אבל חילוני הוא באמת
אדם שאין לו שום קשר לדת. אני חילוני ומה שמקשר אותי למושג "יהדות" הוא תרבות, היסטוריה, ספרות ועוד. דת בהגדרתה היא אמונה בכח עליון. חילוני שחוגג את הפסח, לא עושה זאת כי הוא מאמין - אלא כי זהו נוהג ויש לו אלמנטים חברתיים ומשפחתיים, ולכן לדעתי בכלל ליל הסדר הומצא. אין דבר כזה "לא ממש דתי". זו פיקציה ישראלית שלא היתה קיימת מעולם לפני שהתנועה הציונית קמה-והתנועה הציונית קמה כתנועה אתאיסטית לחלוטין. רק מאוחר יותר קפצו על עגלת הציונות גורמים דתיים. בהקשר לכך אין שום משמעות לדו"ח הלמ"ס. אם הלמ"ס לא שאל :"יש לך קשר לדת?"-אז הוא לא ברר באופן נכון את מושג החילוניות! אי-אפשר להתהדר בכך שאתה "חילוני", אך להתנגד להפרדה טוטאלית של הדת מהמדינה, לתמוך באיסור מכירת חזיר, לתמוך בפטור של חרדים משרות צבאי, להתנגד לנישואין חד-מיניים, להתנגד לזרמים אחרים ביהדות (רפורמים וקונסרבטיביים המנודים כאן) ועוד. מי שיש לו בעיה ולו אם סעיף אחד מאלו שרשמתי (וקיימים עוד), אינו חילוני גם אם יאמר אלף פעמים שהוא חילוני. האם אדם השומר שבת, לא אוכל "טריפה"-אבל רץ למשחקי כדורגל בשבת-הוא חילוני? ממש לא-הוא דתי שעל עקרון מסויים לא יכול להתפשר. כך שהאמת היא שכנראה יותר מ-24 אחוזים מהציבור היהודי בארץ אינם חילוניים. אני אישית חש זאת בכל מקום בו אני נמצא.