משהו שעלה לי לראש...

Wolverchenus

New member
וואטבר

בקיצור נמרץ, להגיד שאנחנו לא יודעים כלום על הmental faculties זה ממש שקר. לדעת ברמת הנוירונים זה לא זהה ללדעת ברמת הפסיכולוגיה. מעבר לזה, אין באמת תמימות דעים שהדבר בלתי אפשרי. אתה רוצה להגיד שזה בלתי אפשרי ולא מתוך האידיאולוגיה שלך - תוכיח. כמו שהיה צריך להוכיח שאי אפשר לעבור את מהירות האור.

SilentMike

New member
לא. אתה פיספסת.

כל הדברים שמוצגים כעובדות בפיסקה הראשונה שלך הם לא יותר מטענות ספקולטיביות. ואני חייב לומר שאני פשוט לא מקבל אותן. בקשר למשל, התודעה זו האבן, הנמלים זה החלק הלא חומרי שאתה חש בו אינטאיטיבית. מה שאתה מתיחס אליו בפיסקה שאתה בפיסקה השניה נשען על מה שדנט קורא לו משאבת אינטואיציה. אתה חש אינטואיטיבית שלא ניתן לאפיין חוויות נפשיות במלואן באופן אינפורמטיבי (ואכן מהבחינה המעשית לא ניתן לעשות זאת), ומקבל את האינטואיציה הזו כעובדה מוגמרת. אנחנו מתיחסים למושגים כמו "לדעת" "להרגיש" ו-"להבין" כאילו הם מובנים מאליהם ומיצרים לעצמנו פרדוקסים כביכול, אבל בעצם אנחנו לא יודעים בכלל על מה אנחנו מדברים. מענין אותי על סמך מה אתה קובע שמערכות ממוחשבות לא יכולות להבין משמעות בצורה שאתה כן יכול. האם אתה יכול להגדיר "להבין משמעות" בדרך שאני ואתה נוכל לעכל אך שום מחשב לעולם לא יוכל? דנט לא צריך לפתור שום בעיה, כי אין שום בעיה. המטריאליזם הוא הפתרון הטוב ביותר מאז ימי דימוקרטוס, ובלי קשר לגילוי המחשב. גילוי המחשב רק נותן לנו הארה נוספת על מה שחומר יכול לעשותף ובינינו האם מישהו היה מתאר לעצמו ש-"חומר" בלבד יכול לעולל ללא כל תוספת נשמה את כל התעלולים שמחשבים בני זמננו מבצעים בלי קושי? על סמך מה אתה קובע חד-משמעית שאתה לא חומרי לחלוטין? על סמך תחושה ותו' לא. ובכן אני מודיע לך חגיגית שכל מה שאני חש מרגיש לי חומרי לחלוטין, ומאחר ואתה כבר הצהרת שאתה לא יכול לדעת שכל יתר האוכלוסיה אינם מורכבת ממחשבים, נותרה רק שאלת התודעה שלך. אז נניח שנקבל לרגע את הטענה הסוליפסיסטית שלך. אתה, כלומר התודעה שלך, קיים באופן אקסיומטי. אז את זה שאתה לא יכול לדעת שיתר האנשים סביבך מחזיקים בתודעה כיסינו, אבל למעשה אתה בכלל גם לא יכול לדעת שאנחנו קיימים בכלל, ולא רק תעלול של תודעתך. למעשה אינך יכול לדעת זאת גם על עצמים כלשהם, כולל גופך עצמו. למעשה במצב זה אני יכול להבין איך אתה חש שיש לך תודעה לא חומרית, אבל אני לא יכול להבין על סמך מה אתה יכול לקבוע בכלל שיש לך מוח. סוליפסיזם אני יכול להבין. אני לא מקבל אותו והדיון למה מטריאליזם עדיף עליו שווה גם כמה עמודים אבל זה לא הענין פה. ההתעקשות שלך לחתוך את השניים, להדביק את קצותיהם וליצור מין מטריאליפסיזם, היא מה שנראה לי תמוה ביותר. בסופו של יום מדובר באבקת קסם לא מוגדרת שנועדה לכסות על שאינו מובן לך די הצורך. אתה בריאתן של תודעה.

כולם פועלים על סמך אינטואיציה.

