סוף שנה בצומת ספרים

Boojie

New member
אז מישהו שקונה ביום חמישי

זה מישהו שמאמין שזכותו של המוכר לנוח ביום חמישי פחותה מזכותו שלו, הצרכן? ומישהו שקונה ביום שני? בכלל, איזה יחס לא שוויוני זה, מוכרים וקונים! באמת, כאילו שמישהו צריך לעמוד מאחורי דלפק ולשרת אותי! אדונים ומשרתים - שערוריה! יבוטל מוסד המוכרים הלא-שוויוני לאלתר! נחזור כולנו לעבודת אדמה שוויונית ולציד חיות שוויוני במשקים אוטרקיים!

Ungareska

New member
יום חמישי זה לא שבת.

אם את לא רואה מה ההבדל.. נו , אין לי מה לומר. אולי אלי ישי גם צודק פה ושם.

een ogenblik

New member
לא רואה את ההבדל

תמיד שמחתי לעבוד בשבת, ולקבל חופש ביום אחר. בשבת משכורת כפולה על כל דקה, כך שחצי משמרת הייתה שווה ליום חופש, אך לא הייתה דומה ליום עבודה מלא.

frumkin1

New member
במדינת ישראל

לא מכריחים אנשים לעבוד בשבת, עד כמה שידוע לי. ואולי תחשבו שברגע שאתה מונע ממישהו לעבוד בשבת כחוק- אתה מונע ממנו את זכות הרצון החופשי שלו? אולי לא אתה, אבל יש אנשים בארץ שמוכנים לא לנוח בשבת, אלא לעבוד- זכותם. לא לי ולא לך יש את הזכות לקבוע להם מה טוב להם. "אדונים ומשרתים"- מופרז קצת לא?

Boojie

New member
למה לא?

לכל אורך ההיסטוריה האנושית עשינו את אותו דבר. אם זה שהחלפנו דבש (שהיה באיזור המערה שלנו) בדגים (שהיו באיזור של מערה אחרת), או עורות בדליים, או כל דבר אחר בכל דבר אחר. מה רע בלקנות דברים? עושים מזה כזאת מפלצת (בדרך כלל בספרים שגם הם, אהם, ניתנים לרכישה בחנויות ספרים), ועדיין לא הבנתי למה. כן, יש אנשים שמתמכרים לקניות וחיים את כל חייהם בשביל זה, אבל לאדם הנורמלי, שנהנה מלהוציא את כספו על דברים שהוא רוצה - למה זה צריך להפריע למישהו? ולגבי "מעגל עבדות סביב כל השבוע" - למיטב זכרוני, החקיקה הסוציאלית של ישראל מחייבת לתת לעובד יום מנוחה אחד בשבוע, דבר שמאז ומעולם תפס לגבי עובדים לא יהודיים (אם כי האכיפה שלו היא כבר עניין אחר). אז מה הסיפור הגדול? אני עובדת בשבתות, כי אני עובדת מהבית ויכולה לבחור באיזה ימים אני עובדת. זה לא כזה ביג דיל.

Ungareska

New member
מה הסיפור הגדול...?

זכותו של אדם להיות פנוי בשבת. לא ביום ראשון, לא ביום שני. ביום שבת. גם אם הוא חילוני שנוסע ומדליק אור, אבל נהנה מאוירת השבת(כמוני). כשהילדים לא הולכים לבי"ס. כשהילד חוזר למקוצרת מהצבא. כשהאח שעובד בעבודה "רגילה" נמצא בבית ואפשר ללכת לבקר אותו. כשהדודים מפתיעים בביקור. במצב של היום יש הרבה עובדים שכופים עליהם לעבוד שבשבת. או שמבהירים להם שאם הם לא מוכנים לעבוד בשבת אין סיכוי שהם מתקבלים. ומתוך מצוקה כלכלית אין להם ברירה והם מסכימים. זה שזה לא ביג דיל בשבילך זה לא רלוונטי. מה שחשוב זה שיש המון שבשבילם זה כן ביג דיל. אולי זה לא ביג דיל בשבילך כי את עובדת מהבית? בהרבה אזורים חילוניים מאוד באירופה יש איסור חמור על פתיחת בתי עסק ביום ראשון. בדיוק מהסיבה הזו. אבל אנחנו מאוד "ליברליים" ו"נאורים".

