אסביר שוב
> אתה לא מבחין בין צורך צבאי לבין נקמה. אני כן ועוד איך, וכך גם האריס והאחרים הבחינו. > ברגע שאתה אומר לי שהמניע היה נקמה המניע היה להביס את גרמניה הנאצית, להביא לסיום המלחמה, נקודה. > אתה ממשיך להתעקש שמדובר בהפצצה לצורך צבאי. הדרך להשיג את המטרה היתה דו-שלבית, להביס את גרמניה ישירות ובעקיפין: א. ישירות - ע"י הריסת התעשיה הצבאית הגרמנית, כולל, במפורש, ע"י הרג המוני של תושבי ערי התעשיה העיקריות של גרמניה - עובדי התעשיה (ובהרחבה, ערים, כמו הבירה ברלין ותושביה למשל, שסומנו כמטרה צבאית עיקרית). ב. בעקיפין - השאיפה לשבור את רוח הלחימה הגרמנית באמצעות הטבח ההמוני הזה. האריס הוביל בעקשנות את הגישה הזאת, מול ביקורת פנימית שהלכה והתרחבה, לא על רקע מוסרי אלא על רקע מעשי, שההפצצות לא שברו את רצון הלחימה הגרמני, כפי שהבליץ לא שבר את רוח הלחימה הבריטית. בכל מקרה, המטרה לא היתה הרג לשם הרג או השמדת עם (למרות שכמובן הריסת הערים העיקריות של עם מתקרבת לכדי זה). המטרה היתה ונשארה להשיג נצחון צבאי שיסיים את המלחמה. אני מזכיר שוב שבשנים הראשונות למלחמה המתנגדים הכי עיקשים להפצצות על ערים שלמות היו אנשי פיקוד המפציצים עצמם, שהעדיפו, כמובן, תקיפה "מדויקת" של מטרות ספציפיות, ונאלצו לעבור להפצצת ערים שלמות רק אחרי שנאלצו להכיר בעובדה שהפצצות הלילה שלהם היו פשוט מפוזרות במידה כזו שרק הפצצת ערים שלמות יכלה להפוך אותן ליעילות מבחינה צבאית, וזה, ורק זה, לא נקמה, היה הגורם לכך שהם עברו להפצצת ערים, אחרי שהתנגדו לכך בכל כוחם זמן רב מאד. אני לא תומך בהפצצות "סתם" אלא קודם כל בהכרת והבנת האמת ההסטורית כפי שהיתה, ובהפקת לקחים ממנה. אם לסכם בשיא הקיצור את הדעה האישית שלי בנושא, אם יש למישהו ענין בה ולא בהסטוריה, אומר כך: א. אני בעד הפצצות מדויקות ככל האפשר (רק אם נאלצים להילחם כמובן) ב. שילוב הנסיבות הצבאיות והטכניות פשוט לא הותיר לבריטים אף ברירה אחרת אלא לסמן ערי תעשיה שלמות כמטרות להפצצה. זה היה אילוץ, לא נקמה. אם הם היו פוגעים יותר מדויק, הם לא היו מגיעים להפצצת ערים שלמות. ג. על האריס נמתחה ביקורת בריטית קשה, שאני שותף לה, אבל בגלל שהיה יכול להצליח הרבה יותר בתפקידו לסייע בהבסת גרמניה, לא בגלל שהרג המוני גרמנים. הטענות העיקריות הן: 1. האריס התעקש עד הסוף שלהפצצות האיומות האלו יהיה "ערך מוסף" של שבירת רצון הלחימה הגרמני, למרות שהבריטים עצמם, שעברו את הבליץ, היו הוכחה חיה לכך שהגישה הזאת שגויה. ההתעקשות הזאת שלו, חוץ מזה שהרגה עוד יותר הרבה גרמנים, היתה גם ניצול גרוע של כח המפציצים, שאיבד אלפי אנשים ואלפי מפציצים, שאפשר היה לנצל אותם קצת יותר יעיל. 2. האריס ואחרים התעקשו עד הסוף, למרות נתונים סטטיסטיים ואחרים חד-משמעיים, להמשיך להשקיע את רוב המשאבים בייצור מפציצים כבדים ומסורבלים במקום לייצר הרבה יותר מפציצי מוסקיטו, המפציץ המתקדם באמת היחיד של בעלות הברית, מטוס מעולה שהיה יעיל פי כמה, בכל קנה מידה של עלות/תועלת, מהמפציצים הכבדים. הגרמנים חששו ביותר מהרגע שהבריטים יעברו להצטייד במספרים גדולים של מפציצי המוסקיטו, אבל האריס התעקש להישאר עם המפציצים הכבדים, והשתמש במוסקיטו רק ככח עזר משני. אלמלא השגיאה העקשנית הזאת, ההפצצות הבריטיות היו יכולות להיות הרבה יותר יעילות וחזקות, ולקצר את המלחמה באופן מוחשי, אבל האריס התעקש. האריס היה עקשן כמו פרד, ובגלל זה מתו לא רק הרבה יותר גרמנים אלא גם יותר לוחמים בריטים, באויר וביבשה, ועל זה הביקורת, לא על כך שהרג גרמנים. > ואז להשמיד את כולן. אתה יכול להגדיר גם עם שלם כמטרה צבאית הנקודה היא שאת זה הבריטים לא עשו. הם סימנו, פשוט מחוסר ברירה, ערים שלמות מסוימות, לא את כל העם הגרמני, כמטרה צבאית להשמדה בהפצצות. > מטרה צבאית היא מפעל, בסיס וכדומה. התעשיה הצבאית של האויב היא מטרה צבאית. עדיף לפרוט את זה לפרוטות, כלומר לסמן מפעלים ספציפיים, והבריטים עשו זאת זמן רב, עד שנוכחו שהם פשוט לא פוגעים, ועברו לסמן ערי תעשיה כמטרות, מחוסר ברירה. > ההגדרה הזאת אינה מקובלת בשום צורה היא היתה מקובלת, גם אם כתוצאה מאילוץ, על בריטניה וארה"ב במלחמת העולם השניה. זה שהיא אינה מקובלת עליך לא משנה את ההסטוריה, שכבר קרתה, כהוא זה. שמע, אני מבין שקשה להתייחס להריגת מאות אלפי אנשים ע"י שריפת ערים שלמות כצורך צבאי, אבל זה מה שזה היה. אם המפציצים הבריטים היו יותר מדויקים, זה לא היה קורה, וההסטוריה (ההתנגדות העיקשת במשך זמן רב של פיקוד המפציצים לעבור מהפצצת "מטרות נקודה" להפצצת ערים שלמות) מוכיחה זאת חד וחלק.