פירגון - הרחבה והמשך

Eldad S

New member
../images/Emo45.gif תרגישי חופשייה, בשביל זה אנחנו

כאן

unordained

New member
הדוגמה

מטווין מאוד-מאוד יפה, אבל אפשר לתרגם את זה. כרגע אני מתעצל, אבל זה לא בלתי אפשרי. "זנזונת" זה קצת חזק על בימבו, יותר בכיוון של promiscuous, מופקרת (למרות שזה נשמע מיושן ולא נדבק כרגע). נראה לי שפרחה - כמו שמשתמשים במלה אני מתכוון - כן מתאים למישהי ש"משתרמטת", ויכול להלום את הבימבו. בעניין הזה העברית שובניסטית בדיוק כמו האנגלית. היא "משתרמטת", הוא "גבר".

Eldad S

New member
מקבל

ושותף לפרשנותך, ש-promiscuity היא חלק מן התיאור של פרחה, לפחות על פי הדימוי הרווח בציבור ("הפקרות", כפי שציינת). באשר לאמרתו של מארק טוויין - אולי: ספר קלאסי הוא דבר שהכול היו רוצים להתהדר בקריאתו, אבל איש אינו מעוניין לקראו. אבל זו כבר מעין פראפרזה - ולא תרגום מדויק.

unordained

New member
אני חושב שאתה הולך

בכיוון בסדר גמור עם טווין, וכל הכבוד על "הרמת הכפפה" (אני כרגע מרים כפפות כבדות יותר על אותו שולחן שממנו אני כותב): סה"כ צודקת כאן טרודי שאין זמן מקביל בעברית, זמן שמציין פעולות שכבר נשלמו. לכן התרגום שלך של "להתהדר בקריאתו" הוא אומנם לא אחד לאחד - אבל הוא מעביר את האינפורמציה הכי חשובה - כבר קראת את הקלאסיקה, שכן אינך יכול להתהדר במשהו שלא קראת (בעיקרון, כמובן). למעשה, זה נראה לי ממש פיתרון טוב, כי גם ה-to have read של טווין מבליע את זה שאתה מתהדר בכך שקראת את הקלאסיקה: oh sure, I've read it yaers ago (בניגוד ל"טרם הספיקותי" הגששי, שאומנם מכה על חטא על זה שלא קרא, אבל משתמש בשפתם הפלצנית של אנשי ספר, אותה הטיה ביזארית "הספיקותי". אגב, תרגום ל"פלצני"? ושיהיה יותר מדויק מ-pompous!)

Eldad S

New member
אבל למה? :)

pompous עושה עבודה לא רעה בתור "פלצני". האמת, זו באמת מלה שאני מתחבט לא מעט, מדי פעם, בהעברת לעברית ברורה יותר (או לתרגום, באנגלית או בכל שפה). כשאני חושב על זה, עכשיו, נראה לי שב"פלצני" יש גם "מנופח", "מלא אוויר" ובו-זמנית "חלול", אולי (שלא לדבר על flatus, שלא עובר כל כך בתרגום לשפה זרה, אלא אם כן נמצא חלופה הולמת).

unordained

New member
אז יש מלה שאני

מאוד אוהב, או בעצם צירוף, שרווח לפחות באנגלית-אגלית (להבדיל מאנגלית-אמריקנית) - arty-farty, ושמעתי את זה גם לגבי אנשים וגם לגבי דברים/תכנים כתובים.

טרודי

New member
כן, אבל

ה-farty של arty-farty (או artsy-fartsy) מקביל לפלוץ הפלצני. fancy-shmancy לא כולל את ההקשר האוורירי הזה.

unordained

New member
spiessig

תשאל שלושה גרמנים למה הם מתכוונים כשהם מכנים מישהו spiessig תקבל שלוש תשובות שונות. מדובר במעין פרוביציאליות-קרתנות שמאפיינת את המעמד הבינוני, ואולי הזעיר-בורגני, שמה שמאפיין אותם זה העדר מודעות חברתית, דגש על קודים של התנהגות שניתן לצפות בהם... מסובך. האמת, אני עוד לא לגמרי בטוח שאני הבנתי את הביטוי הזה, ובטח שאין לי מושג איך הייתי מתרגם אותו.

yalagala

New member
ביטוים שקשה לתרגם

כובע טמבל סנדלים תנ'כים סוף הדרך חבל על הזמן פצצות לגבות וזה נזכרתי שבסדרה "האחד" שמשודרת בערוץ "ויוה" יש איזה ביטוי שמתורגם מפורטוגלית בקביעות ל"ממש בדיחה". נראה לי שזה איזהשהו ביטוי שממש התקשו לתרגם וזה מה שיצא.

ramihan7

New member
לגבי הביטוי "פרחה"

"פרחה" בערבית מדוברת היא "פרגית" - משל לנערה צעירה, חסרת ניסיון, קלת-דעת, קצת נבערת אולי, בעלת טעם קלוקל ואישיות בלתי-בוגרת. לגבי ההקשר המיני? לא הייתי מרחיק לכת עד כדי כך. זו כבר תוספת פרשנות של הגברברים בחבורה... (בצחוק!). מילה מתאימה באנגלית - Floozy.

unordained

New member
פרחה בערבית

זה לאו דווקא פרחה בעברית, למרות שברור שהמקור הוא מהערבית. למעשה אנחנו משתמשים בהרבה ביטויים בערבית (ומשפות אחרות) שעברו תמורות סמנטיות בדרך אל העברית. כך שסוג הטיעון שאתה מעלה פה הוא בעייתי. מפהום?

Sparks

New member
התאפשר, מחרתיים, שלשום....

לפחות לגבי אנגלית הם לא ממש ניתנים לתרגום חלק, מישהו יותר לגבי שפות אחרות ?

Eldad S

New member
:) "התאפשר" אפשר

לומר באספרנטו: זו שפה די קלה, ובין היתר, אפשר להפוך בה שמות תואר לפעלים. השורש ebl משמעותו הבסיסית "אפשר", "אפשרי". a- סיומת שמות התואר. ebla = אפשרי. סיומת הפועל בעבר - is, סיומת הפועל בהווה - as, ובעתיד - os. מכאן נובע: eblis = התאפשר. ודוגמה:
Eblis trovi bonan vorton por "התאפשר" en Esperanto.​
והתרגום: התאפשר למצוא "מלה טובה" עבור "התאפשר" באספרנטו.

Sparks

New member
לגבי פירגון.....

אני מכירה רק את הפועל שלדעתי הוא ההפך המדוייק של זה begrudge. אז אולי לתרגם על דרך השלילה? ספארקס

einat-z

New member
לפרגן - to root for

אני מניחה שהתרגום המדוייק של to root for הוא לעודד או לתמוך. אבל יש ליל תחושה שמתאים לפרגון. דעתכם?

למעלה