Mנטה

New member
ודבר נוסף בזכות אי העבודה בשבת

מהכיוון הסוציאלי, הרבה יותר חשוב שלאנשים יהיה יום חופש משותף, מאשר שלאמא יהיה יום אחד, לאבא יום אחר ולילדים יום שלישי. ובאמת האופציה לפתוח מקומות בשבת פוגעת בעיקר בשכבות החלשות שאין להן ברירה ונאלצות לעבוד אז.

Boojie

New member
האופציה לעבוד בשבת היא דווקא אחלה

לשכבות החלשות, כי היא מאפשרת להן להרוויח יותר על אותה עבודה. בחיאת, להיות שייך לשכבות החלשות זה חרא. זה גורם להרבה דברים נאחסיים שאף אחד לא רוצה לחיות אתם, וחלק מזה זה לעבוד בעבודות מחורבנות ובתנאים פחות טובים. אבל בואו נסתכל גם על הצדדים החיוביים, טוב? יש המון אנשים שישמחו להרוויח יותר כסף על אותה עבודה.

מילי33

New member
מסכימה

צריך לתת לאנשים להחליט עבור עצמם אם לעבוד או לא בשבת ואם הייתי צריכה את הכסף בטח הייתי שמחה לעבוד במשמרות. ואגב, לא חשוב לי בכלל לעשות קניות בסוף השבוע כמו שחשוב לי שתהיה לי הבחירה אם כי אחרי 3 חודשים בארה"ב איבדתי את חדוות הקניות. תרבות הצריכה פה כ"כ מוגזמת ובסופי שבוע רואים המונים נסחבים עם סלים וחבילות בקניונים שפשוט לא בא לי. מי היה מאמין- אני באמריקה אבל עם בחילה משופינג.

Ungareska

New member
אה, אז למעשה עושים להם טובה.

נותנים להם את התענוג של לשרת את הציבור תאב הקניות בשבת, תמורת יותר כסף. זה מה שנקרא "ניצול ציני של מצוקה כלכלית". מי שלא רוצה לעבוד בשבת, זכותו לא לעבוד בשבת, ולהרויח את לחמו בכבוד בחמשת ימי השבוע. אבל מה, במדינתנו שכר מינימום בקושי מספיק לקנות גרעינים, אז אנחנו נותנים להם את הג'סטה לעבוד בשבת. תודה למדינת ישראל, שבלעדיה היו אנשים אלה רעבים למוות. תודה. חרא להיות בשכבות הנמוכות, אבל כמה טוב שיש אותם.. לא ככה? כמה טוב שיש כאלה שבקושי מרוויחים כסף, ומתנפלים על השעות הנוספות של שבת, והורסים את חיי המשפחה שלהם.וככה נותנים לנו את האפשרות המענגת של לקנות ליוויס דווקא בשבת. כמה טוב.

ל א

New member
אתה מבלבל בין 2 דברים שונים

ההבדל בין הזכות לעבוד בשבת, להרוויח יותר ולהרים את האף עוד ס"מ מעל הזבל ובין החובה לעבוד בשבת בניגוד לרצונך. הראשון לגיטימי השני לא.

Boojie

New member
לא עושים טובה ולא בטיח.

