שדיים.

InvisibleTouch

New member
שדיים.

מה
. שרשור דיונים.
סתם שם זמני שכזה. אתן מוזמנות לחפור פה ולהביע עמדות בכל מיני נושאים. וחשבתי להתחלה, לבחור בנושא שיש בו התפלגות מאוד גבוהה בעם שלנו-
דת
. מאמינות באלוהים? באות מבית דתי? מסורתי? אולי חילוניות? אתאיסטיות? חוגגות סילבסטר? קריסמס? חוגגות ראש השנה? פורים? מה לגבי יום כיפור? מאמינות שהיהודים הם "עם נבחר"? סופרות לפי תאריך עברי? לועזי? אולי שניהם? תרגישו חופשי להביע את העמדה שלכן בנושא, וגם להגיב לאחרות. שימו לב- זה נושא רגיש לכן שמרו על אופן ההתבטאות שלכן. אני לא אהסס למחוק הודעות. אתן מוזמנות ~בהחלט~ להגיב לדעות אחרות, אבל בדרך נעימה ולא בקללות/השפלות וכאלה. תהנו
.

אוהה..מקום לשפוך בקשר לדת.

חוחו. חברה שלי חושבת שעם רב בא מסעדה עושה קולולו עם הידיים המסעדה כשרה. בסדר ברור שיש כמה מסעדות שבאמת כשרות אבל חלק מהרבים בזמן האחרון פשוט לומדים וזהו הם רבים. זה אמור לבוא בתורשה או משו כזה..מאלוהים. היא אומרת שללסביות ולהומואים אין זכות לעשות את המצעד בירושלים. אמרנו לה שבדיוק כמו שבשבילה ירושלים היא עיר הקודש גם להם. ובתנך לא רשום שאסור להיות הומואים. אז אמרתי לה אז עם אני ארצה ללכת עם גופיה וחצאית מיני..ביום חם או לצאת למסיבה בירושלים אסור לי. אז היא אומרת שמותר לי אבל לא בירושלים. זה מציק כי שנה מסבירים לה שזה עיר קודש לכל הדתות וזה לא משנה מה את לובדת ומה הדת שלך ועם את נקבה או זכר או לסבית או הומו. מה אתם חושבים. שאסור להם להיות בירושלים? שאסור לי להסתובב עם גופיה וחצאית בירושלים? עם הדתיים רוצים שאני אכבד אותם שהם יכבדו אותנו בדיוק כמו שאנחנו וכל אחד יעשה מה שוא רוצה בירושלים. זה שלא שהם באים מרביצים לדתיים אומרים אנחנו דו מיניים וזה..סך הכל הולכים ברחוב בסבבה:] לא מפריעים לאפחד. חח עדיין..מה דעתכן?

נׁעה

New member
...

