פרשת גינטר גראס

ניר4819

New member
פרשת גינטר גראס

נו מה, אנחנו פורום ספרים, וגינטר גראס סופר... אני קצת מתפלא שאיש לא העלה עדיין דיון בנושא. נראה לי עצוב ששבוע וקצת לפני יום השואה אנחנו שומעים דברים כאלו כמו שהוא אמר, שאני בטוח שתסכימו איתי שהם מבחילים ומעוררי חלחלה, בלי קשר לדעתכם הפוליטית. אבל האם מוצדק לדעתכם להכריז עליו כאישיות בלתי רצויה? ובכלל, מה דעתכם על החרמת יוצרים ויצירות בגלל דעותיהם (השם ואגנר קופץ לי לראש תמיד בדיון זה)?

לגבי גראס, לא קראתי אף ספר שלו זולת תוף הפח, שהוא באמת משהו נדיר ומיוחד במינו, ספר נהדר. האם קראתם דברים אחרים שלו? ומה דעתכם על כישוריו כסופר?

אלו כמה שאלות לדיון בעקבות פרשת גינטר גראס חחחח.

אינגהס

New member
בדיוק היום חיפשתי ספר להתחיל לקרוא

גינטר גראס עם תוף הפח שלו יעמוד עוד כמה חודשים (אם לא שנים) על המדף, שם מקומו מאז 2006 בערך (כשקניתי אותו).

מוזר לי שהוא יצא בהצהרה הזאת כי משום מה זכור לי שקישרו אותו לSS (או שהוא קשר את עצמו בכך שהתוודה) וחשבתי שהוא יהיה זהיר יותר בנושא.

ניר4819

New member
זו בדיוק הנקודה הבעייתית

כי תוף הפח הוא ספר מדהים, שהפך לסרט מדהים לא פחות אבל זה לא קשור. לוותר על יצירת המופת הזו בגלל דעותיו של גראס נראה לי חבל. האיש טיפש, היצירה נפלאה.

Arana

Active member
מנהל
תום שגב כתב על זה ב"הארץ"

די לעניין, לדעתי:

http://www.haaretz.co.il/news/world/1.1680053

לעניין החרמת יוצרים אני מאוד בדילמה: מצד אחד זה מרגיש נכון שאם יוצר כלשהו מביע דעות אנטישמיות או אנטי ישראליות, כלומר - שולל את זכות הקיום שלי, אני מצדי לא צריכה לתת לו במה ו/או לפרנס אותו בכך שאקנה את היצירות שלו. מצד שני, כצרכנית של ספרים/מוזיקה - זה מאוד קשה להתנתק ממשהו טוב בגלל דעותיו של היוצר (למשל הספרים של הנינג מנקל). אז אין לי תשובה חד משמעית לזה.

ניר4819

New member
יפה כתב שגב

אני מסכים איתו מאד. בעיקר באשר למשקלה הסגולי של דעתו של גראס.

suki da yo

New member
קראת בכלל את מה שהוא אמר?

לא מבינה למה זה נקרא כמו אנטישמיות.
כלומר, הוא כתב שטויות, אבל בסדר. מותר לו לחשוב שישראל מסכנת את השלום העולמי, ואפילו להגיד את זה, בלי שזה יהיה אנטישמיות.

על ההחלטה להפוך אותו לפרסונה נון גרה פשוט אין לי מילים. אני ממש נבוכה להיות ישראלית ברגעים כאלה.

רק אם היצירה עצמה מלאה באנטישמיות

זה יפריע לי להנות מהקריאה. ראה ערך המינגווי. כל עוד הסופר אנטישמי אבל לא הופך את זה לחלק נכבד מהיצירה זה לא משנה לי כל כך סופרים הם אנושים כמו כל אחד והם יכולים לזיין את השכל על הרבה מאוד דברים כמו כל אחד, ולהיות מלאים בדעות קדומות ושנאה עיוורת כמו כל אחד.

והדוגמא הכי טובה לזה, סלין שאגב הוסר מרשימת גיבורי התרבות של צרפת בשל לחץ של יהודים בצרפת, לא זו הדרך להוקיע אנטישמיות, בעיני צעד כזה רק גורם לשנוא אותנו בעולם עוד יותר, וזה אוכל לכל האנשים שמזיינים בשכל על זה ש"יהודים שולטים בעולם" בייחוד כלפי סופר שממה שקראתי משלו וממה שהבנתי אין זכר לאנטישמיות בספריו.