לא, אני לא מנסה להציג את זה כמשהו שנעשה לטובת השכבות החלשות, כי זה לא נעשה לטובת השכבות החלשות. אבל מה זאת הגישה הזאת שמי שעובד בעבודה כלשהי הוא "משרת"? מוכר הוא לא משרת! מוכר הוא מוכר! זו עבודה שמכבדת את בעליה, ואולי אם אנשים לא היו חיים בארץ מתוך התחושה שאם הם עובדים כמוכרים אז בעצם הם משרתים של מישהו, המוכרים בחנויות כאן היו קצת יותר מסייעים ומנומסים. מכירה זה לא "להיות משרת", זה לא "עבדות", זה לא דבר משפיל, זה יחס עסקי כמו כל יחס עסקי אחר, שבו אתה, כעובד, נותן כרגע שירות למי שנזקק לשירותים שלך, ואשר בעצמו יעניק אחר כך שירות למישהו אחר במסגרת העבודה שלו. אני באמת לא מבינה מה הבעייה שלך עם זה. עבדתי בימי חיי כמוכרת בכמה תחומים שונים, ומעולם לא הרגשתי שזה משפיל אותי או שאני משרתת של מישהו. אגב, גם לא כשעבדתי כפועלת פשוטה בבית דפוס או כשעבדתי בשעות לא אנושיות בבוקר כדוורית. ובעצם, כשחושבים על זה, גם לא כשעבדתי בניקוי חרא של תינוקות כמטפלת, או חרא של חולדות כעוזרת מחקר במעבדה. זה עבודה, לא עבדות. וכן, אין ספק שעבודה בשבת זה "הריסת חיי המשפחה". ואנחנו לא הגזמנו כאן ב-כ-ל-ל.

Ungareska

New member
אם מישהו עובד בשבת

בגללך, והוא לא רוצה את זה, והוא נאלץ כי יש לו בוס מניאק שמעונין לרָצות אותך (ולעשות בוכטה כמובן), אז זו כן סיטואציה של אדון ומשרת. אין שום דבר משפיל בלהיות מוכר או לעבוד בזבל או בלנקות חדרי מדרגות(מה שאני עושה בלי בעיה). אז אל תכניסי מילים לפי ותזרי חול. התייחסתי לנקודה מאוד ספציפית של עבודה בשבת. ברגע שמותר לעסק לפתוח את שעריו בשבת, מן הסתם כל מי שלא מוכן לעבוד בשבת לא יוכל לעבוד שם. זו כפיה חילונית. הסטטוס קוו שהיה נהוג עד לפני כמה שנים (שרק בתי עינוגים יכולים לפתוח שעריהם בשבת) הוא מאוד הגיוני לדעתי.

Boojie

New member
וברגע שמותר בבית עסק ללבוש לבוש

חשוף, אז מי שמתנגד ללבוש חשוף לא יכול לעבוד שם. וברגע שמותר בבית עסק להגיש אוכל לא כשר, אסור לשומר כשרות לעבוד שם. ומרגע ש... נו, איפה זה יגמר? בארה"ב מותר לכל בית עסק לפתוח את שעריו בשבת, ולא ראיתי שהיהודים שם כל כך מקופחים ואומללים וסובלים ופרולטריון מדוכא. יש גבול להגבלת החופש מתוך החשש שמישהו יקופח בשל כך. אף אחד לא נאלץ לעבוד בשבת כי יש לו בוס מניאק, כי יש די והותר מקומות עבודה שבהם לא עובדים בשבת (בדיוק כמו בארה"ב, והיהודים שומרי השבת שם מסתדרים יפה). יש בארץ מספיק מפעלים שלא מתירים עבודת נשים, כי מסיבה זו או אחרת זה לא כשר. ויש בארץ די והותר מפעלים שלא מתירים עבודה של לא-יהודים, כי זה לא כשר. ויש די והותר מקומות עבודה (כולל בתי ספר, למשל) שלא מתירים עבודה של חילוניים, כי הם דורשים אנשים שישמרו מסורת. קודם תזעק על כל העובדים האומללים שמאבדים את זכותם לעבוד בגלל כל אלה, ואחר כך נשמע מה יש לך להגיד על המוכרים המסכנים שמאולצים (נו, באמת) לעבוד בשבת. מי שלא מתאים לו לעבוד בשבת, לא יעבוד בשבת. מי שעובד בשבת, זה כי בדרך כלשהי הבחירה הזאת מתאימה לו. יש מספיק מקומות עבודה עם אילוצים לא נוחים, וכל אדם בוחר איזה אילוצים מתאימים לו ואיזה לא.