גם אני. גם אתה. גם פרופסור דנט. העובדה שהאינטואיציה שלנו מובילה אותנו למקומות שונים קשורה בתובנות להן נחשפנו. בתור חבר נאמן במפלגה המטריאליסטית בעברי, אני חושב שאני מבין את מקור התפיסה המטריאליסטית די טוב. אלא שבמשך השנים הלכתי והשתכנעתי שזו תפיסה שגויה וביסודה בלתי רציונלית, אף על פי שהיא פרודוקטיבית מאוד בתחומים מסויימים, ומספקת חיסון מוצלח מפני שטויות מיסטיות ודתיות. "לדעת" "להרגיש" ו-"להבין" הם אכן "מובנים מאליהם" , כמו גם מושגים רבים אחרים בשפה. הם כלל לא ניתנים להגדרה פורמלית משום שהם אינם מייצגים שום יחסים פורמליים. המטריאליזם (בגרסת ה-AI החזק) מאלץ את המאמינים בו לדגול גם בפוזיטיביזם לוגי על מנת להשאר קונסיסטנטיים. שהרי, על מנת שמנגנון חישובי יוכל להבין משמעות, על המשמעות הזו להיות מבוטאת באמצעות יחסים פורמליים בלבד. אבל זה כבר מופרך. שום מערכת פורמלית רחבה דיה איננה מסוגלת להגדיר את הבסיס הלוגי של עצמה (ע"ע משפטי גדל). מערכת חישובית איננה מסוגלת, כפי שהוכיח פנרוז, להבין את המשמעות הלוגית של המושג "אמת". שפה אנושית היא גם המטא-שפה של עצמה (כלומר, ניתן לנסח בשפה משפטים העוסקים בשפה), דבר שהוא בלתי אפשרי בשפה פורמלית, ולכן מנגנון חישובי בהכרח לא יכול להבין שפה אנושית. הנה אתגר: הועל נא להסביר את משמעות המושג "הווה" במונחים לוגיים, חישוביים ו/או פיסיקליים. אבל אסור לך להשתמש במלים נרדפות (כמו "עכשיו"). כשתסיים, תוכל להמשיך ולהגדיר מהי תחושה של צבע אדום, באופן כזה שגם עיוור יבין ממנה מה אתה מרגיש. "אני מודיע לך חגיגית שכל מה שאני חש מרגיש לי חומרי לחלוטין" - אתה מזכיר לי את זה שבזמן ויכוח סוער מתבקש להנמיך את קולו, ומכריז בצעקות: "אני לא צועק!". רק במשפט הזה השתמשת בשלוש מלים, "אני", "חש" ו"מרגיש", הנטולות בעקרון כל ביסוס חומרי. וכמובן, אינך יכול "להרגיש" מה חומרי. קיום חומר הוא מודל של הכרתנו על מנת להסביר את התופעות בהן אנו חשים באמצעות חושינו. אפריורית הכל רוח - מתרחש רק בתוך תודעתך. צריך לעבור דרך ארוכה על מנת לבסס קיום (אפיסטמולוגי, לא אונטולוגי!) של עולם חיצוני חומרי. זו בטח לא תחושה ראשונית כלשהי. אתה מבלבל בין סולפסיזם לאידאליזם. אני אידאליסט ללא ספק, אבל אינני סולפסיסט. אינני מפקפק בקיום עולם חיצוני, משום שתזת קיומו מאפשרת לי להבין את הקלטים שבתודעתי. במלים אחרות, קיום חומר זו תיאוריה מדעית הזוכה לאישור אמפירי מתמיד. מאידך, קיום "רוח" זו וודאות שאנו ערים לאמיתותה באופן בלתי אמצעי, פשוט משום שאנחנו ערים. "ואתה כבר הצהרת שאתה לא יכול לדעת שכל יתר האוכלוסיה אינם מורכבת ממחשבים" - לא הצהרתי שום דבר כזה. העובדה שההתנהגות האנושית איננה חישובית נתנת לדעתי לביסוס לוגי-פילוסופי ואמפירי. מדעית ניתן להוכיח שתופעות קוונטיות מסויימות במוח מהוות חלק בלתי נפרד מהתהליכים הקובעים את ההתנהגות, ושתופעות אלו אינן נתנות לסימולציה במערכת פורמלית-קלאסית. ומבחינה פילוסופית ניתן להראות שיכולות אנושיות מסויימת אין בגדר האפשרי למחשב (זה כבר נעשה, לדעתי, על ידי רוג'ר פנרוז ובמדה מסויימת גם על ידי ג'ון סרל). "אתה בריאתן של תודעה." - ואני יכול לטעון שאתה בריאתן של strong AI, האל מן המכונה. מכיוון שכל הנסיונות הפרקטיים לייצר או להבין חשיבה מודעת באמצעים חישוביים נחלו עד אתה כשלון מוחלט אפילו ברמה הקונספטואלית, הרי הבטחון בהצלחה של גישה כזו מהווה אמונה ללא שום ביסוס רציונלי. שום תיאוריית AI לא עברה את שלב נפנופי הידיים. אני לא זה שמתיימר לכסות על אי ידיעתי באבקת קסמים אלא אתה. אתה זה שמחפש את אבן החכמים. אני מעדיף לחכות למדע של ממש.

