שגרירתנו!

• פותח הנושא j123
  • פורסם בתאריך

j123

New member
ואולי

קשיי שפה? זה תירוץ שתמיד נוח להשתמש בו.

roybarrcom

New member
Hallo Daniel

Obwohl wir beide Israelis sind, finde ich es gut, dass wir auf deutsch schreiben, damit man dieses Forum ja nicht in ein Jiddisch Forum verwandelt. Es gibt hier paar Leute, die zwar sehr nett schreiben, aber ihre Worte sind arg hitzig. Mir ist es lieber Klartext zu schreiben, die Israelische weise. Ich finde, dass du nochmals lesen solltest, was Tofes geschrieben hat, um zu sehen wer hier der unhöflicher zwischen uns beide ist.

diday

Member
אהה

"Es gibt hier paar Leute, die zwar sehr nett schreiben, aber ihre Worte sind arg hitzig". Schon der alte Hebräer wusste: כל הפוסל במומו פוסל. Den nachricht von ihm habe ich wieder gelesen und fand keine Unhöflichkeit. Noch mehr: Ich kenne ihn virtuell seit mehreren Jahren und ich kann mich nicht erinnern, jemals etwas unhöfliches von ihm gelesen zuhaben. Wenn du auf deinen Standpunkt beharrst, dann bist du den Nachweis schuldig.​
אני עדיין מחכה לדעת האם יש לך סימוכין לכך שהקהילות היהודיות החלו לכנות עצמם ככה רק אחרי קום המדינה.

j123

New member
טעות גסה

וודאי שלייקים יש מנהגים דתיים שונים! נוסח "אשכנז" המובא בסידורי רעדלהיים למשל, מייחד את הייקים. כמו גם מנהגים דתיים שונים, כמו קריאה מסויימת בגרמנית לפני הבדלה במוצאי שבת, קידוש בשבת בא בעצם אחרי נטילת ידיים (ולא לפני), גם ההלכה בכלל היא הלכה שמבוססת על הרמ"א (רבי משה איסרליץ'), אפילו גדולי תורה ייקים יש- דוגמת הרב שמשון רפאל הירש.

roy barr com

New member
תקרא את הקישור שהבאתי לתופס

לכל קהיליה יש קצת הבדלים דתיים ובתור חילוני אני לא מכיר אותם. יהודי גרמניה הם לא זרם נפרד ביהדות כמו אשכנזים וספרדים למשל. ובכל מקרה זה לא קשור ליקים. זה כמו שתגדיר את הישראלים כקבוצת אנשים שאומרת את התפילה למען צה"ל. נכון שזה יחודי לישראל אבל זה לא מה שמגדיר אותנו.

רק ד"א, את התפילה למען חילי צה"ל

אומרים בלא מעט קהילות מחוץ לישראל (קהילות בעלות אורינטציה ציונית ברורה, או אורינטציה כזאת אצל הרב של הקהילה
) ולענין עצמו כבר עניתי לך בהודעה שמשורשרת לתגובתך אלי.

j123

New member
לאחרונה

בקרב חוגים ימניים אף הכניסו שינויים בתפילה לשלום המדינה (אותה חיבר הרב הרצוג, הרב הראשי לישראל דאז), שינויים הקשורים בעיקר כלפי הברכות להנהגת המדינה. אני אישית לא הסכמתי עם השינויים, זה די מרגיז, וב"ה בתקופה האחרונה הרפורמה הזו קצת שככה. ד"א, מה שמעניין, ראיתי באחד הסידורים הגרמניים המקוריים, בהוצאת רעדלהיים, תפילה לשלום המלכות בגולה, שימו לב: "נישא לבבנו אל כפיים, אל אל בשמיים. אנא אב הרחמים, מקור הברכות, אתה משביח שאון גלים. ובידך פקודת נפש כל חי. אלף שנים בעיניך כיום אתמול כי יעבור ואשמורה בלילה. יהיה נא חסדך עם ארץ מולדתנו, ארץ _______, ירום הודה, לרפאות את שיברה, לקוממה, להאדירה, לשכללה, לחזקה ביתד בל תימוט לעולם. הסר מנאות ארצה דבר וחרב ורעב ויגון, למען ינוח כל בניה בשלוה והשקט, וכל משחית לא יקרב לאהליהם. לא ישמע קול שוד בגבולנו, בהשביתך מלחמות עד קצה הארץ. להשיב איש אל גפנו ותחת תאנתו. במהרה תיושע יהודה, וישראל ישכון לבטח. ובא לציון גואל, וכן יהי רצון, ונאמר אמן". מעל בקו, אפשר להשלים "גרמניה".

