פשוט עצוב-מצדה

איך הג'יירו ממריא-הסבר לא מלומד.

בזמן הרצת הלהבים הכלי בלום והסטיק-(מישור סיבוב הלהבים) קדימה. בהגיע הרוטור ל-200 סל"ד, הפרירוטטור מנותק, הסטיק נמשך אחורנית, הבלם משוחרר והמצערת נשלחת קדימה באופן מבוקר. בתחילת ריצת ההמראה, ע"י שליטה במצערת, גלגל האף מונף. בכך מגדילים את חשיפת דיסקת הרוטור לזרם האוויר ומאפשרים לסל"ד לעלות ל-300. שלב זה מושפע מרוח האף וממיומנותו של המטיס. בשלב זה הכלי מנתק, הסטיק מובא למצב של ישרה ואופקית באפקט הקרקע והכלי צובר מהירות לקראת הנסיקה. היכולת להאיץ להבים לשני שליש סל"ד הטיסה, מקצרת משמעותית את ריצת ההמראה. זו מעין מקבילה למעוט של נושאת מטוסים. לעניין ההמראה האנכית, עזוב, כלים אלה מפותחים ע"י מספר יצרני ג'ירופלנים ועדיין לא מסחריים.

אין שינוי בזווית ההתקפה

כפי שכתבו לפני, אחד היתרונות הגדולים של הג'ירוקופטר, היא הפשטות שלו.
אין תמסורת בין המנוע לרוטור, אין רוטור זנב, אין קולקטיב ואין שינוי זווית התקפה של הלהבים.
כאשר הכלי נע קדימה, וזאת עקב הדחף המוקנה לו ע"י המנוע והפרופלר הדוחפים אותו, זרם האוויר הזורם ליד להבי הרוטור גורם לרוטור להסתובב ב"אוטורוטציה". הרוטור המסתובב יוצר מעין "דיסקה" דמיונית אשר יוצרת כוח ניצב למישור הדיסקה.
את הכח הניצב לדיסקה ניתן לפרק לשני ווקטורים: האחד מקביל לציר הטיסה ובכיוון אחורה - זהו מעין "גרר" שנגדו פועל כוח הדחף של המנוע
והכוח השני - אנכי למישור הטיסה והוא, זה שמקנה את העילוי לכלי.
למעשה, שלא כמו במסוק, ניהוג הג'רוקופטר מבוסס על הטיית "דיסקת הרוטור" - לקבלת ווקטור סחב לכיוון הטיסה הרצוי והוספת או הפחתת כוח הסחב של המנוע לקבלת מהירות ו/או עלוי.
מערכת הטיית דיסקת הרוטור מאד פשוטה יחסית למערכת שינוי זווית ההתקפה של להבי רוטור המסוק, המחייבת "צלחת החלקה" אשר משנה את זווית ההתקפה של הלהבים בכל מקום בו נמצאת כל להב בכל רגע ורגע. תוספת העילוי של רוטור המסוק מושגת ע"י "הרמה-הורדה" של הצלחת במקביל למישור בו היא נמצאת לצורך קבלת כיוון הסחב הרצוי.
לכן, כפי שציינתי קודם, הג'ירוקופטר הוא כלי מאד פשוט מבחינה מכאנית מה שמקנה לו אמינות יוצאת מהכלל וכן גם פשטות תחזוקה.
איני מכיר את השיטות בהן מקנים לרוטור מספיק אנרגיה סיבובית, שניתן יהיה להמירה לאנרגיה פוטנציאלית לצורך המראה אנכית. אני מקווה כי שי יטרח וינסה להסביר איך דבר זה קורה בג'ירוקופטרים.
בכל אופן, כפי שכבר אמרתי, ללהבי רוטור הג'ירוקופט זווית התקפה קבועה ואותה לא משנים.
אריאל אריאלי

ZeevRozenek

New member
גדולתו של אריאל אריאלי

הסברים בעברית פשוטה שגם בור-ועם-הארץ כמוני מבין כל מילה . היה צריך לכתוב ספרי פיזיקה במקום ה-סירס-זימנסקי שבמקום הסברים הביא אקסיומות מתמטיות .

ZeevRozenek

New member
אני מנסה להתחרות עם אריאל

הסבר הכי פשוט: איך גורמים לרוטור בג'ירו להתחיל להסתובב:
נותנים לו תנועה סיבובית, על אותו הפרינציפ של הצעצוע המוּכָּר למבוגרים שבינינו - הפוֹרפֵרָה !

רמי בר1

New member
זה פשוט. צחת לרוטור מורכבת פלטה

שמוקפת שייניים בהיקיפה.דומ לגלגל תנופה במנוע רכב שאליו משתלב הסטרטר.על הנמוע מורכבת מערכת שמתחברת למ וע בדרכ עיי רצועה,וגורמת לכבל טלפלקסי להסתובב.צידו השני של הכבל מגיע לפלטה שמתחת לרוטור.בקצה הכבל מורכבת יחידת שילוב שכוללת גלגל שיניים קטן שיוצא ממקומו ומשתלב בשיניים של הפלטה בזמן שכבל הטלפלקס מתחיל להסתובב.המערכת עובדת כמו השילוב של הסטרטר למנוע בתחום הרכב אן התעופה הקלה.

nshay7

New member
נתונים מעניינים

הכלי בשלב האחרון היה צריך להמריא אנכית.
בשלב הזה (הלפני הראשון) היה צריך להמריא רגיל בריצה קצרה.
התחיל וסיים בריצת ההמראה הקצרצרה וריסוק חד-פעמי (חבל)
מזל שהכלי המשופר לא היה בניסוי הזה.