<<ובתנך לא רשום שאסור להיות הומואים.>> דווקא כן. "וְאֶת-זָכָר--לֹא תִשְׁכַּב, מִשְׁכְּבֵי אִשָּׁה: תּוֹעֵבָה, הִוא" (ויקרא יח', פסוק כב'.) "וְאִישׁ, אֲשֶׁר יִשְׁכַּב אֶת-זָכָר מִשְׁכְּבֵי אִשָּׁה--תּוֹעֵבָה עָשׂוּ, שְׁנֵיהֶם; מוֹת יוּמָתוּ, דְּמֵיהֶם בָּם." (ויקרא כ', פסוק יג') נא לשים לב שזוהי לא הבעת דעה; רק רציתי להעמיד דברים על דיוקם. לי אישית אין שום דבר נגד הומוסקסואליות. באשר למצעד; אני יכולה להבין את דרישות החרדים. אני לא מסכימה איתן, אבל אני יכולה להבין. וברמת העיקרון, אני חושבת שעל אף שירושלים אכן שייכת לכל עם ישראל וקדושה לכל הדתות, הקהילה ההומו-לסבית הייתה יכולה להתחשב בהם ולא לערוך את המצעד בירושלים. לא בגלל שהיא עיר קדושה, אלא בגלל שבעיר יש קהילה גדולה מאוד של אנשים שהמצעד הזה יפריע להם מאוד. זו התחשבות בסיסית: לדוגמה, כמו שלי לא היה מפריע לנסוע ביום כיפור, אבל אני לא אעשה את זה מתוך התחשבות במי שזה יפריע לו. אבל: ברגע שהחרדים התחילו להביע את ההתנגדות שלהם בדרכים לא כשרות, כל זה הפך ללא-רלוונטי. אדם שרוצה שיכבדו אותו ויתחשבו בו צריך להרוויח את זה ולא לקחת את זה בכוח. הם יכלו לפנות לבית המשפט ולראשי הקהילה ולבקש את הפסקת המצעד. במקום זה הם החליטו לפעול באלימות, ואז להפגש לפנות לבית המשפט ולראשי הקהילה ולהציב את ביטול המצעד כתנאי להפסקת האלימות. לאנשים כאלה לא מגיעה שום התחשבות ושום אכפתיות. זה מה שמשגע אותי בקשר לדתיים: הם כל כך מקפידים כביכול על כל המצוות, אבל את החוקים הכי בסיסיים של התורה, את הדיברות, את החוקים שבין אדם לחברו, הם אפילו לא מחשיבים. בשיעורי תנ"ך אנחנו עכשיו לומדים: בתורה, אלוהים מעניש על פשעים שבין אדם לחברו הרבה יותר קשה משהוא מעניש על פשעים כנגד הדת והאלוהות. הם ישגעו מדינה שלמה כי איזה רב אמר שאסור לפתוח חנויות בשבת, אבל אז מה אם אלוהים אמר שאסור לרצוח? יש לציין, אני אתאיסטית, אבל מתעניינת במסורת כסיפורים שאומרים הרבה, שאפשר ללמוד מהם, כהסטוריה של העם שלנו. וכן, אני יודעת שגלשתי מנושא ההודעה שלך, עממ.. את שהגבתי לך ואני לא זוכרת מי את, אני אראה את זה אחרי שאני אשלח את ההודעה ^^

InvisibleTouch

New member
ממש אהבתי את התגובה שלך.

מסכימה בכל מה שאמרת בקשר למצעד. את מתנסחת נהדר. בת כמה את?:]

InvisibleTouch

New member
את משדרת הרבה מאוד בגרות:]

אפילו לגיל שלך.P: [כי את מבין הזקנות פה. אפילו יותר ממני:O]

Jeanne D Arc

New member
../images/Emo221.gif מסכימה איתך

אם הם היו פועלים אחרת ולא באלימות אפשר היה באמת לעשות עם זה משהו. וגם אותי מרגיז כל הקטע שהם ממש מקפידים על הדת כביכול, אבל לא שומרים על עשרת הדיברות.

רחלי03

New member
הא? (תשובתי בתור דתייה)

