פרידה משינוי

פרידה משינוי

פרידה משינוי. ביום שלישי האחרון הסתיים המפקד של שינוי שאליו לא התפקדתי. המשמעות היא שלאחר כארבע שנים של חברות פעילה ותוססת, החל מלפני ארבעה ימים אינני עוד חבר שינוי. ההחלטה לא להתפקד לשינוי לא היתה קלה לי בלשון המעטה. מצד אחד לא ראיתי כל טעם להישאר במה שנשאר מן המפלגה הזאת, אבל מצד שני קשה לעזוב מפלגה שכל כך האמנתי בעקרונותיה, כל כך אהבתי אותה, וכל כך רציתי בהצלחתה עד לפני פחות משנה. שתי סיבות הביאו אותי להחלטה שאיני מעוניין להיות עוד חלק משינוי. הסיבה המשנית יותר היא אישית ונוגעת לפעילות הספציפית שלי בשינוי - לפני ואחרי הבחירות הפנימיות. הסיבה המהותית הרבה יותר היא פשיטת הרגל האידיאולוגית המוחלטת של המפלגה וחיסול האג'נדה שלה לאחר חילופי ההנהגה. במשך 4 שנות פעילותי בשינוי, הייתי חבר במה שכונה "מחנה לוינטל". בסניף תל אביב שבו הייתי חבר, התגבשה קבוצה סביב רון אשר גמרה אומר להיאבק כנגד הדיקטטורה הפנימית שהונהגה בשינוי ע"י לפיד ופורז. הדיקטטורה הזאת הגיע לשיא בהנחתתה הלא דמוקרטית של פרופ' זוהר שביט לראשות רשימת שינוי לבחירות המקומיות בתל אביב, והמשיכה עם ייבוש הסניפים, הטלת ווטו על חברותם של רון ואיקי אלנר בוועדת ההסברה של המפלגה, חסימת יוזמות של פעילי מפלגה והחמור מכל – שימור שיטת הבחירות השערורייתית אשר מאפשרת לבעל הרוב להכתיב לבדו את כל הרשימה לכנסת. הרגשנו שאנחנו מנותקים מהמפלגה, חסרי יכולת השפעה, והחלטנו לשנות זאת בצורה דמוקרטית. לאחר הניצחון של רון על פורז בבחירות הפנימיות חשנו שמחה גדולה שהתערבבה בחששות לאחר פרישתם של פורז ואנשיו (ובהמשך גם לפיד) אך יחד עם זאת, היינו אופטימיים שסופסוף נוכל להשפיע ולעשות את כל מה שתמיד רצינו אך נמנע מאיתנו. היינו בטוחים ביכולתנו להגיע להישג משמעותי בבחירות הקריבות ובאות. באופן אישי, באותה תקופה היה לי הרבה מאוד זמן פנוי והחלטתי לרתום אותו למען מערכת הבחירות של שינוי. תכננתי להגיע כל יום, חינם אין כסף, למשרדי המפלגה ולתרום ממיטב יכולותי לקמפיין. לאחר פרישת לפיד התקשרתי למשרדי המפלגה והצעתי את שירותי. לתדהמתי, לא קיבלתי שום תשובה. התקשרתי שוב ושוב ונעניתי בזה שיחזרו אליי כשיצטרכו. יום אחד החלטתי להגיע מיוזמתי למשרדים ולהציע את עזרתי. זכיתי