(כבר היו לפני כן שהטיסו ג'ירו אמיתי בשלט רחוק,רק שם הטיסו וביצעו את כל השלבים בלי "לקצר תהליכים" ומי שהטיס את הכלי היה טייס אמיתי בהטסת של ג'ירו עם ניסיון רב בהטסה.)
אני מכיר את הטייס שהיה בכלי בזמן הניסויים ה"חצי מאוישים" .

באמת חבל

כי בניגוד לשדות ולמנחתים אחרים, סביב מצדה אין לאן ללכת לאכול או לבלות במרחק סביר.

דוד.

פופר שי

New member
מצדה ומנחתים אחרים - עצוב, אבל יש מה לעשות

זה באמת עצוב, אבל יש מה לעשות.

המנחתים אינם רכוש פרטי. הם רכוש המדינה.
גם לרת"א כמי שנתנה את האישור לפעול - יש מה להגיד.
במקרה של מנחת שהמפעיל אינו מאפשר נחיתה בכל מיני תירוצים - אנא שילחו אלי את הפרטים.
המקרה של מצדה שונה, המפעיל מאפשר נחיתה אבל השירותים הניתנים - נגיד "לא משהו"...
ראשית אנו נפנה למפעיל ונציע לו לשפר.
שנית, אם המפעיל יחליט שאינו מעוניין, אם יש מישהו שמוכן לקחת יוזמה - אנא יפנה אלינו ונסייע ככל יכולתנו.
ובעיקר, נצביע ברגליים - נטוס יותר למקום שיציע לנו יותר.
זה לא הרבה אבל זה משהו.
ביום שישי הקרוב, יש מטס לקרית שמונה. יצאו כ- 10 מטוסים. הייתה מתוכננת מסעדה כולל הסעה על חשבון האגודה, אבל החברים העדיפו להביא סנדוויץ מהבית......זה מעלה תהיות לגבי הכדאיות של הצעת שירות כזה. אני משוכנע שאם היה משהו טוב במנחת הרוב היו אוכלים.
שמישהו ירים אתהכפפה - אנחנו נסייע !!
שי

בכל מקרה, האגודה לא יכולה לעשות מאומה

בעניין מצדה, בעיקר בגלל שהשדה הוא רכוש המועצה האזורית תמר, כמו קריית שמונה, רק היא מחליטה על הפעלת השדה.
מי ששיפץ את המסלול גם הייתה המועצה האזורית, והיא גם זו שמשולמים לה דמי השכירות.

רמי בר1

New member
אם במקום לבכות כאן היו נוחתים בכל שבת 10-15

מטוסים,הכל היה נראה שם אחרת.
אף משקיע לא ישים שם שקל בכמות הנחיתות שיש שם.

אתה לא מדבר ברצינות, הא?

ראשית, בכל שבת נוחתים שם (כולל אז"מ) סדר גודל שכזה.
אם היו שם תנאים, היו נוחתים שם גם יותר.
לשים מקרר מצחיק (משומש) עולה 10 גרוש.
במחיר שהוא היה מוכר שתיה, חומוס, לבנה, וסלט, הוא לא היה מפסיד כלום, אלא היה רק מרוויח.
לו אני הייתי מפעיל המנחת, לא שיש לי פרטנזיה שכזו, הייתי עושה שם אוכל כולל שיפודים בפיתה וכל סופ"ש הייתי עושה שם קופה נאה באופן יחסי.
בביקור האחרון שהייתי שם, (חושב שזה היה יום חול) היו שם הרבה אנשים שהגיעו לצנוח, ברור לי לחלוטין, שאם היה שם דלפק עם אוכל, הוא היה עושה הרבה כסף.

סביב המנחת הזה אפשר לארגן הרבה מיזמים שהיו תורמים למפעיל הרבה. כנראה שלמפעיל אין את המרץ והחזון המסחרי שהיה לחביב ואולי גם התנאים של בעלת המנחת לא תורמים לכך.

רמי בר1

New member
דווקא התכוונתי ברצינות. לא ידעתי שיש

שם כזו פעילות עניפה של 10-15 מטוסים כל שבת. אולי באמת הבעיה של הקמת משהו בתחום האוכל היא באדיבות המועצה.

ylev777

New member
אני נוחת שם הרבה עם סבנה ADV ויכול להעיד ....

שהמנחת משמש בעיקר להצנחות והרבה. מזה רוי המפעיל מתפרנס.
וגם מספק הנאה לרבים שבאים לצפות וגם לצנוח.

אכן אוכל אין אבל קפה טוב במאהל של עלי יש ויש. ואווירה טובה גם יש.
ברום גם נותן משהו לאוויר.
בקיצור כדאי להמשיך לבקר שם.

ZeevRozenek

New member
למה רק אוכל ?

בשדה התעופה של RAVENNA על חוף הים האדריאטי, יש מרכז צניחה והרבה צעירות שצונחות שם , וכן כאלה שלא צונחות בכלל, מסתובבות להם לבושות במה שנקרא BODY , הבגד הדק הצמוד לגוף שבנות לובשות בשיעורי בלט , כמובן עם מחשוף , והרבה בני תשחורת וגם כמה אשמאים זקנים באים כדי לראות ולשפוט את הציצים לזכות או לחובה .
אם יצליחו להפיץ את המנהג הזה , חזקה עלינו שכל שי-שבת יהיה שם קהל גדול .
(אליה וקוץ בה - גם צעירים בדואים)

ואם כבר מדברים גם על אוכל, אז במקום שיפודים, מקרר ענק עם אבטיחים. כפי שאומרים הערבים שהם יותר חכמים מאיתנו:
אָ זָמאן אל-בָּטיח, מַפיש טָבּיח (בעונת האבטיחים, לא מבשלים)

למעלה