם סוף סוף את המפה הגדולה יותר של הארץ בה הם נמצאים- מפה שהייתה לי מוכנה מראש זה זמן מה וממנה תיאמתי את כל המיקומים בסקלה כזו שתתן לי הרבה חופש לאלתר את הכפרים הקטנים והמקומות היותר אינטימיים שלא אמורים הופיע על מפה גדולה. ובנוסף לכל המפה שהצגתי בפניהם היא מפה "מלפני 400 שנה" - כל חוסר הדיוקים משוייכים אוטומטית לשינויים שעברו על הארץ והדרכים שלה במהלך המאות האחרונות.

ננסק

New member
זה האופן שאני הכי אוהב

בנייה משני כיוונים, ולפי הסדר שציינת.

shadowfax

New member
מנחה לטעמי הוא שופט

תפקיד המנחה בסופו של דבר הוא לשפוט את מעשי הדמויות מול העולם ולספק את התוצאה של אותו מעשה על העולם ועל הדמות כתוצאה מכך. בניית עולם הוא לא אקט הכרחי היות והוא ניתן להחלפה באמצעים אחרים, מה שהופך מ"ת למ"ת הוא ההידודיות שמספק המנחה למשחק הוא מודד את המעשים מול העולם ומשנה את העולם בהתאם.

panters

New member
לא דיברתי על אקט הכרחי

לא דיברתי על מה הכרחי ומה לא דיברתי על תפקידים של מנחה. הרי את עולמות המערכה החלופיים (שנקנים למשל) בנה גם מנחה.

IceL

New member
לא,

יותר סביר להניח שבנו אותם אנשים שקבלו כסף בשביל לעשות את זה.

panters

New member
זה לא רלוונטי

אותם אנשים הם עדיין מנחים גם אם לא בפועל (כלומר גם אם הם לא משחקים בפועל) אני עדיין מחשיב את עצמי כמנחה למרות שבפועל אני כמעט ולא משחק בתקופה זו :(

shadowfax

New member
תפקידו של המנחה מוגדר

מעצם הבסיס הכרחי: לענות על צורך שאינו יכול להענות בצורה אחרת, ספר "עבור ל-" מספק רקע, וסוג מסויים של שיפוט אך הוא חסר את הנשמה של רעיון מ"ת- רעיון האינטרקטיביות. עם כל הכבוד לאומנות ההנחיה בסופו של דבר תפקידו של המנחה היה ונשאר לספק את השיפוט על מעשי הדמות ואת ההשפעה שלהם על העולם.

panters

New member
שיפוט?

לא הבנתי את זה כל כך. מה זאת אומרת לספק שיפוט על מעשי הדמות?

shadowfax

New member
תפקיד המנחה נגזר מהשאלה

למה למעשה יש מנחה? מה היתרון של מנחה? ובכן מקורות המנחה מתחילים לפני יצירת מו"ד אל השופטים במשחקי לוח כמו דיפלומטיה שם תפקידם היה להיות צד שלישי שמנהל את המשחק ללא נטיה לאף צד (במשחק דיפלומטיה לדוגמה כל התנועות מבוצעות בבת אחת ע"י צד שלישית כדי למנוע שינויים של הרגע האחרון) לאחר מכן התפקיד הורחב למשחקי מיניאטורות - לפי תיאורו של גיגקס הם ערכו מפגשי משחק וכדי ליצר עניין הוכנסו שופטים שיצרו וקבעו תרחישי משחק שהשפיעו אחד על השני, השופטים עצמם היו כמובן נטרליים ותפקידם היה לנהל את המערכה עצמה בנוסף לניהול כל משחק בפני עצמו (מכריעים בעניין חוקים ובעיות שצצות) השופטים האלו ד"א קיימים למעשה גם היום בתחרויות ומשחקים רחבים. לאורך הזמן השופטים החלו לנסות רעיונות חדשים כולל שימוש במיניאטורות יחידות ובתרחישים יותר מורכבים שהפכו לבסיס של מו"ד, לכן מו"ד המקורי (המהדורה הראשונה) המנחה עדיין נקרא "שופט". תפקידו של המנחה לא השתנה אלא טיפה התרחב: הוא אחראי על יצירת התרחיש מולם ניצבים הדמויות, הוא זה ששופט את מעשיהם כלפי העולם ותצאותיו, הוא המאשר ומנהל המשחק מבחינת חוקים.

