שאלה:

Fleddermaus

New member
שאלה:

נוער מרצ מתכנן איזו פעילות נגד ההיפודרום המזעזע הזה?

פעילים מסויימים בנוער מרצ

הפגינו נגד ההיפודרום, אחת מהם אף ניסתה להיקשר לנקודת ההזנקה של הסוסים, ונעצרה. (נחש מי?)

תאמיני לי

שגאוות משפחה רחוקה מאוד מכאב הראש העצום שהעניין גרם לי. יותר משהייתי גאה בה באותו יום הייתי מעוניין לחנוק אותה.

omer142

New member
אתה יודע אולי אם יש ספרים

שכתב יצחק בשביס-זינגר שיצאו לאור? (אני יודע שזה לא קשור לשרשור אבל הייתי חייב לשאול..)

בהחלט.

למיטב ידיעתי יצאו בעברית "העבד", "צללים על ההדסון", "אנשים בדרכי" וכמה אוספי סיפורים. נראה לי שיש עוד... והנה שאלה שלא קשורה חזרה, "סרבנות לכיבוש היא ציונות"?? סרבנות לכיבוש היא ההפך המוחלט מציונות. הציונות מראשית דרכה לא רואה ממטר את עובדת קיומם של עמים אחרים על שטח הארץ המקודש לה, וכתוצאה מכך רומסת אותם כבר שישים שנה. ההתנחלויות והכיבוש הן לא טעות היסטורית מקרית, הן המשך ישיר של אותה התעלמות. המתנחלים כיום נוקטים באותן שיטות של "כיבוש הקרקע" וגירוש שנוצרו בידי עולים עוד לפני קום המדינה. הסרבנות לא קיימת בשביל הציונות או למענה. הסרבנות עומדת כאי של שפיות בתוך הטירוף הציוני והמזרח- תיכוני. אני בוחר שלא לשרת בצה"ל מתוך הכרה בעם הפלסטיני ובזכויותיו. אני בוחר שלא לשרת בצה"ל מתוך מאבק לזכויות האשה. אני בוחר שלא לשרת בצה"ל מתוך התנגדות להפרדה גזענית ומתוך התנגדות למחשבה שפיסת עפר שווה יותר מחיינו ומחיי שכנינו. כל הדברים האלה לא רק שאינם, מעולם לא היו ולעולם לא יהיו חלק מהאג'נדה הציונית, הם מנוגדים לה בפירוש (אולי חוץ מזכויות האשה). אז הנה השאלה האמיתית, במקומות שבהם הערכים הציוניים מתנגשים עם ערכי הצדק, המוסר, השוויון והחופש האם תשמע לציונות או למוסר? נ.ב. אל תרגיש מותקף ע"י ההודעה שלי. תפקידה הוא לא לפגוע בך או לגרום לך להרגיש רע, אלא לנסות להבין, ולנסות להיות מובן.

omer142

New member
איני מרגיש מותקף,להפך

אני חושב שדיונים בסגנון כזה יכולים להעשיר את הידע ולבסס עמדות. ועכשיו לתשובה (-: ציונות - "ציונות הינה תנועת לאומית מודרנית שקראה להקמתה של מדינה יהודית בארץ ישראל." וכמו בכל תנועה,בציונות יש זרמים שונים,גם מתנחל יכול להגיד שהוא ציוני. אתה יכול לראות אותי כאדם שמאמין בציונות הסוציאליסטית,הציונות שאני מאמין רואה את זכות קיומם של עמים אחרים תוך כדי ראיית הזכות של העם היהודי למדינה. אני,כמוך,בוחר שלא לשרת בצה"ל משום שאני חושב שהפעולות שהוא מבצע מנוגדות לאינטרסים האיישים שלי ולציונות שאני מאמין בה,שמירה על מאחז היא לא שמירה על המדינה,כפייה ודיכוי הם לא אינטרסים ציונים,אני לא חושב שבכך שאני מחסל ילדים מהאוויר אני שומר על המדינה. מקווה שהבנת את עמדתי... עומר.

