שוב אלוהים ושואה?

• פותח הנושא taro
  • פורסם בתאריך

answers

New member
קשקוש כמובן

המדע מתייחס להרבה מאוד דברים כאל אקסיומה למשל : 2 קווים מקבילים לעולם לא ייפגשו.

אנדרי ז

New member
האקסיומות המדעיות הן אבני בניין

ייסודיות של כל מערכת ההוכחות המדעיות. אלה משפטים בסיסיים שלגביהם לא קיימת חובת הוכחה, משום שאי-אפשר להוכיח עד אינסוף בלי להסתמך בסופו של דבר על משפטים בסיסיים כאלה. דוגמא לכך היא 1+1=2. משפט כזה מקובל על כולם ואין צורך להוכיח אותו, אף על פי כן, אם תצליח להפריך אותו, אני בטוח שהוא ישתנה בהתאם. דרך אגב, אני בספר רב שקיימת אקסיומה כזאת לגבי קווים מקבילים. קודם כל המשפט נכון רק למישור. דבר שני, בטוח יש לגביו הוכחה מתימטית שניזונה בסופו של דבר מאקסיומות מתימטיות מהסוג שהצגתי.

answers

New member
אנדרי . אני מופתע ממך.

כמובן שיש אקסיומה כזו . זוהי האקסיומה הבסיסית של הגיאומטריה האוקלידית, שעל יסודה ועל יסוד אקסיומות אחרות קיימות כל ההוכחות אותן למדת בשיעורי גיאומטריה בבי"ס. אקסיומה איננה ניתנת להוכחה , וכל עולם המדע בנוי לפיה. ניתן להניח אקסיומות שונות ולקבל "מדע" שונה . לדוגמא , במקביל לגיאומטריה המוכרת לכולנו (האוקלידית) (שמתבסס על האקסיומה שקווים מקבילים לעולם לא יפגשו) , קיימות גיאומטריות שונות . אחת מניחה אקסיומה שקווים מקבילים נפגשים באינסוף (ועל יסוד אקסיומה זו, סך כל הזוויןת במשולש יוצרים יותר מ 180 מעלות ) , ואחת שמתבססת על אקסיומה שקווים מקבילים מתרחקים זה מזה באינסוף (וכתוצאה , סך כל הזויות במשולש הוא פחות מ 180 מעלות). אקסיומות כאלה מונחות בבסיס המדע . הם אינם "אמת" או "שקר" אלא הנחות עבודה שהמתודיקה המדעית יוצרת כיוון שאין ביכולתה להוכיח או להפריך אותם. כיוון שכך , קבלת האלוהים כאקסיומה , אינה פחות תקפה מבחינה מדעית מאשר הטענה שבמשולש יש בדיוק 180 מעלות .

אנדרי ז

New member
ממש לא

אולי טעיתי בנושא האקסיומה הזאת, סך הכל סיימתי את הבגרות שלי לפני כמעט 9 שנים. אבל מה שברור הוא שאין מי שחולק על האקסיומות האלה. הן ברורות לחלוטין לכל מי שמשקיף על העולם. לעומת זאת אלוהים רחוק מאוד מלהיות בקונצנזוס. אני למשל לא מסכים עם הטענה לגבי קיומו, ועוד רבים וטובים כמוני. לכן אין לך סיכוי להגדיר אותו כאקסיומה.

