משהו שמטריד אותי

צחיק34

New member
משהו שמטריד אותי

שלום לחברי הפורום הנכבד,יש לי שאלה אליכם כאנשים שעוסקים באומנויות לחימה השונות וחלקכם אפילו משמשים כמורים ומדריכים. שאלה קשה שבאה מהבטן ובטוח שאתם דנים בה כל יום: כיצד אתם שמים את האצבע על הדופק ודואגים למנוע שאננות יתר בקרב תלמידיכם ? ואני יסביר - יש ליידידה טובה שעוסקת בקרטה והיא חגורה כחולה,היא בחורה בוגרת (בת 31) לא ילדה ואני יכול להעיד כי רמת המוטוריקה שלה לא בשמיים,כלומר אני לא בקיא בנושא אבל אם הרמה שלה היתה מושווית לנהיגה - לא הייתי נותן לה רשיון. אבל היא מתאמנת כבר קרוב לשלוש שנים והחגורות שלהם ניתנות בעיקר על סמך פז"ם. ביקרתי במכון בו היא לומדת מספר פעמים והתפלאתי כיצד ילדים קטנים בגילאים 10 או 11 חוגרים חגורה כחולה ובהפסקות או לפני האימונים שלהם "הולכים מכות" בחדר ההלבשה כחלק מההתלהבות שלפני אימון. בכל מקרה אותה ידידה אומנם לא חיה בבועת "לי זה לא יקרה" אבל בהחלט היתה בטוחה בעצמה ו"ידעה" שתוכל להגן על עצמה אם תצטרך. רצה הגורל והיא אכן נקלעה למקרה לא נעים בו שני ערסים הציקו לה ולחברתה במועדון, ובמקום לפחד ולעזוב את המקום או לפחות להתרחק מהם היא נשארה והיתה בעלת בטחון עצמי ששום דבר לא יקרה. בטחון זה נתן לה גב כדי לענות לאותו ערס,דבר שהתפתח לעימות מילולי ובסופו הוא תפס את ידה בחוזקה. היא ניסתה להתחמק אך הוא היה חזק ממנה והבעיטות שלה לא עזרו לה. כדי לקצר את הסיפור,הבחור היה מוכר למשטרה ונעצר באותו רגע והיא אושפזה במיון עם יד שבורה. אני לא בא להעלות כאן טענה שכבר אי אפשר ללכת למועדונים או שלא בטוח לצאת מהבית. אני חושב שאם היא היתה מפחדת קצת או שוקלת את המצב כמו שצריך היא לא היתה מגיעה למצב הזה. כנ"ל לאותם ילדים קטנים שעדיים לא יודעים או מכירים את החוקים והולכים מכות בביה"ס ולפעמים גורמים לנזק קשה בגלל אותו ידע שיש להם ולדעתי הדבר נובע מבטחון עצמי מופרז שצבע החגורה נותן לאותו ילד. שאלתי היא: היכן אתם כמורים או כתלמידים שרואים מהצד שומרים שלא להגיע למצב שכזה שתלמיד שלכם אולי לא ראוי לחגור חגורה מסויימת אבל הפז"מ דופק.. והשאננות או הבטחון המופרז עלול להכניס אותו למצבים שלא היה נכנס אליהם לולא נתנו לו מוריו את הלגיטמציה לאותו בטחון ? מצטער על הבלבול מקווה שהבנתם צחי

איך למנוע שאננות?

אני מזכיר להם שאין שום ביטחון במצב אמת. אפילו אם הטכניקה והכוח לצידי, גרגר אבק אחד בעין בשניה הלא-נכונה יכול לגרום למכה או סכין לחדור. מי יכול לשלוט על גורמים כאלה?

