פרוייקט בלגיה - 2013

Gרר

New member
היומרנית: lemonnier, ליד מערת הנטיפים

מערות הנטיפים בבלגיה הן יעד מאד פופולארי - ובצדק. המערה הספציפית הזו שב-Han Sur Lesse היא אחת משתי הידועות ביותר והיא אכן מרשימה מאד גם למי שביקר כבר במערת הנטפים "שלנו" והיא כוללת גם כמה אולמות מרשימים וגם שילוב מרהיב בין הנטיפים לבין השתקפות שלהם בנהר שזורם מתחת למערה. חבל רק שהם ביטלו את השיט בנהר הזה שבעבר היו מסיים את הסיור והוחלף בירי מתותח מטופש. כמה סיפורים מכרנו לקטנה סביב הסירה הזו... אבל גם ככה היא עשתה את המערה על 400 המדרגות שלה בכבוד רב.

כיוון שהאיזור הוא תיירותי יחסית הופתענו למצוא בו לא מעט מסעדות שלפחות על פניו נראו מעניינות. לה מונייר היתה העדיפות השניה שלנו. בראשונה לא היה מקום, לצערנו.

כבר עם הכניסה אפשר היה להבין שזו אכן לא שיפודיה מקומית אלא מקום שמכוון גבוה כולל עמדה דדיקייטד לסומליה ככה באמצע המסעדה. רוב הסועדים היו אנשים מבוגרים יחסית עם לבוש די מכובד לשעת צהרים שישבו זה מול זה במבט רציני ודיברו כמעט בדממה. בקיצור - היי קלאס.

בבלגיה הולך די חזק הקטע של daily menu. בבחירה בין 3 מנות ב-38 יורו ל-5 מנות ב-55 יורו האישה בחרה ב-5 מנות מבלי לקחת בחשבון שחוץ מהן המסעדה גם פוצחת במצעד פתיחים די אינסופי עם רווח גדול בין מנה למנה מה שמתח את הארוחה לזמן שגם במונחים בלגים היה מתיש למדי.

אפרופו הדיון על ילדים במסעדות - למרות הסבלנות של הקטנה, שדי מורגלת בנוהלי ישיבה במסעדות, ה-level של הקול שלה היה די בולט לנוכח הדממה החרישית ששלטה בחלל המסעדה ויצר לנו אתגר לא פשוט, אבל סך הכל זה היה בגבולות הסביר גם אם בדיעבד אם הייתי יודע את האופי של המסעדה אז זו בדיוק הדוגמא למסעדה שהייתי אולי מוותר עליה לפורום המשפחתי המלא.

עם כל הלחץ בגלל הקטנה + הבעיה הרגילה של אנגלית משובשת של המלצרים יהיה לי קשה מאד לפרט בדייקנות את המנות.

בפתיח הראשון שהגיע - שני מקלות "בייגלע" אחד עם טפנד זיתים והשני עם קרם גבינה כלשהי. בצנצנת ליד עם הקציפה אלו למיטב זכרוני צלופחים עם סלק. זה היה פתיח מוצלח שעורר תקוות לבאות, אלא ששני הבאים אחריו, שניהם מנות על בסיס דג שהוגש בתוך קונסומה - היטיבו יותר לאפיין את הליין הכללי של המסעדה: מנות מרהיבות מבחינה ויזואלית אבל אנמיות מאד בטעם.

העיקריות כללו שתי מנות של דגים ואחת של בשר. בראשונה הדג היה סביר אבל הוא הונח על סלטון ירקות (בתמונה אפשר להבחין בתירס, שעועית, קרם בטטה וכו') שהיה חסר כל קשר ופשר גם בין המרכיבים עצמם וגם בינם לבין הדג. המנה השניה היתה אפילו יותר חיוורת: white fish שמבחינתי היה חסר טעם לגמרי ולידו שוב - תוספת שמבחינה ויזואלית היא מדהימה, קישוא נא מגולגל שלתוכו הונח חציל ומעליו הפרח הסגול היפהפה אבל כישלון טוטאלי בטעם שהרגיש לי קצת כמו חלודה.