גם בהגדרתה המילולית וגם מעבר לכך

הציונות דורשת מאז ומעולם מדינה יהודית על ארץ ישראל. מדינה יהודית משמעה קודם כל הפרדה גזעית, מאחר ואין שום דרך אחרת לקרוא למדינה שמבוססת על גזע או אתנוס שולט. מאותה ההצהרה אפשר גם להבין את ההתעלמות מקיומם של העמים האחרים בישראל, מאחר ואי אפשר להקים מדינה שמשרתת אתנוס אחד על ארץ שיושבים בה כמה. אחד הנסיונות לפתור את הקונפליקט שבמדינת לאום על ארץ פוליאתנית היה גירושם של מאות אלפי פלסטינים (וכמה בדואים) במלחמת 1948, אותו האירוע הטראומטי שמכונה מאז בפי הפלסטינים "אל- נכבה", האסון. בנוסף, הציונות מאז ומעולם ראתה באדמה ובשטח דברים שמקודשים הרבה יותר מחיים (דוגמאת משימות ההתאבדות שנתן בזמנו רב- המרצחים אריאל שרון לחיליו שסיכנו אותם בצורה משמעותית עבור כמה דונמים בודדים בגבול סוריה, ועוד עשרות מקרים דומים). גם הציונות הסוציאליסטית לקחה מאז היווסדה חלק פעיל בפשעים נגד העם הפלסטיני, בגירוש, בטבח אלו שניסו לחזור, בכיבוש. למעשה, אחת הפעולות היומיומיות המפורסמות של אנשי הצינות הסוציאליסטית היתה לעמוד בפתח השווקים ולשבור את הביצים הפלסטיניות כדי לפנות את המדפים לביצים יהודיות. זה כמובן כחלק מ"כיבוש העבודה" שחסידיו הגדולים ביותר היו אנשי הציונות הסוציאליסטית. כל זרם של הציונות, למעשה, לקח חלק בפשעים שלה ובעיוורון שלה כלפי הפלסטינים. האם אתה באמת מאמין שהמדינה היהודית איננה כרוחה בהכרח בגזענות? אם אתה אכן מאמין שיש מקום לגזענות שלטונית בשביל להציל את היהודים, אזי שאתה ציוני ואתה בהחלט כמו אותו מתנחל שתיארת רואה בפלסטינים שבישראל ובשטחים כעם שהוא בהכרח שווה פחות מהעם היהודי. אבל אם אתה מאמין שיש מקום לכינון חברה או מדינה שינן מבוססות על מוצא אתני או גזע, אז אני מצטער להודיעך שאתה לא ציוני. לצערי, נדמה לי שאתה, כמו רבים אחרים, בוחר ליפול בלי הסתיגויות לחיק הקונצנזוס הציוני מבלי לבחון לעומק את משמעותו ואת תכניו. ושוב, הסרבנות היא מעשה מוסרי. וככזאת, אין לה שום קשר הכרחי לאינטרס שלנו או של המדינה השולטת עלינו. ולכן באה השאלה בסוף הודעתי הקודמת, בהנחה והסרבנות היתה מנוגדת לציונות, האם הית בוחר בציונות או בסרבנות?

ערב רב

New member
איפה יש כאן עיוורון?

אדרבא, מי שתמך בכיבוד העבודה ועבודה עברית לא היה עיוור, להפך, הוא נחרד מהמציאות בה עיקר עבודת הכפיים נעשתה ע"י הערבים ורצתה לשנותה. אתה יכול, כמובן, לגנות מנקודת מבטך את ערכיו הלאומיים, אך אינך יכול לטעון שהיה עיוור למציאות. להפך, מי שהיה עיוור בד"כ היו דווקא מעסיקי הערבים שהתכבדו ברטוריקה ציונית ואפילו החשיבו עצמם כציונים ובכל זאת, כאילו בהסח הדעת, לא שמו לב שהם מעסיקים עובדים ערבים במקום יהודים. עליהם אפשר לומר שהיו צבועים ועיוורים, בלי קשר לעמדתנו ביחס לערכיהם. ולגבי ביטויים כמו "הציונות דורשת" או "הציונות ראתה", ובכן, ה-'ציונות' אינה בן אדם, ובני אדם יש רבים עם דעות שונות שמחזיקים, אם בכלל, בגירסאות שונות של 'ציונות', כך שאינני רואה ערך רב לדיון בהכללות מסוג זה.

אמ, בערך...