הסכמתי בעיקרון עם רוב מה שאמרת, ובייחוד שמחתי שענית לה על זה שכן אסור להיות הומו ולסבי מהתורה, וגם על זה שצריך להתחשב, אבל... זה מה שמשגע אותי בקשר לדתיים: הם כל כך מקפידים כביכול על כל המצוות, אבל את החוקים הכי בסיסיים של התורה, את הדיברות, את החוקים שבין אדם לחברו, הם אפילו לא מחשיבים. בשיעורי תנ"ך אנחנו עכשיו לומדים: בתורה, אלוהים מעניש על פשעים שבין אדם לחברו הרבה יותר קשה משהוא מעניש על פשעים כנגד הדת והאלוהות. סליחה??? מה האנטידתיים הזאת? (וסליחה על הרוסית) את יודעת איך דתיים מקפידים על קיום מצוות שבין אדם לחברו?? הרי למה לא שומעים מוזיקה, מחדשים בגדים, ולא מתחתנים עד שמגיע ל"ג בעומר?? רק בגלל שתלמידי רבי עקיבא לא כיבדו אחד את השני! וחוזרים ומספרים לנו את זה כל שנה מחדש. את יודעת איך כל שיעור שאנחנו לומדים אנחנו מקדישים לתיקון המידות? ללעזור לאנשים אחרים? ללהיות בני אדם טובים יותר?? למה להכליל?? תחשבי על זה- כשאת אומרת דתיים ומתכוונת אולי רק ורק לחרדים שהתנגדו בקול למצעד אל תכלילי.|סדגשד| זה כל כך מעליב שאת לא יכולה לתאר לעצמך. למה אני צריכה להרגיש שאני לא מקפידה על בין אדם לחברו רק בגלל שאת מכלילה אותי עם אחרים? ויש עוד הרבה הרבה (כמעט כל הציבור) שזה לא מגיע להם. ועוד משהו שמעצבן אותי: הם ישגעו מדינה שלמה כי איזה רב אמר שאסור לפתוח חנויות בשבת, אבל אז מה אם אלוהים אמר שאסור לרצוח? מה הקשר? אנחנו מפריעים לכם לפתוח חנויות בשבת? אנחנו צפצפנו בכלל? אם כבר, הדבר היחיד שאנחנו עושים זה להתבאס כל פעם שאומרים לנו "כן, יש הכשר. אבל אנחנו פותחים בשבת." ותאמיני לי, כל דתי שאני מכירה שונא את המשפט הזה. וכמובן--- ההאשמה הגורפת- אתם רצחתם לנו את רבין. מה הקשר לעזאזל? למה דתי אחד שרוצח הופך את כולנו למצפצפים על "לא תרצח"? ככלל- יש הרבה פחות רוצחים באוכלוסיה הדתייה, מאשר באוכלוסיה החילונית, וזה דבר ברור אפילו בלי לבדוק לעומק בספרי הסטטיסטיקות. אז למה אנחנו הרוצחים? אני אישית לא רצחתי אף איש כל ימי חיי. ואת? ועוד משהו שעלה לי בקשר לזה: את יודעת מה זה מזכיר לי? שלפני כמה זמן למדנו על שנאת ישראל בעבר, ואחת הסיבות החזקות לאנטישמיות הייתה "אתם רצחתם לנו את ישו" . מוכר לך מאיפשהו? זה לא מקומם אותך כשאת קוראת את זה?(בייחוד אחרי שהוכיחו שזה לא נכון והכנסייה החליטה להתעלם.) אז אחרי שפרקתי את כל הכעס שלי, אני מקווה שהצלחת להגיך מכל סימני השאלה והקריאה את ההרגשה שלי, או אפילו יותר טוב- אותי.

נׁעה

New member
את צודקת, ההודעה שלי באמת לא הייתה

ברורה מספיק, היא לא כוונה לחלק מאוד גדול מהדתיים, ואני מתנצלת. חשבתי, כיוון שההודעה הייתה על מצעד הגאווה ודיברה על החרדים, שזה יהיה ברור שהכוונה שלי היא לאותם אנשים שעשו מהומות ואיימו באלימות וברצח בנסיון למנוע את מצעד הגאווה. אני מאוד מצטערת אם השתמע אחרת מההודעה שלי. תאמיני לי שאין בי כל שנאה לאנשים דתיים ושאני ממש שונאת הכללות. הרשתי לעצמי להביע דעה גורפת על העדה החרדית כי הפעולות שלהם, כשהם מתנגדים למשהו, אכן נעשות בד"כ בצורה גורפת, בסיוע של הרבה מאוד מאנשי העדה החרדית ולרוב בתמיכת הרבנים שלהם. אני מאוד מבינה את הכעס שלך. גם אני הייתי כועסת מאוד אם מישהו היה בא בטענות כאלה כלפי. זו באמת לא הייתה הכוונה שלי ואני מתנצלת. ניסוח לא נכון בתכלית שגרם לטעות קריטית. סולחת לי? איזו מכה לפרצוף. אני כ"כ מתעבת הכללות ואי דיוקים שכאלה ובלי לשים לב בכלל נשמעתי כזאת בעצמי. בחיי שאני מצטערת. ורק - אני ממש חייבת - וזו לא האשמה נגדך - סביר להניח שזו שוב האשמה נגד החרדים בלבד - אבל אף על פי שבתי עסק רבים אכן נפתחים בשבת, החוק במדינה אוסר על כך ואותם בתי עסק שפתוחים בשבת משלמים על זה קנס. אז כן, יש כאן כפייה דתית שמפריע לי לפתוח חנויות בשבת. באמת שאני לא יודעת מי הביא לזה, סביר להניח שהמפלגות החרדיות בכנסת, אבל הייתי חייבת לציין את זה.

