שגרירתנו!

• פותח הנושא j123
  • פורסם בתאריך

schlomitsmile

Member
מנהל
תתפלא-אני יקית!!! בת לאב ברלינאי דור שלישי (לפחות) בברלין. ולמה אתה חושב, שלא-יקים לא יבינו? אגב-איני חותרת כאן לדבר חוץ מדיוק-היידיש היא מקצוע מוכר לבגרות, יש שפע של מוזיקה וסיפרות ביידיש בחנויות, שלא לדבר על תיאטרון. וכמובן-יש ציבור חרדי שמדבר בה ביומיום. כך שזו אינה שאלה של שאיפות וסדר יום רעיוני כזה או אחר; המציאות היא שיש ציבור-אולי לא בסביבתך- שהיידיש היא חלק מחייו, ולכן היא לא מתה.

roy barr com

New member
כל הסיפור של האידיש הוא חדש

לפני 10 שנים לא היה אפשר לעשות בגרות באידיש וכו' אני רואה שאת ממש מבינה בתחום...

schlomitsmile

Member
מנהל
אז אנחנו מסכימים שהיא לא מתה? שיהיה לחיים../images/Emo48.gif ליידיש, לך ולכולם!! ../images/Emo140.gif

roy barr com

New member
היא מתה ובתהליכי החיאה

בינתיים אי אפשר לקרוא לה שפה חיה וגם אין סיכוי להחיות שפה בלי שהיא תהיה שפה רשמית של מדינה. לחיי העברית!

DocMartin

New member
גיליתי, שיש דבר משותף

לגרמנים וישראלים: שניהם יודעים גם הכל וגם יותר טוב. וזה אני אומר בתור גרמני שחי בארץ.

roy barr com

New member
שלום מרטין

נחמד שהצטרפת אלינו. תוכל לספר קצת על החיים שלך בארץ? יש לך עברית טובה רק עם קצת שגיאות כתיב. עיצה: תכתוב קודם בוורד שיבדוק לך את שגיאות הכתיב וככה תוכל לשפר את הכתיב שלך.

schlomitsmile

Member
מנהל
../images/Emo45.gif../images/Emo45.gif יש הרבה שפות חיות-שאנשים חיים משתמשים,חושבים, מתבטאים,רבים ומשלימים בהן, שאין להן מדינה. לחיי כל השפות (כולל העברית כמובן, האהובה עליי במיוחד), כל התרבויות, וכל האנשים הטובים!!

roy barr com

New member
כמו למשל איזה שפה?

ואני דיברתי על להחיות שפה ולא על לשמר אותה.

schlomitsmile

Member
מנהל
למשל הבסקים בספרד גאים מאד בשפתם, בהודו יש שפות רבות למרות שזו מדינה אחת, ויש עוד דוגמאות; אבל לא ניראה לי שיש טעם לדיון הזה, כי אתה -כמו שדוק מרטין אמר- מאלה שיודעים הכל ועוד יותר טוב...

roy barr com

New member
זה משהו אחר

הבסקים חיים בחבל ארץ אוטונומי והם בקושי מצליחים לשמר את שפתם ואת דיברת על ל ה ח י ו ת שפה שזה הרבה יותר קשה.

diday

Member
Sonntagmorgen

Ich bringe eine Freundin nach Aschaffenburg zum Bahnhof. Wir waren sehr spät dran und hätten beinahe den Zug verpasst. Es war in der „guten alten Zeit“ (oh, wie ich diesen Ausdruck hasse) als die Fahrkartenschalter auch am Sonntag besetzt waren. An dem Schalter stand ein älteres Paar die ihre Sommerurlaub planten und beschäftigt waren mit zahlreichen Zugverbindungen und Urlaubsangebote. Wir merkten, dass es hier um eine längere Geschichte handelt und baten nach einem kurzen Vortritt, was uns gewährt wurde, mit der Bemerkung: "nächstes Mal früher aufstehen...".​

schlomitsmile

Member
מנהל
אגב-התחלת מלשאול "איך אתם מגדירים יקים?" אולי ההקשר שעשיתי בין דבריך לאותו רב ברלינאי, הכעיס אותך, ולכן נסוגת משאלתך, וכבר לא עניין אותך איך אחרים מגדירים. ניראה לי שה"ריב" הזה מוזר ומיותר, אז פורים שמח../images/Emo151.gif-טוב?

