15 הבאים,נא לצעוד קדימה
בבחירותיי השתדלתי לדלג על האלבומים המוכרים ביותר,הרי האלבומים הנבחרים היו כתובים על הקיר עוד לפני שהתחילה ההצבעה,לכן אביא בפניכם 15 אלבומים שאהובים עליי במיוחד,(בהחלט ייתכן שאחדים מהם ייכנסו לרשימה הסופית) 1.GENESIS-NURSERY CRYME לא מעט גבות יורמו לנוכח בחירתי באלבום זה כג'נסיס הפייבוריטי שלי, אבל באלבום הזה סוף סוף גובש הצליל האהוב והמוכר של הפסקול של ילדותי(הבוגרת), האקט וקולינס הצטרפו,ושדרגו את הלהקה בנוכחות גיטרה אלוהית ותופים היפר-אקטיביים,למעשה זה אלבום הפרוג הראשון שאי-פעם קניתי,ושום דבר לא ישווה לתחושה הראשונית בה הרגשתי כאשר צלילי הפתיחה העדינים של the musical boxמילאו את החדר,העוצמה ההולכת וגוברת עד לקרשצ'נדו הבלתי הנמנע,הסיום הדרמטי של גבריאל-now,now,now,now,noooow ... ולא ציינתי עדיין את harold the barrel (שהעניק לי את שמי לא מעט זמן),the fountain of salmacis ,seven stones ,the return of the giant hogweed ,בקיצור-יש יפים ממנו אך אין יפים כמוהו 2.JETHRO TULL-SONGS FROM THE WOOD ג'טרו טאל מיחזרו חומרים לעייפה,אל תיטעו בי אני מעריץ גדול,אבל היצירה הזו תפסה את אוזניי כיוצאת דופן,מאז ומתמיד נמשכתי לפולק רוק הבארוקי , ששאב אותי בחזרה לימי הביניים,ואין כמו לשמוע את האלבום הזה ביום ערפילי בצפון רמת הגולן הירקרקה בינות עצי אלון עתיקים,הדבר האחרון שיכול להפתיע אותך בזמן חוויה כזו זה מראה של אבירים הדוהרים על סוסיהם המקושטים לעבר טירה עתיקה.המכשף הזקן איאן אנדרסון רקח שיקוי חזק במיוחד. 3.CARAVAN-IN THE LAND OF THE GREY AND PINK סצינת קנטרברי הנפיקה רבות מיצירות המופת של הרוק המתקדם,וזו יצירת הדגל העומדת בראשן,ללא יומרות מיוחדות,הצליחה להקת caravan ליצור חמישה שירים פשוטים יפים ועדינים,שרוח שטות קלה שורה סביבם,בדרך כלל אני חושש מאלבומים בהם אני מתאהב משמיעה ראשונה,אבל במקרה הזה הופתעתי לטובה,אחרי למעלה ממאה השמעות עדיין לא נס ליחו. 4.GENTLE GIANT-FREE HAND מבחינתי צריך להכליל את כל אלבומי הענקים ברשימה(חוץ מinterview המביש),על הגדרת הרוק המתקדם יש ויכוחים רבים,אבל כשמגיעים ל gentle giant יש קונצנזוס-כך נשמע רוק מתקדם. אז למה האלבום הזה?בגלל on reflection ,היצירה הג'"ג' האהובה עליי ביותר עמוסת פוליפוניות,פוליריתמיקות שאר טריקים מוזיקליים,תצוגת תכלית של הכישרון הגלום בלהקה. 5.GRYPHON-RED QUEEN TO GRYPHON THREE משחק שחמט מבריק בארבע מהלכים גאוניים,פרוג רוק בארוקי כבר ציינתי כז'אנר האהוב עלי?אין יותר בארוק מגריפון! עם כלים כבאסון(אבוב),קלרינט,קרן יער וחליליות,בתוספת מלוטרון, מוג, גלוקנשפיל,וקלווינט אין סיכוי שלא תיווצר חגיגה לאוזניים,ויש גם בונוס- בגירסת הדיסק נמכרים כל אלבומי גריפון כשניים על אחד,ולred queen מצורף האלבום raindance ,המצויין בפני עצמו,הכולל גם קאוור משובב נפש לmother nature's sun . 6.FRANK ZAPPA/THE MOTHERS-ROXY&ELSEWHERE מצחיק עד דמעות כהרגלו,וחתרני כמנהגו,פרנצ'סקו מצליח(עוד פעם)לעשות את "זה". רוקסי' הוא אלבומו הפרוגרסיבי ביותר של זאפה,עמוס התפתלויות לולייניות אופייניות,וג'אמים עם גרוב קטלני. ועד שלא ייצא הדי.וי.די לא באמת נדע מה בדיוק קורה שם,על העטיפה. 7.THINKING PLAGUE-IN EXTREMIS כל מי שאומר שהרוק המתקדם מת,כנראה לא שמע את האלבום הזה,מה?זה באמת עד כדי כך טוב?