זו אכן הנקודה המהותית בדיון הזה
בעצם , יש לנו פה בעיה רצינית , כבכל הנושאים שקשורים לבריאות, לדעת בצורה מלאה מהי תועלת החיסון ומהו נזקו. המעניין הוא שדיונים דומים מתקיימים גם לגבי התועלת של רפואה משלימה, וגם שם אנחנו תמיד מוצאים עצמנו מול סטטיסטיקות ותוצאות שאינן ברורות, מול מחקרים חסרים או מובלים על ידי בעלי אינטרסים. כל מה שזה אומר, הוא שעדיין איננו מבינים כהלכה את מנגנוני הפעולה של גוף האדם ומה מביא לבריאות, ולכן , זה המקום בו מעבר לעובדות מעטות שידועות, כולנו חוזרים איש איש לאמנותו ולמקום בו הפרשנות של העובדות הידועות מסתדרת עם הדברים שהוא למד מנסיונו האישי ו/או מהרקע התיאורטי של שיטה שלמד כמטפל. לכן אני, כמי שגדלה בתקופה בה היתה התועלת הגדולה ביותר של החיסונים, מגיבה אחרת לחלוטין מאשר אנשים שגדלים בדור בו מחסנים נגד מחלות שפעם היו חלק לא נורא מהמציאות (אני עוד זוכרת את השבוע שחליתי בחזרת , כי גם חברה טובה חלתה באותו זמן ועשינו חיים משוגעים), מהצד השני אני גם מודעת לגורמי נזק אפשריים אחרים שנפוצים היום בעולם - אני חושבת שהשוני בין העולם בו גדלים הילדים של היום לעולם בו אני גדלתי הוא עצום במובנים מקיפים הרבה יותר מהחיסון -אם זה בתזונה שכוללת חטיפים וממתקים שאצלנו כמעט ולא היו, התקשורת שרישתה את העולם בקרינה אלחוטית, מכשירי החשמל הביתיים מטלויזיה ועד מחשב ופלאפון וטלפון אלחוטי ומיקרוגל ו ...., הפירות והירקות שפעם היו מזון בסיסי והיום הפכו למותרות יקרים בזכות פעילותה הנחרצת של מדינת ישראל נגד החקלאים, ועד כדי סוג הבגדים ונעלים והחומרים מהם הם עשויים (לטוב ולרע) אני לא זוכרת אם זה הדיון שבו מישהו הזכיר את הסויה עם הפיטואסטרוגנים - אז אולי זה המקום לציין, שבילדותי לא שמענו על סויה. המזון היה מזון שגדל בארץ (לאוכלי בשר - עוף ללא הורמונים)