נורמטיביות - דיון

TikvaBonneh

New member
לא הסברתי את עצמי נכון

התכוונתי להפך. התכוונתי שאני אתעקש לנרמל אותו כדי שלא יהיה מסוכן לעצמו ולאחרים. כלומר שאם הוא עלול להגיע לאלימות או לאובדנות אני אעשה הכל לטפל בו ולמנוע את. זה
זה הנירמול ומטרתו הצנועה אצלנו

dina199

New member
עניין הכלא יכול להיות פתח לשאלה :

אסירים הם אנשים שנשפטו למאסר כי ביצעו עבירות (ז"א נהגו לא לפי נורמה) .
האם העובדה הזו עושה אותם לא נורמליים ?

שלומות0

New member
את כבר מכירה אותי ומה אני אענה לזה

העבריין יישפט וישב בכלא כי הוא עבריין , ואם אוטיסט יבצע פשע הוא לא יכלא אלא יאושפז במחלקה סגורה,
כי האוטיסט יחשב ללא שפוי והעבריין נחשב לפושע וכן שפוי

dina199

New member
ועדיין, עבריין נ"ט עשה מעשה נגד הנורמה.

האם המעשה עצמו הופך אותו לא נורמלי (אני יודעת שאני מקצינה את העניין, זה בכוונה כדי להגיע לאבסורד עם עניין ה'נורמה'
)

שלומות0

New member
הנורמה של העבריין

נקבעה ע"י החברה בזה שלבתי המשפט יש את הזכות להכריע האם האדם נורמטיבי ופשע ולכן ישלח לכלא או שהוא לא שפוי וישלח לבדיקה על מנת לקבוע אם הוא זקוק לאישפוז,
המדינה{החברה} קבעה את זה..

dina199

New member
בקיצור - הרוב

אבל אני חוזרת על השאלה: האם עבריין שיושב בכלא (לא במוסד פסיכאטרי) הוא לא נורמלי ? הרי פשע זה לא דבר שלפי הנורמה (אלא עם כן אתה השייך לפשע מאורגן
וזו הנורמה של 'המשפחה'
)

שלומות0

New member
פושע הוא לא נורמטיבי

בגלל שהוא פשע לחברה, אבל החברה מענישה אותו בעונש נורמטיבי שמיועד לפושעים ואלו את הפושע החריג היא לא מענישה אלא שולחת לטיפול בבית חולים

מה שקובע, אם הבנתי נכון, זו תפיסת המציאות.

עד כמה האדם שעשה את המעשה הרע מבין שעשה מעשה רע או הבין זאת ברגע העבירה.

אדם רגיל (נורמטיבי) רצח למשל.
הוא מבין שזה מעשה רע, ובכל זאת עשה זאת מכל מיני סיבות (כסף, שנאה וכו').

השליחה למוסד פסיכיאטרי נועדה למעשה להגן על אותו אדם, שביצע את אותו המעשה, אבל בלי להבין שזה מעשה רע. (בכלל, או רק באותו הרגע, מזה שנקרא 'אי שפיות זמנית') או מסיבות אחרות, שגורמות לשופטים לחשוב שייעשה לו עוול אם יעמידו אותו לדין, שכן, למשל, אינו מבדיל בין מציאות ודמיון ועוד.

בית המשפט שופט את האדם הנורמטיבי, שפעל נגד הכללים למרות שידע שהם אסורים.

dina199

New member
אני מדבר רק על כלא

ולמעשה מה הבדל בין נורמטיבי לנורמלי

galitkm

New member
אני לא הייתי מגדירה עבירה

כמעשה שלא לפי הנורמה. ההגדרה שלי לעבירה היא מעשה שפוגע באופן רציני ומזיק ביותר למישהו אחר או לחברה כולה

למשל: נהג שנוסע במהירות מופרזת - האם הוא לא מתנהג נורמאלי? לדעתי ומנסיוני הוא מתנהג הכי נורמאלי אם הוא חי בחברה הישראלית. אני בתור נהגת שמקפידה לנסוע כחוק נדהמת כל פעם מחדש מכמות הנהגים שנוסעים במהירות מופרזת ועושים עבירות תנועה כדבר שבשגרה ואפילו לא בטעות

לעומת עבירה, התנהגות לא נורמלית היא מבחינתי התנהגות שבדרך כלל לא אמורה לפגוע באף אחד. כמו למשל להתלבש בסגנון שונה, להיות בעל אמונות או מנהגים שונים ממה שמקובל ע"י הרוב סביבה או לעניינינו - התנהגות אוטיסטית כמו דיבור שונה, חזרתיות ותנועה שונה מרוב האנשים, רצון להתבודד, תחביבים שנחשבים מוזרים וכד'

dina199

New member
יש רצוי ויש מצוי.

