אתם בטח מכירים אבל הייתי חייב
מתןוך ליקוטי דיבורים ח"ד (לריי"צ מליובוויטש) אספר לכם סיפור בקיצור, אף שזה סיפור ידוע: פעם ישב הוד כ״ק אאזמו״ר הרה״ק מוהר״ש בסוכה ולמד. כידוע היו בסוכה כל ספרי הלימוד. בגן שיחקו אז הילדים, הוד כ״ק אאמו״ר הרה׳׳ק, הדוד והדודה, הם היו אז ילדים קטנים ודיברו ביניהם על ההבדל בין יהודי לגוי, הם לא הכירו גויים פרט לשומר החצר וגם הוא דיבר אידיש. קרא הוד כ״ק אאזמו״ר הרה״ק מוהר״ש את הילדים אליו ואמר להם: בואו ואראה לכם את ההבדל בין יהודי לגוי, וציווה לקרוא אליו את ר׳ בנציון המשרת שהיה איש פשוט ושאל אותו: בן ציון, האם אכלת? כן - ענה. האם אתה שבעז — ברוך השם, ענה. שאל אותו שוב הוד כ״ק אאזמו״ר הרה״ק מוהרי׳ש: לשם מה אכלת? הרי יהודי אני — ענה בן ציון — ואכלתי כדי שיהיה לי כוח להתפלל, לומר פרק תהלים, לפרנס את בני ביתי. לאחר מכן ציווה הוד כ״ק אאזמוי׳ר הרה״ק מוהר״ש לקרוא אליו את איוואן משרת החצר, ושאל אותו: האם אכלת? — כן, ענה. האם אתה שבע? — כן, ענה. לשם מה אכלת? — כדי שאוכל לחיות, ענה. לשם מה אתה חי? — כדי שאוכל לאכול, ענה איוואן. וסיים הרבי: הרי זה סיפור פשוט אבל רואים את העמקות שבסיפור, שיהודי חי כדי שיוכל להתפלל, לומר פרק תהלים וכדומה, זה היה בימים שעברו ההנחה הפשוטה.