המנה היחידה שבאמת הצדיקה את הביקור הארוך כנצח שם היתה דווקא המנה הבשרית. חזיר "צעיר" בשתי צורות הכנה, האחת כנתח והשניה במעין "מיטלוף". הירקות כתוספת הפעם דווקא כן התאימו אבל גם עם קינוח חביב זו היתה בעיקר תצוגת תכלית ויזואלית עם הרבה יומרה אבל בלי תוצאות בשטח של בלוטות הטעם ובהתחשב בעובדה שזו היתה ארוחה מאד מאד ארוכה במקום עם אוירה די כבדה - הביקור שם היה מאכזב מאד.

כמעט שרצינו לברוח משם כבר לקראת הסוף ויצאנו משם ועם תהיה דואגת האם זו תהיה משימה בלתי אפשרית למצוא בבלגיה מסעדה עילית טובה.

Gרר

New member
הפתיח הראשון

צלופים וסלק, בייגלעך נחמדים סך הכל - הפתיח היותר מוצלח של הארוחה.

היה שם גם

כבד אווז עטוף בצנונית.
מה שרואים בתמונה שמונח על הכף מחרסינה לבנה...

זה גם היה הפתיח האהוב עליי...הוא פיתח בי ציפיות לארוחה מוצלחת שלצערי לא התממשה..

Gרר

New member
דוגמה מייצגת של פתיחי ה"דגים בקונסומה"

אחת המנות היחידות שם שאפילו הויזואליות שלה איכזבה
את הפתיח השני באותו קונספט אני אחסוך ממכם...

Gרר

New member
מנת הדג הראשונה

הדג נחמד אבל מה קשור הסלט שעליו הוא מונח?!?!

Gרר

New member
מנת הדג השניה

white fish אנמי וקישוא קר + חציל עם טעמי חלודה.
כל כך חבל על מנה כל כך יפה.

Gרר

New member
מנת הבשר - סוף סוף משהו נורמאלי

לפחות שעה וחצי לקח כדי לקבל שם מנה אחת ראויה.

Gרר

New member
הביתית: oud bree, קרוב לכפר שלנו

החוליה החלשה מבחינתנו בכפרי הנופש של הסנטר פרקס הוא האוכל שמוגש במסעדות המקומיות. מהמעט שיצא לנו בעל כורחנו לטעום שם פגשנו בהמבורגר די מזעזע ובסלט קיסר משמים. כדי להנצל מאכזבות נוספות בדקנו היטב את האיזור שליד הכפר (נמצא בסמוך העיירה Hasselt, בחלק המזרחי של מרכז בלגיה ממש קרוב לגבול עם גרמניה) ומצאנו בעיירה סמוכה מסעדה שנראתה די סבבה. היא נמצאת בעיירה שבה גם ערכנו את הקניות בסופר, עיירה בשם Bree והמסעדה נקראת בהתאם Oud Bree.

העיצוב של המסעדה משרה אווירה של ארוחה באיזה בית של משפחה. לפי המדרגות שהובילו מהכניסה למסעדה היישר לקומת המגורים השניה של הבית – לא מן הנמנע שהשפית של המסעדה ומי שנראה כבעלים של המקום (ושלה....) גרים באותו מבנה. היינו בטוחים שנהיה לבד שם, והופתענו לגלות לא מעט אנשים שנראו מקומיים מהעיירה - כבר סימן טוב.

