על תכנון תבוני!

davidmaur

New member
על תכנון תבוני!

התכנון התבוני הינו נסיון להחיל אמת אבסולוטית לתהליך ההתאמה של המציאות החיצונית לקטגוריות השכליות הצרובות במח האנושי. לכן כל מסקנה לוגית הנובעת מהתכנון התבוני אינו יכול לחרוג מהתודעהשלנו ואין לושום קיום בלתי תלוי מהנסיון האנושי. לכן האמונה באל אחד אינה יכולה לנבע משום הסבר לוגי אלא מקורה במימד הרוחני שבאדם החודר אל מעבר לחוקי התבונה

ermac who

New member
רשימה מכובדת של מדענים התומכים בתכנון התבוני-

כאן.ביניהם-ביולוגים,ביוכימאים,זאולוגים,פליאונטולוגים פיסיקאים ועוד.

לא כזאת מכובדת

מכל עשרות אלפי המדענים מכל המינים והסוגים בעולם (כולל פסיכולוגים ומנתחים, שאני רואה שהרשימה הזו כוללת) יש כאן כמה עשרות, ו- איך נגיד- אני לא מתרשם במיוחד מההישגים המדעיים של הרשומים שם. גם כולם עם דוקטוראטים מאוהיו, ויסקונסין, כל מיני חורים. איפה בוגרי האוניברסיטאות הרציניות? איפה האנשים שעשו משהו אמיתי במדע, שהביאו פריצות-דרך, קיבלו פרסים, פיתחו תרופות, משהו? יש שניים-שלושה כאלה?

ermac who

New member
אוניברסיטאות רציניות?אתה רציני?

מה עם מייקל ביהי?וויליאם דמבסקי?אגנור?אחרים?קל לך להתעלם מהם משום מה.... והנה קצת גם על האבולוציוניסטים שהפכו עורם(מאוניברסיטאות מכובדות כמובן).ראה כאן.

מה איתם באמת?

קראתי את הביוגרפיות של האנשם שציינת.אוניברסיטת ליהיי? מי שמע עליה בכלל? פרופסור לתיאולוגיה בשיקגו? זה נקרא אצלך "מכובד"? תיכנס להרווארד, MIT, פרינסטון, אוקספורד, ייל,, לכל אוניברסיטה בעצם, ותשאל צדענים מה דעתם, נראה איזה תשובות תקבל. ועל "האבולוציוניסטים שהפכו עורם" - בינתיים אני רואה אחד מומחה לננו-מכונות. מה הקשר בין זה לבין אבולוציה אני לא יודע. רק להגיד "מדען" זה לא עושה אותו אותוריטה באבולוציה, כמו שביולוג לא נהיה אותוריטה בהנדסת-חשמל רק כי יש לו דוקטוראט. תודה: מתוך כ----ל המדענים בעולם, יש איזה פרומיל שהם אנשי ID. כשמוציאים מכלל זה את הנוצרים האדוקים, נשארים כמה בודדים. ובינתיים, כמובן, אין שום תוצא מחקרי שתומך בתיאוריה, רק הסברים נורא מלומדים, תיאורטיים ושגויים, על "למה אבולוציה לא".

ermac who

New member
הכל בסדר איתם.מה איתך?../images/Emo9.gif

ראשית...לביולוגים אין סמכות במתמטיקה.לכן-שישאירו את חישובי ההסתברות למתמטיקאים(דמבסקי למשל). שנית......הבט היטב בתמונה שלידך....נניח ומחר נמצא אותו במאדים.מה יהיה יותר סביר בעיניך רוקד-שהוא נוצר מעצמו מחתיכת חומר שהשתכפל לו לפתע?,או שמישהו תבוני יצרו ושתלו שם?מהי תשובתך?

מצויין

אם לביולוגים אין סמכות במתימטיקה, מן הסתם למתימטיקאים אין סמכות בביולוגיה, נכון? אז כל החישובים האלה של דמבסקי -- אנחנו לא ניקח אותם ברצינות, כי הוא מדבר על מערכות ביולוגיות מורכבות שהוא לא מבין בהן כלום, כי הוא מתימטיקאי. ולגבי היצור שלך: אני חושב שהתבלבלת. הקטע הזה שבו מצאו רובוטריקים על המאדים היה סרט . זה לא היה באמת. המציאו את זה. כשימצאו באמת יצורים על המאדים (ובינתיים מחפשים כבר די הרבה זמן ולא מוצאים) אז נראה. אני חושב שבמקום לשבת בכורסה ולחשוב מה "סביר יותר" בעיניהם, המדענים יפשילו שרוולים ויחקרו את מה שימצאו. אולי אם ימצאו באמת את הרובוטריק, הוא יסביר להם שהוא בעצמו המתכנן התבוני, ויראה להם את בית-המלאכה שבו הוא תיכנן אותנו. במקרה כזה אני אאמין במתכנן תבוני מיד. עד אז - כל עוד אין שום עדות בשטח לתיכנון תבוני, רק משאלות-לב של כמה נוצרים אדוקים - אני ממשיך לחשוב שמדע זה יותר אמין מ"לרצות ממש חזק" שמשהו יהיה נכון.

