ועכשיו לשאלת המשך
אם השאלה לא הספיקה לכם, אז הנה עוד שאלה מאוד קשורה לשאלה הקודמת שמטרידה אותי לא פחות זמן: ניקח ניסוי שמראה כי מערכת מסויימת נמצאת במצב של סופרפוזיציה. הבאתי דוגמה לניסוי מסוג זה
כאן. הניסוי מראה כי הפוטון עובר בשני מקומות במקביל. הפוטון אבל מוקף במערכות מאקרוסקופיות שמפעילות עליו כוחות שונים והוא מפעיל עליהן כוחות בחזרה. כאשר הפוטון עובר דרך הגביש, התנע של הגביש משתנה, הגביש יקבל מהירויות שונות אם הפוטון יעבור במסלול העליון או במסלול התחתון. חוץ מזה יש גם את כוח הכבידה. נכון שהוא זניח לחלוטין, אבל הוא קיים. עכשיו השאלה היא מה קורה לגביש? האם הוא מתנהג כאילו שהפוטון עבר במסלול התחתון? במסלול העליון? חצי
כאן וחצי
כאן? אז מה הגביש וכדור הארץ מרגישים? בואו נראה את האפשרויות: הם בטח לא מרגישים כי הפוטון תמיד עבר במסלול העליון. הפוטון הרי בסופרפוזיציה. אותו הדבר לגבי המסלול התחתון. חצי
כאן וחצי
כאן? אני לא רואה משהו שפוסל אפשרות זאת, אם כי היא נראית קצת משונה. מישהו יודע משהו בנושא? יש עוד כמה אפשרויות: אולי הגביש נכנס לסופרפוזיציה עם הפוטון ושני מצבי הגביש מתאחדים כאשר שני מצבי הפוטון מתאחדים? ומה בקשר לכבידה? האם גם כדור הארץ מתפצל לשניים? אולי כל היקום? איכשהו אף אחת מהאפשרויות שמניתי עד כה לא נראית לי מספקת. יש עוד כמה דברים שאני רוצה לכתוב בנושא, אבל בינתיים אני אתן לכם לענות. אני מקווה שהצלחתי להסביר את מהות הבעיה. אתם הבנתם על מה אני מדבר? לי זה נראה כמו שאלה מאוד מאוד מהותית.