answers

New member
נראה לי שיותר מ 9 שנים

על מנת שאקסיומה תהיה אקסיומה אין צורך שזה יהיה בקונצנזוס. רק בדוגמא שהבאתי מקודם הדגמתי 3 אקסיומות סותרות (1. 2 קווים מקבילים מתרחקים באינסוף 2. 2 קווים מקבילים לעולם נשארים מקבילים 3. 2 קווים מקבילים נפגשים באינסוף) בהגדרת האקסיומה אין שום רלוונטיות לקונסנזוס. כל טענה שלא ניתן להוכיחה או להפריכה הינה אקסיומה (עיין במילון) 1+1=2 הינה אקסיומה בלי קשר לשאלה אם יש על קונסנזוס או לא 2 קווים מקבילים לעולם לא נפגשים- אקסיומה בלי קשר לשאלה אם יש על קונסנזוס או לא יש אלוהים - אקסיומה בלי קשר לשאלה אם יש על קונסנזוס או לא אין אלוהים - אקסיומה בלי קשר לשאלה אם יש על קונסנזוס או לא. לגבי כל אקסיומה אפשר להחליט אם מקבלים אותה או לא. אבל אי אפשר לומר ש"זה לא אקסיומה" אלא אם כן עולה בידך להוכיח אותה או להפריך אותה. אני כבר 11 שנה מהבגרות ובכ"ז אני זוכר דברים בסיסיים שכאלה.....

גוססי

New member
טעות בידך

להלן 3 הגדרות שונות לאקסיומה (מתוך מילון וובסטר): 1: a maxim widely accepted on its intrinsic merit 2: a statement accepted as true as the basis for argument or inference 3: an established rule or principle or a self-evident truth ניתן לראות שהגדרות 1 ו-3 מרמזות על קונצנזוס נרחב כתנאי לקיומה של אקסיומה. הגדרה 2 מאפשרת ניסוח אקסיומה ללא קונצנזוס, אולם זאת רק אד-הוק.

answers

New member
לפי הגדרה זו

לא ייתכנו אקסיומות סותרות בכלל, ואקסיומות הסותרות את הגיאומטריה האוקלידית בפרט. אולם רק על מנת לעקוף את הדין הוורבאלי, בו נשתמש בניסוח "טענה שאינה ניתנת להפרכה או להוכחה " לדוגמא : שתי קווים מקבילים לעולם לא ייפגשו. עוד דוגמא : 2 קווים מקבילים ייפגשו באינסןף (יש המכנים טענות אלה אקסיומות, אבל הוויכוח על המילה בה נשתמש אינה רלוונטית) השורה התחתונה : המדע מתבסס על המתמטיקה , המתמטיקה מתבססת על "טענות שאינן ניתנות להוכחה או הפרכה" (יש הקוראים להם אקסיומות).ובכל זאת אין לטעון כי המתמטיקה מופרכת "מבחינה מדעית". מסקנה : כיוון שקיומו של אלוהים המהווה "טיעון שאינו ניתן להוכחה או הפרכה " (יש המכנים זאת אקסיומה) , המדע יכול להתבסס על הטיעון הזה או שלא להתבסס עליו , הוא תקף "מבחינה מדעית" בדיוק כמו הטיעון "2 קווים מקבילים לעולם לא ייפגשו"

preacher

New member
חס וחלילה. אתה טועה לחלוטין.

המדע אינו מתבסס על המתמטיקה. ההפך, המתמטיקה היא כלי עזר של המדע. המדע מסתמך על תצפיות ועל תאוריות ברות הפרכה. מה שלא ניתן להפריך, אינו מדעי כלל. זה לא אומר שאינו קיים או אמיתי - המדע למשל לא יתעסק בקיומה של האהבה או באיכותו של שיר - אבל זה גם אומר שאלוהים כהיפותזה בלתי ניתנת להפרכה הוא בהכרח לא מדעי ואי אפשר לבסס עליו תאוריה מדעית. עדיין אפשר לבסס עליו תאוריה דתית, אבל אל תקרא לזה מדע.

answers

New member
לא טענתי שקיומו של אלוהים

הינו תיאוריה מדעית. רק טענתי שהוא לא סותר את המדע. כתבת "מה שלא ניתן להפריך, אינו מדעי כלל. זה לא אומר שאינו קיים או אמיתי". אני שמח לגלות שאתה מסכים איתי.