5GIPI5

New member
שבלולניק ,אתה חי בסרט ,זו פעם שניה שאתה כותב

משהו כמו "כל עוד אין (לי) עדות בשטח לתכנון ,אני ממשיך לחשוב (להאמין) שהמדע יותר אמין" השם רוקד עם שבלולים הולם אותך ,אתה הרי בחזקת מסטלבט כרוני ,אתה בטח שלא תמצא את האמת אתה בהמתנה שאיזה מדען יפתח לך את הדלת, אז יש לי הפתעה בשבילך ,תכננו אותך בדיוק כפי שהיה צריך ,בשביל להעפיל למדרגה של בן אדם אתה צריך לנקות את השבלולים שרוקדים אתך , ועל תדאג אתה לא שונה מהרבה יצורים כמוך שהתבונה שלהם מצתמצמת לריקוד מושחת, התבונה ניתנה ליחידי סגולה ,ולא להמונים ,בדמו קרטיה מקובל שהרוב קובע ,אבל זו רק אשליה ,למעשה התבונה קיימת אך ורק ביחידים שלא זקוקים לחיזוקים , אתה כפי הנראה תמשיך להתבונן על החיים ברמה של שבלול .

ermac who

New member
זה מצוין,זה רמת-גן....

"אם לביולוגים אין סמכות במתימטיקה, מן הסתם למתימטיקאים אין סמכות בביולוגיה, נכון? "-אם זה כך,אז המתמטיקאים צודקים בחישובי ההסתברות הנמוכים,והביולוגים אינם מבינים בכך מאום ולכן אינם מסוגלים לטעון כי האבולוציה תתכן הסתברותית.מוסכם? "אנחנו לא ניקח אותם ברצינות, כי הוא מדבר על מערכות ביולוגיות מורכבות שהוא לא מבין בהן כלום, כי הוא מתימטיקאי."-אז גם לא ניקח את דוקינס ברצינות, כי הוא מדבר בספרו על הסתברויות ואף המציא את מודל "הצעדים הקטנים". מה עם הביוכימאי מייקל ביהי?הוא מבין בכך יותר מכולם(ביוכימיה היא הענף היותר פעיל בחקר החלבונים).אז מדוע הינך מתנגד להסקותיו ודעותיו?סתם כי בא לך. "ולגבי היצור שלך: אני חושב שהתבלבלת. הקטע הזה שבו מצאו רובוטריקים על המאדים היה סרט . זה לא היה באמת. המציאו את זה."-אני יודע כי מדובר בסרט.אולם האנלוגיה נהדרת לעולמנו אנו.אז מהי בחירתך-אתה תאמר שהרובוט נוצר מחומר משתכפל או שמישהו שתל אותו שם?

