הבחירות שלי
קטגוריה מוזרה מעט, שכן רוחבה פנומנלי. למרות דרגות החופש הרבות שהוענקו בבחירה, אני בכל זאת לא אכלול אלבומים של בריאן אינו (הרעיון של אינו כ singer-songwriter גורם לי לסדרה של שיעולים מציקים), אלבומים כמו heroes של בואי (שהם אינסטרומנטליים בחלקם) ושל חבר'ה כמו דיוויד סילביאן שהם אגדות רוק (בעיני) אבל כנראה לא ממש מדברים ללב חברי הפורום. 1. john cale - music for a new society האלבום הזה הוא נסיון מעניין בהוצאה להורג של מוזיקה באמצעות קילוף המלודיה, ופירוק השיר עד השלד ההרמוני שלו. ואז - עיקומו ושבירתו, ובניית גוף השיר מחדש מחלקי המלודיה שהוקפאו ולא הושחתו בתהליך. פחות או יותר אותו דבר קורה לנפש של המאזין שלוקח את המוזיקה הנפלאה הזאת ברצינות למסע לתהומות הנפש, החרטה והאשמה. הקטרזיס מובטח (אבל רצוי שלא יהיו חפצים חדים בהישג יד, רק ליתר בטחון). Close Watch די תפס, אבל השיר הוא משב רוח עולץ ואופטימי לעומת קלאסיקות כמו broken bird ו if you were still around. מישהו אמר שג'ון קייל לא הוציא שום דבר משמעותי אחרי paris 1919??? 2. Helen of troy – John cale התקליט הכי חולני שנעשה אי פעם. מכירים את האנשים שנראים ממש ממש בסדר, עד שמידי פעם תופסים את המבט המטורף צץ בעיניים ומייד נעלם (ג'ק ניקולסון התמחה בתפקידים כאלה). למרות המוניטין של קייל והעטיפה המוזיקלית הרוקיסטית, כמעט כל האלבום הוא בונבונים מורעלים: שירי פופ חמודים שלעיתים מסתער מתוכם הרוצח הסדרתי עם מיתרי קולו החדים בידו (ג'ון קייל נהג להופיע עם המסכה מסרטי יום שישי ה- 13). רק בסוף יורדות המסכות וב leaving it up to you מתפרצים כל הזעם והפרנויה במטר של דיסוננסים (השיר הרבה יותר טוב בההופעות החיות החשמליות, אבל על זה ביום אחר). מישהו אמר שג'ון קייל לא הוציא שום דבר משמעותי אחרי paris 1919??? 3. Subotage – John Cale מחוסר חוזה הקלטות, הוציא ג'ון קייל את אלבום ההופעה הזה בסוף שנות ה- 70, וכולו מורכב מחומרים שלא ראו אור אולפן. שילוב בין פאנק לגותי, ג'ון קייל מוריד את הכפפות והולך ישר וחזק במתקפה משולבת על המאזין הכוללת כסאח טקסטואלי (שלא איבד קבד אקטואליות מאז) וכסאח מוזיקלי. ואפילו קצת פרוג מצליח להשתחל פנימה (captain hook). מישהו אמר שג'ון קייל לא הוציא שום דבר משמעותי אחרי paris 1919??? 4. berlin – lou reed אחרי transformer הבינוני והפופוליסטי, חזר לו ריד למגרש הביתי והפיק את האלבום האינטימי ביותר שלו. שירים חדשים בצד שירים נשכחים מימי VU וקריירת הסולו הקצרה שלו, כולם נוגים, רגישים ו(כמו תמיד אצל ריד) – חכמים. כמעט ולא הגיע לרשימה שלי עקב ההפקה הבומבסטית הבלתי נסבלת והזולה רגשית. למישהו לא היו ביצים ללכת עד הסוף. 5. Take no prisoners – lou reed אלבום הופעה כפול של לו ריד. השפל שאחרי שיא הקריירה (דאז) הביא אותו לברוא מחדש את השירים שלו, והוא עושה זאת בחינניות רבה ל street hassle ו coney island baby. השיאים הרגשיים שהשירים האלה מביאים שווים לבדם את מחיר הקניה, אבל גם בשאר הזמן ריד נותן את מיטבו (ובמשך 15 דקות מנסה לשיר את Walk and the wild side ולא מצליח מרוב מיאוס). 