diday

Member
זמנים משתנים

אותי מעניין כיצד אדם דתי מגיע להערצת גרמניה והגרמנים. אני סבור שכדאי לפתוח לשם כך שרשור נפרד

j123

New member
ידידי

לעניות דעתי, היות וגם האוכל שונה, וישנם מנהגים דתיים שונים, שפה שונה, תרבות שונה, אורח חיים שונה- אי אפשר להתעלם מדברים אלו! אז נכון שאין פה הבדל של אשכנזים\ספרדים, אבל יש פה הבדל בדיוק כמו שיש הבדל בין טריפולטאים למרוקאים ופרסים, כך יש הבדל בין גרמנים לרומנים או להונגרים.

אני מוכרח לציין שהתנהלות הדיון הזה

לא ממש מהנה, אבל בשביל לא להשאיר דברים בחוסר דיוק או ודאות אענה לך. אין לי כרגע זמן לבדוק החל ממתי בדיוק התחילו כל הקהילות איפושהו לקרוא לעצמן ISRAELITISCH, גם אין לי זמן לבדוק בדיוק לגבי קהילת באזל, אבל מסמך של הקהילה היהודית בבאזל משנת 1900 פונה אל כל חברי הISRAELITISCHE GEMEINDE וחתום ע"י הVORSTAND של הISRAELITISCHE GEMEINDE BASEL. (צילום של המסמך תוכל למצוא בספר ACHT JAHRUNDERTE JUDEN IN BASEL). למיטב הבנתי זה לפני קום המדינה. הרבה לפני. מסמך אחר מ1813 מדבר על האפשרות של הקמת ISRAELITISCHE SCHULE בבאזל. יש עוד אי אלו מסמכים שתומכים בטענתי שהשם ISRAELITISCH ככינוי ליהודים/לקהילות היהודיות היה קים הרבה לפני הקמת המדינה, או לפני שבכלל חשבו עליה. אני לא יודע מה המקור, אבל רעיון אחד שאני מתכוון לבדוק מתישהו, כשיהיה לי קצת זמן, הוא שהשם JUDEN הפך עם הזמן, בימה"ב ל(כמעט) כינוי גנאי, וכשבאה האמנסיפציה, ורצו לדבר על היהודים בלי להשתמש בכינוי שנתפש כגנאי, השתמשו בישראליים, בדיוק כשם שהשתמשו בMOSAISCH - בני דת משה. קראתי שוב את הודעותי, ולא מצאתי שום אזכור לקלן. מאיפה הבאת את הטענה ש'אמרתי שקלן...'? זה לא ממש מנומס אולי, אבל טענתך ש"אין ליקים שום מנהגים דתיים נפרדים" זו בורות לשמה (או אולי לשם הויכוח). ליקים יש אינספור מנהגים שמיוחדים להם. נוסח התפילה שלהם שונה בלא מעט קטעים, ויש גם מנהגים שאינם קשורים בנוסח התפילה (כמו שהזכירו כאן כבר - נטילת ידים לפני הקידוש למשל. זה שאתה כחילוני, לא מכיר את המנהגים והנוסחים השונים, לא הופך אותם למקשה אחת, בדיוק כשם שזה שבעיני כל הנמרים נראים אותו הדבר לא הופך אותם לכאלה באמת. עובדה שבעיניהם הם נראים שונה האחד מהשני. אם תכנס לחנות לספרי קודש ותבקש סידור בהוצאת רינת ישראל (שהיום נחשבים אחד הסטנדרטים), סביר להניח שישאלו אותך אם אתה מעונין בנוסח עדות המזרח (מה שמקובל לכנות ספרדים), תימן, ספרד (שהוא הנוסח של רוב ה'אשכנזים' - יוצאי פולין, רוסיה ועוד) או אשכנז (יקים). רוב בתי הכנסת ה'אשכנזים' בארץ מתפללים בנוסח ספרד... לגבי היחס שלי לפולקים, נו, תפסת אותי, אין לי מה לומר, רק מה, אני עצמי - פולני. כל ארבעת סבי וסבתותי באו מפולין (אוסטרוב, פרצ'ב, לודז'). חיים קשים. לגבי טענתך על היידיש, אם להתעלם מהעובדה שהניבים המזרחיים של היידיש שונים מניבים אחרים (כי הדיאלקטים ביידיש מאוד חזקים), אז אכן, זו הסיבה שבגללה האוסט יודען נקראו אשכנזים. אשכנז היא במקור גרמניה. יידיש כידוע, היתה במשך שנים ניב של גרמנית = אשכנזית. ודובר היידיש הוא האשכנזי. (רק ד"א זה נכון גם לגבי ספרדים שזה שם משפחתם, כנראה שאבי המשפחה היה סוחר שידע את השפה של האלה האשכנזים...). אני שמח שבעיניך כל אחד (ובודאי אתה) יודע מה זה יקה, לכן אין צורך/טעם שאמשיך לנסות לתקן אותך על טעויותיך.