רחלי03

New member
אחרי מכתב סליחה כזה-

אי אפשר שלא לסלוח!
אני גם מסכימה איתך שהחרדים לא כל כך יודעים איך להשיג דברים במדינה שלנו, והם בדרך כלל רק משניאים את עצמם עוד יותר. אבל הם לא יודעים צורה אחרת.. אני חושבת. גם לי זה מאוד צורם הדרך שבה הם מגיבים

dinora12

New member
../images/Emo210.gifמסכימה בהחלט עם רחל/י../images/Emo45.gif

מאוד מסכימה. אהבתי את התגובה המפורטת. בהתחלה חשבתי כמו נעה אבל את שינית לי את הדעה לגמרי. (נעה-זה לא משהוא נגדך,באמת, אל תיקחי אישית
)

Jeanne D Arc

New member
../images/Emo221.gif

אני בא בעיקרון מבין חילוני, אבל אני נוצריה (ולדעתי אין שום סתירה בין זה שבדת אני נוצריה ולמרות זאת יהודיה) ולמרות היותי נוצריה, אני לא שמה על כל הדברים האלו שקשורים ללהתפלל או ללכת לכנסיה (למרות שמאד יפה שם) אני לא חוגגת סלבסטר כי פשוט אין חג כזה, יש שנה אזרחית חדשה זה כן ואותה אני כן חוגגת, כי זה פשוט מסורת מהבית. הגעתי לארץ בגיל 8, כבר עם מנהגים ומסורת של רוסים
אז למה לי לותר על חג שבו אני יכולה לקבל מתנות? זה רק עוד יותר כיף לחגוג יותר חגים, כי ככה יש לי את החגשים היהודיים - ראש השנה, פורים וכו' וגם את החגים הנוצרים שהם גם משעשעים ויש כמה שמקבילים לחגים יהודים. אני לא רואה בזה שום סתירה או מגבלה, בסך הכל כל אחד בוכר מה שטוב לו, מה שהוא מעדיף. יש לי כמה בעיות עם האמרה - יהודים הם עם נעלה מהשאר. לדעתי זה משפט מתסה מדי. כולנו בני אדם בסופו של דבר, ואפילו בבראשית כתוב בפרק ב' כי האדם נברא ראשון, חלק מהטבע, מהחומר הכי פשוט וזול שיש כדי להדגיש שהוא רגיל כמו אחרים. אז אם האדם שווה לחיות ולצמחיה ולכל אז כנראה גם יש שיוויון בין בני האדם. ובגלל אמירות כאלו רדפו ופגעו ביהודים, זה גם מה שתרם להגברת האנטישמיות שיהודים כל הזמן צעקו שהם הנבחרים ושהם יותר טובים מאחרים, את מי זה לא היה מרגיז? כנראה שאת כולם. זהו אני אפסיק כאן שתיהיה לכולן שנה טובה