6. Ecstasy – Lou reed מממ... לדעתי, הטוב באלבומי הסולו של ריד ("מוכנים, היכון, ירי!"). בוגר ובשל, חסר יומרות (לשם שינוי) יצר ריד אלבום נפלא. מוזיקלית, ריד ממשיך לשכלל את היכולת להוציא מקסימום שיר ממינימום מלודיה. כמו כל זקן נרגן, כבר פחות איכפת לו לנגן "כמו שצריך" ולשיר "כמו שלו ריד צריך לשיר" – וזה פשוט נפלא לאוזני. וגם הטקסטים סופסוף מדברים על נושאים שאני יכול להתחבר אליהם ולא רק להעריך אותם. 7. The nightfly –donald fagen אלבום חביב ביותר של הרוח מאחורי להקת סטילי דן. הפקה מושלמת של שירי רוק-פופ המושפעים קלות מג'ז. הטקסטים מתארים בנאיביות כובשת (אך לא מטומטמת) את עולמו של נער מתבגר באמריקה של שנות ה- 50, והשירים שואלים בחופשיות מוטיבים מתולדות הרוק מאז ועד שנות ה- 80. כמעט כל צליל במקום, וכמעט שאין צלילים מיותרים. כיף של אלבום! 8. Nashville Skyline – Bob Dylan אלבום רגוע ונפלא. בוב דילן מנסה לשיר, ועוד קאונטרי, וזה יוצא נהדר. בלי מחאות ובלי פוליטיקה ובלי חשמל, פשוט זורם לתוך הלב. איך אפשר לעמוד בפני lay lady lay ו- girl from the north country? 9. rock bottom – Robert wyatt לא נכנס בפרוג? ננסה להכניס אותו כאן (אין קטגוריה לזמרים נכים?). העצב שבקול, הטקסטים שנעים בין דכאון ושגעון לתקווה ואהבה, והרוח המרחפת של הקלידים והגיטרות המיימיות – מיימיות בדיוק כמו רגליו של וויאט. 10. Body and soul – Joe Jackson אלבום שמנסה לגעת בלב לא דרך אינטימיות, אלא דווקא דרך צליל מלא חיים וגדול מהחיים. הוקלט באולם כנסיה ישן, והחום במקום ובמיקרופונים המיושנים מגיע עד ליבו של המאזין. שירים שנוגעים ברוק, פופ, ג'ז ואפילו קצת קלאסי. ומעל לכל – אופטימיות זהירה ושמחה בסיסית. כבר לא עושים כאלה היום. 11. Ziggy stardust – david bowie הראשון הטוב של בואי, מסכם את כל ההשפעות הנכונות לכדי סינתזה מדויקת. העולם החלופי שבואי המציא בטקסטים אולי כבר לא רלוונטי, אבל רוק מתוחכם אך לא מתחכם תמיד נשאר. קלאסיקה. 12. Aladdin Sane – David bowie סיור מחוף לחוף בארה"ב, עם חזרה למולדת בשיר האחרון. בואי שותה את אמריקה ומרחיב את אופקיו המוזיקליים שכוללים כעת גם קאבארט (time), מינימליזם וג'ז (Aladdin sane), רית'ם אנד בלוז (ג'ין ג'יני) ומחוות לשנות החמישים (prettiest star). הטקסטים קופצים דרגה ביומרנות (time), במורכבות (Aladdin sane) ובבוטות (cracked actor. מה זה "תמצוץ מותק, תמצוץ"????) 13. Scary monsters – david bowie בואי קובר את שנות ה- 70 ואת הגל החדש שעוד לא התחיל. אלבום גיטרות נפלא שלוקח את הרוק לקצה. טקסטים על פרנויה (scary monsters), התמכרות לסמים (ashes to ashes), ואשכבה לנערים בשחור (because youre young), שימוש מדהים בקול ובגיטרה (פריפ מדהים לעשות ב scary monsters וב fashion, והגיטרות ב ashes to ashes משתוות לאלו ב another day של מקארתני). לדעתי, האלבום המושלם של בואי. 14. Typical – Peter Hammill הופעה חיה, האמיל והפסנתר. בלי כנר מתחכם, בלי להקת פרוג כאבן רייחים, האמיל זורק בפנים את שיריו הגדולים (רק את חלקם, כמובן) בביצוע מינימליסטי בהרכבו אך מקסימליסטי במנעד הרגשי שלו. מרגעים אינטימיים לצווחות אינטימיות לא פחות. הפסנתר מחזיק מעמד, העיניים שלי – לא תמיד. 15. Band on the run – Paul Mccartney Wings? איזה Wings? מקארתני שולט! בשיא התחרות עם לנון, מקארתני הפגיז באלבום חזק ואנרגטי, שיר פופ מושלמים, הפקות נהדרות. Happy happy joy joy מעולם לא נשמע כהמנון מתאים יותר. הופ-היי הופ! מי נשאר בחוץ? פול סיימון. חבל. אבל אין לי את מי להעיף. אולי תפסלו לי משהו?