SilentMike

New member
אתה מערבב והולך הפוך.

קודם כל, אני חושב שתסכים איתי שקיומם של מומרים אינו הוכחה לכאן או לכאן, אפילו הם אומרים שהם "הלכו והשתכנעו". בכל מקרה לפי מה שאתה כותב בהודעה זו ולפי מה שכתבת בקודמות נראה שאתה לא ממש מבין את התפיסה המטריאליסטית. בענין משפט גדל והספקולציות שאנשים מוציאים ממנו קרא מאמר זה מתוך האייל הקורא. מובאה רלוונטית: "שתי שגיאות נפוצות נוספות הן הטענות ''יש משפטים שבני־אדם רואים שהם אמיתיים, אבל תורות פורמליות לא יכולות להוכיח'' ו''יש משפטים שבני־אדם רואים שהם אמיתיים, ומחשבים לא יוכלו לראות זאת לעולם''. הצהרות מסוג זה נאמרו על־ידי הפילוסוף ג'ון סרל (Searle), הפיזיקאי רוג'ר פנרוז (Penrose) ואחרים. האם יש באמת משפטים שאנחנו רואים שהם אמיתיים, אבל אי־אפשר להוכיח אותם פורמלית? כותב שורות אלה, אישית, משוכנע שאין; בכל אופן, משפט גדל בהחלט לא מספק לנו כאלה, וכמוהו גם לא משפטים קרובים לו (כגון משפט טיורינג על בעיית העצירה)." מעבר לזה יש פה ענין של ללכת הפוך. אתה מתיחס לכל מיני ענינים מדעיים, וקורא למה שאתה מתנגד לו "מטריאליזם של AI חזק", אבל אתה מערבב בין שני דברים. אחד הוא המטריאליזם שהוא תפיסה מתפיסית בסיסית (והטובה ביותר לעניות דעתי) מאז דמוקריטוס, והשני הוא התיאוריה המחשובית של המוח האומרת שפעולת המוח היא חישובית בעיקרה והיא האחראית על הדבר שאנו קוראים לו תודעה. המטריאליזם אינו בר הפרכה (בדיוק כמו הסוליפסיזם או הדואליזם החמקני שלך), התיאוריה המחשובית של המוח היא תיאוריה מדעית בת-הפרכה. אם יתגלה למשל שהמוח פועל בצורה שאינה בגדר יכולתו של מחשב -למשל בעזרת תוצאות אקראיות המחוללות ע"י מנגנון קוואנטי כלשהו- ובכן זה מאוד מעניין ואומר שהתיאוריה המחשובית של המוח במובנה הנוכחי לא נכונה, אבל אין בזה שום דבר לא חומרי. חלקיקי יסוד הם חומר כמו כל דבר אחר, גם אם הם מתנהגים קצת -או מאוד- מוזר. אבל קודם כל תוכיח לפחות את זה במשהו שהוא יותר מנפנופי ידיים פילוסופיים רוויי ניים-דרופינג. למה שאתה עושה פה עם "תגדיר הווה" אני קורא "שיטת ה-***" כאשר הכוכביות מסמלות איזה נסיון להביע משהו תוך המנעות משימוש בהגאים כלשהם. זה קורה בדיונים על פילוסופיה טהורה כאשר אחד הצדדים מעלה את הבעיה שהשפה עצמה פשוט אינה מוגדרת היטב; ושהמילים, שאנחנו בעצם לא יודעים מה הן אומרות, לא נותנות כלום כשמנסים להגיע לאיזו משמעות יסודית. זה רוצח דיונים כי בשלב הזה נשארים בלי מילים וכל מה שנותר הוא נסיון חסר תוחלת להעביר איכשהו את הכוונות בלעדיהם שמסתיים ב-***. אבל זה לא עושה את אחד הצדדים צודק, זה רק הורג את הדיון, ולכן זו בעצם לא תשובה בכלל. הרי גם אתה לא יכול לומר לי (או לעצמך) מה המשמעות של "מבין", אז איך אתה יכול בכלל לדעת (עוד מילה שאי-אפשר להגדיר) שאתה באמת "מבין" דברים לאשורם כמו שאתה מתכוון, או שאתה מבין "הבנה" בכלל? כי אתה "מרגיש" את זה? איך אתה "מרגיש" את זה? ברגע שהוצאת את המושגים האלה מתחום ההגדרה הפורמלית פוגגת אותם לגמרי, ואתה כבר לא יכול להגיד עליהם כלום. ויותר גרוע, אולי אנחנו בכלל לא באמת מבינים אותם. אולי יש לנו איזו תפיסה מבוססת מידע שהיא "בערך הבנה" ולא "הבנה" במובן המוחלט הלא מושג ששלחת לארץ הפיות; ולה, ל-"בערך הבנה", אנחנו קוראים הבנה. זה בדיוק הענין. שאני לא "צועק". לך נראה מובן מאליו שאני כן "צועק" כי אתה מניח אפריורי כל מיני דברים משונים. אבל זו בדיוק הנקודה. שאני מטריאליסט וההנחות שלך לא מקובלות עלי. כן אני יודע: מה זה "אני" ומה זה "עלי". כמו שאמרתי זה שאתה שולח מילים לארץ הפיות לא אומר שום דבר ולא עושה עלי רושם. נקודת ההתחלה שלי אחרת, ואני חווה את העולם כחומרי לחלוטין. מה שניסיתי להסביר לך הוא שאתה מנסה לדחוף