שאלה למאמינים

• פותח הנושא zek
  • פורסם בתאריך

רון סי

New member
שום רע

אבל אם המציאות הזו היא יחסית ומוגבלת לחושים שלנו, אז אי אפשר לפסול באופן מוחלט את האפשרות של מציאות אחרת, כללית יותר.

notafish

New member
ולהיפך גם, כמובן../images/Emo19.gif

כמו שאי אפשר לפסול, גם אי-אפשר להוכיח קיומו של "מציאות אחרת, כללית יותר". ועכשיו נעבור לדיון: על מי חובת ההוכחה?

רון סי

New member
מה זה הקטע הזה עם ההוכחות כל הזמן?

כל דבר מוכרחים להוכיח? כשאתה אוהב מישהי, אתה "מוכיח" לה את זה? את אהבתך לילדיך אתה מוכיח? אם בישלת למישהו ארוחה והוא אומר שהוא מאד נהנה ממנה, אתה דורש ממנו הוכחה?

notafish

New member
וואלה צודק../images/Emo19.gif

אשריך, אחי! באמת, צריך רק לחוש את היקום, להיות אחד איתו. לתת לאנרגיות של הקארמות החיוביות לזרום דרכך. השכל וההיגיון רק מפריעים - הוכחות זה קטע רע! אישית, הגישה הזו לא מדברת אלי, למרות שיש אנשים שחיים ככה טוב מאוד - לבריאות שיהיה להם. אבל מעבר לטעם אישי: אם אנחנו רוצים לדון במשהו חיצוני\אוביקטיבי, אז הכלים הרציונליים הם הדרך היחידה שאני מכיר לדיון פורה והסקת מסקנות. ואם אנו דנים במציאות סוביקטיבית, כמו בדוגמאות שהבאת, אז כמובן שהכלים האלה אינם מתאימים. אם מישהו עובר חוויה מיסטית בלתי אמצעית שמשכנעת אותו מעל ומעבר לכל ספק שיש אלוהים\זאוס\מציאות-על-טבעית, אין דרך רציונלית שהוא יוכל להעביר לי את זה. אולי עם סמים מתאימים...

ofir_y

New member
זה המציאות... לא יותר ולא פחות.

"כשאתה אוהב מישהי, אתה "מוכיח" לה את זה?" - היא מרגישה את זה בבירור. אם אני אומר למישהי שאני אוהב אותה ומתייחס אליה חרא, היא תשים לב. "את אהבתך לילדיך אתה מוכיח?" - אותה הגברת, בשינוי אדרת. אתה עובד בשבילהם, אתה הולדת אותם מרצונך, אתה מפנק אותם, נהנה איתם.. אז כן - זה ´מוכח´. "אם בישלת למישהו ארוחה והוא אומר שהוא מאד נהנה ממנה, אתה דורש ממנו הוכחה?" - זה דבר יומיומי ולא תמיד משמעותי. זה קצת יותר משנה איך נוצר העולם, מאשר הארוחה טעימה או לא. שדבר משמעותי ומשפיע על החיים שלנו בצורה ניכרת, ההוכחה הכרחית.

רון סי

New member
הוכחות

מישהי מרגישה שאתה אוהב אותה: אז אין "הוכחה". יש רגש. הוכחת אהבה לילדים: עובד בשבילהם, מפנק, נהנה: הדברים האלה לא חייבים לנבוע מאהבה. אנשים יכולים להתייחס מאד יפה לילדים ולא לאהוב אותם בכלל, ואפילו לא לחבב אותם במיוחד. ארוחה: אז אין הוכחה... כשמישהו אומר לך שהוא נהנה מהארוחה שלך, פשוט צריך להאמין לו...

ofir_y

New member
הפרכות

"מישהי מרגישה שאתה אוהב אותה: אז אין "הוכחה". יש רגש" - אין כזה דבר "אהבה". אהבה זה מה שמניע אותנו לעשות את הפעולות שאמרתי. כך או כך, ההוכחה נשארת בעינה. "הוכחת אהבה לילדים: עובד בשבילהם, מפנק, נהנה: הדברים האלה לא חייבים לנבוע מאהבה. אנשים יכולים להתייחס מאד יפה לילדים ולא לאהוב אותם בכלל, ואפילו לא לחבב אותם במיוחד" - אותה תשובה. אין כזה דבר אהבה... "ארוחה: אז אין הוכחה... כשמישהו אומר לך שהוא נהנה מהארוחה שלך, פשוט צריך להאמין לו... " - כמו שאמרתי: אם זאת הייתה שאלת המיליון דולר, שקובעת איך אני אחייה ולמי אני אסגוד - הייתי מחפש ומבקש הוכחות.

רון סי

New member
אין כזה דבר אהבה

לא הבנתי... אתה שולל את קיומו של רגש האהבה? שאלת מליון הדולר: אוקי. בוא נניח שמישהו שלישי מוכן לשלם לך מליון דולר אם תצליח לקבל מהסועד שלך הוכחה לכך שהוא נהנה מהארוחה. שאלת אותו והוא אמר שכן. הוא יכול לשקר. מכונת אמת איננה כלי לגיטימי בימינו. איזו הוכחה אתה יכול לקבל אם כן?

ofir_y

New member
הסבר

"לא הבנתי... אתה שולל את קיומו של רגש האהבה?" - יותר מיכך, אהבה שלי היא לא האהבה שלך. אנחנו לא יכולים לחוש ברגשות של אחרים, ולא יכולים לדעת אם שאתה אומר ´אהבה´ אתה מרגיש מה שאחר מרגיש, שהוא מתכוון בדיוק לאותה המילה. "בוא נניח שמישהו שלישי מוכן לשלם לך מליון דולר אם תצליח לקבל מהסועד שלך הוכחה לכך שהוא נהנה מהארוחה. שאלת אותו והוא אמר שכן. הוא יכול לשקר. מכונת אמת איננה כלי לגיטימי בימינו. איזו הוכחה אתה יכול לקבל אם כן? " - תודה על התשובה, מכונת אמת. כלי לגיטימי ביותר... חוץ מיזה, אם נוריד את מכונת האמת מהפרק - הייתי אומר לצד השלישי שלום ולהתראות. כמו שאם היו מציעים לך מיליון דולר בשביל להוכיח שיש אלוהים לא היית יכול...