גם התפריט הוא מאד מאד ביתי. עשה רושם שאלה הדברים שמוגשים בארוחות השבת שם... לקטנה הזמנו מרק עגבניות עשיר בטעם עם כדורי בשר קטנים (מוטיב חוזר בלא מעט מסעדות בבלגיה) שהיוו מבחינתנו "אוכל נורמאלי" בשבילה (לא הולך ברגל בארץ הצ'יפס שבה עוד לפני שמגישים לך את הפתיח הראשון, הקטנה אפילו עם הקצב אכילה האיטי שלה, מסוגלת לחסל שתי מנות לחם סותמות בטן).

לעצמנו הזמנו את מנת "מולים הבית" שהגיעה ממש לפי הספר: קילו של מולים בתוך סיר שחור עם רוטב יין לבן/חמאה וסלרי. המולים היו ענקיים, בשרניים מאד, והרוטב מחמן את הבטן אם כי אני מעדיף עם מולים רוטב מעט יותר שמנתי. הם הוגשו כמובן, איך לא, עם צ'יפס... שנאכל כ"קינוח" אחרי המולים.

כומ שאפשר להתרשם גם מהתמונות – הבישול שם ביתי מאד, ממש בגובה העיניים ולחלוטין לא מתחכם. יחד עם זאת כל מה שהוגש היה טעים מאד ויחד עם אווירה מאד ביתית ונעימה קיטלגנו את המסעדה כמומלצת ביותר למי שבמקרה נמצא בכפר הנופש הזה של הסנטר פרקס (Erperheide). מעבר לזה –אין סיבה להגיע לשם במיוחד, אבל אם אתם שם – המקום בהחלט ראוי לביקור

Gרר

New member
טעימה מהעיצוב

לי הירהוט הכבד הזה עשה הרגשה מאד ביתית, קצת כמו לאכול ארוחת ערב בסלון של הסבתא.

Gרר

New member
המולים, איך אפשר בלי

רק לראות את הסיר כבר עושה חצי מהעבודה.

Gרר

New member
הכיפית: Tout Simplement ב Dinant

שני אתרי תיירות פופולארים יש ב- Dinant, העיר שבה גם הומצא הסקסופון. האחד – לא רחוק מהעיר, אופני רכבת מגניבים שמדוושים איתם לאורך מסילה של כמה קילומטרים בטבע. חוויה מאד נחמדה. בתוך העיר – מצודה עם שילוב של תצפית יפה וגם לא מעט היסטוריה ואפילו בובות בגודל טבעי שממחישות אותה.

המצודה יכלה להניב חווית ביקור הרבה יותר טובה אם הסיור המודרך היה באנגלית, או להבדיל – אם היו נותנים לעשות אותו עצמאית כמו שעושים בארץ שנותנים לך audio guide במיליון שפות. ככה סתם ללכת אחרי מדריך שמסביר בצרפתית ופלמית במשך שעה על כל מקום כשכל מה שיש לך ביד זה דף עם שני משפטים וחצי על כל דבר – זה מתיש ומוציא את העוקץ מהחוויה.

Tout Simplement שוכנת ארבעה קילומטר אחרי דינאן. יש לידה חניון חינמי גדול שהיה די ריק - נכס לא קטן כשמדובר על עיר מתויירת למדי.

מישום מה חשבתי שהמסעדה אמורה להיות עוד high class בסיגנון ל'מונייר, אבל היא התגלתה כמסעדה/גריל עממית יותר אבל כיפית לאללא.

מבחינת עיצוב - גם כאן לא חסכו בפרטים, כפי אפשר לראות בתמונות. אפילו הלחם הוגש בכלי מיוחד.

לפתיחה מוגש ה"קונטרה" שלהם לסלטים של המסעדות בארץ: גבינת שמנת, שלושה שוטים של מרק עגבניות, חמוצים - זיתים מלפפונים וכו', וצלוחית צנוניות די הזויה. המרק היה חביב מאד אם כי יכל להיות עוד יותר טוב אם היה מוגש קר ולא בטמפרטורת החדר. הגבינה שלא זכור לי במדוייק מה נקצץ לתוכה היתה דווקא ממש טעימה. לחמוצים היה טעם מוזר ועל הצנוניות ויתרתי אבל סך הכל פתיח די נחמד ומאד לא שגרתי, לפחות על פי מה שנתקלתי עד אז בבלגיה.

