מקפיץ, לבקשת rty11

vizini

New member
מה זה חשוב?

זה שלמונח אין משמעות לא אומר שלמשפט כולו אין משמעות. למונח אין משמעות, אך למשפט (השאלה אם אלוהים יכול לברוא אותו) יש משמעות. אם אלוהים אינו יכול לברוא דבר חסר משמעות, הרי שאינו כל יכול.

rty11

New member
שטויות.

מה שאתה אומר ברור שהוא שטויות. אני יחשוב קצת יותר על ההתפלפלות ויחזור להגיב.

rty11

New member
אה. עליתי על זה.

לא הספקתי לראות אפילו כתבה אחת בחדשות כשעליתי על השטות. אתה אומר שלמשפט עדיין יש משמעות, וזאת בעצם משום שהחלק חסר המשמעות הוא המושא. אבל אם תשים לב, חוסר המשמעות של המושא גורר את חוסר המשמעות של כל המשפט. שהרי, מכיוון של"צמטנטוסט" אין משמעות, הרי של"לברוא צרמנסטוסט" אין משמעות, ולכן, גם ל"יכול לברוא צ'רמנטוסט" אין משמעות. כך שהדבר היחיד שנותר עם משמעות הוא אלוהים (כמו בחיים..). אבל משפט דורש נושא ונשוא, לכן זה כלל לא משפט.

vizini

New member
אגב, לאותו צירוף,

"אבן שאלוהים לא יכול להרים" יש משמעות בשאלה "האם קיימת אבן שאלוהים לא יכול להרים", מפני שבהודעתך ענית על שאלה זו...

rty11

New member
טעות ניסוח

לא ניסחתי את עצמי טוב. אני לא מתכוון לצירוף המילים "אבן שאלוהים לא יכול להרים" אלא למקרה בו "אבן שאלוהים לא יכול להרים" צריך לשמש כשם עצם. הדרישה משם עצם הוא שתהיה לו מקבילה בעולם אפשרי המציאות- כלומר, לא יהיה לו סתירות פנימיות. כאשר יש בו סתירות פנימיות, אין משמעות למשפט. בשאלה "האם קיימת אבן שאלוהים לא יכול להרים" האבן היא עצם ו"אלוהים לא יכול להרים אותו" היא תכונה אשר שייכותו לאבן היא המוטלת בספק. לכן למשפט יש משמעות.

vizini

New member
יפה. עכשיו נסח את השאלה כך:

האם אלוהים יכול להעניק לאבן את התכונה שאיננו יכול להרים אותה...

rty11

New member
אתה סתם מתפלפל.

בשפת היום יום ניתן להגיד ש"אלוהים אינו יכול להרים" היא תכונה של האבן. אבל, ברור שזו היא לא תכונה של האבן אלא תיאור של היחסים בין אבן זו לאלוהים (זו אבן דתית..). ומכיוון שזו לא תכונה, לא ניתן להעניק אותה. אתה סתם מתפלפל. אם הפתרון הלוגי למשפט הראשון שבו עסקנו היה בסדר, אין שום סיבה שמשפט מפולפל אחר לא יפתר באותה הדרך.

vizini

New member
לא, אתה סתם מתפלפל. הפרדוקס שריר

וקיים ומוכיח כי אין כזה דבר כל יכול. ויש עוד דרכים רבות אחרות לנסח את הפרדוקס.

rty11

New member
סלח לי, אבל,

החלטת שהפרדוקס שריר וקיים כי אין דבר כזה כל יכול. בעוד שההוכחה ללמה אין דבר כזה כל יכול הוא בגלל הפרדוקס. אתה לא חושב שיש כאן טיעון מעגלי קימעה? מה עוד שאם אני לא טועה אני הפרכתי את הפרדוקס כבר לפני יומיים. ואם יש לך טיעונים לוגיים עליו (ולא רק שהחלטת שזה פרדוקס), אתה מוזמן לכתוב אותם. "יש עוד דרכים רבות אחרות לנסח את הפרדוקס" - באמת?! אז למה שלא תשתף אותנו בהם.. אגב, אני לא שולל את קיומו של פרדוקס כזה. ולהיפך, הדעת נוטה להגיד שאנחנו לא נבין במלואו מה זה יכולת כל. אבל, אני כן טוען שאת רוב הפרדוקסים האלו ניתן להפריך בראשינו אנו, אם רק נחשוב. בעצם, אולי גם את כולם.

vizini

New member
לא. הפרדוקס שריר וקיים

ולכן אין כזה דבר כל יכול. לא אמרתי שהפרדוקס שריר וקיים כי אין כזה דבר כל יכול. אתה רוצה ניסוח אחר? בבקשה:האם אלוהים יכול לברוא דבר שהוא בלתי ניתן לחלוקה?

rty11

New member
אוף.