אוהו, הרבה סלט עשית

אתה זה שטוען שלביולוג אסור לחוות דעה במתימטיקה ולהיפך. אני טוען שזה לא נכון - מותר, אבל בזהירות, וכדאי להבין על מה אתה מדבר. המתימטיקאי שלך בבירור לא יודע ( או יותר נכון, עושה כאילו הוא לא יודע) איך נוצר גן, אז ההנחות שלו לא שוות הרבה. ביהי הוא אכן ביוכימאי. הוא ביוכימאי מאד גרוע. את זה אתה יכול לשמוע מאלפי הביוכימאים העוסקים בחקר חלבונים ומצליחים להביא תוצרים מועילים וידע פרקטי לעולם, וכולם כולם, כל זוכי פרסי הנובל ומפתחי התרופות והאנזימים החדשניים, כולם עובדים אך ורק לפי עקרונות אבולוציוניים (שהם כלי-עבודה בסיסי בביוכימיה, כפי שיודע כל מי שאי-פעם דרכה כף רגלו במעבדה ביוכימית). יש את ביהי ועוד ליצן או שניים שמתפלפלים בכתובים לגבי "אי-פריקות". היתר עסוקים בלפרק ולהרכיב ולחדש ולעבוד. לגבי רובוטריקים על המאדים: אני חושב שמה שאני אעשה הוא לנסות ו לחקור מה זה הרובוט הזה, לראות ממה הוא עשוי ואיך הוא חי ואם הוא משתכפל או לא. אתה מבין, במדע אמיתי, קודם מסתכלים ואז קובעים דעה. כדי שלא תישאר יותר מדי במתח: אם הייתי רואה את הרובוט הזה על המאדים, לבד, בלי שום אורגניזמים אחרים שדומים לו ובלי שום פרטים מאותו מין, הייתי מניח שמישהו שתל אותו שם. בינתיים חיפשו לא מעט על המאדים. אין רובוטים כאלה. אני לא מבין איך האנלוגיה הזו עוזרת לך. על פני כדור הארץ יש יצורים מורכבים. זה נכון. האבולוציה מסבירה מאד בסבלנות איך זה קרה, ואיך מורכבות מתפתחת. אתה לא הראית במהלך השנה-שנתיים שאתה שואל את אותה שאלה כל פעם מחדש, איזשהוא ידע מינימאלי בביולוגיה חוץ משאלות בריאתניות חוזרות ונשנות (אתה עדיין חייב לי הסבר בסיסי על המאמר שנתתי לך לקרוא מפורום "ביולוגיה"). אז אני לא אטרח להסביר לך בפעם החמישים איך זה עובד. זה עובד, אל תדאג, לא צריך חייזרים וישויות חוצניות בשביל שזה יעבוד. אם אתה מתגעגע להסברים חפש את התשובות שלי מלפני חודשיים-שלושה ומלפני-כן ומלפני-כן...

ermac who

New member
סלט זה דבר בריא.תאכל סלט,תרוץ לאט.

"אתה זה שטוען שלביולוג אסור לחוות דעה במתימטיקה ולהיפך. אני טוען שזה לא נכון - מותר, אבל בזהירות, וכדאי להבין על מה אתה מדבר. "-מתי טענתי זאת?.מבחינתך דמבסקי ומייקל ביהי ועוד מדענים, אינם מבינים על מה הם מדברים?זה לא נשמע לך הזוי משהו? "המתימטיקאי שלך בבירור לא יודע ( או יותר נכון, עושה כאילו הוא לא יודע) איך נוצר גן, אז ההנחות שלו לא שוות הרבה. ביהי הוא אכן ביוכימאי. הוא ביוכימאי מאד גרוע.'-אז החלטת לחלק פה ציונים אני רואה.א גם אני אגיד שמדעני האבולוציה אינם מבינים מאום בכלום.זה עוזר במשהו?זה מסביר משהו?האם יש לך דוקטורנט בביוכימה?ואם לא.....אז איך זה שאתה מבין ,משהו שפרופסור מייקל ביהי לא מבין?אתה צריך להחליט אם השכלה הינה מדד לאיכות\סמכות או שלא.ואם לא...אז בוא והצג לי ראיות לאבולוציה.ואראה לך כיצד הן אינן ראיות כלל.ראיה אגב..כוללת דבר שלא ניתן למצוא לו פרשנות אחרת. את זה אתה יכול לשמוע מאלפי הביוכימאים העוסקים בחקר חלבונים ומצליחים להביא תוצרים מועילים וידע פרקטי לעולם, וכולם כולם, כל זוכי פרסי הנובל ומפתחי התרופות והאנזימים החדשניים, כולם עובדים אך ורק לפי עקרונות אבולוציוניים (שהם כלי-עבודה בסיסי בביוכימיה, כפי שיודע כל מי שאי-פעם דרכה כף רגלו במעבדה ביוכימית). יש את ביהי ועוד ליצן או שניים שמתפלפלים בכתובים לגבי "אי-פריקות". היתר עסוקים בלפרק ולהרכיב ולחדש ולעבוד."-ניתן לעשות זאת גם מבלי קשר לאבולוציה.איננו דנים כאן על תרומה למדע אלא על אבולוציה בעד ונגד.ומה עם כל מליוני הדולרים, שנשפכים על מחקרים הזויים כגון- דגים שסופרים עד 4 ופיענוח גנום של התירס ומי הייתה לוסי ומדוע אבותינו ירדו מן העצים ומדוע אין לנו פרווה?זה בסדר. "לגבי רובוטריקים על המאדים: אני חושב שמה שאני אעשה הוא לנסות ו לחקור מה זה הרובוט הזה, לראות ממה הוא עשוי ואיך הוא חי ואם הוא משתכפל או לא. אתה מבין, במדע אמיתי, קודם מסתכלים ואז קובעים דעה. כדי שלא תישאר יותר מדי במתח: אם הייתי רואה את הרובוט הזה על המאדים, לבד, בלי שום אורגניזמים אחרים שדומים לו ובלי שום פרטים מאותו מין, הייתי מניח שמישהו שתל אותו שם."-לידיעתך ואמנותך הרי האבולוציה הספיקה הרבה יותר.מה ההבדל?ואם הוא יהיה שם לבד,אז?ואם כל הרובוטים האחרים הושמדו בברירה טבעית?(להזכירך שלפי אמונתך- 99 אחוז מהחיים על פני כדור הארץ הוכחדו בעבר). האם זה ישנה משהו?האנלוגיה בעינה עומדת. "בינתיים חיפשו לא מעט על המאדים. אין רובוטים כאלה. אני לא מבין איך האנלוגיה הזו עוזרת לך. על פני כדור הארץ יש יצורים מורכבים. זה נכון. האבולוציה מסבירה מאד בסבלנות איך זה קרה, ואיך מורכבות מתפתחת."-אז אני מבין מתגובתך שתטען ,כי לא מישהו תבוני שתל אותו.אני מבין נכון? "אתה לא הראית במהלך השנה-שנתיים שאתה שואל את אותה שאלה כל פעם מחדש, איזשהוא ידע מינימאלי בביולוגיה חוץ משאלות בריאתניות חוזרות ונשנות (אתה עדיין חייב לי הסבר בסיסי על המאמר שנתתי לך לקרוא מפורום "ביולוגיה"). אז אני לא אטרח להסביר לך בפעם החמישים איך זה עובד. "-עניתי לך שם.מקוה שענית בחזרה. "זה עובד, אל תדאג, לא צריך חייזרים וישויות חוצניות בשביל שזה יעבוד. אם אתה מתגעגע להסברים חפש את התשובות שלי מלפני חודשיים-שלושה ומלפני-כן ומלפני-כן... "-מה עובד?מי עובד?לבנתיים אני רואה רק עבודה בעיניים.

