שאלה בקשר ל'נבואה'

דהאמא

New member
אוקיי

תראה, אולי פלפטין לא גידל אותו בעצמו מסיבות טכניות פשוטות: למראית עין, הוא אמור פשוט להיות סנאטור המייצג את הכוכב נאבו. מאיפה פתאום יצוץ לו ילד? זה יהיה משהו שדורש הסבר. ילד קטן אי אפשר להחביא, כמו שפלפטין החביא את תלמידיו המבוגרים - מול ודוקו. אינני יודע כמה בסאגת מלחמת הכוכבים נתון ביד הגורל, וכמה היה נתון בידיו של פלפטין. יתכן כי פלפטין תכנן שאנאקין יימצא ע"י הג'דיים, ילמד מהם את יסודות הכח, ומאוחר יותר יעבור המרה לצד האפל. או שיתכן כי פלפטין לא תכנן כך את השתלשלות האירועים, אלא קיווה בשלב מסוים לבוא לטאטואין ולאסוף את אנאקין מביתו ולהכשירו. אם זה המקרה, אזי מציאתו של אנאקין ע"י הג'דיים גרם לעיכוב קל בתוכניתו של פלפטין, אך לא פסלה את תוכניתו כליל. אני חושב שהאופציה השניה יותר מציאותית, שכן, כפי שאמרת, פלפטין לא יכל לגרום שחללית הנסיכה פאדמה יבצע נחיתת חירום דווקא בטאטואין. כמו כן, אני נוטה לחשוב שהכי טוב להאמין למילותיו של קווי-גון החכם: "שום דבר אינו מתרחש במקרה". לכן בחירתי היא בגורל - שהוא זה שקבע את השתלשלות המאורעות, עד להגשמתה המלאה של הנבואה. בעקרון אתה צודק, סית' נכתב בלועזית. אבל לפחות, אם אתה מתעקש לכתוב סית' עם ט' (למרות שרשמית, הסרט נקרא: "נקמת הסית'", אז תשים ' מעל ה-ט

advanced soul

New member
אוקיי...תגובתי

אני חושב שקל להוכיח שפלפטין לא ידע כי החללית תינחת על טאטואין - עובדה כי הוא לא שלח לשם את דארט מאול מראש, אלא שלח את דארט מאול לחיפוש רק אחרי ההודעה על בריחת הספינה. למרות שלצורך הגינות יש לומר כי הוא לא נשמע כזה מופתע ומדבר בלי השהיה כאילו הכין את התגובה מראש, מה גם שדארט מאול היה "במקרה" לידו. לא יודע למה קשה להחביא ילד קטן. בקשר לסיט' - אני מבקש מראש סליחה אם מדי פעם אשכח את ה- '.

Y. Welis

New member
בעניין השם darth vader

הוא פורש כך בטרילוגיה השניה, כרמז להיותו אביו של לוק. הבחירה של פלפאטין בשם הזה היתה בלי ספק נבואית.

advanced soul

New member
וכשאני חושב על זה...

טוב, באמת לקרוא ל"בן האפל" "אבא אפל" זה קצת לא הגיוני על פי התאוריה שלי... אבל זה מעלה כמה שאלות חשובות: אם פלפטין ידע על החלומות של אנאקין - ועל פי נקמת הסיט זה אכן כך - הוא היה יכול לדעת שפדמה בהריון מאנאקין. מה ששוב מראה סתירה כי פלפטין לא יודע שלאנאקין יש בן עד לאימפריה מכה שנית. אני לא חושב שאנאקין יכול להביא ילדים אחרי הקרב מול אובי, כך שפלפטין אם האמין שיש לו יכולת נבואית היה צריך לחשוד ב"אב אפל" שאולי כבר יש לאנאקין ילדים - לעשות כמה מדיטציות ולמצוא אותם. מישהו רוצה להסביר?

Y. Welis

New member
חשוב לומר שזהו *דיון*. בתור שכזה,

המשתתף שפתח את הדיון והציג שאלות, בעצם מזמין אחרים להציע את תשובותיהם. זה לא מבחן אינטלגנציה או בגרות אישית - גם אם התשובות יראו משהו מזה ומזה, אלא הזמנה לדבר על נושא מסויים ולהעלות ספקולציות. מי שמעוניין לקחת בו חלק ולהציע תשובות, מוזמן. זה הכל. באשר לדברים שהעלית - אם כך, מדוע דארת' מאול נשלח אחרי קוואי-גון ואובי וואן? ואם הוא היה מוצא את אנאקין ראשון - האם הוא היה משמיד או שומר אותו? לא נראה מהדרך בה קוואי-גון הגיב כשהוא ראה את מאול ('אנאקין! רוץ!') שהיו לו איזשהן אשליות.

דהאמא

New member
ובכן...

