שאלות על מה ש'צריך'

arana1

New member
ממש

לדבר על נושא של בחירה חופשית בפורום אוטיזם זה שיא החוסר טאקט
לרוב האנשים כאן אין בכלל זמן לנשום
את חושבת שהם נחנקים כי זה מה שהם בחרו

מקיימים כאן דיונים בדיוק בגלל שהדברים מתקיימים גם במישור שהוא מעבר למה ואיך שכל אחד מחליט או בוחר ליישמם בביתו ובחייו

הסתפקות במועט עוזרת ורוב האנשים הערכיים ישמחו מאוד להסתפק במה שנחשב מועט
לצערנו אנחנו חיי בחברה שגם אפשרות זאת נגזלת מאתנו כל הזמן כי "ערכיה" מתבטאים כהעדפה מתמדת למי שרוצים את הכל לעצמם

אפשרי לחיות אחרת
אני חי אחרת מאז שאני מכיר את עצמי
השאלה עד כמה הסביבה מקשה על הצורך לחיות אחרת
ולמה
וזו שאלה מהותית במיוחד בפורום שאמור לעסוק בקשיי הקיום עם אוטיזם

בעולם אין בחירה חופשית
תשכחי מזה
גם האנשים שכאילו עושים מה שהם רוצים חיים מקיימים בסך הכל קיום דפוק למדי
היכולת לגעת בבחירה חופשית נמצאת עוד הרחק הרחק מעבר לאופק האנושי
יתכן וקצת הקשבה לאוטיסטים הייתה יכולה לקרב אותנו למטרה הנחשקת הזאת
אבל לצערנו אין מי שיטרח בכך

כמה זמן אפשר לחיות בלי לנשום?

אז אני מניחה שרוב האנשים כאן מוצאים זמן לנשום ואפילו קצת לצפות בטלוויזיה, לישון, לאכול.
לא מבינה למה לאנשים פה אין זמן לדעתך לנשום.
לי יש מספיק זמן גם לנשום וגם לעשות עוד דברים.

קל להאשים את הסביבה בכל דבר, אבל אדם צריך שיהיה לו מצפן פנימי, ולהקשיב לו.
גם אם הוא בוחר לא להקשיב למצפן הפנימי שלו ולאמת הפנימית שלו - זו בחירה חופשית שלו.

קל להאשים את ההורים בכל דבר, את הסביבה, את התורשה, את האל, את כולם, חוץ מאשר את עצמך.

אבל לאדם יש בחירה חופשית כל דקה מחייו, כמעט בכל תחום.

אתה בחרת להגיב לי, אני בחרתי להגיב לך. אף אחד לא הכריח אותך לעשות את זה וגם לא הכריח אותי. אפשר לעתים להשאיר דברים בלי תגובה.
אבל אנחנו בוחרים להגיב.
אנחנו בוחרים להכנע למרוץ אחרי חפצים, שאת רובם איננו צריכים בעצם.
אבל לא כולם חיים כך.
וזה מלמד שאפשר ושיש בחירה חופשית אם להכנע או לא.
אפילו מה שכתבת על עצמך, מלמד שאתה בחרת אחרת. וגם אחרים יכולים.
יש לזה מחיר ,כמובן, כמו בכל מקרה כשיש בחירה, אבל השאלה וכל אדם צריך לשאול את עצמו איפה הוא ישלם מחיר יותר כבד.

למשל, הילד רוצה טלפון חכם.
אתה יכול לשאול את עצמך מה המחיר של זה
למשל, יותר קרינה (כי הוא גם ישחק בטלפון ולא רק ידבר).
מחיר גבוה, שיצריך ממך לחסוך בתחומים אחרים
ועוד.
ומצד שני, הילד מרגיש שהוא שונה חברתית מכולם וחשוב לו להיות כמו כולם.
אתה חושב שאולי הטלפון יעסיק אותו ויהיה לו כייף
ועוד.