אינטואיציה חסרת יסוד שלך לגבי עצמך, ולהפיל אותה על האנושות כולה, וזה לא הגיוני. מה שעשית בתגובתך האחרונה הוא לחזור ולנסות לכפות את הנחות היסוד הלא מטריאליסטיות שלך על הדיון, ואז כמובן שלמטריאליזם לא יוכל להיות יסוד. אבל כל הענין הוא שזה מה שגרם לי להודיע לך (חגיגית) שכל מה שאני חש מרגיש לי חומרי לחלוטין. אם הבנת את כוונתי הרי שמשמעות תוגבתך (מה זו משמעות? מה זה תגובה? מה זה קבב רומני?) היא: "אני בוחר שלא לענות על טענתך. זה מה שאני מאמין, וזה ככה כי ככה זה". אם לא הבנת אז תקרא שוב, ואם אתה עדיין לא מבין, אז אף-פעם לא היית מטריאליסט מי יודע מה. אני לא מבלבל. ברור היה לי שאינך סוליפסיסט (וזה גם די ברור בהודעה הקודמת שלי). מה שאני תוהה עליו הוא למה. מדוע כאשר יש שני צוקים נישאים אתה מתעקש להיעמד דווקא אי-שם באמצע הנקיק על האוויר? מקווה שהבאת מצנח. וחוששני שאתה מבלבל, מבלבל קשות בין מדע לפילוסופיה. איך קיום חומר יכול להיות תיאוריה מדעית? מהו הניסוי המבדיל אותו מסתם שיקוף של התודעה? איך בכלל אפשר לערוך ניסוי בלי חומר? והנה אנחנו עומדים אל מול הבעיה. אם התודעה היא היסוד, הסוליפסיזם מתחייב ממנה. פנרוז וסרל מככבים גם בציטוט שהבאתי מתוך המאמר (יופי של מאמר אגב. מומלץ), ואני חייב לומר שאני לא מתרשם יותר מדי מהתחכמויות פילוסופיות בקשר לנושאים מדעיים כמו דרך פעולת המוח. בקשר להוכחות אמפיריות, ובכן לי לא מוכרות כאלה, וככל הידוע לי התיאוריה המחשובית של המוח לא נזנחה. יש להבחין בין הוכחות, לבין "הוכחות" שהן כל מיני טיעונים פילוסופיים במלבושים מדעיים. מצטער על "בריאתן של תודעה". זה היה שם ונראה לי מתאים ופה פורום אבולוציה ולא יכלתי להתאפק. אני מבין אם התרגזת עלי קצת בגלל זה, ואני מניח שזה הגיע לי. בקשר ל-Strong AI, זה ביטוי שלך ולא שלי. אני כמובן בעד לחקור מדעית את דרך פעולת המוח, וכפי שציינתי אם יתברר שהמוח בעצם עובד באיזו דרך שלא עלתה בדעתנו שגילויה יפתח לנו אופקים חדשים, אז זה נשמע פשוט מרתק וכולנו נלך ביחד לשים פרחים על קברה של התיאוריה המחשובית של המוח (לפחות בצורתה הנוכחית). בינתיים נראה לי שכל מה שיש נגד התיאוריה הזו הוא נפנופי ידיים. חייבים אם כן להמשיך לחקור. אז כפי שהסברתי לא אבן חכמים ולא ערדליים. אתה אומר שאתה לא מתימר לכסות על אי-ידיעתך באבקת קסמים, אבל מה זו תודעה לא חומרים אם לא אבקת קסמים? אני מודה שאני לא יודע. אין לי בעיה. אני רוצה לחקור, ומה שיתגלה יתגלה. אתה זה שאומר שיש שם בהכרח איזו "קופסא שחורה" שאי-אפשר לחדור אליה, ובתוכה יש תודעה לא חומרית. פשוט חייבת להיות וזהו. למה לקבוע על סמך אינטואיציה מחסום בלבד לפני שהגעת אליו? על סמך מה להכריז שאי-שם בתוך המוח, בקופסאות השחורות הבלתי חדירות האלה (אם קיימות) יש משהו לא חומרי? איך ניתן לזהות "לא חומרי" שהוא בעיקרון לא ניתן לזיהוי ולהגדרה פורמלית בתוך קופסא שחורה אשר בעיקרון לא ניתן לעשות לה רדוקציה ולראות לתוכה. גם אם תתגלה קופסא שחורה -כפי שיתכן והתגלתה בפיסיקה בצורת ההתנהגות של החלקיקים האלמנטריים- אין שום טעם והגיון ליחס לה משהו לא חומרי. ברגע שהכרת בחומר, זהו ריבוי מיותר. למעשה ברגע שהכרת בחומר כל ענין התודעה הלא חומרית הוא ריבוי מיותר. בגלל זה אני אומר: תבחר צוק, אל תעמוד באוויר. ולהכניס מדע זה לא לענין. כולנו בעד מדע ומחקר מדעי, אבל לא צריך לדחוף כל מיני ספקולציות שקשורות לתורת הקוונטים לעניני מתפיסיקה בסיסית. השאר למדע את אשר למדע (חקר המוח למשל), ואת הפילוסופיה הבסיסית שמור מחוץ לטווח ההריגה שלו. גם המטריאליסט, גם הסוליפסיסט וגם הדואליסט הנסוג מסוגך הממהר להוציא את הרוח מכל מקום בו היא מתנגשת עם החומר, יכולים לקבל את המדע ואת תגליותיו. לא צריך לבלבל בין הדברים.