תראה, קצת מיציתי את ה"דיון" הזה

אתה דורש ממני להשתחוות בפני הדוקטוראט של ביהי בביוכימיה, אבל את הדעות של כל פרופסור אחר בביוכימיה או בכל תחום אחר של הביולוגיה אתה לא מוכן לשמוע. אתה גם חושב שזה שאתה לא מבין ביוכימיה מחייב גם אותי. סליחה - למדתי ועשיתי מספיק ביוכימיה בחיים (האוניברסיטה העברית, תואר שני, אם אתה מתעקש על תעודות) כדי לדעת מי מקשקש שטויות ומי רציני. מעבר לזה - אמרתי מה שיש לי להגיד, אותך הרי אני לא אשכנע, והקורא ישפוט לבד מי משנינו צודק. לילה טוב.

אוי

אני קצת עייף מכל העסק. נו, מאמץ אחרון: ermac who מגיח מדי כמה שבועות או חודשים לכמה פורומים (אני מכיר שלושה, בטח יש עוד) ושואל "בתמימות" את השאלה (המוכרת לעייפה לעוסקים בנושא) לגבי היווצרות גנים. בזמנו חשבתי שאולי הוא שואל ברצינות, אבל אחרי כמה וכמה שרשורים מהזן הזה (ולא רק איתי) אני רואה שהוא משתמש בטכניקה הזו של "שאלת תם" לא כדי להבין אלא כדי לנסות לשכנע בעמדה שלו. העמדה שלו היא שאבולוציה זה לא נכון. מה הוא חושב שכן נכון מעבר לביטוי המעורפל "תכנון תבוני" אני לא יודע - שאלתי הרבה פעמים ולא קיבלתי תשובה, רק התחמקויות בסגנון "תחשוב לבד". להתווכח איתו על ביולוגיה לא הולך כי הוא לא מבין ביולוגיה, רק חוזר על אותן שלוש-ארבע עובדות שהוא מכיר, אותן עובדות שהארבעה מדענים בעולם שמאמינים בתכנון תבוני אומרים חזור ואמור, ושכל יתר המדענים בעולם (ואני לא אומר את זה כלאחר-יד - אפשר לבדוק את דברי בקלות) טוענים שזה שטויות. כל עדות שמישהו ניסה להציג לו נתקלה ב"אז איך אתה מסביר ש..." בנושא אחר לגמרי. כרגע אני ממתין (בשרשור שרץ עכשיו בפורום ביולוגיה, אפשר לעיין) שהוא יוכיח מיומנות מינימלית בקריאת מאמר מדעי פשוט באבולוציה. בינתיים הוא מנסה לנחש על עיוור מה כתוב שם במקום לקרוא, אין לי מושג למה. אם את רוצה הסבר רציני לגבי אבולוציה מול תכנון תבוני, אני יכול: 1) להפנות אותך לספר debating design שבו גם ראשי תנועת התכנון התבוני וגם מתנגדיהם שוטחים את טיעוניהם בעצמם. 2) לענות על שאלות שתשאלי. 3) להפנות אותך לאתרים העוסקים בנושא. ועכשיו אני הולך לישון קצת. שיכתבתי טיוטה שלמה של הספר שלי ב-12 השעות האחרונות ואני קצת מחוק. זו כנראה גם הסיבה שנתפתחתח שוב לשירשורי ארמק האינסופיים - זה מאפשר לי לנוח בין תיקון לתיקון.