העיוורון הוא כמובן לא לקיומם במובן הראשוני אלא לזכות קיומם ולרצונם לחיות על אותה פיסת אדמה בלי שום קשר להאם ישנה או איננה תנועה לאומית יהודית. העיוורון התבטא ברטוריקה הציונית שדיברה לאורך דורותיה על הקמת מדינה יהודית על שטח (שגם אם דובר על שטח שלא היה פלסטינא) היה פוליאתני וזוהי מהות העווירון. אני מסכים שלציונות יש גוונים רבים, אבל היא שם מאגד לדעה ברורה שכבר צוינה בדיון: הקמת מדינה יהודית (בארץ ישראל). כל גוון של הציונות מחויב לרעיון זה, בלי כל קשר להכללות וכו', שים לב שכל הטיעונים שלי שנגעו לציונות כולה דיברו או על מהות היסטורית כללית שלה (כלליות שמצדיקה מן הסתם "הכללה") או נגזרות ישירות מהרעיון המאגד של הציונות.

omer142

New member
אני בוחר בציונות ובסרבנות..

אני בוחר בסרבנות כחלק מהשקפת העולם הציונית. הקמת מדינה יהודית ליהודים ולכל תושביה אינה מחייבת הפרדה גזעית,ברור שלצורך הקמת מדינה יהודית היה צורך בגזילת אדמות מתושבים שחיו כאן לפנינו,אך זה היה דבר בלתי נמנע והכרחי לאותה תקופה. אני לא יודע מה היה בעבר בציונות הסוציאליסטית,אני יודע במה אני מאמין כיום. "הציונות מאז ומעולם ראתה באדמה ובשטח דברים שמקודשים הרבה יותר מחיים" - שוב,כמו בכל תנועה יש אנשים שיגדירו עצמם ציונים ויתמכו במשפט זה ויש אנשים שגם הם יגדירו עצמם ציונים אך לא יתמכו במשפט זה.

רגע...

הקמת מדינה יהודית או הקמת מדינת כל אזרחיה? מדינת כל אזרחיה (שמאז ומעולם זוהתה עם השמאל הקיצוני) בודאי לא מחייבת הפרדה גזעית. הבעיה היא במושג "מדינה יהודית". ברור שלשם קיומה של מדינה יהודית יש צורך בשלטון יהודי, ברור שבשביל שלטון יהודי צריך רוב יהודי, ברור שבשביל רוב יהודי דרוש פיקוח על הדמוגרפיה, ברור שפיקוח על הדמוגרפיה משמעו הפרדה גזעית. מיתוס ה"לא היתה לנו ברירה" הוא אולי המופרך, המרגיז ובעל המידה הגדולה ביותר של בורות היסטורית מבין כל המיתוסים הציוניים. היתה ברירה אחרת, עוד לפני 1948 היה מספר ארגונים לא מצומצם (המפורסמים בינהם הם מק"י והשומר הצעיר) שהציעו מדינה רב לאומית בארץ ישראל. חוסר הקבלה של המחשבה הזאת בא מתוך גזענות ואיבה ולא מתוך חוסר ברירה. גם בהודעתך שלך אתה מדגים את שגעון האדמה של הציונות "ברור שלצורך הקמת מדינה יהודית היה צורך בגזילת אדמות". אתה מדגים בדיוק את התפישה שמקשרת בין גודל הארץ לאיכות המדינה, קשר בלתי- הגיוני שנובע בעיקר ממיתוסים יהודיים ולא מהבנה פוליטית. ואני חוזר לשאלה שלי, איך תסדר את סולם הערכים שלך? בהנחה והציונות תיכנס לקונפליקט עם הצד, השוויון או החופש, במי תבחר? האם אתה ציוני סרבן או סרבן ציוני?

omer142

New member
תגובה...

אני יכול להגיד לך דבר אחד,בעבקבות הדיון שלי איתך כן התערערה בי הזהות הציונית שלי וגרמת לי לחשוב בשנית על כך. אך אני בכל זאת לא מצליח להבין,במה אתה מאמין? אם לא במדינה יהודית,אז במה? איך יוצרים מדינה רב לאומית? האם זה נראה לך אפשרי? ואם אתה לא מאמין בציונות ואף מתנגד לה,מדוע אתה בוחר לחיות באדמה שנגזלה מתושבים שחיו כאן לפני הרעיון הציוני?

omer142

New member
ועוד משהו..

