דיברנו כאן קצת בעבר
...על הלם . לא ידוע לי על מצבי "ריכוז על" שהצופה מתבטל בהם, (ואני לא אומר שאינם אפשריים כמובן) נהפוך הוא, המצב הרגיל בחיינו הוא המצב בו אנו לא נוכחים ורק הדימויים של המציאות משתתפים בתסריט חיינו. ויש להם חיים משל עצמם. הייתי רוצה להדגיש פעם נוספת, שמבנה האדם הוא מורכב במיוחד, והי לכך, ניתן ליצור או להביא אדם לכל מיני מצבי כלאיים ומבואות (סתומים לעיתים) שבהן ייתכנו אי אלו תופעות שמזוית הראיה ה"כל רגילה" שלנו יראו כפלאים ועל טבעיים. התופעות הללו, הן כמובן, כאין וכאפס לאומת מה שיכול לרכוש אדם שהתפתח במלואו ובאופן הרמוני. אבל לא לנו לעסוק בכך. מכאן לשם, כמו שאני תמיד אומר לגבי כל מושאי חפצם של בני האדם, כגון: אהבה, אושר, הבנה, הקשבה, ריכוז רפוי וכולי... כל אלו הם תוצאי לואי של מצב אנושי מפותח ,שלם ומלא. כל אלו הם לא דברים לשאוף אליהם או לעבוד כדי לרכשם! הם יגיעו מעצמם כאשר יושלם בניינו של אדם. בניין מורכב ומסובך יותר מכל בניין מוכר לנו. וממשי יותר. כלומר, עבור אדם שהקומה הראשונה שלו לא בנויה כהלכה, שום דבר מבין המוזכרים מעלה, לא אפשרי באמת. ומלאכת בניין זו, היא נסתרת ונעלמה, כמו כן אינה מלאכתם של ספרים וביקורים כאלו או אחרים בפסטיבלים והילולות. וכהרגלי, הדרך האמיתית ביותר, שורשיה נעוצות בהכרת מצבנו הרגיל, המצב הזה שיש לנו כל כך הרבה אשליות לגביו.