צחיק34

New member
גם, כם איך למנוע אבל בעיקר

לדעת לתת חינוך או לימוד מתאים לאדם שמולך. אני יודע למשל שישנם חוגים לילדים ובני נוער שההורים שולחים להתאמן בג'ודו או בקרטה או בכל דבר שמתאים לגיל הזה של הילדים ובתור אמצעי שיווק להורים הם מעלים את הילד חגורה, במין שיטה כזאת שיראו שהילד מתקדם וכדאי להם להשאיר אותו בחוג. אני מתאר לעצמי שאצל בוגרים זה אחרת אבל עדיין... זאת כוונתי. מישהו בעל סמכות נתן לי בטחון וכלים שאולי לא בטוחים בידיים שלי. תסכימו איתי שילד בעל חגורה כחולה יהיה קצת יותר בעל בטחון מילד עם צהובה או לבנה. ושני הילדים האלה הם בני 10 וחוקי החברה ברורים להם באותה מידה. ומי שאחראי לחינוך שלהם הוא לא המורה אלא ההורים. ובדרך כלל ההורים הם אלה ששולחים את הילד לחוג כדי שגם להם יהיה קצת יותר זמן פנוי לעיסוקים. ואם ההורה לא יחנך את הילד שלו לסבלנות, שעתיים בשבוע לא יעשו את זה.. אז אם אני אנסח שאלה חדשה : כמה החינוך כחינוך נטו בא לידי ביטוי מבחינת ההוראה שלכם ? אני למשל לא אשלח את הבן שלי ללמוד נהיגה אצל מורה לנהיגה לא אחראי שיגיש אותו לטסט כשהוא לא מוכן ועלול לעבור בטעות כי היה לו יום טוב. ואז המורה צריך לחיות בידיעה שהוא נתן לאותו ילד רשיון להרוג - ואני לא מדבר על התקופה הנוכחית אלא כדוגמא לאיך היה לפני 15 שנה מבחינת לימודי נהיגה.

העלת כאן נושא חשוב...

לדעתי מעבר לאחריות אישית של כל אחד מאיתנו על עצמנו גם חלק מאחריות של מאמן הוא לתת מספיק מודעות לתלמידים שלו לגבי היכולות שלהם... לגבי בטחון מופרז בהחלט שזה הרבה תלוי בבן אדם עצמו אבל, (לא מה שאני מביאה כאן הוא פתרון אופטימלי אך), נראה לי שקרבות במסגרת אימונים עם תלמידים יותר בכירים ממך יעזרו לך להבין יותר טוב את היכולות שלך. כי לפעמים אתה או הסביבה שאתה מתאמן בה יכולים להטעות אותך. וחוץ עלינו (כוונתי לאלה מאיתנו שמתאמנים) לא לשכוח שלא כל מי שמתאמן באומנות לחימה הוא בהחלט יותר חזק מאלה שלא. לכן אוהד, שים עלי מגנים ותפוצץ אותי כמו שאמרת עד שאתעלף לפני שמישהו יעשה לי את זה ברחוב

כוונתי היתה ...

מכל מה שכתבתי, להוציא את המתאמן מ"אשליה" שבגלל שיש לו חגורה בצבע כזה או אחר או מספר של שנים באימונים הוא מספיק חזק כדי להתמודד ברחוב מול איום אמיתי.

א1ט1

New member
לדעתי

התלמיד מבין את זה לבד בשלב מסוים,מן התבגרות כזאת שעוברת על כל אחד מתישהוא. כשמבינים מה התוצאות שיכולות להיות ממכה אחת,מה הנזקים שנגרמים ואיזה כח קטלניות אפשרי שיהיה בכל מכה נזהרים יותר,פחות פותחים את הפה וחושבים לפני שעושים שטויות.