זה באמת מעייף לכתוב את זה פעם אחר פעם.. דבר שהוא בלתי ניתן לחלוקה = דבר שאלוהים לא יכול לחולקו = ציסטקוסטס.

vizini

New member
לא נכון.

בלתי ניתן לחלוקה (או ניתן לחלוקה) היא תכונה מוגדרת היטב לכל עצם, וכל עצם ניתן לומר אם יש לו או אין לו את התכונה.

maprt

New member
אתה סתם מתפלסף.. ../images/Emo8.gif

שוב, בשפת המדע אנו קוראים ל"בלתי ניתן לחלוקה" בשם תכונה. אולם אם נדייק, ברור שזו היא לא תכונה של העצם. עצם "בלתי ניתן לחלוקה" הוא עצם שיחסו למרחב הוא כך שהקיום שלו בו יכול להיות רק רציף. לכן, זו היא לא תכונה של האבן ואין שום משמעות ל"הענקה" שלה. אתה סתם מסתבך בהגדרות האלו משום שלפחות בשפת היום יום (ונראה לי שגם במדע) ההגדרות שלנו לתחומים האלו הם מבולבלים בפני עצמם. הגרירה של אלוהים לתוך העסק לא מוסיפה לבלבול שקיים אלא רק מוסיף קצת אקשן. הקשיים הלוגיים שהיו על אלוהים עצמו הופרכו כבר עם האבן. לכן, אם אתה רוצה לעסוק עכשיו בשאלות חדשות, כגון "האם אלוהים יכול להעניק למרחב ועצם את התכונה של אי אפשרות הקיום הרציף של העצם בו" או דברים כאלה, תגדיר את מושגיך ותחסוך לי את העבודה. מה זה תכונה? מה זה עצם? מה זה מרחב? מה זה קיום? מה זה אפשרות? מה זה רציף? שוב, הקשיים הלוגיים שהיו על אלוהים עצמו הופרכו כבר עם האבן.

vizini

New member
כן, אני מכיר גם את אחיך...

ניתן לחלוקה הוא תכונה מוגדרת היטב - עצם ניתן לחלוקה אם ניתן להפוך אותו לשני עצמים שונים, שלכל אחד מהם יש את אותם התכונות של העצם המקורי, פרט לגודל ולמבנה. למעשה, כל עצם המורכב מאטומים או מולקולות רבות ניתן לחלוקה. לגבי עצמים בעלי מספר מועט של אטומים, הם לפעמים ניתנים לחלוקה, ולפעמים לא. עצמים המורכבים מאטום או מולקולה אחת אינם ניתנים לחלוקה (כי לחלקיהם אין את התכונות של העצם השלם). יש עוד מליון תכונות המאפיינים פעולות שניתן או לא ניתן לבצע על עצמים, ולגבי כל אחד מהם ניתן לנסח את הפרדוקס, ובכולם הוא יתפוס. אין מה לעשות, פשוט אין כזה דבר "כל יכול".

אני לא מבין מה אתה מנסה להוכיח

אם האל לא כפוף לחוקי הלוגיקה הרי שהפרדוקס לא מפריע לו כי הוא מבוסס על חוקי הלוגיקה. אם הוא כפוף, אז הנחת את התשובה מראש ולא חידשת כלום. מה חדש בהוספת איזה שהוא פרדוקס?

rty11

New member
מסה על "חוקי הלוגיקה"