22ק ו ס ם

New member
אגב, בהקשר לספר הזה

קראתי מה כתבת בבלוג שלך. החיסרון המרכזי של הספר הוא החלק הראשון שלו שכולל עשרות עמודים על התיאוריה המיחשובית של המוח. התיאורים ארוכים מאוד, מפורטים וברמה טכנית מאוד גבוהה לקורא הלא בקיא. הם יכולים להרתיע אנשים לקרוא את ההמשך. החלק השני שלא שדן באדפטציות ספציפיות הרבה יותר מעניין לרוב האנשים. מצד שני, יש נטייה היום לכתוב מעין ספרי "ביניים" שיהיו שילוב של ספרות פופולארית אבל גם יכוונו לאנשי מקצוע בתחום. ספרים כאלו מצוטטים הרבה מאוד במאמרים רגילים ולכך בין השאר הוא מכוון. אגב, ג'רי פודור שהוא המתנגד הבולט ביותר לתיאוריה המיחשובית של המוח הוציא ספר שלם שנה אחר כך שנקרא: כך לא פועל המוח. אם חשבת שהספר של פינקר מסובך חכה שתקרא את שלו. יש ביניהם בשנים האחרונות חליפת ביקורות די מעניינת. הספר אגב היה בין שלושת המועמדים הסופיים לפרס פוליצר באותה שנה.