יש נורמה 'מה שצירך לעשות לפי החוק' - הנורמה הרשמית.
ויש נורמה 'מה שרוב שאנשים עושים בפועל' - המצב המעשי.
ועדיין 'אם כולם יקפצו מהגג' - אני כנראה לא אקפוץ

galitkm

New member
ואם יש למטה טרמפולינה גדולה?

בקשר ל'מה שרוב האנשים עושים בפועל' - זה כנראה כבר לא יעניין את מי שימצא את עצמו בכלא בגלל שדרס מישהו בטעות כי נסע במהירות מופרזת. כלומר הוא התנהג לפי הנורמה של מה שרוב האנשים עושים בפועל, אבל בכל זאת, בעיקר בגלל מזל רע, יצא מזה עבריין. כלומר לדעתי אין ממש קשר בין התנהגות לא נורמלית לבין עבריינים בכלא.

יש עוד הרבה מקרים שמישהו מוצא את עצמו עבריין בכלא אפילו שהתנהג נורמלי למשל בגלל עבירה שהיתה נהוגה ומקובלת במקום עבודתו אבל לא חוקית כמו לדוגמא לקחת שוחד בתפקידים מסויימים או להתנהל בצורה לא מוסרית או לא חוקית כלשהי ונניח שכמעט כולם באותה חברה שהוא עבד עשו את זה ובסוף רק הוא או בודדים במקרה תפסו אותם. שוב מקרה של התנהגות לפי הנורמה אבל הוא עבריין לכל דבר

dina199

New member
דורס שנכנס לכלא כי עדיין

הנורמה הקובעת זה החוק
.
אבל לכמה זמן להכניס לכלא (אם בכלל) זה קובע שופט שבטוח מושפע מ'נורמות מעשיות'
(אולי השופט הוא הטרמולינה )

שלומות0

New member

מאוד מסכימה איתך בנושא עברייני התנועה, אין יום שאני לא "משתגעת" מעברות תנועה מכוונות של נהגים, ויותר מזה אני נוהגת במהירות חוקית
אבל רוב הנהגים נהגים הרבה יותר מעל המותר ולא מתביישים לצפור לי שאני נוהגת כחוק!
אני זו שהפכתי להיות החריגה!

galitkm

New member
אני מכירה את זה גם מעצמי

כנראה כי הנורמה הקיימת בחברה שלנו אין לה כמעט שום דבר משותף עם התנהגות מתחשבת והגונה. אנשים מתיימרים לחשוב שאם הם נחשבים בהתנהגות החיצונית שלהם נורמליים אז הם אנשים טובים יותר וזה כנראה ממש לא נכון ולפעמים אפילו הפוך

nirity1

New member
שלומית המונח נורמלי

הוא מאוד רחב ( כמו הספקטרום )
אני לא יודעת מה את מגדירה נורמלי
דברים שאנחנו נלחמים עליהם :
אוהב לפזר חול בים ומעיף לכל עבר. מנסה לכוון את משחק החול שלו לכיוון יותר נורמלי כי מה לעשות אנשים לא אוהבים שזורקים עליהם חול
אוננות - לכוון רק לחדר
לעשות בשרותים את הצרכים
לא לגעת בזרים

דברים שלא מפריעים לי - תנועות ידיים , קולות למיניהם , התבודדות ולכן לא עושה עם זה הרבה

לי יש ילד בתפקוד נמוך אז המטרה שלי היא להביא אותו לכמה שיותר עצמאות לפני שאני ובעלי נלך לעולמנו

Astroo

New member
חשוב לנרמל במובן של התנהגות בפרהסיה

כלומר, לא להתנהג בפרהסיה בצורה שעלולה לסכן אותך או את האחרים.
ולאו דווקא סיכון ישיר (התפרצות לכבוש או הטרדה מינית של אחרים) אלא דיבור או התנהגות שעלולים לגרום לתקיפה או למעצר.

dina199

New member
נראה כך .

כשהסביבה היא הרוב שקובע מה זה נורמה ומה זה פגיעה.

למעלה