משהו לגבי דרגות

אבל לפני כן צריך להיות ברור שהדרגה, הותק באימונים והשיטה הנלמדת אינם ערובה של 100% ליכולת הגנה עצמית ברחוב. יש כל מיני גישות לנושא הדרגות בעולם אמנויות הלחימה. יש שיטות שאין בהן דרגות כלל כמו איגרוף, איגרוף תאילנדי ושיטות סיניות. יכול להיות בהן דירוג של מאזן נצחונות-תיקו-הפסדים בקרבות זירה. יכול להיות שיש שימוש בתארים של תלמיד ומורה (ואולי גם תלמיד בכיר ומורה בכיר) שמראים על ותק והבנה של השיטה, אבל אלה לא דרגות כמו שמקובל בשיטת הקיו-דאן (קיו: חגורות צבעוניות. דאן: דרגות בחגורה שחורה). יש שיטות שהדרגות בהן נמדדות עפ"י סרגל חיצוני קשיח, ורק על פיו הדרגה תינתן, למשל השתתפות במינימום של תחרויות עם כמות נצחונות מינימלית, יכולת פיזית כמו זמני ריצה, מס' כפיפות מרפקים / עליות מתח, מס' בעיטות / אגרופים בדקה וכדומה. יש מקומות ב-BJJ שבהם אתה תקבל את הדרגה הבאה אם באופן עקבי אתה מנצח דרגות גבוהות ממך (ללא מבחן רישמי). ויש שיטות (לרוב לא תחרויות) שבהן החניך נבחן לפי סרגל אישי גמיש ולא חיצוני קשיח. הכוונה היא שאם מישהו חסר קואורדינציה וכושר מתחיל להתאמן ומגלה התמדה, נחישות והתקדמות אישית רבה, הוא יקודם לדרגה הבאה, ואם יש מישהו שהוא באופן טבעי בעל יכולת קואורדינציה גבוהה וכושר גופני, הדרישות ממנו יהיו גבוהות יותר. במקומות כאלה תראה הבדלים ברמות בין אנשים שהם בעלי אותה דרגה. אני חושב שבהרבה מקומות שיש בהם דרגות, יהיה שילוב של שתי הגישות האחרונות. בדרגות הנמוכות הסרגל יהיה יותר אישי וגמיש, וככל שהדרגה גבוהה יותר כך יידרש החניך להפגין יכולת גבוהה יותר כדי ליצור איזשהו תקן אחיד פחות או יותר. ברמות הגבוהות מאוד (דאנים מתקדמים) יכולות להיות דרישות אחרות / נוספות כמו הדרכה, מס' חניכים, תרומה למערכת מבחינת קידום הידע בשיטה, אירגון אירועים וכדומה. רן.

amir_aikido

New member
מסכים עם הרעיון

מאוד מסכים עם אופן ההתייחסות לדרגה. במקומות שונים מתייחסים לדרגה אחרת. ואני יודע שהגישה של המורה שלי דורשת מהתלמיד להראות שהוא משקיע מעצמו וכן התקדם מאז הדרגה הקודמת, לפני התייחסות לרמה האובייקטיבית. אני רק סבור שהשילוב בד"כ צפוי לפעול באופן הפוך, יש הרבה דרגות מתחילות., ההיכרות עם התלמידים הללו תמיד תהיה פחותה. וקל יותר להגדיר את הדרישות מתלמידים מתחילים שהסילבוס אותו הם לומדים מוגבל, בהשוואה לתלמידים מתקדמים שכ"א מהם צפוי להתמקד ולהתמחות בחלק אחר של החומר והם ברמה שבה האישיות שלהם כבר מתבטאת יותר דרך התרגול. ועוד לא התייחסנו לנושא התרומה לאמנות (אתה מייחס אותו לדרגות מתקדמות מאוד, בעיני דרגות עד דאן 3-4 אינן כאלה). לכן, להבנתי, דווקא הדרגות הבכירות הן הצפויות להיות יותר בסרגל אישי וגמיש, לעומת הדרגות הבסיסיות. אמיר

בשיטות סיניות אין דרגות?

עד כמה שאני יודע, ברוב השיטות הסיניות אולי אין דרגות בסגנון הקיו-דאן היפני, אבל דרגות בד"כ יש - תלמיד, תלמיד בכיר, עוזר למורה... אולי הדרגות לא "רשמיות", ואין חגורות לציון הדרגה, אבל זה לא אומר שהן לא קיימות.

אבל זה מה שכתבתי

"יכול להיות שיש שימוש בתארים של תלמיד ומורה (ואולי גם תלמיד בכיר ומורה בכיר) שמראים על ותק והבנה של השיטה, אבל אלה לא דרגות כמו שמקובל בשיטת הקיו-דאן (קיו: חגורות צבעוניות. דאן: דרגות בחגורה שחורה)." אם לא הייתי ברור מספיק, אז הכוונה היתה בדיוק למה שכתבת.