לקטנה הזמנו קרוקטים ממולאים בגבינה מותכת, מנה שראינו אחר כך בלא מעט מקומות בבלגיה. התיאבון של הקטנה לא היה בשמיים וכך יכלנו להתענג עליהם בעצמנו. הם היו ממש מעולים. הציפוי היה קריספי ולחלוטין לא הרגיש שמנוני. הגבינה בפנים היתה עשירה בטעם. מנה מאד מאד מוצלחת.

לעצמנו הזמנו שתי מנות. ראמפ סטייק שהיה לא יותר מסביר ואפילו לא צולם וגולת הכותרת של הארוחה: סטייק טרטר שהוגש בצורה משובבת נפש. ערימה של בשר מעולה עם הביצה למעלה ובצד - כוסות קטנות ממולאות במבחר של תוספות שאתה יכול לערבב עם הטרטר.

כמי שמאד מאד אוהב "לשחק" עם האוכל שלו מאד אהבתי את צורת ההגשה הזו ואת היכולת לבנות לעצמך פעם אחת ביס עם קצת בצל וקצת מהרוטב הצהבהב, ופעם אחרת ביס עם קצת צלפים וקצת ירק וכל פעם זה נתן טעם קצת אחר והיה פשוט מקסים לאכול את המנה הזו.

הקינוח שהוגש היה מיותר ולא עמד בשורה אחת עם יתר הארוחה.

מחיר הארוחה היה מצחיק ביחס לתמורה אבל גם בלי קשר ל-VFM יצאנו משם בהרגשה ממש כיפית של ארוחה קלילה ונחמדה באוירה בלתי פורמאלית ועם זאת - ברמת ביצוע גבוהה מאד.

בקיצור - מומלץ מאד למבקרים באיזור.

innocence

New member

Gרר

New member
ההיילייט של הארוחה: הטרטר

איזה כיף לשחק עם אוכל

Gרר

New member
היהלום שבכתר: Zeno בברוז'

את הדרך מהכפר לברוז' ניצלנו לטובת פארק שעשועים בשם Plopsa Land שמאד מתאים לגילאים הקטנים. זו גם ההזדמנות להודות לסמאק על ההמלצה שלה על המקום ובכלל על טיפים שחלקה איתנו לפני הנסיעה

כיוון שבפארקים מהסוג הזה האוכל הוא לא הצד החזק וכיוון שממילא התכוונו לישון בברוז' את הלילה ניצלנו את ההזדמנות לאכול את הארוחה העיקרית בערב ולא בצהרים. למרות שעות הפתיחה הקצת מלחיצות וההכי מוזרות שנתקלתי בהם אי פעם במסעדה (18.55 - 20:45) התמזל לנו הפעם המזל. יחד עם זאת, כשהלכנו למסעדה לחלוטין לא זכרנו במה מדובר. לי היה נדמה שזה משהו שיותר נוטה לפאב/מסעדה. לא ברור למה.

כבר עם הכניסה היה ברור שפאב מסעדה זה ממש לא. המלצר דילג בקלילות על שני החללים הקטנים של המסעדה (6-7 שולחנות כל אחד) והוביל אותנו החוצה, למעין מרפסת נחמדה שם אוכלים פתיחים ואפרטיף. אחרי שמסיימים עם זה - עוברים פנימה. יותר מאוחר הבנתי שזו גם הסיבה לשעות ה"פתיחה" המוזרות. צוות המסעדה קטן מאד, מלצר ומלצרית בסך הכל, ובגלל הקטע הזה של מתחילים בחוץ ועוברים פנימה הם משתדלים שהסועדים יגיעו פחות או יותר ביחד כדי שלא ייוצר מצב שחצי יושבים בפנים וחצי בחוץ.

