נכון, אין ספק שאם כבר אז ההשקפה של
היטלר הייתה יותר דומה לתוהו מאשר לסדר. הוא הרי התבסס על מושג ה"אדם-העליון" של ניטצ'ה*, שבו האדם מתעלה מעבר לטוב ולרע של החברה האנושית והמוסכמויות שלה, ופועל אך ורק על פי יצריו. היטלר אף "האשים" את היהודים בכך שהם הביאו את המוסר לעולם המערבי, דבר שעל פי השקפתו מנע מאנשים להגיע למצב של האדם העליון. אני חושב שעיקר הבעיה בנסות להגדיר מהו תוהו ומהו סדר במו"ד היא שבסופו של דבר מדובר על מושגים מאוד מופשטים ולא ברורים. כלומר לא ברור אם מדובר על סדר חברתי, חוקים חברתים או מה בדיוק. די קשה להבין מה ההבדל בין אדם עם נטיית תוהו לבין אדם עם נטיית רשע, זאת אומרת שניהם בסופו של דבר יעשו מעשים "אסורים", אלא שלפי מה שנראה מספרי החוקים של מו"ד אדם עם נטיית תוהו יגנוב, ישקר, יבגוד בחברים שלו וכדומה. ואילו אדם רשע ירצח ויעשה דברים מתועבים אחרים. הבעייתיות כאן היא שבעצם מדובר על אותו דבר, כלומר על חוסר מוסריות, אלא שהיא באה לידי ביטוי ברבדים שונים. החלוקה בין חוקים חברתיים לבין חוקי מוסר אישיים היא מאוד מלאכותית, בסופו של דבר כמעט כל מי שעובר על חוק חברתי מסויים פוגע במישהו, האם לגנוב כסף ממישהו הוא פחות "רע" מאשר להרוג אדם חף מפשע ? בוודאי שמדובר על עוצמת רוע שונה, אבל שוב לא מדובר על תחומים שונים במהותם, אלא על רמות שונות באותה סקאלה. לכן ניסיתי להסביר למעלה שתוהו וסדר לא מתייחסים לחוקים, אלא יותר לכל מושג החברה, כלומר משהו בסגנון אנארכיזם מול שמרנות חברתית. אני לא יודע אם זו בדיוק כוונת המשורר, אבל רק כך אני יכול לראות את שני הצמדים תוהו\חוק ורוע\טוב כשני דברים שונים במהותם. על כל פנים, אישית אני חושד בTSR שהם המציאו את המושג הזה כדי לאפשר לשחקנים לשחק דמויות "רעות" של גנבים וכדומה, מבלי להכנס לכל הבעייתיות של דמויות "מרושעות" (ע"ע שדים ומו"ד). כידוע הרבה שחקנים משחקים דמויות עם נטיית תוהו, אבל מעט מאוד משחקים דמויות עם נטיית רוע. עוד יש לציין שבמו"ד המקורי (D&D ולא AD&D) היו רק תוהו מול סדר, ולא היה כלל רוע מול טוב, דבר שאומר דרשני. _____ * כידוע מדובר על סילוף גמור של תורת ניטצ'ה, אבל בכל אופן היטלר ראה את עצמו כממשיך דרכו.