roy barr com

New member
אתה לא פולני. אתה שוב מעוות.

ובקשר לטענה שלך שרוב האשכנזים מתפללים בנוסח ספרד אני אבדוק בהזדמנות. נשמע לי מופרך לגמרי במיוחד לאור כל ההמצאות האחרות שלך. זה די מטעה שאשכנזי מתפלל עם סידור ספרדי כביכול. וגם לא מתאים שבאותו בית כנסת (כי הרי אין בתי כנסת יקים) יתפללו בשני סידורים שונים. דבר אחד אני יודע זה שאתה לא "פולק". וזה שהסבים שלך גרו בפולניה לא רלוונטי, את זה הראו להם ה"פולקים" בצורה שאינה משתמעת לשני פנים. אידיש היא בשום אופן לא ניב בגרמנית אלא היא ערבוב של כמה שפות שגרמנית (מאוד עילגת) היא אולי רק חצי ממנה. זה כמו לטעון שהאנגלית שהישראלים מדברים בארה"ב היא ניב באנגלית ושם לפחות כל המילים הם אכן באנגלית.

מענין שלגבי הטענה הקודמת שלך

שטענת על פיה שאין לי מושג בהסטוריה, לא היה לך עכשיו דבר לומר (כמו למשל "טעיתי", שד"א לא היה מוריד מערכך אלא דוקא מעלה), למרות שהבאתי לך סימוכין, אבל לא נהיה קטנוניים. ובענין היידיש והגרמנית, הטענה שלך שגרמנית היא רק חצי מהיידיש, בוודאות שגויה, אבל מאחר ואין בידי ידע מספיק מקיף בגרמנית של ימה"ב (מוקדמת עד מאוחרת), שזו התקופה בה התהוותה היידיש, אני אמנע מלהתווכח אתך (במיוחד לאור העובדה שנראה לי שגם אתה לא בלשן ובקי ברזי הגרמנית של ימה"ב, כך שלא נראה לי שאוכל להתרם מהדיון הזה). לגבי נוסחי התפילה ובתי הכנסת - יש בפירוש בתי כנסת 'יקים'. יש בתי כנסת שבהם הנוסח הוא אכן נוסח אשכנז (לא טענתי שאין כאלה, טענתי ואני עדיין עומד מאחורי טענתי, שרוב בתי הכנסת האשכנזים בארץ מתפללים בנוסח ספרד, שאינו נוסח עדות המזרח, אותו מתפללים ברוב בתי הכנסת ה'ספרדים'). בחלק מבתי הכנסת בהם מתפללים בנוסח אשכנז, רוב הקהל בזמן 'ייסוד ביה"כ' היה יקי, ואז החלט על הנוסח וכך זה נשאר, גם אחרי שיחסי האוכלוסיה השתנו (כך למשל במושב הזורעים). אני לא יודע מאין אתה בארץ, לגבי חיפה - את רוב בתי הכנסת האשכנזיים שעל הכרמל בדקתי (והם מתפללים בנוסח ספרד). אני גם עדין תוהה מהן עוד ה'המצאות האחרות שלי', אבל נראה לי שאין טעם של ממש בהמשך ההתנצחות חסרת התוחלת הזאת.