InvisibleTouch

New member
אהבתי את הדברים שאמרת,

למרות שיש לי קצת הסתייגות מ"למה לי לותר על חג שבו אני יכולה לקבל מתנות?" כי כך, בעצם, את לא חוגגת את החג בגלל מהותו אלא בגלל מה שיוצא לך ממנו. המטרה של חג הוא לנצור משהו, רעיון או סיפור, ולהעביר אותו בין האנשים, ע"י כך שמציינים אותו פעם בשנה. אני לא כלכך מכירה חגים נוצריים, אבל למשל המטרה של ראש השנה היא לציין את השנה החדשה, ולא לקבל מתנות. מודה, פעם חשבתי שזה אנוכי לקחת מכל דת את מה שיפה וטוב בעיניך, אבל לא לצום ביום כיפור וכו'. היום אני חושבת שזה היופי בלהיות חילוני. לאכול בשר-חלב אבל לשלוח משלוחי מנות. לקחת את מה שאתה מאמין בו, ולשלב אותו בחגים דתיים. יש לי הרבה בעיות עם האמרה "יהודים הם עם נעלה". אני מסתייגת מכל אמרה מהסוג והסגנון הזה. זה מתנשא, צבוע, ונובע מהמון שטיפות מוח לפי דעתי.

Jeanne D Arc

New member
../images/Emo221.gif ../images/Emo13.gif

בעיקרון רוב החגים מהבית היו חסרי כל קשר לדת - מכיוון השלטון הקומוניסטי אשר היה בברה''מ, ואני כילידת ברה''מ וכל המשפחה שלי נולדה בזמן הזה לא ממש חונכנו לדת, זה הגיע קצת יותר אחרי שהמעצמה התפרקה. אז המסר היחידי שקיבלתי מהחגים זה פשוט לחגוג כי זה חג לא כי יש לו איזשהו מסר (ההפך מהחגים יהודיים) ולדעתי כדאי לעשות צדקה כמו משלוחי מנות בפורים, כל יום ולא רק במועד מסויים.

howareyou

New member
../images/Emo41.gifבתור מסורתית../images/Emo41.gif

אנשים פה אומרים דברים על מה שהם בכלל לא מבינים בו. בעניין הצדקה שעושים בפורים- ע"פ היהדות צריך תמיד לתת צדקה לעניים ולא רק בפורים. בכלל בתנ"ך תמיד מוזכר העניין של עזרה לגרים, יתומים ואלמנות וכל מי שבשולי החברה. "המסר החידי שקיבלתי מהחגים זה פשוט לחגוג כי זה חג לא כי יש לו איזשהו מסר", זה לא הגיוני מה שאת אומרת. עצם היותו חג הוא דתי ויש לו מסרים...בעקבות מה באו כל החגים? מסיבות דתיות.. גם החגים היהודיים הם מסיבות דתיות, גם החגים הנוצריים וגם המוסלמים ולכל חג של כל דת ועדה יש מסרים דתיים!. אין כזה דבר חג סתם בשביל לקבל מתנות. מתנות זה סתם עוד מנהג נחמד כדי להפוך את החג ליפה יותר. לחג יש מהות דתית שנותנת מסרים על אמונה.