ואתה שוקל מה עדיף ומחליט אם לקנות או לא.
אם ללכת לפי הזרם או לא.

arana1

New member
כל החיים

רוב האוטיסטים אם לא כולם לא יזכו לחוות ולו לרגע אחד מה שאת ונ"ט אחרים חווים כל הזמן כמובן מאליו
קבלה מהותית של קיומם ושל זכותם לנשום ולהתנהל כמו שזהותם מספרת את עצמה לעצמם

לא כל בחירה היא בחירה חופשית
הפרשנות שלך היא פשוט נורא נורא שטחית
רוב הבחירות הן תוצאה של אילוצים
זה שאדם בוחר לא אומר שבחירתו היא חופשית
אם יש לי שעה פנויה בערב אחרי שאני גמור מהעבודה והילדים הלכו לישון ואני מעדיף להעביר אותה בבהייה באיזה חרא בטלויזיה זה לא אומר שיש לי זמן לנשום
זה אומר בדיוק ההפך
שאחרי שדרסו אותי כל היום כל מה שנשאר לי זה קצת לטמטם את עצמי מול תכנית בישול

עובדה שרוב האנשים בוחרים לרוץ אחרי חפצים
זה אומר שאין להם יכולת בחירה
הם לא בוחרים להיכנע אלא שכנראה אינם יודעים אחרת
מבחינתם לקנות חפץ חדש זה שיא האושר
והמחירים העצומים שמשלמים אנשים שיכולים או צריכים לנסות לפתוח את מרחב הבחירה קצת יותר נובעים בדיוק מכך שהרוב בוחר לא לבחור

גם מה שאת מתארת,למשל דרך הדוגמה של הטלפון החכם,מבטאת את מיעוט האפשרויות הנובעות ממרחב בחירה מצומצם
ויש סיבות לכך שהמרחב הזה מצומצם ומצמצם כל כך
אלא שאת ודומייך תמיד "יבחרו" למנוע את עצם האפשרות לדיון בסיבות האלה
בעזרת משפטים רדודים כמו "קל להאשים את ההורים בכל דבר, את הסביבה, את התורשה, את האל, את כולם, חוץ מאשר את עצמך."

בפורום הזה,ובכלל,כל נסיון לדיון במגבלות מרחב הבחירה
בסיבות לעובדה שהוא כל כך מוגבל
תמיד יתקבלו כמו השמצה או נסיון להתנער מאחריות
אחריות
אחריות שמעודדת ומאפשרת בחירה
מתבטאת בדיוק במה שאת מטיפה נגדו
נסיון לברר את השורש של הסיבות והנסיבות של התבניות השגורות על כולם כמובן מאליו
וזה מאבק קשה
אולי הכי
והוא קשה גם בגלל שהוא תמיד יתקל בהתייחסיות מהסוג שלך
התייחסויות שנובעות בסך הכל משחצנות אוטומה שלכן גם לא ערה למורכבות יחסי הגומלין שבין האדם לסביבתו
מה שמחזיר אותנו לשאלת הבחירה
כי בחירה אמיתית היא בחירה המודעת גם להקשר שבו אנחנו חיים
שמודעת גם לקוד שמפעיל אותנו
להשפעת הסביבה
ההורים
אבל לדעתך זה קל לנסות לברר את כל הדברים האלה
וכל מה שצריך לעשות זה להכריז על עצמי כאדם חופשי והכל יהיה בסדר
יותר שטחי מזה אי אפשר להיות

dina199

New member
גם כשרוב אנשים עושים משהו,

יש מיעוט שלא מצליח לעשות את הדברים ה'בנאליים' האלה.
ולמרות שהם מיעוט הם עדיין אנשים שקיימים (וסובלים בהתאם).

לחיות אחרת זה לחיות במלחמה

ולא כולם מסוגלים לנהל מלחמות ועוד להצליח בהם..
וזה מאוד כואב שזה המצב..

dina199

New member
שאלות מצויינות.

אני גם שואלת שאלות כאלה. והניק שלי מספיק ותיק

אמנם בעיקר נותנת להן תשובות, כי כשאני מציגה בצורת שאלה, אנשים מתעצבנם עלי.
ולגבי 'צריך' , כל מערכת החינוך והמערכת הטיפולית בנויות על ה'צריך'.

טסרקט

New member
אני שומעת את זה שצריך בעיקר מאנשים שעובדים

בטיפול באוטיסטים ובחינוך. אבל לא רק מהם. כשניסיתי לשאול אותם למה זה חשוב ולמה 'צריך', התשובות שקיבלתי לא היו כל כך ברורות לי אז אני מנסה לחפש עוד הסברים ותשובות במקומות אחרים, סליחה על מבול השאלות, השאלות הללו מסתובבות לי בראש כבר די הרבה זמן ואני כל הזמן בהתלבטות בקשר לנושאים הללו, ובסוף זה יצא כאן בבת אחת...

dina199

New member
שוב, השאלות מצויינות

גם אם הן מעצבנות אנשים מסויימים.

