אני מרגיש כמוך
גם אני "ישראלי לשעבר" וגם אני יהודי בגלל ההיסטוריה של משפחתי ולא בגלל אמונה. עדי, אומנם לא שאלת אותי בכלל - אבל אני רוצה לתת את התשובות שלי. את נשלחת לחו"ל מטעם העבודה ואת מתעדת לחזור לארץ, ולכן ב-ר-ו-ר שתגדירי את עצמך כישראלית. ג'וג'ו ואחרים לעומתך, עשו את הבחירה לעזוב את ישראל ולחיות את חייהם בארץ אחרת, כל אחד מסיבותיו. ולכן, למה שיגדירו את עצמם כישראלים כאשר יש להם אזרחות אחרת, הם חיים במדינה אחרת, הם רואים סרטים וקוראים ספרים בשפה אחרת, לילדים יש אנגלית (או צרפתית או איטלקית או מה שלא יהיה) מושלמת.... הם, או יותר נכון אנחנו, ישראלים לשעבר. גם לי החיים בארץ לא היו קלים מבחינת החברה הישראלית, כך שאני מבין את נקודת המבט של ג'וג'ו. אני עזבתי אחרי האהבה שסחבה אותי רחוק מאוד - ואני מאושר מאוד במדינתי החדשה. אני קורא בפורומים לישראלים בחו"ל/ישראלים לשעבר משום שאני נהנה לקרוא בעברית, משום שהאנשים שקראו פה עוברים את אותו התהליך אותו אני עברתי. אותו הדבר אני קורא גם בפורומים של בישול בעברית, פורומים של ספרות בעברית, עיתונים בעברית... החיים שלי מתנהלים באנגלית - בת הזוג שלי אוסטרלית, החברים שלי אוסטרליים, אני רואה סרטים באנגלית ורואה סרטים באנגלית... אבל עברית היא עדיין שפת האם שלי ואני נהנה לקרוא בה. אני גם עשיתי את המעבר לפני חודשים ספורים בלבד וכיום יש לי ה-מ-ו-ן זמן פנוי בעבודה לקרוא מה שאני רוצה באינטרנט - ואני מניח שככל שהזמן יעבור ואני אהיה יותר אוסטרלי ופחות ישראלי ויהיה לי פחות זמן פנוי (אני קורא רק בעבודה - לא בשעות הפנאי) - אני אקרא פחות ופחות. אני חושב שהקריאה הזאת היא חלק מתהליך המעבר שלי. לגבי ישראליות ויהדות. אי אפשר לדעתי להפטר מיהדות... אני אתאיסט גמור - אך בכל זאת יהודי. כי אם היה בא היום היטלר חדש לא היה מזיז לא שאני לא לגמרי יהודי ושאני אתאיסט - אני הייתי עדיין הולך למשרפות. אף אחד לא ממש שואל אותי פה מה הדת שלי ואם כן אני אומר שאני אתאיסט. יש לי מורשת והיסטוריה ועם יהודי, אבל אני אתאיסט. ולגבי הישראליות... הייתי בצבא וזה לא הפך אותי ליותר ישראלי ולא נטע בי שורשים עמוקים יותר לארץ. אני לא מתגעגע להרבה דברים בארץ ומה שאני כן מתגעגע אליו זה שני החברים הטובים שלי, המשפחה שלי ועברית, כי אני ממש אוהבת את השפה. חברים, כמה שלא יפה לומר, מוצאים חדשים, למשפחה מתגעגעים ובמקביל בונים את המשפחה שלך, והשפה... הנה אני כאן. קורא וכותב בעברית, קורא מעריב והארץ... ובקשר למה שג'וג'ו אמר - שמתנתקים מהזהות הישנה, משילית את התרבות הישנה (הישראלית) ובונים את החדשה (במקרה שלו אמריקאית, בשלי אוסטרלית) - יש המון מחקרים על הנושא של מהגרים, ומה שהוא כתב עליו הוא חלק בתהליך ההתאקלמות של המהגר. לכן תמצאו הרבה מהגרים שיאמרו דברים שליליים על הארץ הישנה שלהם ויהללו את החדשה - עוד חלק מתהליך ההתאקלמות של המהגר. ויכול להיות שאצל אחרים, הבאים לתקופה קצרה במדינה זרה, כמו עדי, שהם עושים את התהליך ההפוך - כדי שלא "להתאהב" במדינה הזרה הם יעשו את ההיפך ויקלסו את המדינה הזרה, כדי שלא להגיע למצב בו ירצו להישאר בה. אני אומר את זה רק כי אני נזכר בדיון שהיה פה לפני כמה שבועות על אמריקה, ובדיון לעדי היו ה-מ-ו-ן דברים רעים לומר על ארה"ב. אני לא אומר שאני בטוח שזה מה שהיא עשתה או שכל מה שהיא אמרה היה מוטעה, אני רק זורק רעיון.