טוב

לך לישון. לכשתתעורר- נדבר. אבל ככה לטעימה כי כדור הארץ מסתובב ואיננו מסוכרנים: אותי פחות מעניין הרומן שלך עם ermac who, אלא ברמת העיקרון : בין תכנון תבוני לאבולוציה. בוא ונאמר שיש מצב תפיסתי לשניהם. נכון: אני צריכה להגדיר קודם כל מה זה תכנון תבוני כדי לנהל דיון כהלכתו. בוא ונאמר שישנו תהליך התפתחותי מסויים של המינים, התפתחות והסתגלות המינים. עפ"י אילו קריטריונים אני "מחליטה" שהתהליך ההתפתחותי הנ"ל הוא סיבתי, תבוני, אקראי, מקרי, כאוטי וכדומה? איני מעוניינת לגבי האבולוציה עצמה, אלא עיקרון הסיבתיות מעניין אותי בהקשר להגדרת האני, דטרמניזם וחופש הבחירה (נו, זה מדיר שינה מעיניי מזה זמן רב, אה זה והמשכנתא שלי והורי שלוחצים שנגיע לביקורים יותר תכופים). אני מודה שלאדם יש נטייה לייחס סיבתיות לכל דבר שזז ולא בכדי ולעיתים נדמה שתהליכים אבולוציוניים הינם "מתוכננים" מראש בצורה מדוייקת להפליא. איני חותרת לקריאטור הגדול , או לנוס הפילוסופי (על אף שגם זו אפשרות), אלא להשלכות שלנו והתובנות שלנו לגבי תהליכים מסויימים שבפירוש ניכרת התפתחות, הסתגלות תבונית-חכמה. כי על אותה אנלוגיה אוכל לומר שהתודעה האנושית אינה תבונית כלל וכלל . אין בה תהליכים תבונים, זו אשלייה. יש בה תהליכים אקראיים-אבולוציוניים שהתבונה ממנה והלאה.

בהחלט

בוא ונאמר שישנו תהליך התפתחותי מסויים של המינים, התפתחות והסתגלות המינים. עפ"י אילו קריטריונים אני "מחליטה" שהתהליך ההתפתחותי הנ"ל הוא סיבתי, תבוני, אקראי, מקרי, כאוטי וכדומה? מה קובע שהאבולוציה (או כל תהליך התפתחותי, לצורך העניין הזה) היא אקראית, חסרת תבונה, ללא תכנון מוקדם ומה קובע שהיא לא? זה יותר ברור?

