אתה בטוח?
אתה לא מגלה עתידות ולא יכול לדעת מה יהיה בעתיד, ולעומת זאת כולנו יודעים מה היה בעבר ומה קורה בהווה, להזכירך, מרבית ניצולי השואה היגרו לארה"ב דווקא ואנחנו יכולים רק לחלום על איכות החיים שלהם, ובישראל לעומת זאת מתים מפיגועים יותר יהודים מאשר בכל שאר המדינות בעולם יחד, אבל זה לא ממש משנה, כי כמו שאפשר למות מפיגוע אפשר למות מהמון סיבות אחרות, אשר את חלקן הזכרתי בהודעות אחרות. אתה אומר שהפוגרומים והשואה יחזרו על עצמם, אך אין לך על מה להסתמך, מדוע שיחזרו? האם יש כעת בעולם מנהיג ששם לעצמו למטרה להשמיד את כל היהודים בדומה להיטלר? ואם היה קיים מישהו כזה כעת אתה חושב שהיה לו סיכוי להיבחר בזמננו כאשר ברוב העולם נלחמים בגזענות ומעודדים פלוראליזם? כידוע לך היטלר הצהיר בגלוי על כוונותיו ב1933, ואלה שהיה להם את השכל כבר אז ברחו למדינות בטוחות והצילו את חייהם. כשמתים זה לא ממש משנה ממה מתים, כי פשוט מתים ולא מרגישים יותר שום דבר, זה לא נורא יותר למות בפיגוע מאשר למות בתאונת דרכים, תאונת עבודה, ממחלה קשה או שאר מרעין בישין. יותר מ70% מתושבי גרמניה עדיין לא נולדו בתקופת השואה או פשוט חיו במקומות אחרים, כפי שאתה בוודאי יודע גרמניה מוצפת במהגרים, ולכן אותם 70% לא מתביישים, אך האנשים שחיו באותה תקופה והיו עדים למעשי הזוועה או אפילו ביצעו אותם בעצמם מתביישים. אולי זה יפתיע אותך, אך מכל המדינות באירופה, בגרמניה יש היום פחות תקריות אנטישמיות מבכל השאר, ואני חושב שדווקא זה מראה שמי שצריכים להתבייש מתביישים ושהגרמנים מתקנים את דרכיהם. עדיין לא שמעתי אוקראיני אחד שטוען שרצח יהודים אינו מעשה שיש להתבייש בו, אך לעומת זאת ידוע לי שיושצ'נקו, אשר רבים טוענים שהוא אנטישמי, סיפר שאביו ילחם בצבא האדום נגד הנאצים ואף ישב באושוויץ כשבוי מלחמה ושאמו הצילה יהודים, כמו כן הוא סילק ממפלגתו אדם שהתבטא באופן אנטישמי. לא ידוע לי על מדינה בעולם שאין בה אנטישמיות כלל ואפילו בישראל יש אנטישמיות, אך יש אנשים פרנואידים שטוענים שכמעט כל האנשים בעולם הם אנטישמים למרות שהרוב אינם כאלה. כפי שיכול אדם להפגע מאנטישמיות הוא יכול להפגע גם מסיבות רבות אחרות, ומה שצריך לעניין למעשה הוא מידת הסיכון הכוללת ולא רק מידת האנטישמיות. יתכן שדווקא בישראל ימשיכו לנצח להילחם ובמקומות אחרים יחיו ברגיעה ויתכן גם ההיפך, אך כשמסתכלים על התמונה הכוללת אפשר להבחין שיש אנשים שעדיף להם לחיות בישראל ויש אנשים שעדיף להם לחיות במדינה אחרת, אחרי הכל טרור ואנטישמיות אינם השיקולים היחידים, ישנם שיקולים אחרים חשובים לא פחות.