רחלי03

New member
לא הבנתי איך את גם נוצריה

וגם יהודיה
אבל זה לא קשור למה שרציתי לומר
אני ממש מסכימה איתך שזה מתנשא לומר שהעם היהודי הוא העם הנעלה, ואפילו אפשר להגיד שהיהודים הם עם גזעני. מצטטת: "כולנו בני אדם בסופו של דבר, ואפילו בבראשית כתוב בפרק ב' כי האדם נברא ראשון, חלק מהטבע, מהחומר הכי פשוט וזול שיש כדי להדגיש שהוא רגיל כמו אחרים. אז אם האדם שווה לחיות ולצמחיה ולכל אז כנראה גם יש שיוויון בין בני האדם." אני מסכימה שכולנו בני אדם. בבראשית אכן כתוב שהאדם נברא ראשון, אבל לא רצו לומר שהוא רגיל כמו כל האחרים- אלא שהוא לא צריך להתגאות ולחשוב שהוא הכי טוב, כי אחרי הכל- מעפר נוצרת, ולעפר תשוב. זאת המשמעות של היצירה מהאדמה. האדם לא שווה לחיות ולצמחייה. יש דבר כזה "מותר האדם מן הבהמה" ואת בוודאי מסכימה איתי. האדם מדבר, וחושב, והכי חשוב- יש לו זכות בחירה. זה הדבר שהכי מפריד ביננו ובין אבן או פרה. על פי היהדות יש חמש רמות בטבע: דומם, צומח, חי, מדבר- ויהודי. הדבר שמייחד את היהודי מכל שאר האומות הוא קבלת התורה. עם ישראל היה העם היחידי שקיבל את התורה, וקל וחומר הוא זה שקיבל עליו מצוות, ואת השליחות להעביר את זה לכל שאר העולם. אנחנו מאמינים שאנחנו חיים נכון- פועלים נכון ומתנהגים נכון. בעם היהודי יש אכן משהו שגורם לו להיות שונה מעמים אחרים, ושימי לב: איזה עוד עם יזרוק סוכריות אל העם ששוכן בקרבו ועוד עושה עליו פיגועי טרור? ובמקום לעשות פעולות נגדו הוא יצא מגדרו כדי לתת לו חלק מהמדינה שלו? ראית אי פעם עם שעשה דבר כזה? מעולם לא. ודרך אגב, גם לא תראי. אצלנו, כשהחיילים ילכו להלחם בלבנון, הם ישלמו למוכר במכולת של האויב במקום פשוט לקחת אוכל בלי לשאול אף אחד-כמו שכל חיילים של מדינה *נורמלית* אחרת הייתה עושה. העם היהודי האמין במשך השנים שהוא יותר טוב- נכון, אבל הוא אף פעם לא ניסה לצעוק את זה בראש חוצות (וחלק מזה בגלל שהוא היה במעמד שווה לפרות, חסר הגנה וחסר זכויות). היהודים יכלו להגיע למעמדות גדולים וטובים אם רק נתנו להם, כי הם היו חכמים יותר (כל היהודים היו צריכים ללמוד ב"חדר" כבר מתקופת המקדש, בעוד לגויים לא היה שום 'חוק חינוך חובה' עד לפני כמה מאות שנים, וכך רבים מהם היו בורים- פשוט כי נולדו בלי כסף ובלי יחוס). בארצות האיסלאם שמו חוקים מגבילים על היהודים, ואחת הסיבות הייתה שפחדו שאם היהודים יוכלו להתלבש בבגדים רגילים, לסחור במה שהם רוצים, להתפתח ולהגיע למעמדות גבוהים, הרבה מוסלמים היו מגלים שלהיות יהודי זה יותר טוב, והיו מתגיירים. הם פחדו מזה! ושימי לב לאן הדרדרו עמים אחרים שחשבו שהם יותר טובים (היו אחרים שחשבו ככה...עוד רגע תזכרי): הגרמנים, למשל, האמינו שהם גזע הארי, ושגזעים אחרים, פחותים יותר, חלשים ונחותים יותר עלולים לקלקל את הגזע האנושי. והם פשוט רצחו יותר מ6 מיליון יהודים. כי הם היו טובים יותר. זאת לא התנשאות? טוב, מה אני מדברת, את בטח מסכימה איתי בקשר לזה. אז רק כשתדעי, כשאת אומרת שלהגיד שאנחנו עם נעלה זה מתנשא- אני מסכימה איתך, אבל אני גם מסכימה שאנחנו עם נעלה יותר... את לא חושבת שאנחנו עם נהדר?

