שאלת ניסוח קטנה:

hazelnut

New member
האמת, יובל, היא להפך. INSTEAD כאן

מאד ברורה. אבל היא דווקא בולטת כי היא במשלב *עממי*, ואילו יתר הטקסט מנוסח במשלב פילוסופי (בכלל לא עממי). המשמעות של INSTEAD כאן היא "במקום זה".

Y. Welis

New member
משמעות המילה ברורה, אבל המשפט לא

משהו חסר אחרי ה-what - סימן שאלה או if. בשני המקרים לא יכול להיות פסיק בין instead לבין of. הסיבות לניסוח הפגום עשויות להיות רבות, אבל צריך סיבה טובה כדי לוותר על הכללים.

יפתח ב

New member
הסבר המשפט

המילה חייבת להיות מופרדת בפסיקים כי היא נמצאת בהסגר (ברור, היא מהגרת בלתי חוקית ממשלב זר). משתמשים בה כמו ב- What, on the other hand, of the passionate... וכאן נדמה לי שברור שבלי הפסיקים אי-אפשר.

Y. Welis

New member
אז instead ממש לא מתאימה לכאן

והמסקנה כמו שחשדתי - מקור ערוך ברישול.

אני לא בטוחה.

כל הספר כתוב בצורה מאד פשוטה. וכמו שאתם נוהגים לקרוא לזה כאן "מישלב עממי". הנושא של הספר, לעומת זאת, אינו עממי בכלל. אבל הניסיון, הוא ליצור גישה מיידית בין התוכן לקורא.

Y. Welis

New member
ואגב מילה מעניינת - nonplussed

שמצאתי היום במאמר בניו יורק טיימס. משמעותה כמסתבר (מכאן http://www.askoxford.com/concise_oed/nonplussed?view=uk ) 'הופתע והובך'. איך הם הגיעו מהמקור הלטיני ('לא עוד') לכך, רק האל ידע. מסתבר אגב שבאמריקה יש לה משמעות חדשה - 'לא הודאג'. גם כאן רק לאל הפיתרונים. המשמעות שבמאמר הנ"ל היתה אגב הראשונה ('Mr. Tench was nonplussed to receive an e-mail').

../images/Emo26.gif אודה לעזרתכם עם הקטע הבא-

הנה הוא:
About seventy years ago Bertrand Russell insisted on a strict separation between statements about things and statements about relations. "this apple is red" is a statement about the properties of this apple. But "This apple is bigger than that one", is a statement about the relationship between these two apples.​
איך לתרגם statement about things and statement about relations?

יפתח ב

New member
טענות אודות דברים,טענות אודות יחסים

לפני כשבעים שנה התעקש ראסל על הפרדה חדה בין טענות אודות דברים לבין טענות אודות יחסים. "התפוח הזה אדום" היא טענה אודות התכונות של התפוח הזה. "התפוח הזה גדול מהתפוח ההוא", מאידך, היא טענה אודות היחס בין שני התפוחים האלה. (למען האמת ראסל ראה גם בתכונות צורה של יחס: יחס בין דברים לבין תכונות. הטענה "התפוח הזה אדום" צריכה להיות מנותחת כך: זה תפוח וגם זה אדום, כלומר, יחס בין דבר שמצביעים עליו לבין שתי תכונות).

כמה שאלות ליפתח -

1. האם לא נכון יותר לומר "שבעים שנים" ולא "שבעים שנה". אני זוכרת שהיה לא מזמן דיון בנושא. 2. האם הניסוח שבחרת בו "טענות אודות דברים" ו"טענות אודות יחסים" הוא נוסח מוכר מעולם הפילוסופיה?

יפתח ב

New member
1. לפי חוק המספרים הגדולים (או איך

שלא קוראים לו) מעל לעשרה פריטים נאמרים בלשון יחיד. יש לכך הרבה חריגים, אבל דווקא במקרה הזה האוזן שלי מסתדרת יפה מאוד עם "שבעים שנה". 2. בהחלט, כל המונחים - "טענות", "יחסים" ו"דברים" הם מונחים שגורים. לגבי ה"אודות", מן-הסתם אפשר לומר "על", אין לזה חשיבות (אולי אחת הצורות לא תקנית, אבל אני לא יודע מזה כלום). בפילוסופיה האנליטית (שראסל הוא ממייסדיה והמקור להרבה הבחנות שמקובלות בה) חשוב להבחין באנגלית בין propositions, statements, sentences, utterances וכו', למרות שלא בכל הקשר ברור לגמרי שהפילוסופים מבחינים ביניהם בחדות. למיטב זיכרוני (ואני מקווה שאני לא מבלבל כאן שום דבר), המקבילות העבריות לרשימה יהיו לפי הסדר (האנגלי) פסוקים, טענות, משפטים ומבעים.

תודה רבה מקרב לב../images/Emo204.gif -

המשפט כפי שבחרתי לתרגמו - לפני כשבעים שנה ברטרנד ראסל התעקש על הפרדה מוחלטת בין טענות אודות דברים וטענות אודות יחסים. "התפוח הזה אדום", היא טענה אודות התכונות של התפוח הזה.

למעלה