פילוסופיה ודת

erezsh

New member
תעשו לי טובה...

סה"כ רציתי לדעת לאילו ספרים את מתכוונת. תנ"ך? תלמוד? משנה? מסכת אבות? ספר אחר? אני לא יודע למה אני טורח, בחיי

אני אתן לך רשימה

הכוללת, לכל היותר, אחוז מכלל החומר. 1) רמב"ם- מורה נבוכים, הקדמות הרמב"ם למשנה, שמונה פרקים. 2) רס"ג, אמונות ודעות 3) ריה"ל, כוזרי. 4) ר' בחיי, חובת הלבבות. 5) ר"י אלבו, ספר העיקרים. 6) מהר"ל, ספרי מהר"ל. 7) הראי"ה קוק- אורות, אורות האמונה, אורות הקודש, אדר היקר, מאמרי ראי"ה, ועוד רבים. 8) חזון אי"ש, אמונה וביטחון, קובץ אגרות. 9) הר' חרל"פ, מי מרום. 10) הר' בר שאול, מצווה ולב ועוד. 11) הר' עוזיאל, הגיוני עוזיאל. 12) ספרי הרב צייטלין. 13) הרצ"יה קוק, מתוך התורה הגואלת, לנתיבות ישראל, אור לנתיבתי. 14) הרב גורן- תורת המדינה, תורת הפילוסופיה ועוד רבים. 15) הרב דסלר- מכתב מאליהו. 16) רמח"ל- דרך ה'. גם בדורנו כתבו רבים: 16) הרב קלנר- כארי יתנשא, פלורליזם, פנטיזם וכלליות. 17) הרב זאב קרוב- דע מה שתשיב לעצמך. 18) הרב טאו- לאמונת עתנו. 19) הרב ישראל אריאל- על ישראל גאוותו. 20) הרב שרלו- בין משכן לעגל ועוד. 21) הרב ניוגרשל- מסע אל פסגת הר סיני. 22) ספרי הרב ישראל הס. 23) דניאל שליט- שיחות פנים, אור שבעת הימים. דברים נוספים ניתן למצוא בפירושים על התנ"ך, גמרא וספרי ההלכה. כמובן שזה רק מעט ויש עוד ספרים רבים (אינני מכיר את הספרות החרדית החדשה, אז אולי יש שם כמה ספרים נוספים) ואני מבקש סליחה מכל מחבר שלא הזכרתי. זה הספרים שאני מתכוון אליהם, מה אתה מכיר מתוכם (בידע העצום שלך בנושאי יהדות)?

erezsh

New member
אוי אוי אוי

מישהו פה עצבני עליי. מעולם לא טענתי שהידע שלי עצום. אפילו לא טענתי שהוא רב. האמת, אפילו לא אמרתי שהוא מעבר לבסיסי, כשאני חושב על זה. כל מה שאמרתי הוא, שזה טיפשי היה מצידה להאשים אותי בשימוש בסטריאוטיפים. אני לא אחראי למה שאתה לוקח ללב (או לריאות). בקשר לספרים - קראתי רק שניים, וגם בהם רק חלקים קצרים. רוב הידע שרכשתי בנושא עבר אלי בע"פ. בקשר לקישורים - אני לא בטוח עד כמה זה מתאים, אבל אם יבקשו עוד שני משתתפים אשים את זה שם.

למה???

New member
הוא ביקש, אז למה לא?!

אם הרעיון להוסיף משהו לקישורים הועלה מלכתחילה (והוא לא מועלה פה בפורום לעיתים קרובות), ז"א שסביר להניח שזה באמת מעניין את אותו אדם ויעניין גם אנשים אחרים. מה גם שזוהי רשימה מכובדת. אני מצטרפת לבקשה שלו להוסיף את הרשימה ל"מאמרים"/"קישורים".

erezsh

New member
הרי סיבה למה לא

מכיוון שאם אדם יבקש לשים בקישורים המלצה ל"עוץ לי גוץ לי" (עד כמה שהספר ודאי מאוד מרתק פילוסופית), אני לא אשים כי זה לא קשור. ומכיוון שלא קראתי את הספרים, לפי כותרתם זה נדמה שרבים מהם לא ממש קשורים, מה גם שאלו המלצות בלי הסברים. לעומת זאת, אני מודע לכך שייתכן שאני טועה, ולכן נראה לי הוגן שאם שלושה משתתפי פורום חושבים שהרשימה ראויה לקישורים, אשים אותה שם. אגב, יש לך קצת אודם על השיניים. כדאי לך לנקות אותו.