על אפרטיף ויתרנו. מהתפריט בחרנו שוב את האופציה הרחבה יותר של 5 מנות ב-55, בעיקר בגלל שהמנות שם נראו לאישה מעניינות יותר. על השולחן הונח מעין חלוק נחל ועליו הסכו"ם ואז החלה תצוגת התכלית של הפתיחים.

כבר כתבתי שרמת הפירוט הפעם תהיה צולעת, ולכן תיאלצו לסלוח לי גם במקום הזה שהיה היחיד שבו הוגש סוג של תפריט באנגלית. סוג של כי על כל מנה היו שתים או שלוש מילים לכל היותר...

ראשונות הגיעו צמד חמד של עגבניות שלפי התפריט נלקחו היישר מהחווה של פיליפ (מעניין אם אייל שני מכיר אותו) יחד איתן הוגשו שני זוגות של עוגיות. פתיח נחמד ומרענן שהיווה רק את יריית הפתיחה.

המנה הבאה היתה זו שהפילה סוף סוף את האסימון שכאן הולכת להיות ארוחה מאד לא שגרתית. המנה נקראת Scrambled Egg ואם הייתי רואה אותה בתפריט ערב של מסעדה הייתי חושב שזו בדיחה אבל מה שהוגש, מעין קרם קטיפתי של ביצה בטעם לימוני חמצמץ היה כל כך טעים וכל כך לא צפוי שזה ממש גרם לי לצחוק. הפתיח הכל כך פשוט וממזרי הזה תהיה כנראה המנה שאני אזכור הכי הרבה זמן מבלגיה.

פתיח נוסף של זנב שור עם מעין אבקה כזאת של שבבי זיתים ועוד אחד של השד יודע מה שניהם מוצלחים עד מאד. דווקא אחרון הפתיחים היה הפחות מוצלח: צדפה עם פטרייה בעלת שם מוזר קצת. סלחנו.

בשלב הזה המלצר עבר בין הסועדים עם דוגמאות של כל הלחמים שהם אופים שם וכל סועד בחר לעצמו אחד מהם. אנחנו בחרנו בלחם גינס ולחם ריביון. הם חיכו לנו חמימים בשולחן שבתוך המסעדה עם אופציה לריפיל כמובן.

אם להיות ממש ביקורתי אז הלחם יקבל קצת פחות נקודות מושלמות. זה של הריביון היה קצת חסר ייחוד ודווקא השני של הגינס היה מאד מאד טעים אבל ה"קשה" שלו לא עבר את מבחן הפריכות הנוקשה שלי. אבל גם האובר קוטריות הזאת לא יוכל לקחת מהארוחה הזאת את ככתר המוזהב.

אם יש מסעדות שמפליאות אותך בראשונות ואז מאכזבות בעיקריות - לא כאן. עיקרית ראשונה - לובסטר Oosterschelde (שאני מניח שזה שם של מקום?) שהוגש עם סלק, חומר גלם שמאד בלט בארוחה, לא ברור אם זה בגלל חיבה יתירה של השף או שזה משיקולי עונתיות. לסלק הסטנדרטי עם החומץ שליווה את הילדות שלי פתחתי נוגדנים די חזקים, אבל כחומר גלם מתקתק חמצמץ הוא מאד חביב עלי וגם כאן הוא השלים מצויין את הלובסטר. מנה מושלמת מבחינתי.

העיקרית השניה - נתחוני בשר יונה שהוגשו, בין היתר, עם עם אפונה וקינואה קריספית. לאישה הקינואה קצת הפריעה. דוקא אני מאד אהבתי את השילוב הכל כך כיפי של מרקמים וגם המנה הזו היתה קרובה לשלמות.

