צריכה עזרה בגמרא

רק שלא תתבלבלי עם העובדות

ולמשל: הלוח העברי אינו מדוייק! אלא שעדיין לא עברו מספיק שנים כדי שהסטייה המצטברת תיצור בעיה הלכתית. המובא להלן הוא ציטוט מויקיפדיה: מחזור השמש הממוצע שעולה מחשבון הלוח העברי הוא 365.24682 ימים. מספר זה גדול במעט ממספר הימים ב"שנה טרופית", שעומד על 365.24219. פער זה מצטבר ליממה אחת בכל 216 שנים, אולם הוא אינו מורגש כיוון שמועדי הלוח העברי ממילא נעים בעונות השנה במידה מסוימת. מאז שפרסם הלל השני את כללי הלוח העברי הצטבר הפער הנ"ל לשבוע בערך. לפער זה יש משמעות הלכתית מסוימת לגבי מועד חג הפסח. פסח חל באמצע חודש ניסן, שמוגדר במקרא ובתלמוד כ"חודש האביב". משמעות המילה "אביב" היא שלב מסוים בהבשלת התבואה, ואמנם הקראים עדיין מעברים את השנים על פי הופעת ה"אביב" בארץ ישראל. שחייב לחול באביב, שמשמעו בתנ"ך זמן הבשלת התבואה. בתלמוד מובאים סימנים אחדים לזיהוי "חודש האביב", שמהן אפשר ללמוד כי פסח חייב לחול אחרי ה-20 במרץ, אולם לא נקבע מהו סוף עונת האביב. אם נפרש שצריך רק שהאביב יחל לפני חג הפסח, אין כיום בעיה כיוון שפסח (ט"ו בניסן) אינו חל בימינו לפני ה-27 במרץ. אולם אם נפרש שצריך גם שפסח יחול סמוך לתחילת התקופה, אנו נמצאים כבר היום בבעיה, כיוון שפסח עשוי לחול בימינו עד ה-25 באפריל (ועד בכלל). לפי הפירוש הראשון (המקל) הפער מתחיל להיות בעייתי כעבור 3000 שנים לערך מהמעבר לשיטת החישוב. הפער יצטבר לכדי חצי חודש (216*15=3240), ולא רק שפסח לא יהיה בסמוך לתחילת חודש האביב אלא יהיה בחודש שלאחריו לתוך הקיץ (כלומר לא בחודש האביב). והבעיה מחריפה עם הזמן כאשר כל 6500 שנה בערך (216*30=6480) פסח עובר לחודש הבא (החודש השמשי של עונות השנה). בעקבות הבעיה, טענו כמה רבנים שצריך לשנות את הלוח מעט, אך בינתיים רבים יותר המתנגדים לשינוי מטעמים שונים שבראשם החשש מפילוג שיווצר אם לא כל הקהילות היהודיות יקבלו את השינוי. בעיה דומה הייתה קיימת בלוח היוליאני. חג הפסחא הנוצרי (שמועדו: יום ראשון שאחרי הירח המלא שאחרי 20 במרץ) סטה מיום השיוויון האביבי. הבעיה תוקנה רק כשהצטבר הפער ל-10 ימים, על ידי קבלת הלוח הגרגוריאני. פתרון אפשרי לבעית הפערים המצטברים יוכל להיעזר בגלגל המזלות אשר תפקידו האסטרונומי הוא שיקןף מהלך סיבוב כדור הארץ סביב השמש ולכן, שיקוף עונת השנה והשלב בעונה בה אנו נמצאים. בימינו ליל הסדר יכול לחול בערך בגיזרה של 6° מזל טלה עד 6° מזל שור. יהיה זה הגיוני ובלתי סותר את עקרונות הלוח העברי (הדחיות בלוח השנה, למשל, הינן עקרון מנחה בלוח העברי, ואילו כללי העיבור הם רק פונקציה של עקרונות מנחים) אם יקבע, למשל, כי ליל הסדר לא יחרוג מהגיזרה של, נניח, 5° מזל טלה עד 7° מזל שור (הגיזרה המוצעת הינה ברוחב של קצת מעל 30° על מנת לאפשר את קיום העקרונות של "הדחיות בלוח השנה"). ע"פ הפתרון הנ"ל כאשר בשנה מעוברת מסוימת, לפי כל כללי הלוח מתקופת המשנה ואילך, ליל הסדר יחרוג מהגיזרה המוצעת, אזי שנה זו תיהפך ממעוברת לפשוטה והשנה שלאחריה תהיה מעוברת וכך יווצר כל פרק זמן מסוים סידור פנימי חדש לגבי השאלה מהן אותן 7 שנים מעוברות בתוך כל מחזור של 19 שנים, מבלי לפגוע בעקרונות המנחים של הלוח העברי. אולם, גם הצעה זו עלולה לעורר פילוגים והתנגדויות מסיבות שונות, ולשם הנהגתה יידרש, כנראה, אדם שתהיה כלפיו וכלפי דמותו הסכמה רחבה מאד, למיצער בנושא זה, ואשר יהיה מוכן לפעול למען יישום רעיון זה. לפי שעה (נובמבר 2006), ספק רב בשל סיבות רבות האם תקום בעתיד הנראה לעין דמות מסוג זה, שתוכל בתכונותיה השונות ודמותה הציבורית לאחד את העם היהודי סביב רעיון זה, מה גם שלוח השנה העברי הוא הנושא היחיד עליו מסכימים כל זרמי היהדות.