גוססי

New member
אינך יכול לכופף הגדרות כרצונך

מה שהופך אקסיומה לכזו הוא לא רק חוסר היכולת להוכיח אותה, אלא גם התאמתה למציאות הניצפית. אנשים מקבלים כמובן מאליו את הרעיון שקוים מקבילים אינם נפגשים (או נפגשים באינסוף שהוא מונח מתמטי ולא אינטואיטיבי) כי הם רואים שיש לכך קירוב במציאות (לדוגמה - פסי רכבת). מצד שני, יש הרבה מאד אנשים שלא מצליחים למצוא בטענה "אלוהים קיים" כל התאמה לתצפית, ומצב עניינים זה פוסל את האמירה לעיל מלהחשב כאקסיומה.

answers

New member
סליחה

מצד שני, יש הרבה מאד אנשים שלא מצליחים למצוא בטענה "קווים מקבילים נפגשים באינסוף" כל התאמה לתצפית, ומצב עניינים זה אינו פוסל את האמירה לעיל מלהחשב כאקסיומה. הטענה "מה שהופך אקסיומה לכזו הוא לא רק חוסר היכולת להוכיח אותה, אלא גם התאמתה למציאות הניצפית" , חסרת כל יסוד. המדע , וגם המתמטיקה , טרם הפכו לדמוקרטיה.

גוססי

New member
אתה כנראה מסתובב בחוגים מוזרים למדי

ולפחות לשיטתך זו אקסיומה.

answers

New member
לא ברור

האם רוב האנשים שאתה מכיר מסכימים שקווים מקבילים נפגשים באינסוף ? 2. זו לא אקסיומה מכיוון שניתן להפריך את זה או לסתור את זה ע"י בדיקת החוגים בהם אני מסתובב. 3. מה לעזאזל משנה אם זו ההגדרה של אקסיומה או לא. כפי שאמרתי - אם נוח לך , החלף את כל הפעמים שכתבתי "אקסיומה" , במילים "טיעונים שלא ניתן להוכיח או לסתור " פייר? >עם ישראל לא גוסס<

גוססי

New member
המילים חשובות

ובלי הסכמה על משמעותן לא ניתן לנהל שום דיון רציני. החיים קשים ואין מה לעשות.

answers

New member
אתה סתם מתחמק

ועל יסוד התחמקויות כאלה אתה בונה תפיסת עולם שלמה.

answers

New member
אתה משתמש בדיון עקר

על משמעות המילה אקסיומה , על מנת להימנע מהמסקנה שלא ניתן להוכיח את קיומו של אלוהים כמו שלא ניתן לסתור אותו , ולכן הטיעון "אלוהים קיים" תקף "מבחינה מדעית" בדיוק כמו כל טיעון אחר שאינו ניתן להפרכה או להוכחה (למשל : שני קווים מקבילים במישור לעולם לא ייפגשו), וכל טיעון הנובע ממנו (למשל : במשולש סך כל הזויות תמיד יהיה 180 מעלות בדיוק)

גוססי

New member
אבל מה טיעון כזה עוזר לי?

הבעיה עם האמירה "אלוהים קיים" אינה נעוצה בכך שהיא אינה ניתנת להוכחה או להפרכה, אלא בכך שהיא אינה מוסיפה לי שום אינפורמציה שימושית. זהו צמד מילים סתמי לחלוטין שאינו יכול להוות בסיס לשום תובנה נוספת, וזאת בלי שום קשר למידת האקסיומטיות או המדעיות שבה.

answers

New member
זה עוזר לי . לא לך

אם המשפט "אלוהים קיים" סותר את ההגיון או דרך מדרכי הראיות , הרי שאינני יכול להאמין בו גם אם אני מאוד רוצה. אבל אם קיומו של האלוהים איננו נשלל או מחוייב על ידי ההגיון או דרך מדרכי הראיות , הרי שהדרך בפני פתוחה להאמין בו .

גוססי

New member
אם זה מה שיעשה לך את היום...

אם כי נשאלת השאלה מה יוסיף לך אלוהים שאינו יוצר כל אינטראקציה עם היקום (וברור שכל טענה בדבר אינטראקציה כזו תצטרך לעמוד במבחן התצפית).

למעלה