שני קינוחים הוגשו. האחד - קינוח מטרף של אוכמניות וכל מיני דברים טובים שאשאיר לדימיון שלכם לפענח מהתמונה. דפינטלי מהקינוחים הטובים שיצא לי לאכול כבר הרבה מאד זמן - by far.

השני - קינוח של דובדבנים, שוקולד וסורבה של (איך לא) סלק. על הקינוח נח בשלווה לוח "קלקר" שגם הוא נראה לי עשוי מסלק והיה ממש נחמד. הקינוח השני זכה לפחות נקודות מהראשון, בעיקר בגלל שהשילוב בין השוקולד והדובדבנים לא היה ברמת השלמות של הקינוח הראשון ששם הכל השתלב לקונצרט פילהרמוני שלם, אבל עדין... מי יתנני כל החיים קינוחים ועיקריות כאלה.

כשהתקשרנו להזמין מקום ואמרנו שני מבוגרים וילדה המאחר מיהר להסביר שאין להם מנות ילדים, לא שזה הפריע לנו. דווקא להיפך. אנחנו נמנעים באופן עקבי מלהעליב את הילדה עם מנות ילדים ובדרך כלל היא אוכלת ממה שאנחנו אוכלים. כאן האתגר שלה היה גדול בין היתר בגלל שהיא לא היתה ממש רעבה וככה יצא שהיא אכלה בעיקר מהלחם, העוגיות שהוגשו יחד עם העגבניות במנת הפתיח וקצת סלק. הפסד שלה

הארוחה ב zeno היתה אחת הטובות שאכלנו מזה הרבה זמן. מפגן נדיר של כישרון ויצירתיות ויכולת להפתיע ולרגש בכל מנה ומנה הן מבחינה ויזואלית והן מבחינת הטעם. הייתי מוכן לשבת שם עוד שעה רק בשביל להמשיך ולעכל את החוויה, ונורא ביאס אותי שהיינו צריכים קצת "לנוס" משם ממש עם סיום הארוחה, גם בגלל שהקטנה כבר נהייתה חסרת סבלנות (למזלנו הפעם החלל עצמו היה די רועש כך שהקול שלה די נבלע בו, אבל עדיין... וגם בגלל שהאישה חטפה מכה מהמדף שמעל לראש שלה וגם זה לא היה נחמד) אז אפשר להגיד שנמלטנו משם בצורה די מרתונית וזה היה סיום קצת מדכדך לארוחה שהגיע לה להסתיים בצורה אחרת לגמרי.

עם רמת הביצוע שהוצגה שם המסעדה מאד ראויה לדעתי (ולא רק לדעתי ממה שיצא לי לקרוא) להערכה ממושלנת, אבל בסטטוס הנוכחי שלה (ושל מישליין) אין לה סיכוי לקבל אותו.

כפי שהוזכר לא פעם בפורום, מישליין מחשיבים יותר מדי את כל ה"מסביב" ודווקא שם, כנראה מבחירה עקרונית של השף לתת לאוכל את המיקוד, ה"מסביב" רחוק מאד מהדרישות של מישליין. החל במספר אנשי הצוות שאם במסעדת מישליין רגילה מכרכרים סביבך עשרה נותני שירות - כאן מספרם של נותני השירות בערב שאנחנו היינו עמד על המספר הסגפני של שנים... ואם זה בעיצוב של המסעדה אז גם כאן כמו שאפשר לראות בתמונות מין הכלאה מוזרה בין אולם של בריתות לבין חדר משרדי. הרבה יותר משזה מעיד על מצבה של המסעדה זה מעיד על המצב העגום של מישליין שהולך ומאבד, לדעתי, את הרלוונטיות שלו.

השורה התחתונה די ברורה - אם הייתי יכול הייתי חוזר כבר מחר, ואם אתם בסביבה - RUN AS FAST AS YOU CAN!

Gרר

New member
ביצת הפתעה

התמונה לחלוטין לא מצליחה להעביר את עוצמת החוויה אבל trust me on this

למעלה