בנוגע לבחור שכתב את תוף הפח, גראס אמרת? לא קראתי משלו, אבל אני בנתיים לא רואה סיבה לפסול אותו.

נדירליאל

Active member
ספרות וספרים ולא סופרים

כיוון שכך, אין שופטים אדם בגיל 85, מקסימום כחז"לנו המתוקים על שלמה המלך, שבזקנותו דבר הבלים והא ראיה - קהלת.

בוודאי שלא מוצדקת ההחלטה לקרוא לו פרסונה נון גרטה, אבל אלי ישי צריך להוכיח משהו לכולא דעלמא, וכיוון שבפורום ספרים עסקינן, לא אתעסק במה הוא צריך להוכיח, אבל אולי ויתכן שזו תגובה ציונית "הולמת" שמתאימה לשנות ה- 50 א-לה בן גוריון, או גישת ה"או"מ שמו"ם".

לכי תסבירי לשר הפנים, שאם הוא קרא ולו ספר אחד שלו אני צנצנת כמה הוא נלעג ומטופש.

גם אני כאחרים קראתי את תוף הפח אבל קראתי גם את דג הפוט, ששמו המצחיק בעברית היה הדבר היחיד שעניין אותי.

מה שכן הוא סיפק חומר רב לעונת המלפפונים של האביב.

Philosopher

New member
בוא נאמר שאם קודם עוד היה לי חשק לקרוא אותו

עכשיו הוא ירד. דרסטית. פלוס הרענון של העובדה כי הוא שירת ב-SS. יש גבול.

sailor

New member
ואתה חושב שאתה יודע משהו

אני לא בא ללמד סנגוריה על דבריו של גינטר גראס אבל העליהום כאן כל כך מוגזם.
כן, גינטר גראס, כמעט כמו כל ילד גרמני באותה תקופה היה בהיטלריוגנד (בספר גנבת הספרים כתוב בברור מה היה גורלה של משפחה שהילד או הילדה שלהם לא היו בהיטלריגנד), בגיל 15 גויס לכוחות העזר ובגיל 17 גויס, לא התנדב, לפלוגות הסער של ה-SS (ואפן SS). המלחמה הסתימה עוד לפני שהגיע לגיל 18.

לגבי דבריו, להפוך כל התנגדות למדיניות ממשלת ישראל לאנטישמיות מזיק לנו הרבה יותר מהדברים שנאמרו.

suki da yo

New member

חסכת לי להגיב בעצמי מילה במילה.

Y. Welis

New member
עדיין, הודאתו בכך באה באיחור

לעומת היינריך בל למשל, שכתב על נסיונו בוורמאכט לפני כן (יצא באסופה המצויינת שלו 'מכירת החיסול של הכאב' (2010) שהזכרתי כאן
http://www.tapuz.co.il/Forums2008/ViewMsg.aspx?ForumId=276&MessageId=149786837

הוא אגב לא היחידי שהודה באיחור. ההיסטוריון והעיתונאי יואכים פסט גם הודה בכך שנים מעטות לפני מותו. על היסטוריונים אחרים בני אותה תקופה נודע שהיו חברי מפלגה, לעיתים רק אחרי מותם.

גראס גם לא כתב למיטב ידיעתי על חוויותיו בס.ס. ודברים ששמע וראה.

sailor

New member
כל השרות הצבאי שלו נמשך כחדשים

מפברואר עד אפריל 1945. הוא כתב הרבה על הפגזת וכיבוש דנציג, כנראה שזה השפיע עליו הרבה יותר מאשר אותם חדשים בשרות צבאי.
לכתוב SS על פלוגות הסער זה מטעה, למרות שהן היו תחת פיקוד של ה-SS.

Y. Welis

New member
בויקי נכתב - נוב' 44' עד סוף המלחמה

ו-ס.ס. זה ערכים של ס.ס., גם בסוף המלחמה. דהיינו צבא פוליטי ושל השקפת עולם בלתי מתפשרת ואנטי הומאנית; מוכן תמיד להשמיד כל גורם 'חשוד' (ובחודשים האחרונים של המלחמה, כל חייל שנמצא בעורף בלי מסמכים היה חשוד ולרוב חוסל).

sailor

New member
למה לך לבייש את עצמך בבכתיבה מתוך אי ידיעה?

קרא בספרי ההסטוריה על ואפן SS, חוץ מצבע המדים זה ממש לא היה אותו דבר. ב-44 כשגויס הגיע לחיל הים ורק בפברואר, 4 חדשים אח"כ לפלוגות הסער.