לוס אמון! אתמול בלילה כתבתי הודעה

שנטרפה ע"י מפלצת ההודעות. טוב, אז בקיצור, דבראשון, עד כמה שידוע לי בגרמניה יש שמכנים את הקלנאים - יעקעס. חוץ מזה, מענין לראות בהקשר הזה את באזל, כי זו קהילה שלא עברה זעזוע במלה"ע השניה. הם קוראים לעצמם יעקים. הם מדברים על המסורת היעקית וכו'. מבחינתם, יעקע, הוא מה שהייתי אולי קורא בעברית טובה - אשכנזי אסלי. כזה שנוהג לפי מסורת אשכנז (להבדילמשל מהאוסט יודען, שנהגו ברובם לפי מסורת הקרויה 'סְפַרְד', ודומה מאוד בנוסחה למשל לנוסח האר"י). כזה שהוגה את העברית בתפילה בהגיה יעקית (= אשכנזית ששונה מעט מזו של יהודי המזרח) וכו'. במילים אחרות, מדובר כאן בהגדרה מגדרית, שלא הגיעה מבחוץ בהכרח, אלא מתוך גאווה במסורת, כך שהטענה שהכינוי ניתן להם בארץ - מגוחך למדי (הבדיחה עם 'יהודי קשה הבנה' חוברה בארץ, כתגובה להתנשאות היעקים שהגיעו לארץ). לגבי השאלה עד כמה היהודים שגרים כיום בגרמניה הם יעקים, אני משער שהתשובה היא - כמו כל מהגר אחר. הם עצמם סביר להניח שלא יהיו יעקים של ממש לעולם (כשם שאני לא אהיה, גם אם אשאר כאן עד יום מותי), הזמן יעשה את שלו על הדורות הבאים בעקר.

roy barr com

New member
יש קהיליות שקוראות לעצמן ישראליתים

ואפילו יכעסו אם תקרא להם יהודים אבל אין לזה שום משמעות. מה שחשוב זה איך האחרים קוראים להם. לא היה שום הבדל דתי בין יהודי המזרח לבין יהודי גרמניה שזאת גם הגדרה לא ברורה כי הגבול במזרח השתנה מאוד במהלך השנים, פעם גרמניה היית רק גרמניה המערבית שלפני החומה ופעם היא כללה חצי מפולין, ההבדל הוא רק שהם הגיעו לגרמניה מאוחר יותר, אז התנשאו עליהם למרות שהם היו בעלי מעמד אזרחי זהה. בכל מקרה זה שייך להסטוריה ולא רלוונטי להיום ולא תוכל להבדיל בינהם כיום. אתה סותר את עצמך כי בהתחלה כתבת שיש קהיליות יקיות בגרמניה ואחר כך כתבת שהם אף פעם לא יהיו יקים.

בעיות בהבנת הנקרא. בעברית.