אבל אם מותר לשאול , מה הקשר שלך לאוטיזם ?

dina199

New member
תודה

הגיוני שאת בעצמך קרובה לעסק, כי אחרים לא שואלים שאלות כאלה

יש דברים שהם תלויי תרבות.

למשל, מי החליט שצריך לאכול עם סכין ומזלג?

המשפחה שלי הגיעה לארץ ממקומות שונים. בין השאר גם ממצרים ומפרס.
שם מקובל לשבת על הרצפה (לא על כסא), והשולחן נמוך ואוכלים בידיים. על השולחן מונחת קערה עם מים שבה שוטפים מידי פעם את הידיים.
אז שם יגידו שלילד צריך לדעת לשבת בישיבה מזרחית.
למה צריך?
כי ככה מקובל.

אם נניח אתה הגעת לאחד המקומות שבו יושבים על הרצפה ואתה תתעקש לשבת ליד שולחן - אז יגידו לך שצריך ללמוד את זה.

אז אתה יכול לא להכנע לתכתיבי התרבות שבתוכה אתה חי או לעבור לגור בתרבות אחרת.

או להחליט בעצמך מה צריך ומה לא צריך.

אני שמעתי את המומחים ובחרתי מה לעשות מתוך זה ומה לא.
במה לגעת ובמה לא.
מה לי חשוב ומה לא.

לכל בחירה יש מחיר.
וצריך לדעת מה המחיר בכל בחירה ולהחליט על מה "הולכים".

גם לי יש דברים שאני חושבת שצריך ואין לי הסבר טוב.
יש דברים שמרגישים לנו נכון, אבל זה לא אומר שאי אפשר לרענן את הדברים האלה.
וכל פעם לחשוב מה צריך ומה כדאי ומה נכון ומה מתאים לי ומה מתאים לילד שלי.

שמחה על השאלות

התשובות שלי בטח לא יהיו פופולאריות אבל נו כבר התרגלתי. אז לא לצריך להכריח ילד לעשות דברים רק בגלל שזה הנורמה. העניין של לשבת לאכול ליד שולחן עם כל המשפחה, לי באופן אישי זה קורה רק בערב שישי בקידוש, מעבר לזה זה ניראה לי איזו אידיליה שנלקחה מבית קטן בערבה או מאיזה סידרת טלוויזיה שבה כולם יושבים סביב השולחן ומעבירים חוויות על כל היום. אצלי בבית כל אחד אוכל מתי שהוא רוצה באיזה שעה שהוא רוצה ואין חובה לספר על חוויות היום (כבר אמרנו אין משחין בשעת הסעודה).
אם ילד לא רוצה ליהיות בקבוצה או לשחק עם בני גילו או כל דבר שהחברה חושבת שככה צריך ליהיות אני נגד להכריח.
אם הילד לא היה אוטיסט ובכל זאת הוא מעדיף ליהיות לבד, גם אז היו מכריחים אותו לעשות כל מיני דברים?
משום מה יש סברה שחושבת שאוטיסטים לא יכולים לעשות את הדברים האלה, בניגוד לסברה זו אני חושבת שאוטיסטים בנויים אחרת ולכן מה שמתאים לנו לא בהכרח מתאים להם, לבת שלי, בסה"כ בת 4 וחצי יש יכולת למידה שילדים רגילים יכולים לחלום על יכולת כזו, ובכל זאת יש דברים שהיא לא עושה למה? יש לזה מאה ואחת תשובות לפחות. השאלה שצריכה להישאל, האם שווה לי להכריח את הילדה שלי לעשות דברים רק בגלל שהנורמה פועלת כך ולקבל ילדה לא שלמה עם עצמה, ילדה שמשחקת את המשחק כי ככה צריך רק כדי שאמא שלה תוכל להסתובב גאה שהינה הילדה כמו כולם. אז לא אני מסתובבת גאה כי הילדה שלי לא כמו כולם, כי היא מי שהיא והיא ניפלאה כמו שהיא, גם אם היא לא יושבת בשולחן ואוכלת אלא אוכלת בהליכה תוך כדי שמיעת מוסיקה.