לסדרה של התחמקויות, ולאחר שעה של פיטפוטים עם כמה מחברי נוער שינוי, אכילת קרקרים ושתיית קולה(בלי גזים), לא נותר לי אלא להסתובב ולחזור הביתה כלעומת שבאתי. בימים שלאחר מכן התחלתי לשמוע מחברים אחרים ולקרוא בעיתון על המגעים לצירוף מועמדים חדשים, על חיפושי(ומציאת) מנהל הקמפיין(שאליו עוד אתייחס בהמשך) ועל פעולות שונות(ובעיקר משונות) של שינוי במסגרת הקמפיין. לא הצלחתי להבין איך דווקא עכשיו, אחרי ש"ניצחנו" אני לגמריי מחוץ לעניינים. למען ההגינות, אני אציין שלא הייתי היחיד. במהלך הקמפיין נוכחתי לראות איך כמעט כל החברים מאבדים עניין ופורשים אחד אחד מפעילות תוך כדי שהם מתלוננים על ההתנהלות ועל כך שהם מרגישים מנותקים ולא נחוצים. אם תחשבו על זה, זו תופעה מדהימה – קבוצה מגובשת של אנשים רציניים אשר השקיעו במשך כמה שנים טובות ממרצם, זמנם ואף כספם, וכאשר הם סופסוף כביכול מצליחים, הם פורשים זמן קצר לאחר מכן ומאבדים עניין במפלגה. יום בהיר אחד, כשלושה שבועות לפני הבחירות, קיבלתי טלפון והתבקשתי להגיע ביום שישי בבוקר לצומת ארלוזרוב כדי לחלק פליירים. חשבתי שהבקשה היא מעליבה ומבזה. אני רוצה להבהיר שאילו הייתי לוקח חלק פעיל בקמפיין לא היתה לי שום בעיה לעמוד בצומת, אבל מסתבר שלחלק פליירים זה הדבר היחידי שנמצא הולם את כישוריי בעיני המפלגה. יחד עם זאת, החלטתי לנשוך שפתיים ובכל זאת להיענות לבקשה מתוך היותי נאמן למפלגה(ויש היגידו: מתוך היותי פראייר בצורה פתולוגית). מה שכן, פעילים נוספים כבר לא היו (כאמור), ומכל סניף תל אביב הגדול והמפואר התייצבו רק שניים: אנוכי ועוד חבר אחד, שגם הוא בינתיים איבד כל קשר עם המפלגה. (וזה המקום לשבח את מנהלי הפורום, אשרת ואנדריי אשר התנדבו להגיע כל הדרך מאשקלון ולעזור בחלוקה). אנקדוטה קטנה : ביום הבחירות לרשימת שינוי התנדבתי לעזור בבקרה על הבוחרים שלנו במועצה. התפקיד שלי היה לוודא שכל התומכים שלנו יגיעו בזמן להצבעות ולא יפספסו אף אחת מהן כי כל קול קובע ומי שמצביע - משפיע. התפקיד כלל התרוצצות בין חברי המועצה, שליחת SMS-ים ובמקרים אחדים, "הבאתם" מחדריהם בבית המלון. המקביל שלי מהצד השני של המתרס היה פעיל שינוי שעבד(בתשלום) עבור אחד מהח"כים המקורבים לטומי ופורז ועשה נפשות למען בחירת פורז. במהלך הערב