אני עצבני על כך שאתה טוען

שאין תשובות דתיות לדברים, כאשר הידע שלך (על פי עדותך) מוגבל עד אפסי. ואתה עוד שואל: ,איזה ספרים? כאילו אם אתה לא מכיר אז הם לא קיימים. על סמך מה אתה אומר את דבריך? על סמך מישהו אחד שלא ידע לענות לך? שנית, אכן יש דברים שלא ניתן לדעתם, לדוגמא: מהו אלוהים (מלבד אינסופיותו). אבל אני ממש לא מבין מה הבעיה באי הבנה, אני אינני מבין הכל ויודע שלא אבין הכל בשום שלב בחיי, ואני מסתדר עם זה (אם כי, כמובן, אני משתדל לדעת כמה שיותר) ובייחוד שאי האפשרות לדעת איננה מיוחדת לדת, היא כבר מונצחת כחוק מתמטי וכחוק פיזיקלי. אלא שמספר הדברים שאי אפשר לדעתם הוא מוגבל וטעון הסבר. לרוב הדברים יש הסבר דתי, שאינך חייב לקבלו, אך אינך יכול לשלול את קיומו. בנוגע לרשימה- הייתי שמח אם היה קישור לרשימה רחבה של ספרי פילוסופיה בכלל, ואפשר לשים את הרשימה כחלק (האמת, אם נגדיר זאת כפילוסופיה יהודית, יש כמה ספרים שלא מתאימים להגדרה ויש ספרים נוספים מתאימים, כך שצריך אולי לשנות את הרשימה).

erezsh

New member
אין לך סיבה להיות עצבני

אני טענתי שלהרבה מאוד דברים אין תשובה בדת, למיטב ידיעתי, ונתתי אפשרות להוכיח אם אני טועה. איני רואה דבר רע בכך. לא אמרתי שזה רע שלדת אין תשובות, או שזה אומר משהו עליה. רק אמרתי שאין לה. וגם זה, אמרתי, למיטב ידיעתי. בקשר לרשימה, אתה מוזמן לפתוח שירשור חדש עם רשימה של ספרים עליהם אתה ממליץ, ואני אשרשר אותה לרשימה הקיימת. תודה.

ואין לך שום זכות לטעון זאת

בהתחשב בידע המוגבל שלך בנושא. ברור שלא אוכל להוכיח לך שיש תשובות. אוכל להוכיח רק בשיחה ארוכה או בכך שתקרא את הספרים. בקשר לרשימה, איך שהבנתי, הרשימה כוללת ספרים למתחילים. כמו שאמרתי, אשמח אם תהיה רשימה נפרדת של ספרים באופן כללי. אני אכתוב רשימה ואתה ואחרים מוזמנים להוסיף משלכם.

לא!

בנוגע ל-2 ודומותיה: תוכיח לי את תיאוריית האבולוציה, היחסות והקוונטים. אם אתה רוצה, אני מוכן לדבר איתך פנים אל פנים לגבי השאלות האלו. ל- אין תשובה: אני לא יודע הכל, רוב הרבנים שאני מכיר, טוענים שהם יודעים (ואני גם אשאל מה דעתם, זה לוקח זמן). בנוגע לבחירה החופשית- לא נכון. האל יודע, אך לא משפיע, בדיוק כמו שידיעתו של אדם הנוסע בזמן לא משפיעה על המציאות. חוץ מזה, כידוע, אלוהים לא כפוף לחוקי הלוגיקה. תקרא שוב את סוף ההודעה, זה הבסיס לטענות כאילו 'אין תשובה', בוודאי שבמסגרת הפורום אי אפשר לענות (בטח לא על עשר שאלות יחד).

XNtrix

New member
בעקרון

פעם אחרונה שנסעתי בזמן, דווקא כן השפעתי על המציאות! שידלתי את ספתא שלי להתחתן עם רוטשילד, כשחזרתי, ראיתי שיש רחוב על שם סבא שלי!
או בקיצור, הידיעה היא לא אבסולוטית - אני שוב ממליץ בחום לקרוא את הרמב"ם - גדול הפילוסופים היהודים.

XNtrix

New member
מבחינת ההבנה שלי

במכניקת קוונטים (שהיא אפשסית) אז אני לא ממש יכול להתווכח איתך אם אתה צודק או לא.

למעלה