גוססי

New member
נכון, אי אפשר לפסול מציאות אחרת

אבל כל עוד היא מעבר לחושינו לא ניתן לעשות בה דבר - אי אפשר לחוות אותה, לצפות בה, לנחש מה טיבה או להפיק ממנה תועלת. מה בצע לנו בדבר שאינו נקלט בחושינו ואפילו הדמיון האנושי לא מסוגל לתאר?

רון סי

New member
אז זהו

שהדמיון והרגש האנושיים כן מסוגלים לתאר מציאות על-מציאותית כזו. מכיון שלא ניתן לשלול את אפשרות קיומה, יש לגיטימיות לדמיונות האלה, בייחוד שהם משותפים לכל כך הרבה בני אדם. בני אדם אלה מנחשים מה טיבה של על-המציאות הזו, ומפיקים ממנה תועלת רבה ביותר, אישית, חברתית ואף (בל נכחיש) כלכלית.

גוססי

New member
אז זהו שלא

הדמיון האנושי, גם כשהוא עוסק בדברים לא מציאותיים, הוא מרכיב אותם מאלמנטים המוכרים לו מהמציאות הנתפסת. אותם אנשים ה"מנחשים" את טיבה על העל-מציאות אינם מנחשים דבר אלא סתם מכבירים מילים שאינן מתחברות לשום אמירה בעלת משמעות. נכון שהם מפיקים מכך תועלת, אבל תועלת זו לא נובעת מקיומה של מציאות-על אלא מכך שיש מספיק שוטים ותמימים המוכנים לשלם כסף טוב על סחורה חסרת ערך.

רון סי

New member
הדמיון האנושי

מרכיב רעיונות רק מאלמנטים המוכרים לו במציאות הנתפסת... אז רעיון האלוהים חייב להיות תוצר של מציאות נתפסת... מכבירים מילים שאינן מתחברות לאמירה בעלת משמעות: "אלוהים ברא את העולם" זה לא מספיק משמעותי בשבילך?

גוססי

New member
לא משמעותי כלל

אלא אם כן אלוהים הוא ישות שניתן לדון בה במונחים מציאותיים, ואכן כך הוא תואר ביהדות העתיקה - בעל גוף גשמי, נתון למצבי רוח, בעל יכולת לטעות ואף להתחרט על טעויותיו. האל המקראי אינו אלא אדם על - אישיות אנושית מאד בעלת יכולות על אנושיות. כיום, מאחר והאלוהים המודרני לא ניתן להגדרה במונחים מציאותיים, אין לאמירה כזו שום משמעות. אלוהים איבד כל תכונה הניתנת להגדרה או להבנה והפך למילה בלבד.

zek

New member
"מגדירים את אלהים כמשהו נצחי"

נכון רון, ומי מגדיר אותו כך אם לא בני אדם. מדובר בבני אותו מין שהמציאו את המושג "אלהים" ולכן גם ניסו לתת לו הגדרה. על אותו משקל אוכל להכריז, לדוגמא, על נצחיותם של פיטר פן והפיות, או נצחיותו של השטן ולומר שהוא תמיד היה קיים. אגב, האדם היחיד שניהל איתו דיאלוג מוקלט הוא פרנק זאפה - ובמובן מסויים גם זאפה נצחי...

רון סי

New member
אוקי

אז אתה חוזר בך מהנחת קיומו של אלוהים. ובכך אתה חוזר בך מהשאלה הפותחת. אין טעם לנהל דיון על אלוהים עם מישהו שרגע אומר "בוא נניח שיש אלוהים" ושניה אחרי זה אומר "אבל אין אלוהים!".

zek

New member
מה הקשר?

אני הנחתי הנחה כזו רק לצורך הדיון וע"מ לקבל תשובה הנובעת מידיעתם, הנחתם או השקפת עולמם של חברי הפורום המאמינים. ההודעה שלי לא היתה המשך להתכתבות ביננו אלא התערבות קלה בויכוח שלך עם "ביגון". כאן אני מציג את עמדתי שהיא חופפת לזו של ביגון. אינני שואל אותך כאן שום שאלה ולכן אין מקום להתבסס על ההנחה הנ"ל.

zek

New member
מה הקשר?

אני הנחתי הנחה כזו רק לצורך הדיון וע"מ לקבל תשובה הנובעת מידיעתם, הנחתם או השקפת עולמם של חברי הפורום המאמינים. ההודעה שלי לא היתה המשך להתכתבות ביננו אלא התערבות קלה בויכוח שלך עם "ביגון". כאן אני מציג את עמדתי שהיא חופפת לזו של ביגון. אינני שואל אותך כאן שום שאלה ולכן אין מקום להתבסס על ההנחה הנ"ל.

zek

New member
תאולוגיה והגיון

האדם הוא בורא האלהים ולכן הוא על טבעי. זה בערך אותו הגיון ב"הפוכה"...

למעלה