זה אפילו יותר מזה. אסופת(הם לא בדיוק להקה) נגנים סופר מקצועיים,ששאבה ישירות לוריד מהמורשת הפרוגרסיבית הגדולה של שנות השבעים,זרקה הכל למיקסר,פירקה לה את הצורה,עיבדה,לשה,הוסיפה חומרים,תיבלה,והתאימה את המוצר לשנות האלפיים,rioלתפארת ישראל(מי אמר דייב קרמן?) 8.AMON DUUL II-PHALLUS DEI משום מה נפקד מקומו של הקראוט-רוק מהרשימה עד כה,ובזאת באתי לתקן את המצב,למי שלא מפחד מהשפה הגרמנית(לי היה ממש קשה לשמוע את זה בהתחלה,שלא לדבר על סבא שלי)מצפה חויה,אם תצליחו לצלוח את הרצועה השנייה על צווחותיה המצמררות,תגלו אלבום מצויין שמייצג נאמנה את זרם הפרוג הגרמני ששואב את עיקר השפעתו ממוזיקה קלאסית ומינימליזם. 9.AREA-MALEDETTI רוק מתקדם מזרחי.טוב ,לא בדיוק,אבל בחלקים נרחבים זה נשמע בדיוק כך,להקת פרוג/אוואנגרד/אקספרימנטל איטלקית,שסולנה-demetrio stratos ממוצא מצרי,ניחן בקול אופראי יוצא דופן(מזכיר מעט את פארוק בולסרה),אלבום יוצא דופן,ונסיוני בצורה חריגה כשהסולן מנסה לבדוק את מגוון ההתנשמויות , הצלילים והאפקטים שהוא מסוגל לסחוט ממיתרי גרונו. 10.PREMIATA FORNERIA MARCONI-PER UN AMICO עוד להקה מאיטליה,למעשה להקת הפרוג הכי גדולה שיצאה מאיטליה,pfm הושפעו מאוד מelp ,ובאלבום הזה כמעט ולא מורגשת ההשפעה,אני אומר זאת לחיוב,הפתיחה של השיר הראשון מופלאה ביופיה,וגם חובבי המוזיקה הקלאסית שמעקמים אפם למישמע הפרוג,יישבו בקסמיה בנקל. 11.FOCUS-MOVING WAVE להקת פוקוס,כרבות מהלהקות ההולנדיות,שאבה את עיקר השראתה מלהקות כמו קאמל ופינק פלויד,טייש ואן ליר הוא המקבילה ההולנדית לאיאן אנדרסון,ועם כאלה השוואות הציפיות גבוהות,אל דאגה אין סיכוי שתתאכזבו,ומי שלא שמע את hocus focus לא שמע yodel prog מעודו. 12.CRESSIDA-CRESSIDA להקת early prog ,שנמצאת לא רחוק מקו התפר של הפסיכדליה,אבל נכנסת לרשימתי בזכות ולא בחסד,שירים תמימים וקסומים,מלודיות מופלאות ויופי שכובש אותך מהדקה הראשונה,חוץ מהעטיפה המכוערת אין לי מילים רעות על האלבום הזה. 13.BLACKMORE'S NIGHT-SHADOW OF THE MOON אני יודע שעכשיו יקי מעקם את אפו בסלידה,בפורום אחר שלא אציין את שמו,(רק אומר שמדובר בעלה ירוק שאם מעשנים אותו לא קורה כלום...) הוא זרק בבלקמור ואשתו רפש,אני בעוונותיי אוהב את האלבום,ריצ'י בלקמור מאפסן את החשמלית הארון,נוטל גיטרה אקוסטית,מצרף את אישתו המצודדת, ומפליא במיתרים,מוזיקה אנגלית וקלטית עתיקה מבצבצת מבין השורות,וחלילו של איאן אנדרסון מפציע בהופעת אורח בשיר play minstrel play ,בנוסף יש גירסת כיסוי,שלא מביישת את המקור,לocean gypsy של רנסאנס,בסה"כ זה באמת אלבום קצת קיטשי,אבל גם מי שלא אוהב פרוג יאהב את האלבום. 14.STRAWBS-GRAVE NEW WORLD יקי,זה בשבילך,פיצוי על עוגמת הנפש שנגרמה לך מהבחירה בבלקמור,אלבומם הטוב ביותר של הסטראבס,מציג את גירסתו המושלמת של דייב קאזינס לאיך שצריך ואמור להישמע פולק-רוק,החל מהתו הראשון ועד לאקורד המסיים,צפויה לכם חוויה מענגת אוזניים באחריות. 15.KEVIN AYERS-WHATEVERSHEBRINGSWESING איירס,איש להקת gong בעבר,הביא אותה באלבום סולו מופלא,עוד אחת מפסגות היצירה של סצינת קנטרברי,מייק אולדפילד בגיטרה,ורוברט ווייאט מתארח בשירה בשיר הנושא(חוסר הרווחים כך במקור),קולו הנמוך והסמיך של איירס משרה עליי מן תחושת שלווה ושלמות נהדרת שקשה להסבירה במילים. זהו,עד כאן,על כל אחד מהאלבומים הנ"ל אני ממליץ בכל לב,יום-טוב,אסף. היזהרו מגילגמש החקיין.