ועוד בנושא...
הגישה שלך בהגדרה שלה, וגם בתחושה שעולה מהתיאור שלך את ה"בעיה" של האדם מתכחשת לעצמיות...לא לתפיסה השגויה את עצמו. אנא הסבר למה אתה מתכוון ב"עצם זה שהאדם לא מכיר את עצמו לא נובע מתפיסותיו השגויות בכלל, אלא, תפיסותיו השגויות הן תוצאה (!) של מציאות אחרת, עמוקה יותר...שהוא נתון לה ועד שזו תשתנה לא יכולה להיות לו תפיסה אמיתית את עצמו"? מהי אותה מציאות אחרת עמוקה יותר? האם היא לא איזשהי רעיון מסוים, בטח אצל מי שלא חווה "מציאות אחרת"? מה זה אומר שאנחנו נתונים לתפיסות השגויות? איך התפיסות הללו ישתנו? ומהי "התפיסה האמיתית" את עצמנו? בנוסף כתבת: "כל הטרמינולוגיה שלך מבוססת על "הצמדות לעצמי"...ככה היא מנוסחת. אבל בעצם מקודם דיברנו על זה שהבעיה של האדם היא בעצם שהוא תופס את עצמו בצורה שגויה...אז אצלי הדברים מתנסחים כ"הצמדות לתפיסה ה מוטעית את עצמי". היצמדות לעצמי היא בדיוק "היצמדות לתפיסה מוטעית את העצמי". כך שאני לא מבינה את הבעיה. נראה לי שמוקד הבעייה שלך אם "טרמינולוגיה" כזו, היא שלימוד כזה אינו מחייב את מה שאתה מנסה לחייב, קרי, עצמיות אמיתית. זו הסיבה, נראה לי, שאתה חוזר לאיזשהי הבנה לא נכונה את הלימוד של "לא-אני" בבודהיזם, שהיא מתכחשת לעצמיות. מה שניסיתי להעביר בהודעה הקודמת, זה שתורתו של הבודהה מכוונת בדיוק ההפך מחיפוש אחר "משהו", כלומר חיפוש המצביע ומחייב משהו (עצמיות אמיתי). הבודהה לא נותן הצהרה חיובית על ה"אני" או ה"עצמי" בדיוק משום שהוא חשב שהאצבע הזו שמצביעה על משהו מסוים שקיים (אטמן, ברהמן, מהות אמיתית, או תפיסה אמיתית את עצמנו), מעוררת עוד תפיסות שגויות, רעיונות והיצמדויות. וזה ללא שום קשר להנחה שאולי אמירות אלו על המציאות הן נכונות. זו הסיבה שהבודהיזם המוקדם אינו אונטולוגיה אלא אפיסטמולוגיה. לא עניין את הבודהה לתאר את "המציאות האחרת" (אם נירוונה זה סוג של היתנהלות אחרת בעולם, הוא כמעט אינו מתאר אותה). לכן הוא כמעט תמיד מדבר בלשון של שלילה, מתוך הכוונה לא לפתח, לייצר ולעורר עוד דעות, רעיונות ותפיסות, אלא ההפך, לפרק את אותם. "לא-אני" זו מתודה מדיטטיבית, לא הצהרה אונטולוגית.