זה שיש דיאלקטים
זה עדין לא אומר שכך צריך לדבר..... יש ניב תקני ובמקרה הזה בסין זה מנדרין Pu Tong Hua, כל מה שאינו מנדרין הוא ניב ואינו הניב התיקני, ובסין יש הרבה כאלו. זו הסיבה שבכמה מקרים אבסורדיים לחלוטין מצאתי את עצמי מתרגם ומתווך בין שני סינים שלא הבינו אחד את השני מאחר והם דיברו בדיאלקטים שונים, אך כולם מבינים את הדיאלקט התקני. מאחר ואנו זרים האוזן שלנו סובלת מודיפיקציות בהגיה כתוצאה מניבים שונים מה שמקל עלינו להבינם, אך לא כך אצל הסינים האוזן שלהם אינה סבילה לשינויים אלו. זה שמישהו שמע את וואנג אומר פא קואה, או היה נדמה לו שהוא שמע את וואנג אומר זאת עדין לא אומר שהוא אכן אמר זאת, או לחילופין גם אם הוא אמר זאת זה לא אומר כי אכן זו ההגיה הנכונה ולא כתוצאה מדיאלקט מסויים. ומאותה הסיבה זה שאומרים שמורו של 'וואנג שו ג'ין', 'ג'נא ג'או דונג' למד אצל מה ווי צ'י, זה גם לא אומר שזה נכון, מהסיבה הפשוטה שמה ווי צ'י היה תלמידו של דונג האי צ'ואן אך לא היו לו תלמידים(רגע אני מפרט עוד שניה). הערת ביניים: 'גאנג ג'או דונג' היה תלמידו של צ'אנג טינג חוואה ולא של 'מה ווי צ'י'!!! יש האומרים כי הוא היה תלמידו של דונג האי צקואן אך גם גרסא זו אינה נכונה, כאשר ג'אנג ג'או דונג וצ'אנג טינג חוואה נפגשו, ג'אנג היה לוחם שינג אי מעולה (היה תלמידו של ליו צ'י לאן המפורסם), מאחר והפרש הגילאים שלהם לא היה גדול וג'אנג היה לוחם שינג אי מעולה, צ'אנג טינג חוואה הרגיש לא בנח לקרוא לו תלמיד, לכן הוא הכיר את ג'אנג ג'או דונג לדונג האי צ'ואן, כדי שהוא כביכול יהיה תלמידו של דונג. בפועל ג'אנג ג'או דונג למד את הבה גוואה שלו מצ'אנג טינג חוואה. ל- מה ווי צ'י לא היו תלמידים!!! מה ווי צ'י היה לוחם טוב אבל שחצן ומחרחר צרות, הוא היה ידוע בכינוי מה "פחם" מאחר והוא היה מוכר פחם, מה אהב להילחם והיה עז מצח ושחצן כפי שכבר הוזכר הוא נמצא מת בגיל 40 על ערימת הפחם במקום בו עבד... ייתכן ופגש מישהו שהיה טוב ממנו בערב הקודם. מה לא רצה וגם לא הספיק להעמיד למידים מפאת גילו הצעיר ושחצנותו. ישנם כמה מורים בסין שטוענים שהם נצר לשושלת שתחילתה אצל מה ווי צ'י, בעיקר בגלל העובדה שהבה גוואה שלו היא הקרובה ביותר לזו של דונג, אך זה לא נכון!!! להרבה סינים יש נטיה לשנות קצת את ההיסטוריה לתועלתם האישית. עצם העובדה כי למה ווי צ'י לא היו תלמידים היא טרגדיה בפני עצמה מהסיבה הפשוטה שהבה גוואה של מה ווי צ'י היתה הקרובה ביותר לזו של דונג (עפ"י המחקר שלי וההנחה שלי) מאחר והא היחיד מבין תלמידיו של דונג שלא היה אמן לחימה טרם הגיעו לדונג. מכאן שדונג לימד אותו את אופן התרגול והביצוע שהוא היה עוסק מאחר ולמה לא היה כל בסיס לפני כן. לקריאה נוספת ואישוש היסטורי הייתי מציע לקרוא את עבודת המאסטר של פרופ' קאנג גה וו, שהוא נחשב לאחד המומחים הגדולים בעולם היום לאמנויות לחימה סיניות וההיסטוריה שלהן. עבודת המאסטר שלו שנעשתה בשלהי שנות ה- 80 היתה על הבה גוואה ז'אנג. בעבודת מאסטר נפלאה זו הוא גם הצליח להפריך את הנחה כי הבה גוואה ז'אנג התפתחה מהבה פאנג ז'אנג והוכיח כי ההיפך הוא הנכון. חנן