איך אתה מסביר את זה שמרצ היא מפלגת שמאל שספינת הדגל שלה היא זכויות אדם ושוויון אך היא ציונית בנוסף לכך? הרי על פי מה שאתה אומר ציונות אינה יכולה להיות שוויונית ולא גזענית...

יש לעניין הזה כמה סיבות.

אולי המרכזית והחשובה בינהן היא העובדה שישראל היא מקום מאוד מבולבל מבחינה פוליטית. כל הערכים מבולבלים, מפלגות "ימין קיצוני" מנהלות קמפיינים חברתיים ומפלגות "שמאל" תומכות בכיבוש, בגזענות או בציונות. מפלגה שתומכת בשוויון אמיתי לא יכולה להחזיק באמת בדיעה הציונית. מרצ בעניין הזה חיה חיים כפולים: מצד אחד היא נהינת מהקונצנזוס הציוני ומצד שני מנסה למשוך לשוויון וחופש. הבלבול הזה מתחיל עוד אצל הקיבוצניקים הראשונים, שניסו להקים עולם סוציאליסטי, קיבלו על עצמם את "האינטרנאציונל" כהמנון ובכל זאת בנו תנועה לאומית לכל דבר. בנוסף, אפשר לציין מספר חברי מרצ לא מצומצם שתומכים ב"מדינת כל אזרחיה". אגב, לא רק אני מאמין שציונות היא גזענות. ב1975 קיבלה מועצת הביטחון של האו"ם את החלטה 3379, שקובעת גם היא: "ציונות היא גזענות".

תגובה חזרה...

אני מאמין בכינון חברה על ערכים. אותם ערכים של צדק, שוויון, חופש, אי- אלימות וכו'. אותה החברה היא בעיני החברה המושלמת, וחברה שתעמוד על ערכים אמיתיים ואהבה אמיתית לא תזדקק לשלטון או למדינה A. עד אותו יום, אני מאמין שהדרך לכינון אותה החברה היא במאבק בשיטות לא- אלימות, בחינוך, בדוגמא אישית וכדומה. איך יוצרים מדינה רב- לאומית? מתחילים בניעור עול הגזענות מעלינו. מכניסים למערכת החינוך שיעורים של למידת האחר, שבירת מיתוסים, חינוך אנטי- גזעני, חינוך לאי- אלימות, לשוויון, לפיתוח חוש צדק ולפתיחות. האם זה אפשרי? בודאי! ברמה הכל כך גבוהה וארוכת שנים שבה הדברים האלו אמורים, כמעט כל דבר אפשרי. בתשובה לשאלתך האחרונה, אני נוהג להתעקש על ההבדל בין "ארץ" ל"מדינה". אותו העפר שעליו אני דורך לא שייך ולעולם לא יהיה שייך לאף סוג של שלטון. אנשים רבים יכולים לקרוא בעלות עליו, לחוקק עליו חוקים, לצאת עליו למלחמות, אבל הארץ היא הארץ. היא לא מובטחת לאף אחד ולא שייכת לאף אחד במובן העמוק. אותם אנשים שגורשו מהאדמה הזאת היו עד לאמצע שנות השמונים אוכלוסיית הפליטים הגדולה בעולם. כיום הערכות מדברות על כשלושה וחצי מליון פליטים וצאצאי- פליטים. כל אחד מאותם פליטים שיהיה מוכן לקבל אותי כשכן מוזמן בעיני לבוא לגור בדירה מולי. עם כינון של מערכת חינוך שוויונית שמלמדת לקבלת באחר, אני לא רואה סיבה אמיתית בשבילו לפגוע בי או בשבילי לפגוע בו.

omer142

New member
ואתה באמת מאמין שנוכל לחיות בית מול

בית עם שכינינו הפלשתנים בהורמוניה מהאגדות רק בעזרת חינוך נכון? סלח לי,אבל לי זה נראה קצת הזוי.. האם הקמת מדינה פלשתינית ריבונית על בסיס גבולות 67' היא לא רעיון יותר מציאותי וטוב ממדינה רב לאומית? מצטער שאני מרבה בשאלות.. (-; עומר.

למעלה