למה תגובתך נראית לי ממש לא אוביקטיבית?
הרי טומי לפיד הביא את "שינוי" לשני השגים בשתי מערכות בחירות. אז אחרי שתי מערכות בחירות "פתאום אין ללפיד נסיון?". ההפך-לפיד רכש נסיון בפוליטיקה עוד הרבה לפני שהיה ח"כ, כשהיה שייך לימין והיה דיקטטור בערוץ הראשון. לפיד היה פוליטיקאי גס רוח, שכמוהו לא הכרתי. מילים נגד עיתונאי כמו: "הספתא שלך...", או גסויות אחרות-הם אילו שהפכו אותו למנהיג פתטי שרבים שהצביעו עבורו פשוט נגעלו ממנו. מעבר לכך "שינוי" לא סיפקה שום סחורה בעניין דת ומדינה חוץ משנאה עיוורת לש"ס, שאפילו לא היתה זהה לשנאה ליהדות התורה. אני ממש רחוק משתי המפלגות הללו, אבל לא נאבקים נגד מפלגה-נאבקים נגד עקרונותיה. אז אמנם ש"ס לא היתה בממשלה אבל אפילו הישג אחד מהותי לא היה ל"שינוי" בתחום דת ומדינה-גם בנושאים שנחתמו בהסכם הקואליציוני עם הליכוד. לכך תוסיף את הזוהמה הפוליטית שדבקה ב"שינוי" כשבחרה את נציגיה ... אז מה הפלא שהציבור שנתן ל"שינוי" כח אדיר של 15 מנדטים-מאס בה בתוך 3 שנים לחלוטין? עכשיו-אני ממש לא מסכים איתך שרחבעם זאבי היה חילוני. הוא הרי הופיע בלי סוף בבתי-כנסת והתפלל עם מתנחלים למען טובת ארץ-ישראל. מעולם הוא לא תמך בהפרדת הדת מהמדינה, בנישואין חד-מיניים, בהתרת מכירת "טרף" ועוד. ליברמן הוא אולי חילוני, אבל מהרגע שהצטרף לממשלה שבה ש"ס חברה ואפילו לא דרש שום שינוי בעניני דת ומדינה-הוא בגד באותם אילו שהצביעו עבורו מטעמי חילוניות. למעט אברהם בורג שעזב את הפוליטיקה מזמן-אין אף פוליטיקאי דתי שיתמוך בהפרדת הדת מהמדינה, בנישואין חד-מיניים, בהפסקת המונופול של האורטודוכסים על הדת, בהתרת מכירת בשר "לא כשר" ועוד. גם לא מלכיאור. לכן אתה חי באשלייה שקיים היום כח חילוני פוליטי. הסיבה העיקרית לכך היא שכיום רק 25 אחוזים מהציבור היהודי מגדירים את עצמם כבעלי אידאולוגיה חילונית. לכן מפלגה חילונית תתרסק. עד לפני שני עשורים-השמאל (קרי המערך ומרץ) נלחמו נגד הכפיה הדתית והם שהצילו את המדינה משינוי חוק השבות, שהיה "הבייבי" של החרדים והליכוד. לכן אז כל החילוניים תמכו במערך או במר"ץ. מרגע שגם מפלגות אילו החלו לבגוד בערכי החילוניות-ומפלגות ימין מעולם לא היו חילוניות (למעט "צומת" שגם בגדה מהר מאד בבוחריה החילוניים)- נגמר עידן החילוניות בארץ. היום החרדים והדתיים הופכים לכח גדול יותר ויותר עקב אחוזי הילודה הגבוהים באוכלוסיות אלו-ואם המגמה הזאת תמשך-אין כבר משמעות למדינה חילונית, כפי שחלמו אבות הציונות.