קח דוגמא מתחום הנהיגה
המדינה מחייבת מעבר טסט, וזהו - אתה יכול לנהוג.
במקרה נפלתי בהגרלה, ושלוש שנים אחרי קבלת הרשיון זומנתי לקורס נהיגה מונעת, למרות שלא היו לי שום עבירות - עשו אז (אולי גם היום) ניסוי להפיץ ידע. אני מעיד אישית שמה שלמדתי בנהיגה מונעת עשה אותי נהג יותר טוב משהייתי קודם - אבל המדינה לא מחייבת את כל הנהגים לעבור קורס נהיגה מונעת. ממשפחתי, עובדת אינטל נשלחה מטעם המפעל למשטח החלקה לקורס נהיגה מתקדם. גם היא מעידה שהקורס שיפר את הנהיגה שלה, אבל המדינה לא דורשת את זה מכל הנהגים.
המדינה גם לא דורשת ממי שקיבל רשיון על רכב פרטי שיעשה השתלמות "להעשרה" על משאית, למרות שגם זה היה עושה את כל הנהגים שחותכים משאיות לנהגים יותר טובים.
המדינה מציגה דרישות מינימום מסויימות, מי שעובר אותן מקבל רישיון וצריך די להתאמץ כדי שהרישיון יישלל.
נחזור לאמנויות לחימה:
המדינה צריכה לקבוע דרישות מינימום של ידע ממדריכים, דרישות אחרות ממאמנים. שוב, דרישות מינימום. עכשיו השאלה היא מה המינימום הנדרש. אמיר ואני טוענים שמדובר על עזרה ראשונה, אנטומיה ופיזיולוגיה ברמה הנדרשת להגשת עזרה ראשונה, הכרת החוק והכללים האתיים הנדרשים ע"י החוק ממי שמדריך נוער ובוגרים וכו' - ולא ידע מקצועי באמנויות לחימה.
ידע מקצועי באמנויות לחימה צריך להיות מועבר במסגרת השיטה. התאחדות האיגרוף (אם יש דבר כזה) צריכה לארגן קורס למדריכי/מאמני איגרוף, התאחדויות לשיטות אחרות צריכות לארגן כל אחת לתחומה וזהו.
למה?
כי השיטות שונות אחת מהשניה, דרך לימוד שנכונה לאחת שונה מזו שנכונה לשניה, והשלישית שונה משתיהם. בשיטה אחת מלמדים בכוונה שתים או שלוש טכניקות בשיעור, ומקפידים על ביצוע נכון; בשיטות אחרות לומדים עשרות טכניקות בשיעור, בכוונה מלאה, כי הטכניקה לא חשובה אלא הרעיון שהיא מנסה ללמד; אלה שתי גישות הפוכות אבל שתיהן בנויות על ניסיון של דורות של מורים עם היגיון פנימי משל עצמן, שכנראה עובד - אחרת היו משנים את השיטה.
לגבי הקורס: עם עוד כמה עשרות מתלמידי המרכז הישראלי לטאי-צ'י, עברתי קורס מדריכים מטעם וינגייט ב-1992, בהדרכת רוני קלוגר. אז הוא היה שיהאן בקראטה, אחד הבכירים בארץ ובאירופה בתחומו ומרכז תחום אמנויות הלחימה בוינגייט. מורה מעולה, אדם מאוד מרשים, והקורס שהעביר היה (עבורי) מעניין אבל מיותר. קלוגר היה מלמד נושא על מתודיקה של הדרכה, ואז שואל את המורה שלי (שעבר את הקורס איתי כי החוק מחייב): יש לך משהו להעיר, או להוסיף? והמורה שלי (לטאי-צ'י) היה אומר, כן, כך עושים בקראטה, אבל אצלנו זה הפוך.
כי השיטות שונות, ואין אפשרות לעשות קורס אחיד לכולן. לכן המדינה צריכה לקבוע מינימום הכרחי כללי, ולתת לשיטות השונות לקבוע מינימום ספציפי כל שיטה לעצמה.