השם ISRAELITISCHE GEMEINDE הוא שם מקובל לקהילות יהודיות. אין לו דבר וחצי דבר עם מדינת ישראל. בדיוק כמו שהאורטוריה של הנדל נקראת 'הישראליים במצרים'. ישראליים הם יהודים. פשוט כך - צאצאי יעקב, הוא ישראל. כך עפ"י התנ"ך וכך בפי הגרמנים. הטענה שלי היתה שההגדרה של היעקעס לא נבעה ממיקומם הגיאוגרפי גרידא, אלא ממנהגיהם והלכותיהם הדתיות, וזה מה שהבדיל אותם מה-אוסט יודען למשל. אני דיברתי על התקופה שלפני שהיתה בכלל חומה... או לפחות על המנהגים שמקורם קדומים הרבה יותר (כמה מאות טובות של שנים) ושהקהילות האלה ברובן חרבו במלה"ע השניה (נתתי את באזל כדוגמא לקהילה כזאת שלא חרבה). לא טענתי שיש קהילות יקיות בגרמניה (תראה לי איפה טענתי כדבר הזה ואוכל את הכובע). טענתי שהיו. טענתי שהיהודים שבאו מרוסיה, אינם יקים (ברובם). הם אינם יקים כי אינם נוהגים במנהגי היקים. הם לא הוגים את העברית כמו היקים ועוד אי אלו הבדלים שמבדילים אותם מהיקים. טענתי שהמהגרים עצמם לא יהיו אף פעם יקים, כי ככה זה עם מהגרים ושהזמן יעשה את שלו ושהדורות הבאים - סביר שיהיו יותר קרובים ליקים - אם יהיה להם ממי ללמוד. הם בטוח יהיו יותר גרמנים מהוריהם. סיפור מענין יש בבאזל, על פולקים (שם הגנאי של היקים ליהודים הפולנים) שהגיעו לקהילה ולא התקבלו בה כמו שצריך, בין השאר כי שמרו על מנהגיהם השונים משל היקים. בשלב כלשהו, נמאס להם והם יצאו מהקהילה והקימו לעצמם קהילה נפרדת. רצה הגורל, והם חיפשו מימון ומצאו אותו אצל... יקה. הוא התנה את הענין בכך שהנוסח בביה"כ יהיה יקי וכך גם המנהגים. כך קרה שהדור השני, חונך על ברכי היקיות, וקמה לה קהילה יקית של יוצאי פולין (היום ד"א היא הקהילה החרדית של באזל).

roy barr com

New member
רואים שאין לך מושג

הקהיליות היהודיות בגרמניה התחילו לקרוא לעצמן ככה רק אחרי קום המדינה ואל תגיד שאין פה רמז לישראל. מי שלא מבין עברית זה אתה כי גם אני דיברתי על התקופה של לפני החומה. אין לך שמץ של ידע בהסטוריה של אירופה ואתה מעוות אותה עד בלי הכר. אמרת שהקהיליה של קלן היא יקית לא? אין ליקים שום מנהגים דתיים נפרדים זה פשוט שטות להגדיד את זה. תביא קישור שמדבר על הדברים שאתה כותב פה. לא ברור מההגדרה שלך ליקים למה אין קהיליות יקיות בגרמניה כי הן אותן קהיליות של לפני המלחמה. ואם אין קהיליות יקיות אז איך הם יהפכו ליותר יקים עם הזמן? כתבת שהמילה פולקים היא שם גנאי אבל השתמשת בה בכל זאת. דבר שחשף את פרצופך האמיתי. המילה הזאת היא מילת גנאי כלפי פולנים ולא כלפי יהודי המאה ה 19 שהיו יהודים ולא פולנים הם דיברו אידיש בדיוק כמו יהודי באזל והיו להם בדיוק אותם מנהגים דתיים. מדובר פה על תקופה אחרת ואתה מעוות הכל. אתה מנסה לעשות אנלוגיה בינם לבין המהגרים מחבר העמים אבל זה מגוחך ולא עובד על אף אחד. כל אחד יודע למה הכוונה במילה יקה ולא תצליח לעוות אותה. מצורף קישור על הסרט ייקים שמדבר כמובן על החלוצים ממדינות דוברות גרמנית. http://www.frif.com/new98/jeckes.html

diday

Member
.Der Ton macht die Musik

Solche Töne wie von dir zu hören sind, möchten wir hier ungern haben. Wir alle hier schätzen dein umfangreiches, ja gar unerschöpfliches Wissen, daher ist es für dich, mindestens bei uns, nicht unbedingt nötig dich immer zu behaupten.​
האם יש לך סימוכין לכך שהקהילות היהודיות החלו לקרא לעצמם ככה רק אחרי קום המדינה?

j123

New member
אני עד היום

הבנתי כי הכינוי "ייקים", 'הודבק' לעולי העלייה החמישית מגרמניה. היו לכך הרבה הסברים, חלק בגלל הלבוש השונה של העולים, חלק בגלל ראשי-התיבות: 'יהודי קשה הבנה'. מכאן, למיטב הבנתי, צמח הביטוי 'ייקים'.

למיטב ידיעתי החדוד 'יהודי קשה הבנה'

הומצא ליקים בארץ לאות זלזול על העובדה שהם התנשאו כלפי יוצאי תפוצות שונות (למען האמת - כלפי כל שאר התפוצות פחות או יותר).

למעלה