Jeanne D Arc

New member
../images/Emo221.gif במשהו את תועה

עוד לפני קום המדינה היהודים עשו פיגועים בערבים ובבריטים. כמו כן לפני כמה שנים יהודים חרדים אירגהו קבוצה של אנשים שהיו טרוריסטים-יהודים, המטרה שלהם הייתה להגיע לישובים ערביים או למקומות הומי ערבים וזרקו בקבוקי תבהרה או דקרו ערבים אחד אחד. אז זה לא נכון להגיד שאנחנו כאלו טובים טהורים. דבר שני החינוך בארץ הוא כזה שמלמדים אותנו לשנוא את הערבים מגיל צעיר, ועד כמה זשזה נשמע שגוי - זה נכון. בקשר לזה שיהודים למדו ב"חדרים" ולא הלכו למקומות אחרים מכיוון שככה היה נהוג, היהודים עצמם שמו את עצמם בתוך המסגרות האלו. בקשר למוסלמים, בכל מקום הגבילו את היהודים מכיוון שהיה שונה מכל השאר, בלבוש בעיקר - וזה היה מתוך פחד מהשונה, כי תמיד אנחנו פוחדים מדברים חדשים ושונים. לא יודעת, לדעתי אנחנו כמו שאר העמים, רק ששרדנו הכי הרבה מכל השאר. הקטע שבכל עם יש אנשים טובים ואנשים רעים, ובסופו של דבר כולנו שווים. אני לא מאמינה שאם אני משתייכת לעם היהודי זה עושה אותי יותר טובה ממישהו שמשתייך לעם הערבי.

רחלי03

New member
אני טועה בקשר לזה שהיהודים טובים

וטהורים? לא התכוונתי להגיד דבר כזה. זה לא היה אמור להשמע כאילו זה מה שאני חושבת. בכל מקום יש אנשים רעים, בכל מקם יש בעיות, ושום מגזר לא זוכה להימלט מזה (אולי כמה שבטים פראיים הבמקומות נידחים בעולם...) היהודים אכן עשו פיגועים לבריטים לפני קום המדינה. (פיגועים.. ממש הצחיק אותי השימוש במילה הזו... בדרך כלל יש קונוטציות לערבים.) הם כבשו לנו את המדינה במטרה לתת לנו בית יהודי ובמקום זה נתנו לנו עוצר-בית בלילה, ופרוטקציות לערבים. עשינו פיגועים לערבים? עד כמה שאני זוכרת, לא כל כך. הם יכלו להרוג בנו כמה הם רצו, ואם ירינו עליהם בחזרה הבריטים היו תופסים אותנו וזורקים אותנו לכלא. זה בערך מה שאני זוכרת על שלטון המנדט הבריטי. אמרתי שהיהודים למדו ב"חדר" כדי להבהיר שילדי היהודים היו חייבים ללמוד, ולעומת זאת, הרבה איכרים נוצריים לא ידעו אפילו לקרוא. זה הדבר היחיד שרציתי להגיד בזה. בקשר למוסלמים.. מה שאמרתי היה נכון- למדתי את זה השנה בהיסטוריה, זאת באמת אחת הסיבות להגבלות וחוקי עומר. (הייתי צריכה ללמוד אותם בעל פה...) והיהודים לא היו החדש והשונה, הם חיו בארצות האיסלאם כבר הרבה שנים. ואם כבר היסטוריה, נתנו להם הגבלות בתחום הדתי- אסור היה להם להקים בתי כנסת חדשים, אסור היה להם לגייר מוסלמים, בתחום הכלכלי- היה אסור להם לעבוד בעבודות מסויימות, ו-בנוסף- היה בתחום הלבוש. היו עוד הגבלות, אבל כרגע אני לא זוכרת את כולם. אבל את די צודקת- היו ארצות באיסלאם שלא קיימו הרבה מההגבלות, בגלל כל מיני סיבות פנימיות. אם את מאמינה שכולנו שווים- אני חייבת להגיד שגם אני די מאמינה בזה. בכל מקום, כמו שכבר אמרתי, וכמו שאת אמרת, בכל מקום יש אנשים רעים ויש אנשים טובים. יש ערבים טובים, ויש יהודים רעים, אבל אני חייבת לומר, שליהודים הרבה יותר קל להיות טובים... אצל הערבים מחנכים אותם לאלימות- כמו שידועה התמונה של הילד השהיד. אצלם למשל, זה ממש לגיטימי להכות אישה. פשוט יש לנו נקודת פתיחה יותר טובה, לדעתי. אבל אני חייבת להדגיש: חוץ מעכשיו, כשכתבתי שאני אמינה שעם ישראל "נעלה" יותר, אני בכלל לא חושבת על זה כמעט אף פעם. וגם אני מאמינה בשוויון בני האדם...

למעלה