שרשור סוף השבוע

lettuce

New member
סדרות

איך פותרים את זה : בסידרה חשבונית נתונה a1=-4 d=6 האיבר האחרון שווה לסכום כל האיברים שלפניו כמה איברים בסידרה? תודה לעוזרים

lettuce

New member
סדרות

איך פותרים את זה : האיברים הראון השלישי והתשיעי בסדרה חשבונית עולה מהווים סידרה הנדסית מצא את מנת הסידרה ההנדסית אם ידוע שסכום תשעת האיברים הראשונים בסדרה החשובנים הוא 135

hungry penguin

New member
חחח

חבל שלא עשיתי refresh קודם... בייחוד לאור העובדה ששנינו הבאנו את אותו הפתרון.

hungry penguin

New member
פתרון

מצורף פיתרון. (אני מניח שאתה יכול לפתור מערכת משוואות עם שלושה נעלמים ושלוש משוואות)

lettuce

New member
או קיי תודה אבל....

לא ממש הבנתי את הדרך שלכם.... אני אגיד לכם איך אני היתחלתי ואז תגידו לי איך להמשיך.... או קיי מצאתי ש a1=9a1+36d מצאתי את זה דרך הנוסחא של סכום סידרה חשבונית אחר כך a1=9a1+36d a3=15-2d a9=15+4d מקווה שהבנתם מה עשיתי...... עכשיו אני לא יודעת איפה ה Q ניכנס לתמונה

hungry penguin

New member
יש לך כמה טעויות

קודם כל, יש בעיה עם הנוסחה הראשונה שלך. אמרת בעצמך שמדובר בנוסחה לסכום. לכן זה לא: a1 = 9a1 + 36d אלא: S = 9a1 + 36d אחר-כך קצת איבדתי אותך. מאיפה ה15-? את ה-q תכניס בנוסחאות של הסידרה ההנדסית. אם אתה רוצה, אני מוכן לפרט עוד. אני פשוט לא יודע עד כמה אתה שולט בסדרות הנדסיות.

lettuce

New member
או קיי

דבר ראשון אני בת דבר שני אחרי שקיבלתי 135=9a1+36d חילקתי הכל ב 9 וכך בידדתי את ה A1 ולכן זה A1=15-4D

hungry penguin

New member
הבנתי

יפה, טעות שלי. הלאה, תנסחי את a3 ו-a9 בעזרת הייצוג ההנדסי (את הייצוג החשבוני כבר כתבת בהודעה שלך). אז לדוגמה, ל-a3, את מקבלת: a3 = 15-2d a3 = a1*q*q עכשיו את רוצה להיפתר מה-a3, אז את מחסרת את המשוואות: 15-2d = a1*q אותו דבר תעשי ל-a9, כדי שייצא לך: 15+4d = a1*q*q עכשיו יש לך שלוש משוואות עם שלושה נעלמים. את זה אפשר לפתור בקלות ע"י בידוד והצבה של נעלמים. בקובץ של אייל יש פירוט.

פתרון קצת שונה ../images/Emo107.gif

אני מאד מקווה שאיייייל ו hungry penguin לא יכעסו עלי ושנישאר חברים... אבל למרות שהפתרונות שלהם נכונים ומדוייקים, אני רוצה להמליץ לך על פתרון קצת שונה. הפתרון של איייייל נפלא, אבל מומלץ לא להשתמש בו בעתיד, כי זה ש d הצטמצם זה מקרי לגמרי. ב 99% מהתרגילים מהסוג הזה (כולל בבגרות) הגישה הזו לא תעזור לנו. ולגבי הפתרון של hungry penguin - אף אחד לא אוהב 3 משוואות ב 3 נעלמים, ובואי נראה איך פותרים את זה הרבה יותר קל ומהיר. בתרגילים מהסוג הזה אין צורך לעולם לערב או להכניס את האות q . זה מיותר, וסתם מוסיף עוד נעלם. אז איך פותרים ? כשאומרים ששלושה איברים מהווים סדרה הנדסית - יש גישה פשוטה ונוחה, והיא "כלל הממוצע ההנדסי" (להשכלה הכללית - זו הסיבה שקוראים לסדרה הזו "הנדסית"). האיבר האמצעי בריבוע יהיה תמיד שווה למכפלת השניים הקיצוניים ! כלומר :
(A3)²=A1·A9 (A1+2d)²=A1(A1+8d)​
פתיחת סוגריים תוביל למשוואה הפשוטה A1=d . זוהי המשוואה הראשונה ! שימי
שלא השתמשתי כאן באות q ואין שום צורך בכך (ממילא זה לא נשאל). המשוואה השנייה היא מה שכתבת לגבי הסכום, 9A1+36d=135 , והנה שתי משוואות פשוטות בשני נעלמים. אם יהיה נתון ששלושה איברים מהווים סדרה חשבונית דווקא, נשתמש בכלל ה"ממוצע החשבוני", כלומר האמצעי הוא ממוצע של השניים הקיצוניים (סכומם חלקי 2 ). אני חוזר ומדגיש שהפתרונות שהוצעו לך כאן נכונים מתמטית, אבל ממש ממליץ להתרגל בעתיד לדרך שהראיתי לך.

lettuce

New member
או קיי תודה אבל

אני צריכה למצוא את ה Q אז איך ממשיכים מכאן?

תשובה ../images/Emo107.gif

אחרי שמצאת את A1 ואת d , תציבי ותראי ששלושת האיברים יוצאים : 27 , 9 , 3 . מכאן שהמנה q שווה ל 3 ! את תמיד תוכלי לחשב אותה מספרית אחרי שמצאת את כל האיברים והנתונים שבשאלה.

למעלה