22ק ו ס ם

New member
הספר פריקונומיקס מעולה

גם לי יש רשימה ארוכה מאוד של ספרים שעליי לקרוא. אני חייב לציין לחיוב שב5 שנים האחרונות יוצאים יותר ויותר ספרי מדע פופולארי בעברית ומתורגמים הרבה יותר מהר ממה שהיה בעבר. אני חושב שהם למדו שהספרים הללו לרוב הופכים לרבי מכר ורק שימשיכו ככה.

22ק ו ס ם

New member
המשפט הוא אמנם אנקדוטי אבל לא זה

מה שחשוב בסיפור. תראה, יש ספרים שנועדו להעשיר את הידע שלך בנושא מסוים. ספרים אחרים נועדו לספר לך מה עומד מאחורי האנשים שמגלים את אותם תגליות מדעיות. ההיסטוריה של המדע היא נושא שמאוד מעניין אותי אישית ולכן אהבתי מאוד את הספר. לדעתי, מאוד מעניין לראות למה אנשים בכלל פונים לבעיות חסרות חשיבות כאלו ואיך הם ניגשים אליהן. הסיפור הוא סיפור אנושי שכולל את כל המרכיבים של בני אדם: סקרנות, אגו גדול ותאוות בצע, תחרות, טעויות קולוסאליות. מאוד מעניין לראות את התהליך המדעי בפעולה ואיך ידע נבנה על ידע אחר, או איך פיתרון של בעייה לא קשורה לנושא פתאום מתקשרת. בסך הכל מדענים הם בני אדם ולא לעיתים קרובות יוצא לראות את זה. אגב באותה מידה אתה יכול לומר שהספר הסליל הכפול משעמם כי זו כבר היסטוריה ישנה.

T r i v i n

New member
תודה על ההמלצה...

אבל לא נראה לי שיש לי עכשיו פנאי לקרוא ספרות עיונית... בזמן שיש לי אני קורא ספרים עלילתיים(מרגיע את העצבים מהלימודים)...

T r i v i n

New member
עוד משהו...

קראתי באיזה מקום שמהיווצרות כדור הארץ ועד הופעת החיים הראשונים חלפו 500 מיליון שנה... קודם כל האם זה נכון? ומה הסיכוי(ההסתברות) שחיים יווצרו בזמן זה?

SilentMike

New member
או.

בדיוק היה לנו פה דיון ארוך (טוב, ויכוח) על מאמר האביוגנזה שמסקנתו היא שאין בידנו את הנתונים לחשב הסתברות זו במדויק. אבל הנחת העבודה של המדענים היום,היא שההסתברות הזו לא רעה בכלל. טובה מספיק כדי שהחיים יהיו תופעה די נפוצה ביקום. כמובן שאי-אפשר לבדוק זאת בלי לחקור מערכות שמש אחרות (אלא אם כן נמצא משהו על המאדים או על כוכב לכת אחר).

T r i v i n

New member
עוד שאלה...

לא ממש קשור לפורום אבל אני מבין שיש פה מספר אנשים שמבינים בביולוגיה אז אני אשאל... אני יודע שלפי ה-DNA התא יודע "איך" לבנות חלבונים שונים... אבל איך התא יודע מתי לבנות חלבון מסוים ומתי לבנות חלבון אחר? ואיך לפי ה-DNA הגוף אמור לדעת איפה היד ואיפה הרגל צריכים להיות? ובבקשה, תענו לי בצורה כמה שיותר פשוטה כי הרקע שלי בביולוגיה הוא רק חמש יחידות בגרות ובכימיה 0...

התא "יודע" לפי

תיאוריה אחת באמצעות מה שנקרא רפרסורים- חומרים המעכבים תרגום DNA לחלבון. כאשר התנאים משתנים כך שצריך את החלבון, הרפרסור (יכול להיות חלבון בעצמו) מעוכב ואז התא מייצר את החלבון. המבנה של הגוף הוא תוצאה של התמחות תאים. תא בגוף מתמחה לפי מיקומו ולפי התאים השכנים לו.