panters

New member
אתה מדבר על שינויים מאז להיום

אז במשחק דיפולמטיה היה שופט כי היו שני שחקנים ששיחקו אחד נגד השני כעת השחקנים משחקים יחדיו ולכן המושג שופט הוא כבר לא נכון. תפקידו של שופט הוא להכריע בין שני צדדים וזה רק חלק מאוד קטן מתפקידו של המנחה. אם ניקח את חלק ההנחיה של המנחה (ולא בניית העולם וההרפתקאות), אז רוב תפקידו הוא לתאר את מה שהדמויות רואות, שומעות וכו' עליו להחליט מה קורה כתוצאה ממעשי הדמויות אבל זה לא נקרא "לשפוט" לשיפוט יש קונוטציה חריפה של פעולה ותגמול וזה לא בדיוק מה שקורה. אם הדמות למשל מחליטה ללכת לפונדק אז התוצאה ממעשיה זה שהיא תראה מלא אנשים שיכורים. זה לא שיפוט מסוג שהוא זה פשוט תאור של מה שקורה.

shadowfax

New member
לכן שינו את שמו של המנחה

אם הדמויות הולכות לבר המקומי אז אין ממש צורך בשופט או במנחה הצורך עולה כאשר הדמויות מנסות להשפיע על העולם הסובב אותם: הם מנסות לשבור בקבוק על ראשו של השיכור השכונתי - כאן למעשה המנחה נכנס לפעולה: הוא אחראי על החוקים וביצועם, משכלל את התוצאה ומנחה את העלילה קדימה, הוא למעשה שופט את מעשי הדמויות כלפי הסביבה שלה ועולמה.

panters

New member
עדיין לא הייתי משתמש במונח שופט

שוב שופט מדבר על פעולה ותגמול. כשאתה מכה את השיכור עם בקבוק זכוכית והוא מתעלף לא היה כאן תגמול. זה נכון שאחד מהדברים שהוא עושה זה שיפוט אבל השיפוט הוא למעשה משחק תפקידים של הדבשים ולא שיפוט שהמחנה עושה של במשחק (הבנת את ההבדל? כי זה הסבר קצת מבלבל)

shadowfax

New member
אתה נעול מידיי

בקבוק זכוכית על ראש שיכור יכול לעלף אותו או כלל לא לעשות נזק או אולי להרוג אותו... מי מחליט? המנחה, איך? הוא לוקח בחשבון את כל הנסיבות השונות ומחליט מה יהיה, זה תחלס שיפוט המצב והנתונים, אי אפשר לברוח מהעניין - מכת חרב לא תעשה נזק אלא עם המנחה יחליט כמה נזק עשתה לפי החלטתו (לפי השיטה שאיתה הוא מנהל את המשחק או לפי הצורך הסיפורי). כאשר אתה מזקק את התפקידים של המנחה ומוציא את כל התפל כמו עולם, מערכה, הרפתקאה אתה מגיע אל מצב נתון שבו הדמויות חייבות אינטראקציה עם הסביבה והאינטראקציה הזו נישפטת ע"י המנחה ותצאותיה משפיעות על הדמויות והעולם סביבם.

panters

New member
אחרי הסינון הזה

לא נשאר לך משחק תפקידים.... שוב אני אומר שיפוט הוא מנוח שאני לא הייתי משתמש בו כי הוא יותר מדי נוקשה ולא מתאר לחלוטין את הרעיון של תפקידו של המנחה. איזה שיפוט יש בתאור של חדר או נוף?

למעלה