פירגון - הרחבה והמשך

unordained

New member
פירגון - הרחבה והמשך

יש לכם דוגמאות נוספות למילים שקיימות רק בשפה x (כולל עברית, כמובן) ושקשה להסביר אותן לזרים? פירגון היתה דוגמה למלה שנידונה פה בהרחבה - ושלא נמצאה לה מקבילה באנגלית (וגם אין לה כנראה בהרבה שפות אחרות).

קרמיט524

New member
איך תתרגם את המילה "דווקא"

לאנגלית? ובהרחבה: לגרמנית? ולצרפתית? בהצלחה למנחשים,

unordained

New member
אתחיל בגרמנית

שזה doch אם כי זה קביל רק למקרה של "דווקא כן". לגבי הצרפתית - בדיוק הבאתי מסיר חלודה, זה כבר יבוא לי. ולגבי אנגלית - משהו ספציפי? או שרק תלוי הקשר?

Eldad S

New member
המקבילה הצרפתית ל-doch הגרמני

(כלומר, דווקא כן) היא si:
Est-ce que vous n'êtes pas sû r? Mais si, j'en suis sû r.​

Eldad S

New member
נועם, רק תראה

כמה שאני משתדל בעניין האומלאוטים ודומיהם
סורי על הרווחים לאחר ה-u circumflex...

Eldad S

New member
Mais c'est fantastique, Noam,

doch - ca n'est pas trop util :) סליחה על השגיאות בצרפתית, בדרך כלל אני לא כותב בשפה זו, אלא קורא או מתרגם ממנה (וכמובן, השתמשתי במלה זרה, de l'allemand). אני מבקש את רשותכם לא להשתמש באומלאוטים ובאקסנטים למיניהם - בפעם האחרונה שניסיתי, החוויה לא הייתה נעימה (ונותרו רווחים בטקסט; מעבר לזה, נעלם המסך, אבל על כך לא סיפרתי לכם, פשוט שחזרתי את ההודעה וניסיתי בשנית
). את המקבילה הערבית הכרתי, "בלא", אבל מעניין שמציינים להדגיש את ההברה הראשונה.

קרמיט524

New member
אלדד, מה הבעיה עם האומלאוטים?

האם זה תופעה שקרתה רק לך או כשל כללי בשיטת הכתיב של הפורום? איך אתה "מנקד" את האומלאוטים? כי אני פשוט כותבת את האותיות המוזרות במסמך word ואז מעתיקה ב-copy+paste. עד היום זה עבד. לדוגמה: Türkçe konuşmak çok güzeldir HTH

Eldad S

New member
את יודעת מה,

קיבלתי את הצעתך. הבעיה היא משאבי מערכת, אבל - ניחא, אשתדל לפתוח וורד ולהפיק את הסימנים שם, ולהעתיקם הנה. תודה על הרעיון.
Evet, Kermit, Türkçe konuşmak çok güzeldir.​
כן, קרמיט, זה יפה מאוד לדבר תורכית
[אבל לא קל כלל וכלל - תוספת שלי].

קרמיט524

New member
נכון מאד

אבל לא טריוויאלי, ביחוד כשדובר גרמנית מנסה לתרגם לך את המילה הזאת לאנגלית (כי הוא לא יודע עברית כמובן)... לא יאומן, אבל הוא לא הצליח. רק אחרי כמה שנים (!) נפל לי האסימון. לגבי צרפתית, אם אני לא טועה הכי דומה זה si. ובאנגלית, לא הצלחתי לגלות את המקבילה עד היום.

unordained

New member
נו, עוד המסיר

חלודה מתחיל במלאכתו, מגיע אלדד זה ומקדים אותנו. <אייקון של נועם מצקצק בלשונו>. עוד דוגמאות?

Eldad S

New member
אכן. וזה מזכיר לי

שנועם (unordained) בתשובתו הראשונית ננעל על "דווקא" במובן של "ההיפך" בתשובה לשאלה הנשאלת בשלילה. אבל יש סוגים רבים אחרים של "דווקא": אני דווקא כן הייתי מעוניין לדון בהם; או סוג אחר: אני הייתי מעוניין לדון דווקא בהם (כאן הייתי מתרגם זאת: I would like to discuss just them, of all the other related meanings). הוא דווקא לא נראה בקיא במיוחד. ןעוד. מלה אחרת, שאפשר לומר עליה שהיא בעייתית בתרגום מעברית לשפות אחרות, היא "להבדיל" (ההטעמה על ה-ל[הב]דיל).

einat-z

New member
דווקא בכתב נטוי

יש לי רעיון, נראה לי מוצא מסויים. לא בטוחה עד כמה הוא קביל. ובכל מקרה לקחת בערבון מוגבל (איך תתרגמו את הביטוי הזה?) כי אני לא מתרגמת מקצועית אלא סתם יודעת אנגלית. בספרות באנגלית משתמשים בכתב נטוי כדי להדגיש משהו - מילה, ביטוי, אפילו משפט שלם. בעברית לא שמתי לב שמשתמשים בזה הרבה. ה'דווקא' לפעמים בא להדגיש. לכן הייתי מתרגמת ככה (המילים המודגשות פה צריכות להיות בכתב נטוי): אני דווקא דווקא כן הייתי מעוניין לדון בהם - I would like to discuss them אני מעוניין לדון דווקא בהן I want to discuss these issues ואם לחפש איזה כלל, אז את המילה שאותה מדגישים ע"י ה'דווקא', להדגיש ע"י כתב נטוי. מה דעתכם? (זו פעם שלישית שאני מנסה לכתוב את התגובה. אם היא מופיעה כבר פעמיים או יותר, אני מתנערת מאחריות).

Eldad S

New member
על פניו זה דווקא נשמע רעיון טוב ../images/Emo13.gif

אם כי - את צודקת - בעברית השימוש בכתב נטוי, italics, פחות נפוץ. אולי שימוש באות מודגשת, bold, גם כן יכול לעשות את העבודה. באשר לשאלתך על "לקחת משהו בערבון מוגבל" - אפשר לומר זאת באנגלית: to take it with a grain of salt (להתייחס לכך עם גרגר של מלח), ואני יותר אוהב את הביטוי הלטיני, המקורי: to take it cum grano salis (החלק הלטיני במשפט, cum grano salis, אמור היה להיכתב באותיות מוטות, italics). באשר להודעות המיותרות שבכל זאת נקלטו בפורום - דאגתי למחיקתן, כך שנשארה הודעה אחת בלבד.

Boojie

New member
ומשפט שחביב עלי מאד:

איך תתרגם את המשפט "דווקא נראה טוב, החבר שלך"? איך מעבירים את מלוא הארס המיתמם שהמשפט הזה ספוג בו, את המחט המלובנת מתחת לציפורניים במסווה של מחמאה? (לא חייב להיות חבר, כמובן, זו יכולה להיות שמלה, או תבשיל, או בית, או ציור...) "את דווקא נראית ממש טוב היום, מותק!"

Rivendell

New member
הדרך היחידה להעביר דבר כזה

היא "לצאת" מהמשפט, ולהעביר אותו בצורה שאמנם לא תהיה מדוייקת מבחינת התרגום (כלומר, לא תרגום מילולי), אבל תעביר את התחושה. סתם נסיון - what do you know, your friend isn't all that bad looking

למעלה