T r i v i n

New member
לא ממש ברור...

כשצריך את החלבון, מה מעכב את הרפרסור? אם התא מיתמחה לפי מיקומו ולפי התאים השכנים לו אז איפה ה-DNA נכנס לתמונה?

מה שמעכב את הרפרסור

הוא הסובסטרט של החלבון- לדוגמא, אם התא אינו נמצא בסביבה עשירה באלכוהול אין לו סיבה ליצור אלכוהול דהידרוגנז. הרפרסור של הגן או האופרון לאלכוהול דהידרוגנז רגיש לאלכוהול- ואז כאשר יש אלכוהות בסביבה הרפרסור מנוטרל ומיוצר AD. והתמחות התא היא תהליך בו ה-DNA משחק תפקיד מרכזי, שכן המשמעות של התמחות היא ניטרול של חלקים ב-DNA באופן קבוע, מה שאומר שתא מתמחה יוצר רק את החלבונים אותם הוא צריך ליצור, לא את אלה שתא אחר צריך ליצור.

T r i v i n

New member
אני חושב שאני מבין...

אבל עדיין(וסליחה על העקשנות) איפה ב-DNA רשום למשל שתא שנמצא במקום X צריך לנטרל חלק Y ותא במקום Z צריך לנטרל חלק W?

בשביל זה צריך לשאול אמבריולוג.

אבל הסימנים הם כימיים- אם התא קיבל חומר X משכניו, זה יביא למתילציה של מקטע Y וכו'. איך זה קורה- שאלה באמבריולוגיה. אתה יכול כמובן לשאול במקום זה בריאתן. החבר'ה האלה יודעים הכל.

Levos

New member
התא כל הזמן מקבל נתונים

מהסביבה שלו, למשל הורמונים, ריכוזי חומרים שונים בתוכו ומחוצה לו וכדומה בתור רמזים לאילו גנים צריך לבטא. אפשר להסתכל על תא כמערכת מורכבת ביותר של המון משובים שליליים, כך שהרבה פרמטרים נשמרים כל הזמן באיזון. המידע על הסביבה נקלט על ידי חלבונים יעודיים (רצפטורים) אשר מעבירים את הסיגנל לגרעין התא, שם יש אמצעים להגדיל או להקטין את רמת ביטוי הגן (על ידי אינהנסרים, רפרסורים, אינדוסרים, קו-אינהנסרים/רפרסורים ועוד חלבונים ששולטים על ביטוי גנים). היד והרגל נבנים באופןו דומה, כאשר לתאים בשלב העוברי יש יכולת לקלוט מהסביבה מידע שיגלה להם עד כמה הם קרובים לבחוץ וליד אילו תאים אחרים הם נמצאים, ולפי מידע זה בדומה למתואר קודם הם יבטאו גנים שיתחילו את שרשרת ביטוי הגנים הדרושים ליצירת איבר מסויים.

T r i v i n

New member
תן לי להבין...

המידע על הסביבה מגיע לגרעין ובגרעין הוא משפיע על חלבונים ששולטים על ביטוי הגנים והחלבונים האלה משפיעים על ה-DNA... אבל אם מתרחשת מוטציה ב-DNA אז כל המערכת צריכה להשתנות... עדיין משהוא לא ברור, ילד מפגר למשל הוא ילד שבתאי המין שיצרו אותו התרחשה מוטציה(לפחות כך אני חושב), אבל השינוי ב-DNA אמור לגרום לכך שחלבון מסוים לא יבנה כמו שצריך ובמיקרה שהילד זקוק לחלבון הזה הוא ימות לא?

Levos

New member
אם יש מוטציה

אז או שהיא לא תעשה כלום. או שהיא תשפיע על רמת ביטוי גן, או שהיא תשפיע על מבנה החלבון שיווצר על פי הגן. כל מוטציה תגרום לתוצאות שונות ואי אפשר לעשות שום הכללה. פיגור יכול להיווצר מסיבות רבות, גם ממוטציות שונות וגם מפגיעות במהלך ההתפתחות העוברית. אם יש מוטציה, וחלבון מסויים לא נבנה, אז התוצאה תלוייה בפונקציה של החלבון. יש הרבה חלבונים שאדם יכול לחיות גם בלעדיהם, כך שלא בהכרח מחסור בחלבון יגרום למוות.

למעלה