אין לי צל של ספק שדארת' מול לא היה בסוד העניינים של פלפטין, כשם שהרוזן דוקו לא היה בסוד העניינים - עובדה שעלתה לו בראשו. אם דארת' מול היה הורג, בטעות/בכוונה, את אנאקין, זו היתה טעות מצערת ומצחיקה, ופאשלה גדולה של פלפטין...
חוץ מזה (ושים לב - זו נקודה חשובה) - אינני בטוח שכאשר לוקס צילם את "אימת הפנטום" בשנים 1997-1999, כבר היה לו בראש את הרעיון שפלפטין הוא יוצרו של אנאקין. סביר להניח שרעיון זה עלה בזמן ההכנות לצילומי נקמת הסית', כלומר יותר לאחרונה. ואם כן, אני בטוח שלוקס מתחרט על אותה סצנה שבה דארת' מול כמעט מחסל את אנאקין, במרדפו אחר פאדמה והג'דיים

advanced soul

New member
תודה שסוף סוף מישהו מגן אליי

אני רוצה להזכיר כי דארט מאול לא נשלח אחרי אנאקין, ולא חיפש אותו, כך ששאלתך לא רלוונטית, קווי גון פשוט רצה להגן על הילד (חרב אדומה יש רק לסיט, כך שזה היה די ברור + לבוש שחור מפחיד). דארט מאול נשלח אולי גם אחרי הג'די, אך בעיקר הוא נשלח אחרי המלכה של נאבו.

דהאמא

New member
לא הבנתי אותך בכלל

אבל בכלל. מה הקשר של צבע החרב והבגדים לכל מה שדיברנו עד כה? ותגיד לי - עכשיו גם דארת' אתה כותב עם ט'? יש לך רומן עם האות ט'? אז נכון שמדובר במילים לועזיות, אבל למה ההתעקשות הזו לכתוב שמות בדרך שונה מאיך שהם נכתבים בכתוביות התרגום של הסרטים?

advanced soul

New member
מה לעשות, לא נולדתי בארץ...

ט ו- ת זה מאוד מבלבל (במיוחד במילים לועזיות!), נסה להתייחס בהבנה.

Y. Welis

New member
התעתיק המקובל הוא ת = TH, ט = T

אם כי בתרגום הישן לנובליזציה של 'האמפריה', ווידאר היה 'דארט' (בדקתי אז במילון ומצאתי ש-dart זה 'חץ'... שנים שאלתי את עצמי מדוע קראו לו 'חץ'...). צריך גם לומר שבאותו ספר המורדים נקראו 'רבל' (גם כאן הייתי בטוח שמדובר במערכת שמש כלשהי). מנפלאות התרגום.

דהאמא

New member
אם הבנתי אותך נכון...

אתה אמרת שבתרגום לספר נכתב דארט. כלומר, בעברית, לא באנגלית, נכון? ממה שידוע לי, באנגלית שמו תמיד היה Darth, שמשמעו לא חץ, אלא "אפל" (Darth זה Dark, רק שזה בהולנדית, או שפה דומה). כך או כך, זוהי טעות לכתוב דארט או סיט, מפני ש, כפי שאמרת, באנגלית השילוב TH יכול להיתרגם רק ל- ת', ולא למשהו אחר

advanced soul

New member
בסדר, בסדר...

אבל ברוסית יש רק T אחד, כך שברוסית TH נשמע יותר כמו סוג של "ס" (עם שפתיים) ולא כמו "ת" או "ט", ו-T אנגלי נשמע כמו T רוסי (זהה). כך שברוסית זה אמור להישמע יותר "סיס" מ "סית'", אבל למרות כך אתה רוצה לדעת איך באמת סית' מתורגם לרוסית/נשמע ברוסית? "סיטח", והסרט ניקמת הסיט "מסט' (נקמת) סיטחוב (של הסית')" - שסית' כאן אגב ברבים, לעומת SITH האנגלי הדו משמעי.

Y. Welis

New member
כי H נחשב לתעתיק של Ж

מעניין שברוסית לא ניסו לבטא TH. הגרמנים למשל בשנים האחרונות למדו לבטא מלים באנגלית במבטא אנגלי - דבר כמעט סטנדרטי שם (אולי כי אנגלית במבטא גרמני נחשבת למשהו אנטי גרמני).

advanced soul

New member
ברוסית יש מספיק אותיות ייחודיות

כמו אות "bI" ... אנחנו לא צריכים צלילים מוזרים נוספים :)

Y. Welis

New member
../images/Emo45.gif בעניין 3.

ל-Advanced Soul: אין תועלת בראיה אידיאולוגית ('רוחנית') כזו את הסיפור - בחן אותו לפי מה שהוא ולפי המידע הנתון בתחום. אם אתה מעוניין בפרשנות רוחנית - הצג אותה בנפרד, כי היא משמשת לך אמצעי לומר דברים אחרים, שלא תלויים בסיפור הזה בכלל.

advanced soul

New member
צודק חלקית...

אני אכן מסכים שאין צורך בלפרט יותר מדי דברים שלא קשורים ישירות לסאגה - על כן אני מודיע שאני מפסיק. אבל אני כן חשבתי שלפחות חלק מהדברים היו רלוונטיים מאוד, במיוחד בנושא FORCE וההקבלה שלו. אולי טיפה הגזמתי, במיוחד בפוסט האחרון שאליו אתה מתייחס, אך לא כך לאורך רוב הדיון.

למעלה