uri80

New member
שאלה, משהו לא ברור לי בדרך החשיבה

שלך. מדוע את מיישמת את הכלל הזה ש"לא ברור שאותו בע"ח שהתכוונו אליו בגמרא, הוא אותו אחד שהתכוונו אליו היום" לכל בעלי החיים אלא רק למה שלא מסתדר לך. גם התרנגולת שלהם היא לא תרנגולת? ומה לגבי האריות של דניאל? שמא היו מרבי רגליים בכלל? מדוע את חושבת שמושגים אחרים שבהם חז"ל השתמשו תקפים לאותם מושגים היום, ורק משהו שאינו מתאים הוא היוצא דופן? אז השפן לא שפן, הכינה לא כינה, הדינוזאורים הם דווקא התנינים הגדולים והם לא חיו לפני מאות מליוני שנים למרות בדיקות הפחמן וכן הלאה. תמיד תוכלי לתרץ לעצמך דברים, לא משנה עד כמה ההסבר ישמע לא הגיוני או לא סביר בעליל. השאלה היא רק היכן עובר הגבול הסביר. לי נראה שההסבר המינימלי ביותר והפשוט ביותר הוא לרוב גם ההסבר הנכון. להתעסק בכינים נראה לי מטופש. הרבה יותר סביר להניח שחז"ל פשוט טעו. כן, טעו. בני אדם, טועים, טעו, נורמלי. במיוחד בהתחשב בידע שעמד לרשותם. כדי לקבל כל פתרון אחר, ראי לכמה הוקוס-פוקוסים את נדרשת רק כדי לתרץ את טעותם.

פנדיאני

New member
לא אכנס לגופם של טיעונים

שידידיי כבר עשו כן ועלתה בידם. רק אומר, שדברייך היוו עבורי "שיחת חיזוק" רצינית. כאשר אני רואה איך אנשים דתיים מתמודדים עם הנושאים הנ"ל - אני מתחזק... וד"ל.

Le Fay

New member
שבאמת מבין מה? שעל כל דבר שאמרו

חז"ל אפשר לטעון שזה לא כמו שזה נשמע לנו ובעצם הם התכוונו לומר ההפך?