התפתחה בינינו יריבות(ברוח טובה) כאשר אני מנסה להסביר לו למה כדאי להצביע לוינטל והוא מסביר לי למה זו תהיה שגיאה חמורה. לאחר שנודע שפורז הפסיד ופרש עם שאר אנשיו מהמפלגה, אותו פעיל בא אליי וברך אותי על ניצחוננו בבחירות, ובתגובה אני איחלתי לו בהצלחה במפלגתו החדשה של פורז. לאחר מספר ימים, כאשר ניסיתי לשווא להתעדכן במה שקורה, נודע לי שאותו פעיל בדיוק, מונה לשמש כעוזרו של לוינטל(!), ומעצם כך הינו גורם מרכזי בקמפיין. הומלץ לי לפנות אליו ואולי הוא יעדכן אותי בכמה פרטים. כאמור, לנשוך שפתיים אני יודע, אבל גם לי יש גבול. ברצוני להדגיש שדוד לוי אני לא, ולא הגעתי לשינוי כדי לחפש כיבודים. לכן, כפי שציינתי, הסיבה האישית היא הסיבה המשנית, והיא בלבד לא היתה גורמת לי לפרוש משינוי. הסיבה העיקרית היא חיסול האג'נדה של שינוי מאז חילופי ההנהגה. מאז ומתמיד, גם כשהיתה מפלגה קטנה בת מנדט אחד, שינוי מעולם לא היתה מפלגה סקטוריאלית שפונה למגזר קטן וספציפי. היה לה מצע רחב של מפלגה לאומית. אינני יודע אם היא היתה מסוגלת להפוך ביום מן הימים למפלגת שלטון, אך במידה שהיא אכן היתה נהפכת לכזו, היא לא היתה צריכה להתחיל לחפש לעצמה אג'נדה. היתה לה משנה סדורה וברורה לגבי כל הנושאים החשובים העומדים על הפרק ובראש וראשונה מצע אזרחי ליברלי אמיתי. הגרעין האיראני? הפיסטוק הפלסטיני? הכלכלה? החינוך? בכל זה יטפלו האחרים. אנחנו נטפל במה שחשוב לך! זה היה המוטיב המרכזי של שינוי בבחירות האחרונות. ובכן, אז מה באמת חשוב לי? "לא ניתן שיקברו חייל לא יהודי מחוץ לגדר". למען הסר ספק, מאוד מעצבן אותי שקוברים חייל לא יהודי מחוץ לגדר. אבל האם זה הנושא החשוב ביותר העומד בפני מדינת ישראל? נותנים לי אפשרות בחירה פעם בשלוש ארבע שנים, ואני הולך לנצל אותה על זה? בשנים האחרונות האשימו את שינוי שהיא מפלגה של נושא אחד בלבד, המלחמה בכפייה הדתית, ואילו שינוי ניסתה לעשות כל שביכולתה כדי להכחיש זאת ולהצביע על המצע האזרחי הרחב שלה. והינה באה ההנהגה החדשה ונתנה סטירת לחי מצלצלת לכל הניסיונות הללו. מעכשיו שינוי היא מפלגה שמתעסקת אך ורק בכפייה דתית. אין כמו המעבר מהצבע הכחול-לבן לצבע הירוק, כדי להמחיש את המעבר של שינוי ממפלגה לאומית למפלגה סקטוריאלית קטנה. המשך בהודעה הבאה ----->