המונח חוקי הלוגיקה הוא מונח מטעה. הוא נותן את התחושה שמישהו היה צריך לחוקק אותם. או שיש להם איזה קיום עצמאי. אני חושב ששני רעיונות אלו אינם נכונים. בעצם "חוקי הלוגיקה" הם כמו "חוקי הפיסיקה". למה אבן נופלת? ניתן לאמר כי "חוקי הפיסיקה" קובעים שהיא תיפול. אבל, כמובן שזו שטות. חוקי הפיסיקה הם תיאור של התכונות של האבן, ושל כלל המערכת הפיסיקלית. חוקי הפיסיקה הם מושג שאנו המצאנו לתיאור תכונות אלו. לכן, מה ההסבר האמיתי של נפילת האבן? כי זוהי תכונתה. כי ככה היא. בדיוק אותו הדבר עם חוקי הלוגיקה. כמו שיש חוקי הפיסיקה שמתארים את העצמים הפיסיקלים, וכמו שיש חוקי מתמטיקה המתארים את התנהגותם של העצמים החשבוניים. כך גם חוקי הלוגיקה מתארים את תכונתם של דבר אוניברסלי הרבה יותר- את תכונתו של מה שקיים. כל דבר אותו אנו מנסים להגיד מניח את קיומו של משהו. לכן חוקי הלוגיקה נחשבים לחוקי אוניברסליים. כאשר בעצם הם מתארים תכונה. ואני אסביר. אם משהו קיים אזי תכונתו והגדרתו היא שהוא קיים ושהוא לא לא קיים. כלומר, כמו שיש לשמים תכונה שהם כחולים, כמו שלאבן יש תכונה שיש לה משקל, כך גם לכל דבר שקיים יש תכונה: הוא קיים והוא לא לא קיים. לכלל אוניברסלי זה אנו קוראים חוקי לוגים. ואת ההתחשבות בכללים אלו אנו קוראים לוגיקה. לכן אם תגיד "אני רוקד וגם לא רוקד" יש כאן כשל לוגי. משום שאתה מניח שהריקוד שלך קיים, ואז אתה אומר שהוא לא קיים- והרי הוא קיים! אין לי זמן עכשיו להגדיר את זה מדוייק ואני מניח (שאחרי שתשחטו אותי בסתירות) שאני אצטרך לנסח מחדש הרבה מאוד דברים, אבל בעיקרו של דבר זה הכיוון: חוקי הלוגיקה אינם חוקים אלא תיאור של התנהגותו של מה שקיים. לכן, בסופו של דבר, אין משמעות לשאלה האם אלוהים נשמע לחוקי הלוגיקה. הרי גם אני לא נשמע אליהם! ולהיפך, הם נשמעים אלי..

sabbine

New member
שתי הערות-

א. לוגיקה פורמלית היא "התורה בדבר צורות החשיבה, ללא קביעת קשר בין הצורות האלה לבין התוכן (הטבע והחברה)". ב. שים לב שהשאלה בדבר יכולותיו של האל לא עוסקת במימוש היכולות האלה בעולם (למעשה- התיחסנו לשאלה הזאת,ואחזור על זה שוב- העולם לוגי או כי האל אינו רוצה לממש את יכולותיו הסותרות בעולם, או כי אנו בכל מקרה לא היינו יכולים לתפוש סתירה).

rty11

New member
אני חוזר בי במידה מסויימת..

היה לי באינטואיציה שאין כזה דבר "להישמע לחוקי הלוגיקה", ואני עדיין מסכים עם זה, אבל אני חושב שפירשתי את זה לא נכון. אני אעשה את זה הפעם בקצרה. לשימוש בשפה יש משמעות רק כאשר יש למשפט ייצוג בעולם. לשאלה האם מילים בודדות יש ייצוג אפשר לבדוק במילון. לפעמים לכל המילים במשפט יש ייצוג במציאות, אולם, לייצוג של הביטוי המורכב ממילים אלו והקישור הלוגי ביניהם אין ייצוג במציאות. החוקים הלוגים מתארים את הקשרים השונים בין המילים שיבטיחו שלביטוי המורכב יהיה ייצוג במציאות. וביחס לאלוהים- אם אלוהים הוא לא לוגי, זה אומר שאין לו ייצוג בשפה. זה לא אומר שום דבר על מציאותו בעולם. החוקים האלה לא קיימים מחוץ לשפה וכך אי אפשר להישמע אליהם.

vizini

New member
אם חיפשת משפט חסר משמעות, הרי

שזהו המשפט האולטימטיבי: "האל לא כפוף לחוקי הלוגיקה". אני לא מנסה להוכיח כלום. כבר הוכיחו זאת לפני. אני פשוט מראה את השגיאות ב"הפרכה" של rty11

למעלה