פנדיאני

New member
הדוגמה הפופולרית ביותר

מסכת שבת, דף ק"ז, ע"ב: "הא הורגן חייב. מאן תנא? אמר רבי ירמיה: רבי אליעזר היא, דתניא: 'רבי אליעזר אומר: ההורג כינה בשבת - כהורג גמל בשבת'. מתקיף לה רב יוסף: עד כאן לא פליגי רבנן עליה דרבי אליעזר אלא בכינה דאינה פרה ורבה; אבל שאר שקצים ורמשים דפרין ורבין לא פליגי. ושניהם לא למדוה אלא "מאילים". רבי אליעזר סבר: 'כאילים': מה אילים שיש בהן נטילת נשמה - אף כל שיש בו נטילת נשמה. ורבנן סברי: 'כאילים' מה אילים דפרין ורבין - אף כל דפרה ורבה. אמר ליה אביי: וכינה אין פרה ורבה?! והאמר מר: יושב הקב"ה וזן מקרני ראמים ועד ביצי כינים? מינא הוא דמיקרי ביצי כינים. והתניא: "טפויי וביצי כינים"?! מינא הוא דמיקרי ביצי כינים. עד כאן מה שנחוץ לענייננו. עשיתי פיסוק וניקוד. אם את צריכה גם הסבר/תרגום - אשמח לעשות זאת או גולש אחר. בשורה התחתונה חכמים פטרו הריגת כינה בשבת כיון שהם למדו דרש מ"כאילים" [אין לי גמרא עם רש"י כאן, ורק עשיתי גזור הדבק מגוגל, כך שאינני יודע את הדרש המדוייק]. לפי הדרש רק יצור שבא לעולם כתוצאה מהפרייה של זכר ונקבה - ההורגו בשבת חייב. אך הכינה שנוצרת מ"בריאה ספונטנית" כפי שנהגו בתקופת הגמרא לחשוב - אין ההורגה מתחייב בחילול שבת. גם כאשר הועלתה בגמרה תמיהה מ2 מקומות בהם מצוטט הביטוי "ביצי כינים" ושלכאורה משמע מפורשות שלכינים יש ביצים, קרי: תהליך הרביה שלהם הוא מזכר ונקבה; חז"ל מפרשים את הביטוי "ביצי כינים" כשם זן של כינים ולא כמשמעותו הפשוטה ביצים של כינים. לגבי התייחסות המדע ל"בריאה הספונטנית" או "רבייה ספונטנית", הייתי מציע לך לחפש ברשת קצת חומר בנושא, או אפילו בספרי הלימוד לביולוגיה בתיכון.

פנדיאני

New member
ואפרופו זן של כינים

ראיתי היום בערב תוכנית בערוץ נשיונל ג'יאוגרפיק על זנים של כינים. הידעתם שבגדול יש 3 קבוצות של כינים? ישנם כינים המותאמים לשיער הראש, ישנם כאילו המותאמים לשיער הגוף, ואחרונים חביבים, כיני הערווה. מדעני הכינים בארה"ב, ערכו תחרות טיפוס על שערה בין 3 כינים מזן כיני הראש. אחת טיפסה על שיער של ראש, השניה על שיער גוף, והשלישית על שיער ערווה. הפערים היו ברורים וחד משמעיים. ראיתי בקלוז-אפ. מסתבר שהמרקם שכל כל אחת מקבוצות השיער הנ"ל, בנוי למאפייני טיפוס של כינים שונים ולכן ההתפלגות. נ.ב. כל מה שנכתב בהודעה זו רציני בהחלט. אולי ביזארי, אך בפירוש רציני.

uri80

New member
מרתק ומעורר תאבון כמובן.