פרידה משינוי - המשך

---> המשך מההודעה הקודמת הבעיה היא שמה שהיה יכול לעבוד ב 2003 , לא היה יכול לעבוד ב 2006. ב- 2006 את הציבור לא עניינה הכפייה הדתית. בו בזמן קרה דבר ששינוי היתה יכולה רק לייחל לו. הבחירה של פרץ לראשות מפלגת העבודה שינתה את כל הדיון הציבורי. מעתה, הנושא החם היה הנושא החברתי כלכלי. יו"ר ההסתדרות, שהתנגד לכל הרפורמות במשק, השבית את אותו כל יום שני וחמישי, תמך בהעלאות מיסים ולחם בהפרטות, הפך בין לילה ליו"ר מפלגת העבודה. במפלגת העבודה קרה דבר מדהים שספק אם היה לו תקדים בהיסטוריה של מדינת ישראל. בבחירות 2003 קיבלה העבודה + עם אחד 22 מנדטים. בבחירות 2006 היא קיבלה 19. לכאורה התרחש רק שינוי מינורי של 3 מנדטים. בפועל מה שקרה הוא שמפלגת העבודה החליפה כמעט את כל בוחריה. מצד אחד היא קיבלה תמיכה מאוכלוסיות שמעולם לא חשבו להצביע "אמת". מצד שני, רוב הבוחרים הותיקים שלה נבהלו מהשתלטות הסוציאליזם הקיצוני על המפלגה שלהם וברחו ממנה כל עוד נפשם בם. למתנה גדולה מזו, לא היתה שינוי יכולה לייחל. במקביל, מדיניותו הכלכלית של ביבי צברה לה אוהדים רבים (וגם מתנגדים רבים). הבעיה של הליכוד באותם ימים היתה שלאחר הקמת מפלגת קדימה ופרשיית המורדים, הליכוד הצטייר כמפלגה ימנית קיצונית ומושחתת וביבי הצטייר כאותו ביבי ישן מימיו כראש הממשלה. מסיבה זו היו שכבות גדולות בעם שתמכו בכל מעודם במדיניות הכלכלית של ביבי אבל לא העלו על דעתם להצביע ליכוד. בדיוק כאן היתה צריכה שינוי להיכנס לתמונה. עם מאמץ בכיוון הנכון היתה יכולה שינוי למצב את עצמה כנושאת הדגל במאבק למען כלכלה חופשית אל מול גל סוציאליסטי-קומוניסטי, שאיים לחסל את כל הישגי הממשלה הקודמת ולהחזיר את המדינה עשרות שנים לאחור, ולקחת חלק מהמנדטים של נמלטי העבודה ותומכי המדיניות הכלכלית של נתניהו. אבל שינוי, המשיכה להתעסק ב"מה שחשוב לך...". כשראיתי ששינוי מתעלמת לחלוטין מההתפתחויות וממשיכה להתעסק במה שלא מעניין כלל את הציבור, ניסיתי לנצל כל הזדמנות שהיתה לי כדי לשכנע את ראשי המפלגה לשנות כיוון או לפחות להוסיף כיוון חדש. לא הצלחתי להבין איך מפלגה שזה עתה שינתה את שמה ל"מפלגה האזרחית" מתעלמת מהנושא האזרחי החשוב ביותר שהוא כמובן הנושא החברתי-כלכלי. אבל כשאין אג'נדה אז אין אג'נדה. וכשהדבר היחידי שיודעים לעשות זה לדקלם סיסמאות נגד החרדים אז זה גם מה שממשיכים לעשות, גם כשברור שהנושא כלל לא רלוונטי ויוביל להתרסקות מוחלטת. ניסיונות השיכנוע שלי נפלו על אוזניים ערלות, אך באחת מהשיחות שלי עם רון, הוא הציע לי לנסות לשכנע את מנהל הקמפיין , מר שמוליק כהן. השיחה שלי איתו היתה כל כך הזויה עד שאני מרגיש צורך לצטט כאן כמה משפטים מתוכה : אני: אנחנו חייבים להעלות על נס את המאבק למען הכלכלה החופשית. הוא : זאת תהיה התאבדות פוליטית, מי שירצה לתמוך במאבק למען כלכלה חופשית לא צריך אותנו. הוא יצביע או לליכוד או... (תחזיקו חזק) לעבודה(!!) . אני(לאחר כמה שניות של הלם) : לעבודה?? הוא : לעבודה! אני : אבל... אבל.. בראש העבודה עומד יו"ר ההסתדרות. הוא(תוך כדי נשיפת עשן סיגריה היישר אל תוך פניי) : על מה אתה מדבר? פרץ הוא לא יו"ר ההסתדרות. יו"ר ההסתדרות הוא עופר עייני (שהחליף את פרץ לאחר בחירתו של האחרון ליו"ר העבודה, זמן קצר קודם לכן) והוא ממשיך : לעבודה יש את בראוורמן. מי שירצה להלחם למען כלכלה חופשית יצביע עבודה. אני (לא יודע אם לצחוק או לבכות) : הסתובבתי והלכתי. כן רבותיי, זה האיש שעמד בראש הקמפיין של מפלגת שינוי לבחירות 2006 (ושום מילה על תשדיר החרדים המתפוצצים שהובא לעולם לאחר ששינוי הצהירה שהיא מתכוונת להתנתק מהתדמית של שנאת חרדים). השיחה הזאת התקיימה בסיום האירוע(ההזוי בפני עצמו) להשקת הקמפיין של שינוי בבית סוקולוב. מרבית הנוכחים יצאו ממנו אופטימיים - עכשיו מתחיל הקמפיין ומרגע זה אנחנו יכולים רק לעלות. רק אני יצאתי במצב רוח קודר. לאחר השיחה הנ"ל ידעתי - מכאן והלאה אנחנו במסלול ישיר להתרסקות. לא תיארתי לעצמי שזה ייגמר בפחות מ-5000 קולות, אך במבט לאחור, תוצאה זו לא היתה צריכה להפתיע אותי כלל. קורא שורות אלה, עלול לחשוב שהבעיה לא מצויה בקריסת האג'נדה של שינוי אלא פשוט בשיווק לא נכון שלה, בקריאה שגויה של המציאות ושימת דגש על הנושאים הפחות חשובים. הוא יכול לחשוב שהאידיאולוגיה של שינוי עדיין קיימת אך מנהל הקמפיין החליט משום מה להצניע אותה. ובכן, זוהי טעות. במהלך פעילותי במפלגה, שמתי לב לתופעה מאוד מעניינת. מצד אחד, היו בשינוי המון אנשים עם רצון עז לתרום, להשקיע, לשנות. אנשים מצויינים שכל מפלגה היתה רוצה להתברך בכאלה. מצד שני, היה מחסור חמור באנשים עם אידיאולוגיה אמיתית, אנשי חזון, אנשים שבאמת הבינו את הבעיות החשובות לעומק ולא רק ברמת הסיסמאות, כאלה שהיתה להם משנה סדורה ומוצקה והיו יכולים להתוות דרך. פורז ניהל את המפלגה בצורה שערורייתית והרוויח את מה שקרה לו ביושר, אין בי קמצוץ של צער על כך, אבל הוא היה אחד מהאנשים הבודדים האלה. עזיבתו שלו ושל לפיד השאירה חלל אידיאולוגי ורעיוני עמוק בשינוי שלא היה קרוב אפילו להתמלא. הנהגה אידיאולוגית אמיתית, בעלת הבנה עמוקה ומשנה סדורה, לא היתה הולכת שולל אחרי פרסומאי כושל. וזהו כישלונה הגדול ביותר. שינוי שלאחר הבחירות נשארה לא רק מפלגה חסרת בוחרים, אלא מפלגה חסרת אג'נדה. והגרוע מכל, הוא שגם אין בה מי שיכול להחזיר את אותה אג'נדה. האכזבה הגדולה ביותר שלי משינוי היא לא שהיא לא נבחרה, אלא שאפילו אני לא הצלחתי למצוא סיבות מדוע לבחור בה. אם תשאלו היום חבר שינוי, מה האג'נדה של שינוי הוא יענה לכם בכמה מילמולים לגבי הכפייה הדתית. זהו. בזה מסתכמת כל האידיאולוגיה של שינוי במתכונתה החדשה. אני שומע חברים שאומרים שגם כשהמצב קשה, חשוב לתמוך במפלגה שמייצגת אותך. עצוב, אבל שינוי הנוכחית היא כבר לא מפלגה שמייצגת אותי. מסיבות אלה, המפורטות למעלה בהרחבה, החלטתי שאיני מעוניין עוד לקחת חלק בשינוי. עידן רודקין (הפוסק האחרון בשבילכם...)