הצעה לקריטריון

עניין תכנון תבוני הוא - סוף מעשה במחשבה תחילה. כלומר, היות ובכל התהליכים הנסיבתיים העבר קובע את ההווה ואין העתיד קובע את ההווה, והיות ומה שמאפיין מערכות ביולוגיות, בדומה לשעונים, מחשבים, או כל מרכב תבונה אחר, הוא היותם מורכבים מ X רכיבים, כל אחד בעל M תכונות, היכולות לקבל בתהליך אקראי N ערכים, כאשר בפועל כל X*M*N הערכים הם מתואמים, כלומר נמצאים בתחום הצר של ערכים המאפשר את התקבצות כל הרכיבים לכדי תכלית מוגדרת משותפת (הראות השעה, השמעת מוזיקה, ראייה, שמיעה, עיכול...), הרי שבכל המערכות מסוג זה התכלית, הפונקציונליות הכוללת, סוף המעשה, הם הקובעים את תכונות הרכיבים, כלומר סוף מעשה במחשבה תחילה, כלומר מחשבה תחילה, כלומר תכנון תבוני. וכבר עמד על כך דוקינס בספרו "השען העיוור", בפרק הראשון, בהדגישו את המכנה המשותף ל"בני אדם, חפרפרות, שלשולים, מוטוסים ושעונים" לעומת "עוגות גבינה, מון בלאן והירח". והמכנה המשותף ל"בני אדם, חפרפרות, שלשולים, מוטוסים ושעונים" הוא "איזו סגולה שאפשר להצביע עליה מראש, ואין כמעט כל סיכוי להשיגה בדרך אקראית גרידא" כלשונו. כללו של דבר - בין לדעת הבריאתנים ובין לדעת תאוריית האבולוציה, מערכות כדוגמת "בני אדם, חפרפרות, שלשולים, מוטוסים ושעונים", בניגוד ל "עוגות גבינה, מון בלאן והירח", אינן מושגות בדרך אקראית גרידא. חייב להיות איזשהו כח "מכוון", המכוון ומצביע על הסגולה הסופית *מראש*. לדעת הבריאתנים כח זה חייב להיות כח תבוני, כלומר בעל יכולת מחשבה, כלומר יכולת ראיית הנולד, המעצב את הרכיבים מתחילתם, באופן ובתכונה שתיוולד מהם סגולה או תכלית משותפת. ולדעת האבולוציה מהווה הברירה הטבעית כח שכזה, ואולם זהו כשל לוגי שכן לחץ הברירה הטבעית הינו כח כללי המכוון לשרידות, ועל כן אינו יכול לכוון את פרטי הרכיבים למטרה פרטית מוגדרת (ראייה, שמיעה, פירוק סוכר, פוטוסינטזה, וכו'), אשר כולם תלויים בדייקנות בתכלית הפרטית הסופית. וזהו גם הכשל של רוב "ראיות" האבולוציה לכאורה, מעובדות נצפות של ברירה טבעית. כאשר קיימת כבר מערכת מורכבת מתואמת כנ"ל, ניתן להאמין שע"י מוטציה מקרית יחול שיפור מסויים במערכת. לא נוסף כאן אלא תוספת שרידות, ולזה "מכוונת" הברירה הטבעית. היתה כאן עין רואה, על כל אלפי רכיביה המתואמים, וחלה בה מוטציה ועתה היא רואה טוב יותר. אבל לשם קיבוץ החלקים המהווים עין רואה, אין די בכוונה כללית של שרידות, אלא במחשבה תחילה, כלומר בגורם תבוני. כלומר, למעשה, בגורם שהוא הרבה יותר מתבוני. שמכיוון שעם כל תבונתנו לא הגענו עד כה אפילו לחקר *בדיעבד* של קצה החכמה הגלומה בעין, באופן פעולת קניה ומדוכיה, ערעור הרודופסין וריסוטו, שילובו בממברנות המדוכים וקנים, שלבי ריאקצית יצירת הסיגנאל, ריבודו ופילטורו בשכבות המחויטות בעין, הולכתו למרכז הראיה ומה שנעשה בו שם, וכו', וכן לכל איבר ואיבר, על תאיו המיוחדים, רצפטוריהם, ממשקיהם, תגובותיהם היחודיות, ותכנית התהוותם בדיפרנציציה, וכו', וכן לכל מסלול מטבולי, וכו' וכו' וכו', הרי שכל עוד שלא הגענו לקצה הכלת החכמה הגנוזה בהנ"ל, נוכל לקרוא לזה תבונה רק בלשון השאלה, כלומר שמה שנתפס אצלנו בתור תבונה הוא רק מעין, כאילו, רמז בעלמא, צל חיוור לעומת אותה תבונה אלוקית.

מבחינתך

ה- קריטריון הינה המחשבה. פוףףףף, לא אמרת דבר. מחשבה: מאיין לי שהיא אינה עוד תהליך דטרמניסטי ידוע מראש? במחילה ממך, בריאתנות פחות מעניינת אותי ואני רוצה כרגע להתמקד באדם: התכנון התבוני שלנו, של האדם. האדם היוצר הגדול. אמן המציאות הזו שכל מעשיו מתוכננים מראש, שבבסיס להם כמובן מחשבה . ובכן- מהי?

למעלה