הנה עוד עובדה שלא יכולתי להסתדר בלעדיה בחיים

rachel437

New member
הדוגמה הפופולרית ביותר

וְאֶת-אֵלֶּה תְּשַׁקְּצוּ מִן-הָעוֹף, לֹא יֵאָכְלוּ שֶׁקֶץ הֵם: אֶת-הַנֶּשֶׁר, וְאֶת-הַפֶּרֶס, וְאֵת, הָעָזְנִיָּה. יד וְאֶת-הַדָּאָה--וְאֶת-הָאַיָּה, לְמִינָהּ. טו אֵת כָּל-עֹרֵב, לְמִינוֹ. טז וְאֵת בַּת הַיַּעֲנָה, וְאֶת-הַתַּחְמָס וְאֶת-הַשָּׁחַף; וְאֶת-הַנֵּץ, לְמִינֵהוּ. יז וְאֶת-הַכּוֹס וְאֶת-הַשָּׁלָךְ, וְאֶת-הַיַּנְשׁוּף. יח וְאֶת-הַתִּנְשֶׁמֶת וְאֶת-הַקָּאָת, וְאֶת-הָרָחָם. יט וְאֵת, הַחֲסִידָה, הָאֲנָפָה, לְמִינָהּ; וְאֶת-הַדּוּכִיפַת, וְאֶת-הָעֲטַלֵּף. כ כֹּל שֶׁרֶץ הָעוֹף, הַהֹלֵךְ עַל-אַרְבַּע--שֶׁקֶץ הוּא, לָכֶם. למה ללכת רחוק. האם עטלף הוא עוף? כמו שכתוב בתורה. או שהוא מכרסם?

יש משו בשם חגיגה יב' ורב בשם יוסי?

פעם רצו להקניט אותי על חוכמתם של חזל ואמרו לי משו של ר' יוסי מחגיגה יב על הארץ שעומדת על עמודים. הביאו לי תאור ממש מצחיק של מבנה כדור הארץ. בהתיחס לכך שהמהפכה הקופרניקית בזמנם לא התחוללה לא ציפיתי שהאנשים שחיו אז ידעו אסטרונומיה. אם אכן הוא כתב על הארץ שעומדת על עמודים חיפוש קצר על דבריו של ר' יוסי צריך להביא לתוצאות משעשעות כי כנראה הוא לא היה אסטרונום דגול. הדוגמא עם הכינים פחות חביבה.
כל תאורי הבריאה והאבולוציה לא מדויקים. יש אנשים שהאמונה שלהם תלויה בנכונותם המדעית של כל דברי חזל? כשלימדו אותנו בבצפר חילוני כמה דברים מחזל לא ציפינו מהם לידע מדעי אלא סתם לחוכמה אנושית. הדברים החכמים שלימדו אותנו היו הפתעה נעימה והראו שגם בזמנים הקדומים ההם חלק מהאנשים היו חכמים. (וחלק לא היו חכמים.
) לדעתי כדאי ללכת על מבנה כדור הארץ, האסטרונומיה והאבולוציה. חזל לא יכלו לדעת הרבה על כל הנושאים האלה ובהכרח שגו. יש ב"חופש" מאמר של סייברדין על האמונות המדעיות הלא נכונות של חזל ואם את רוצה אני יכולה לחפש אותו.

uty76

New member
חבל לחפש מה שלא קיים

כאשר באמת יש כל כך הרבה שכן קיים - ובגדול! החכמה האנושית שטמונה ביהדות היא נפלאה, לכן חבל להתנצח במקום לאהוב ולשמוח עם מה שיש ולתת לו כמובן את המקום המתאים למידותיו - קרי פולקלור

גמני אוהבת חלק מהחשיבה האנושית

שקיימת ביהדות. המשפט של הלל הזקן הקדים את קאנט ואמר אותו רעיון יפה על מוסר אנושי. הראו לי פעם מאמר שלם על חזל שחשבו שהעולם עומד על עמודים והאמת שהחשיבה הזאת לא מראה על משו מעבר לעובדה שהם ידעו בערך מה שהיה ידוע בדורם. אתה בטוח שאין מסכת חגיגה ובה ר' יוסי אומר משו על הארץ ועמודים? האתאיסט שסיפר לי היה בטוח בדבריו ונדמה לי שבאתר "חופש" סיברדין כותב שהם טעו באסטרונומיה. למשל על דיוק מחזור הלבנה שאינו 30 יום במדויק.

למעלה