ערב רב

New member
אני חולק לחלוטין על הניתוח שלך

אני חושב שמה שהצליח ב-2003 היה יכול להצליח ב-2006, אני לא חושב שחל שינוי מהותי ביחס הציבור לכפייה הדתית בין שני אלו. אדרבא, ב-2003 לכאורה המצב הביטחוני היה האג'נדה בהא הידיעה, וכזכור טומי לפיד אז הצזהיר ש-"אין פתרון לסכסוך" וזה היה פחות או יותר מצעה של שינוי בבחירות אלו, ולמרות זאת היא זכתה ל-15 מנדטים, בגלל האג'נדה נגד כפייה דתית ובגלל האמינות שהיא קנתה לה ב-4 השנים קודם לכן כאשר ישבה באופוזיציה ועמדה על עקרונותיה. הבעיה מתחילה בכך שבממשלת שרון השניה שינוי לא עמדה על עקרונותיה ולכן כזכור כבר חודשים רבים לפני הבחירות היא איבדה לא מעט מנדטים בשל כך. אני לא צריך להזכיר לחברי הפורום הותיקים את השרשורים התקופתיים שאני ועוד כמה חברים בפורום פתחנו על אי העמידה של שינוי בהבטחותיה לבוחר ובהסכם הקואליציוני כמו כל הועדות שהיו אמורות לסיים עבודתן בחקיקה בתוך שנה מהקמת הממשלה, ושינוי פשוט התעלמה מכך והמשיכה לשבת בממשלה עוד זמן רב, רב מדי (עד התירוץ העלוב של ה-290 מיליון ש"ח ליהדות התורה). קהל הבוחרים של שינוי היה מלכתחילה קהל בוחרים אינטליגנטי במיוחד, כזה שלא נותן הזדמנות שנייה למי שמשקר לו, ומכיוון ששינוי הפרה את הבטחותיה לבוחר ב-2003 הוא נטש אותה, נקודה. הסיכוי היחיד שהיה לשינוי בבחירות האחרונות היה להתפרס בפני ציבור הבוחרים הזה ולהתחייב שבעד שום הון שבעולם לא תשב יום אחד בממשלה שלא תקיים לפחות חלק ממצע הכפייה האנטי-דתית, אבל גם זה כבר היה כנראה מאוחר מדי, המותג 'שינוי' פשוט שרוף בקרב קהל המצביעים הזה.

ברור שאתה חולק

רוב הפעילים חלקו. רוב החברים חשבו כמוך, שצריך להדגיש את המלחמה בכייפה הדתית ולהפוך אותה לנושא היחיד. וזה אכן מה שעשו, תוך כדי שהם מנסים לבדל את עצמם בצורה קיצונית מההנהגה הקודמת שלדבריך לא קיימה את הבטחתה לבוחר. "שינוי טוטאלי" זוכר? שינוי הצבע מכחול לירוק זוכר? הבטיחו בדיוק את מה שאמרת : שבניגוד להנהגה הקודמת הם מתכוונים לקיים את הבטחותיהם - וקיבלו פחות מ-5000 קולות.

ערב רב

New member
כי התעלמת מהמשפט האחרון שלי:

"אבל גם זה כבר היה כנראה מאוחר מדי, המותג 'שינוי' פשוט שרוף בקרב קהל המצביעים הזה". אין מה לעשות, בעולם העסקים הקר שמשול לקהל המצביעים ששינוי פונה אליו, אין הזדמנות שנייה. לכן יש לנטוש את המותג 'שינוי' ולמעשה להקים מפלגה חדשה ובראשה אנשים שהציבור יוכל להיות בטוח שהם אמינים.

שני דברים:

א.שינוי מעולם לא היתה "מפלגה לאומית", ואתה עצמך סתרת את עצמך כשכהודית שהיא היתה ונשארה מפלגה סקטוריאלית. ב. "הנושא החברתי-כלכלי" הוא הסיבה האמיתית למה שינוי נמחקה. ואם תבדוק את התפלגות הקולות בבחירות האחרונות, תגלה שכמעט מחצית מבוחרי שינוי הצביעו דווקא למפלגת העבודה ולמרץ. בעוד שרק 46 אחוז מהם הצביעו לקדימה. מה שאומר שכמחצית מהבוחרים שלכם שגם הם נפגעו מהמדיניות הכלכלית שתמכתם בה, נטשו אותכם דווקא בגלל אותה מדיניות. נתניהו גם הוא איבד את רוב בוחריו מאותה סיבה.

אשרת

New member
כדאי שתפנים משהו...

מי שיהיה כנראה ראש הממשלה הבא הוא כנראה אוהב נפשך - נתינהו.

גם אני לא ../images/Emo192.gif

אך כפי שיכולנו להיווכח, שיקול דעתה של אשרת מתבסס על תחזיות לא נכונות. כך שאני לא אתפלא כלל אם גם הפעם זה יהיה כך. אגב למי שמאמין בסקרים, כי אני כידוע לא מאמין בהם, בסקרים האחרונים כוחו של נתניהו והליכוד מתחיל להחלש, בעיקר לאחר פליטות הפה האחרונות של נתניהו ופרשת עמדי שחזרה לכותרות. כך שאני במקום אשרת, הייתי ממתין קצת עם התחזית הזאת שקובעת מראש מי ייבחר לראש ממשלה בבחירות הבאות.