כי כך אנשי המקצוע קובעים

לנו ההורים , אם לא תפעיל סמכות הורית ותיתן לילד חופש לעשות בזמן הארוחה מה שבא לו, אתה מגדל ילד ללא מרות אתה כהורה חייב להפעיל סמכות הורית
ואם לא תפעיל סמכות הורית אפילו הרווחה יכולה לרדוף אותך!!
ולמה זה? כי ככה משהו שם למעלה חושב שכך זה טוב!
משהו שם למעלה חושב שילד שלא משחק עם חברת בני גילו הוא ילד שיגדל לא בסדר ועם הפרעת אישיות למה? כי ככה השטויות רצות וכך ההורים נלחצים ומוצאים סכומי עתק על מנת
שהילד שלהם יקבל כל מני טיפולים מסוגים שונים רק על מנת שישחק עם בני גילו..
והילד מאוד טוב לו להיות איך שהוא וזה לא רק שטוב לו זה עושה לו טוב , זה מונע ממנו סבל, זה מנוע ממנו הפרעות נפשיות אבל הם אנשי המקצוע רוצים בכוח לגרום לאותם ילדים מחלות נפש
בזה שהם רוצים לחשוף אותם לסבל מתמשך לאורך זמן..

בדיוק

אחד ניזון מהשני,
הלחץ לאבחן כמה שיותר מהר נותן פרנסה למאבחנים והתורים שלהם ארוכים, הלחץ למהר לטפל יוצר תורים אצל המטפלים וההורים הלחוצים משלמים כל מחיר כי החלון עומד להיסגר,

בתי הספר לוחצים שהילד חייב להשתלב בחברה אחרת אוי איזה אסון ואז ההורים שוב רצים לקבל עזרה תרופות וכל מה שבא ליד..
מערכת שמזינה את עצמה כל הזמן... עם הרבה מסחרה..

arana1

New member
גם זה משתנה

בזמן אחרון יש מחקרים שמראים שדווקא הקשבה למה שהילד רוצה ואומר וחושב מקדמת אותו לתפקוד חברתי אחראי ורגיש ומוסרי יותר
בסופו של דבר גם אנשי המקצוע
שמהווים מסורתית את המגזר הכי סתום והכי מזיק
נחשפים למציאות ומתחילים להכיר בה
לצערנו כיוון שמדובר באנשים מאוד מאוד מאוד מאוד מאוד איטיים אז התהליך הזה עולה ואף יעלה בפגיעה מאוד אנושה בחיים של הרבה מאוד ילדים והרבה מאוד משפחות

לפני יומיים ראיתי בטלוויזיה כתבה על מחקר שחושפת שבסך הכל תינוקות נולדים עם אינטואציה מוסרית מאוד עמוקה וטבעית
מה שהורס אותה זה רק ה"חינוך" וההתערבות ההורית

בשטח ראיתי דברים

שמעידים שיש התנגדות למגמה שהחלה להבין את הצרכים, כנראה שהם נלחמים על עורם ועל הפרנסה שלהם.., והמערכת נלחמת להישאר בגדר אנרכיה משומנת היטב היטב
על מנת לסלק כיסי התנגדויות ..

arana1

New member
הרבה א"ס לא מתחברים דווקא לבני אותו גיל

זה נתון מעניין שאפשר היה ללמוד ממנו הרבה על המהות והצרכים של ילדים אוטיסטים אלא שהגישה המקובלת מנסה תמיד "לתקן" דברים ולכן אינה פנוייה להקשיב לנתונים שיספרו משהו מהותי על האנשים המקולקלים

אוטיסט יכול להתעניין גם בדברים של פעוטות וגם בדברים של שמעסיקים רק אנשים בעלי תארים מאוד מתקדמים
הרבה אוטיסטים מתעניינים, בו זמנית ,בנושאים שמעניינים אנשים בגילאים וברמות תפקוד מאוד שונות
זה חלק ממה שמדהים ומקסים ומיוחד בהם
ויש לדבר גם ערך רב מאוד
גם לעצמם וגם לחברה
הפרספקטיבה המקצועית בוחרת לדרוס ולדכא את כל השפע המיוחד הזה בשם נסיון להתאמה הזויה לסולמות התפתחות ארכאים או על ידי חלוקה לרמות תפקוד
מה שבאמת מעלה הרבה פעמים תמונה נורא מבלבלת(את אנשי המקצוע וההורים) של ילדים בעלי תפקוד רגשי נמוך ותפקוד קוגנטיבי גבוה
ה'גבוה' וה'נמוך' לא קיימים אלא בראש של המאבחנים וההורים
האוטסטים עצמם חיי במימד שכל חיוניותו נובעת מכך שהוא לא מתחלק ל'גבוה' ו'נמוך' בצורות השגורות כנורמטיביות

homealone

New member
צריך לשלם מיסים

וצריך להצביע למי שהטלוויזיה אומרת.
אז?

למעלה