Mנטה

New member
בוג'י את כל כך טועה......

כשאני התחלתי את מסלולי המקצועי לא היתה לי ברירה אלא לעבוד בשבת אחרת לא היתי מרויחה מספיק לקיומי ואחרת גם לא היתי רוכשת נסיון מספיק כדי להמשיך ולהתקדם מקצועית. במובן הזה, היה לי הרבה יותר קל להתקדם מאשר למישהו דתי שהתחיל יחד אתי, וכמובן המחיר הזה היה מאוד מאוד כבד, כי במשך כמה שנים לא היו לי שבתות. ויום באמצע השבוע זה ממש -אבל ממש !- לא דומה לשבת.

Boojie

New member
אין דבר כזה "אין ברירה".

אין ברירה לעובד כפייה במחנה עבודה. לאדם חופשי שצריך לבחור בגלל עוד כסף או עוד נסיון, יש ברירה, אותה ברירה בדיוק שיש ל"עבדי הייטק", אותה ברירה בדיוק שיש לאנשים כמוני שעובדים בתרגום במשכורת נמוכה מדי (כי אחרת יעיפו אותם ויקחו מישהו חסר נסיון ויכולת), אותה ברירה בדיוק שיש לכל האנשים שעובדים בעבודות שיש בהן אילוצים לא נעימים. זה לא כיף, אני מסכימה אתך. זה לא נחמד כשעומדים מול ברירה כזאת, ויודעים שזה מגביל לך את ההזדמנויות. אבל ככה זה בחיים. וזה שבחירה מסוימת ללכת על פי צו מצפונך (וזה לא משנה אם צו מצפונך אומר לך לא לעבוד בשבת, לא לעבוד בחברה שעושה ניסויים בבעלי חיים או לא לעבוד במקום שאנשים הולכים בו בלבוש לא צנוע) מגבילה לך את ההזדמנויות, עוד אין פירושה שיש פה הצדקה לגזול את החופש מציבור שלם.

frumkin1

New member
נכון מאוד

רק דבר קטו- אני בטוח שאת מסכימה איתי שלא כל חסר נסיון הוא גם חסר יכולת....

Ungareska

New member
ברור שיש להעביר קו איפושהו.

יש הרבה דברים שאני לא מסכים איתם ביהדות. לדעתי שבת זה מעבר לדברים שאמרת. לא שמעתי על מפעלים שלא מעסיקים נשים מטעמי כשרות, אשמח לקבל מידע בנושא. בכל מקרה בודאי לא מדובר במאות כאלה. שבת זה משהו שלדעתי גם חלק גדול מאוד מהחילונים יסכימו איתו, שזכותו המלאה של אדם לא לעבוד בשבת. ובמצב של היום לומר "מי שלא מתאים לו לעבוד בשבת, לא יעבוד בשבת" זה פשוט לא נכון. ניתן היה לראות בכתבה (הבאמת מעולה) של שלי יחימוביץ' דוגמאות לכך. אפשר להמשיך ולהשתלח חילוניים ודתיים עוד דורות. ואפשר להגיע להסכמות, אני מאמין בזה בכל ליבי. ובטח להגיע להסכמות בנושאים שחלק גדול מהציבור החילוני מסכים איתו - ששבת, למעט מקרים מסויימים, זה מחוץ לתחום. אף אחד לא ימות מזה אם הוא יעשה את הקניות שלו במועד אחר. שבת זה לא "עוד אילוץ". שבת, גם בעיני חלקים גדולים מהציבור החילוני, זה סמל לחיי משפחה, וסמל ליהדות (אני לא חייב להיות דתי כדי להרגיש שאני יהודי). ולתת לי את ארה"ב בתור דוגמא חיובית לא ממש משכנע אותי. בארה"ב כסף הוא הדת האמיתית, לא נצרות או יהדות. אני הרבה יותר מתרשם ממדינות אירופה שמגבילות פתיחת עסקים בימי ראשון. עם כמה שזה לא פופולארי בימינו לומר משהו חיובי על אירופה.

למעלה