אשרת

New member
שיקול דעתה של אשרת מבתסס ...

אל תחזיות לא נכונות.. יפה לך לרדת לרמה כזאת.
שיהיה.

אמרתי משהו שהוא לא נכון אשרת?

תראי לי תחזית אחת שאמרת והתגשמה... עכשיו את חוזה שנתניהו יהיה ראש הממשלה הבא, ואני אומר לך שתמתיני קצת עם התחזית השחורה הזאת. כי את לא יכולהלדעת מעכשיו מה יהיה בעוד 4 שנים מהיום...

אשרת

New member
ראשית כל,

הבחירות לא יהיו בעוד ארבע שנים... ממתיק
. שנית --- לאור 'איכות' האנשים המדהימים שיש כרגע בפוליטיקה. עם כל סלידתי מאדון נתינהו, ויש לי סלידה ממנו, יש מצב שהוא יהיה ראש הממשלה, אלא אם כן אתה מעדיף את ליברמן, מה שאגב, לא יפתיע אותי, אם אתה תגיד שכן. בכל מקרה, הדיון שלי עמך תם.

ישנן שתי סיבות שהליכוד לא תהיה כבר

מפלגת השלטון: הסיבה הראשונה: מפלגת הליכוד איבדה את כל המוטיבים שאפיינו אותה, ובעיקר את האג'נדה החברתית, כשמנחם בגין המנוח העלה אותה לשלטון. להזכירך: באותה תקופה מפלגת העבודה שנקראה "המערך" נתפסה בעיני רבים בציבור הישראלי כמפלגה אליטיסטית שדואגת רק לעשירים. ובוא גם לא נשכח את ימי מפא"י העליזים והמושחתים. על כן הקמת הליכוד והבטחתו של בגין לעם, ובעיקר לשכבות החלשות, שהנה קמה מפלגה חברתית גדולה שתהווה אלטרנטיבה לשלטון האליטיסטי של המערך, אפשרו לבגין לעשות את המהפך ולהעלות את הליכוד לשלטון. אולם מאז ועד היום הליכוד שינתה את פניה והיום דווקא היא שנתפסה בעיני ציבורים שונים כמפלגה חברתית וכאלטרנטיבה לשלטון האליטיסטי של המערך, הפכה בעצמה למפלגה אליטיסטית וגרמה בעצמה סבל לבוחריה שבטחו בה והאמינו שהיא תילחם באליטיזם. הסיבה השנייה: שני האנשים שעומדים היום בראשה של המפלגה: נתניהו וסילבן שלום, שמזוהים יותר מכולם עם העוני והמצוקה הנוראית שפקדה מרבית מבוחרי הליכוד שנמנים על השכבות החלשות, אך לא רק אותם, גם את מעמד הביניים שנפגע כתוצאה מהמדיניות הכלכלית של שני שרי האוצר של שרון, חסרי הלב והמצפון וחסרי הרחמים הגרועים ביותר שידעה מדינת ישראל מאודה. ואם את חושבת שכזה דבר שוכחים בקלות ומחליקים את זה הלאה, יש לי חדשות בשבילך: כזה דבר לא שוכחים בקלות. זו גם הסיבה שבגללה נתניהו נבחר לפוליטיקאי השנוא ביותר במדינת ישראל. על כן הסיכויים שהליכוד תחזור להיות מפלגת השלטון ונתניהו יהיה ראש הממשלה הבא, קלושים ביותר, הייתי אומר אפילו שואפים לאפס. לדעתי הליכוד צריכה לעבור מהפך פנימי אמיתי בכדי שיהיה לה סיכוי לשוב ולהיות מפלגת השלטון, אולם ללא נתניהו וללא סילבן שלום, ועם אג'נדה חברתית אמיתית שתציב את האזרח במקום הראשון לפני כל דבר אחר. אחרת אני לא רואה את הליכוד שבה להיות מפלגת שלטון בישראל.