Y. Welis

New member
תודה על העידוד, אבל אני קורא, וסביר שיותר מכל

מי שכותב וקורא כאן, בנושאים האלה.

בדוק כאן למשל
http://www.tapuz.co.il/forums2008/viewmsg.aspx?forumid=433&messageid=125349387

לוואפן ס.ס. היה חלק לא קטן במעשי השמדה. יחידות ההשמדה הידועות (האייזנצגרופן) הורכבו מאנשי משטרת הסדר, שירות הביטחון (SD) ואנשי ס.ס. ו-וואפן ס.ס (לפחות חמישית מכלל הסד"כ); כמה מאנשי הדיוויזיות הידועות במזרח של הוואפן-ס.ס. כמו 'ליבשטנדרטא', סייעו בהשמדת יהודים בחזית המזרח.

עוד דוגמא - בסביבות רבע מאנשי השמירה ששירתו במחנה אושוויץ, נשלחו אחרי שירותם שם לדיוויזיות הוואפן-ס.ס. 'ויקינג' וכן 'נורד'.

ג רפאל

New member
תוסיף את העובדה שעשרות שנים גראס הסתיר את

עובדת ה יותו בסס.ו 'איש' לא ידע ולא שמע ולא ראה.
הוא לא היה בדיוק 'חטוף לצבא ההשמדה'. ואם בחר להסתיר זאת מהעולם סימן שידע למה.
והיום אם אתה בשמאל ואנטי ציוני\אנטי ישראלי\אנטי ממשלות נתניהו\פרו פלסטיני ילידי הארץ השדודה בידי הכובש הציוני [לא PC -בינתיים- להיות 'סתם' אנטישמי] אז התקפה תחשב לך לנאורות ועברך החום\שחור יסלח לך. [ואולי יזקף לזכותך במקומות מסויימים] ואפילו אנשי 'תרבות ישראלים יתמכו בך נגד שר אצל נתניהו פרענק-חרדי [מסתמא בור ועם הארץ חשוך]. הרי גראס הוא בעל נובל לוחם חירות נאור.

יש לי בחילה.

ג רפאל

New member
הזעזוע לא מובן לי. לא ציפיתי ממנו לדבר

לדעתי גם אין גרמניה אחרית. רק הישראלים חושבים שיש. הגרמנים בכלל מנערים מהשדואה מנתקים עצמם מהנאצים, משל היו אלה חייזרים שעכבשו אותם. והם בכלל מסכניחם.
הם גם גוזרים גזירה שווה בין אושויץ ודרזדן. ואחד כמו וונגוט \אמריקני ממוצא גרמני] עזר להם בכך.
מאז לותר האנטישמיות הלותרנית היא בחוד האנטישמיות על רקע דתי.
המהפך הגזעי החל בהתרופפות חשיבות הדת בחברה האירופית.
השנאה נשארה
יש ספרות אנטישמית ענקית.זמינה לכולם בכל אירופה.
בגרמניה היא -נדמה לי- מחוץ לחוק. אבל מותר להיות אנטי ישראלי אנטי ציוני ופרו-פלסטיני.
ואז אתה נאור ליברלי. והיהודים הופכים לנאצים [סאראמגו למשל,הנקל ועוד כמה] לכובשים בארצם.

גינתר גראס גדל בתקופה החשוכה. הודה בשייכותו לארגון נאצי. -ואתם מופתעים מאורח חשיבתו. והוא מרגיש חוןפשי להתבט. מה יעשו לו? יוקיעו אותו? - מי ? כמה יהודים? הוא חתן נובל ישיש ספרות מכובד. הוא שם...
הוזכר תוף הפח. אולי תזכירו את פיינגולד? תרעננו את זיכרוני.

מעולם לא ביקרתי בגרמניה . אני עוקף אותה במסעות באירופה. לא קונה תוצרת גרמנית. זה המעט שכפרטי אני יוכול לעשות למען עצמי.
אחרי גירוש ספרד היהדות החרימה את ספרד ל500 שנה. ועד היום הישוב היהודי שם דליל ביותר.
אבל לגרמניה סלחנו מהר מאוד. אנחמנו עם שאיבד שליש מבניו .שלעולם כנראה לא נוכל למלא את החלל האנושי תרבותי שאבד.

אגב אני מפריד בין יצירות אנטישמיות שנכתבו לפני השואה לאחריה. במקום אחר הזכרתי ופירטתי זאת.

Philosopher

New member
פלוס העובדה ששנאת ישראל הפכה שוות ערך לנאורות

אינטלקטואלית ולאנושיות נשגבת.

למעלה