אני חושב שזו בעיה די רצינית

שאין מערכת שהיא איכשהו קרובה לסטנדרט בכל השיטות שנחשבות "מסורתיות". ככה מורה יכול להעניק לעצמו דאנים.

amir_aikido

New member
הענקה עצמית לא מקובלת

באף שיטה מסורתית (שהח"מ מכיר לפחות) לא מקובלת הענקה עצמית של דרגות. דרגות תמיד אמורות להיות מוענקות ע"י הארגון של השיטה על סמך המלצה של המורה, ולמרות המעורבות של ארגון השיטה, התוקף והיחסיות האמיתית של דרגות מתקיימת לכל היותר בתוך אותו המועדון ואצל אותו המורה. לא ברור לי כיצד ניתן היה לקבוע סטנדרט שמעיד על משהו בין שיטות שונות שמלמדות דברים שונים בתכלית. אמיר

הענקה עצמית לא מקובלת?

אמיר, אני יכול לשלוף עכשיו כמה שמות שהעניקו לעצמם דרגות (לא שזה משנה). אף אחד לא מתווכח גם בגלל שאין אנרגיה להתעסק עם זה וגם בגלל שאין סטנדרט אחיד. לגבי סטנדרט: לשנינו אין זמן אבל בגלל שזה כ"כ חשוב אני אשקיע את הזמן לכתוב משהו קצר. להגיד ששיטות שונות מלמדות דברים שונים ובגלל זה אי אפשר לעשות סטנדרט זה מבט מכיוון טכני בלבד. אחרי מספיק זמן הרי אפשר לנהל דיון בין מתאמנים ותיקים על הבנה של עקרונות (שמירת טווח, פעולה-תגובה, תזמון, רגישות וכו'). זה קל יותר בתוך אותה הפרקטיקה אבל זה בכלל לא מנותק מהמציאות גם בין שיטות שונות כאשר כולם מדברים באותם המונחים. לשמחתי אני מגלה יותר ויותר שכולם משתמשים באותם המונחים רק קוראים להם בשם אחר (סמנטיקה של מצביעים לשוניים. לא קריטי כרגע). לכן אפשר וגם צריך לנהל דיון ארוך טווח בין ותיקים בשיטות השונות המסורתיות כדי ליצור סטנדרט שיהיה קרוב יותר למציאות. כמובן שזה יהיה קשה כי זה יכריח מורים לעמוד בתקן חיצוני לשיטת האימון שלהם, ולמה להם? אבל יש לי זמן, לפחות עוד חמש-עשר שנים, עד שזה יבשיל. בינתיים נצפה בדור המדבר ונעביר את הזמן באימונים.

amir_aikido

New member
כמה מהשמות שלך יהיו בשיטה מסורתית?

בשיטות מסורתיות, ראש השיטה מעניק דרגות לאחרים, אך הוא עצמו נשאר ללא דרגה (במקרים מסוימים מייחסים לו דרגת דאן 10, אך זהו יותר תואר של "נשיא" מאשר דרגה במובן הטכני). בשיטות הקוריו, בדומה לשיטות הסיניות, בכלל אין דרגות כאלו (למעשה שיטת הקיו-דאן הוכנסה כדי לעשות סדר בבלאגן, לכל שיטת קוריו היתה גישה שונה). ובאשר לסטנדרטיזציה. אכן, ככל שמתקרבים לראש ההר הדימיון רב יותר. אך אלו גם השלבים שבהם מלכתחילה הדרגות הן יותר גמישות משום הנושא של רמות התמחות שונות אפילו בתוך הקוריקולום של שיטה. מהר מאוד מגיע השלב בו תוכל להגיד שא' התקדם ותנועתו איכותית והערכות המרחק והתזמון שלו טובות אך לא תוכל לכמת זאת. הוסף את ההתיחסות השונה בין שיטות שונות שמשנה את המרחקים המועדפים ותגיע להבנתי את הבעיה. אמיר

שיטה מסורתית, או שיטה שהם טוענים

שהיא מסורתית? לגבי התקן, לא הבנתי את המשפט שלך, הוא מורכב מבחינה תחבירית. קצת יותר פשוט בשבילי, אם אפשר.

amir_aikido

New member
איזה מק-דוג'ו אומר שהוא כזה ?