schlomitsmile

Member
מנהל
"אתה תותח!אין אין עליך!מתה עליך!" איך אתה לא עוצר באדום! אחלה גבר! יודע להכניס לכולם! יודע הכל ויותר טוב- מי אני, מי הוא, מה הם, מה פרצופו האמיתי של מי, למה מי חותר, איך היא תרגיש בגרמניה בעוד 5 שנים (אחרי שהיא כבר חיה שם 10 ולדעתה-בטח היא טועה-טוב לה)! תודה על שפע של בידור שהענקת לנו הערב...../images/Emo6.gif

j123

New member
דיוק

חבריי, אני בחור ציוני דתי, כך שאני יכול להעמיד את חלקכם על טעותם, גם את ידידנו roy barr com. אז למעשה, אמת נכון הדבר, רוב האשכנזים מתפללים בנוסח "ספרד". נוסח "ספרד" הוא נוסח שחיבר האר"י הקדוש, בארץ ישראל, והוא כולל תוספות, הוספות ושינויים על הנוסח הקדום יותר, נוסח אשכנז. רובכם וודאי מודעים לעובדה כי קיימים ביהדות "חסידים" ו-"מתנגדים". המתנגדים הולכים לפי נוסח "אשכנז" שגם הוא עבר מספר תיקונים ע"י הגאון מווילנא, והחסידים הולכים לנוסח "ספרד" שכאמור תוקן ע"י האר"י הקדוש, בארץ ישראל. למעשה, וכאן הדיוק ההכרחי, למרות השם "ספרד", הנוסח איננו ספרדי. הוא יותר ארץ-ישראלי, וכאמור הוא מקובל ע"י רוב החסידויות בבתי הכנסת שלהם. כך הנוסח המשיך לתפוס בארץ ישראל וכאמור, לעניות דעתי, היום רוב האשכנזים מתפללים בנוסח זה.

j123

New member
אני שמח

על הבקיאות הרבה שמחדדת את עמדתי בדיון הזה. רבותיי, אני אצטט משפט מלימודי התאוריה בישראל שמתאים טוב מאוד לדיון הנוכחי: "עצם אי ידיעת החוק אינה פוטרת מעונש". ומה הקשר? עצם זה שמידע מסויים אינו ידוע לכם, כגון מנהגי העדה הייקית, איננה אומרת שהיא לא קיימת. הנה, הדבר הוכח על ידי ועל ידי ידידינו 'תופס עוגב'. רק הייתי שמח אם הדיון יהיה כיאה לייקים- תרבותי ונוח. יש לי תחושת בטן שברגעים מסויימים הוא קצת עבר את גבול התרבותיות.

lara10

New member
כל זה מזכיר לי, לפני כמה זמן הגיע

לארץ חבר של חברה שלי מגרמניה (הוא גרמני) וכשהיא תיארה לו מה היא מתכננת , הוא שאל אותה עם זה בטוח. אז היא הזכירה לו שבגרמניה מתו 6 מיליון + מה שקרה במכביה, ושאלה אותו מתי בפעם האחרונה נהרג גרמני בארץ...

למעלה