שני דברים

א. לא הבנת כלום. היא מעולם לא היתה מפלגה סקטוריאלית. מאז בואו של טומי לפיד היא הצטיירה בציבור כמפלגה של נושא אחד, ועשתה מאמצים גדולים לצאת מהתדמית הזאת. ההנהגה החדשה הפכה אותה לסקטוריאלית מה שהיא לעולם לא היתה. שום סתירה ושם נעליים. ב. מיעוט קטן מאוד מבוחרי שינוי עברו לעבודה. רוב אלה שלא עברו לקדימה היו בוחרים רוסים שעברו לליברמן שיהיה לך קצת קשה להאשים אותו בסוציאליזם. הנתון המרכזי היא שכפי שאתה ציינת, רוב בוחרי מפלגת העבודה עזבו אותה והרוב המוחלט של בוחרי הליכוד עזבו אותו. שינוי היתה יכולה לקבל כמה מנדטים טובים משתי קבוצות אלה.

אתה יכול להתווכח איתי מכאן ועד מחר

זו עובדה ששינוי היתה מאז הקמתה מפלגה סקטוריאלית. ושום דבר שתגיד לא ישנה את העובדה הזאת.
וזו גם עובדה שלא מעט מבוחריה עזבו את שינוי דווקא בגלל תמיכתה במדיניות הכלכלית של נתניהו שפגעה גם בהם. ואת זה אני אומר לך על פי דברים ששמעתי מאנשים שהצביעו לשינוי בבחירות הקודמות והצביעו לעבודה בבחירות האחרונות. בוא גם לא נשכח ששינוי היתה מורכבת משמאל וימין גם יחד, ולאחר התפרקותה, החלק הימני שהיה גדול יותר מהחלק השמאלי עבר לקדימה ויותר ימינה, והחלק השמאלי התפצל בין מפלגת העבודה למרץ.

eitangn

New member
ניצחון בבחירות לועד הבית - שנשרף...

ניצחון רון בבחירות הפנימיות בתחילת השנה היה בבחינת ניצחון בבחירות לועד הבית - רק שתוך כדי כך הבית נשרף... הרבה מהביקורת שלך על הנהגת המפלגה עד הבחירות הפנימיות הנו נכון, אך עם זאת יש לראות את התמונה כולה. המפלגה התקיימה לאורך כמעט 30 שנים, גם אם בתקופות מסויימות היה ח"כ יחיד. עכשיו איבדו פרופורציות, וראינו לאן זה הוביל. את מה שעמד לקרות ראיתי מראש אך היה זה תהליך של טרגדיה יוונית - אתה רואה את האסון הקרב ובא, אך מבלי יכולת לעצור אותו. מי שראה איך התנהלה הקבוצה של רון, בשנה שלפני הבחירות הפנימיות, ראה כי כל שעסקה היה בהגברת ההתלהמות. הרי קבוצה זו בפני עצמה מעולם לא התנהלה דמוקרטית, ומועצת חכמים של חמישה-שישה אנשים קבעה הכל, והיתר רק נגררו אחרי ההתלהמות. גם החבירה לקבוצת פריצקי, קבוצה ששמה לה למטרה להפיל את לפיד ופורז בכל מחיר, גם במחיר הרס המפלגה, הייתה חבירה לא לגיטימית, בבחינת המטרה מקדשת את האמצעים. ואת אשר יגורנו, בא. ממפלגה שהיה לה סיכוי להשיג שלושה עד חמישה מנדטים, ולהמשיך, קיבלנו שברי מפלגות ללא כל סיכוי. אז רון הצליח בבחירות הפנימיות להשיג מקום שני במפלגה שהתרסקה. והמפקד? לא השקעתי אפילו רגע של מחשבה. שינוי ממילא לא תשרוד עד הבחירות הבאות, וכל המיפקד הנו חסר תועלת. דרך אגב, כמה התפקדו?

למעלה