אני מודע שיש פה מלכודת מסוימת, מנקודת מבטי, אחד המאפיינים של שיטה מסורתית היא גישה מסוימת לנושא הדרגות והמנעות מהענקת דרגות "סתם". שיטה שבה אנשים מעניקים לעצמם דרגות חשודה מאוד בעיני כמק-דוג'ו ותהיה גבולית כשיטה מסורתית במקרה הטוב ביותר (לכל כלל יש יוצאים מהכלל). לגבי התקן. טענה אחת שלי היא כי ברמות הנמוכות, ההבדלים בחומר הנלמד יוצרים בעיה מאוד קשה ביצירת תקן אחיד (תשווה טקוואנדו ואייקידו, באחד בועטים ובשני עושים מנופים). טענה שניה היא כי רמות "גבוהות" שבהן עיקר הנושא הוא "מעבר לטכניקה": תזמון, קריאת מרחק, רגישות לכוונה, תנועה וכו' קשה להגדיר תקן אחיד אפילו בתוך אותה השיטה. משום שאלו נושאים שקשה מאוד לכמת או למדוד אותם. טענה שלישית היא שברמות "גבוהות" היקף חומר הלימוד גדול וכל מתאמן מתמחה בחלקים שונים שלו, אשר עשויים לפתח אותו בכיוון מעט שונה ובאיזון אחר של המרכיבים לעיל, ושוב, קביעת סף מעבר נעשית בלתי אפשרית. הטענות ביחס לרמה הגבוהה מתייחסות לאותה האמנות, ונכונות על אחת כמה וכמה כשמדובר באמנויות שונות. מנסיון גישות התנועה של האייקידו ושל הטקוואנדו מאוד שונות. מקווה שאני מעט יותר ברור כעת. אמיר

בעייתיות בהגדרות ידידיי המלומדים

רבות בעבר דשנו בהגדרה של מסורתי מול ....... עתיק מול צעיר ישן מול חדש משמר מול מתחדש וכבר כאן קיימת בעיה יסודית. לנושא הדרגות: דעתי הלא מלומדת בעליל,אמיר תפסיק להתנסח כמו "נער". תארי כבוד,נשיא,תלמידיו מעניקים לו,זה לא אני זה הארגון/איגוד/..... נו באמת....... הוא ראש האירגון,הם לא זזים מילימטר בלי הסכמתו. גם ראשי מאפיה לא הורו על הריגת איש,היה ברור על פי התהלותם מי צריך לפגוש את בוראו. והדוגמה לא הובאה סתם. לפחות ביפן קיים קשר בין אירגוני א"ל גדולים לבין אירגוני שמירת זכויות הפרט(יאקוזה).

amir_aikido

New member
לא הבנת אותי

הסתכל בג'ודו או באייקידו, אלו דוגמאות שאני מכיר היטב. התואר והדרגה היחידים של מייסד השיטה הם "ראש שיטה" או "מייסד שיטה", לקאנו ולאואשיבה לא מיוחסת למיטב ידיעתי דרגה טכנית בשיטותיהם. כנער, אני נהגתי לייחס להיראי "דאן 10" בשיטה, ההגיון היה שזו דרגת המייסד, בדיעבד, אינני יודע האם הוא אי-פעם ייחס לעצמו דרגה בשיטה. ראש-שיטה בשיטה מסורתית לא זקוק לדרגה או תואר מעבר להיותו "ראש השיטה". אגב, קיימים גם לא מעט מקרים בהם ראש השיטה הוא תואר שעובר בירושה, ולצידו של היורש ניצב "מורה ראשי", שהוא הסמכות המקצועית האמיתית. אמיר

למעלה